Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wycieraczka

Featured Replies

Napisano

mam takie pytanie, do niedawna, gdy wrzucalem wsteczny bieg, adziałały wycieraczki, to tylna wycieraczka włączała się automatycznie. Jakies2 tygodnie temu przestala sie włączać. Co sie mogło stać??

Napisano

> Co sie mogło stać??

A zapalają Ci się światła cofania po wrzuceniu wstecznego biegu? Czy możesz uruchomić tylną wycieraczkę jadąc do przodu?

Napisano
  • Autor

światła się włączają, wycieraczka też, tylko nie automatycznie po wrzuceniu wstecznego.

Napisano

> A zapalają Ci się światła cofania po wrzuceniu wstecznego biegu? Czy

> możesz uruchomić tylną wycieraczkę jadąc do przodu?

Czy kolega zwolak ma jakąś teorię (albo lepiej praktykę ) na taką okoliczność, ja własnie mam tak : zdechły mi światła wsteczne, sprawdziłem: żarówki, czujnik na skrzyni, bezpiecznik - wszystko ok, a świateł nie ma.

Niedawno zauwazyłem że nie działa wsteczna wycieraczka, gdy przednie włączone podczas włączania wstecznego.

Niemniej tylna wycieraczka podczas jazdy w przód, daje się włączyć i działa normalnie.

Co być może przyczyną ?

Co prawda podobno wsteczne światła przepisami nie jest wymagany, ale jes mi nieco ciemno pod dom podjeżdzać, zresztą mam 20 pkt i wolę nie prowokować dokładniejszych kontroli w ruchu drogowym.

Napisano
  • Autor

rzeczywiscie, nie dzialają swiatłacofania, czy masz może jakiś pomysl?

Napisano

> rzeczywiscie, nie dzialają swiatłacofania, czy masz może jakiś pomysl?

Włącznik świateł cofania? hmm.gif

Napisano

> Włącznik świateł cofania?

Czekaj, czekaj, czyżby jakiś ukryty klawisz o którym nie wiem od lat trzech ? hehe.gif

Napisano

> Czekaj, czekaj, czyżby jakiś ukryty klawisz o którym nie wiem od lat

> trzech ?

Tak.Włączany jest dzwignią zmiany biegów.

Napisano

> Tak.Włączany jest dzwignią zmiany biegów.

Gdzie go konkretnie znależć, pod osłoną lewarka. Obejrzałbym czy z nim wszystko ok ?

Drazni mnie ciemność cofająć

• 4 tygodnie później...
Napisano

> mam takie pytanie, do niedawna, gdy wrzucalem wsteczny bieg,

> adziałały wycieraczki, to tylna wycieraczka włączała się

> automatycznie. Jakies2 tygodnie temu przestala sie włączać. Co

> sie mogło stać??

Dziś pada, więc wycieraczki w akcji.

Bieg wsteczny i..... wycieraczka tylnej szyby nie reaguje, z wajchy przy kierownicy owszem, działa.

Myślę że jakaś fanaberia, więc jeszcze raz wsteczny przy włączonych wycieraczkach szyby przedniej i guzik, zero odpowiedzi.

Lekko wkurzony analizuje podczas jazdy do pracy przebieg sygnału i dochodze do wniosku że to coś z prądem po załączniu biegu wstecznego, najprościej sprawdzić czy świeci się swiatło biegu wstecznego i jak Szanowni Koledzy się domyślają nie świeci się. I teraz pytanie, gdzie jest ta wtyczka na skrzyni biegów skąd wychodzą kable do świateł cofania.

Jakiś obrazek z EPER'a bym poprosił

Napisano
  • Autor

nie wiem gdzie jest wtyczka, ale mi ostatnio wymieniali to na gwarancji. Trwało 5 minut i grzebali pod maską, nie robili nic w kabinie.

Napisano

> nie wiem gdzie jest wtyczka, ale mi ostatnio wymieniali to na

> gwarancji. Trwało 5 minut i grzebali pod maską,

Jade do domu, będe szukał.

Dzięki

Napisano

> nie wiem gdzie jest wtyczka, ale mi ostatnio wymieniali to na

> gwarancji. Trwało 5 minut i grzebali pod maską, nie robili nic w

> kabinie.

Może chodzi o ten wyłącznik? niewiem.gif

277616913-wy%B3%B1cznik1.jpg

Napisano

> Może chodzi o ten wyłącznik?

Najprawdopodobniej tak, wczoraj miałem czas tylko na zlokalizowanie gdzie to ustrojstwo się może znajdować i je znalazłem, za lewym kołem na skrzyni biegów nad półosią, biegnie do niego cienka karbowana osonka odchdząca od wiązki kabli wychodzącej z boku obudowy akumulatora.

Odpiecie i zapięcie wtyczki nic nie pomogło, nadal brak przepływu prądu do świateł cofania, pewnie nie obejdzie się bez wyjęcia (wykręcenia w/w czujnika).

Dostęp jest tam tak marny że poproszę kolege ginekologa o pomoc, moje grube łapska mogą nie dać rady.

Przeprowadze jeszcze jeden test na słuszność mojej teorii (o agonii czujnika-wyłącznika)spróbuję za pomocą spinacza dokonać połączenia styków na zdjętej wtyczce, jak światła zadziałają to jest negatywna diagnoza czujnika, jak nie to nie mam pojęcia.

A tak na marginesie to obrazek z EPER'a jest wydaje mi się jakoś tak jakby "lewy", w rzeczywistości czujnik jest od strony przegrody komory silnikowej pod wybierakiem biegów a na obrazku od czoła skrzyni biegów (za zderzakiem) niewiem.gif

Chyba że odpinałem inną wtyczkę. niewiem.gifhmm.gifniewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.