Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UPG

Featured Replies

Napisano

Ostatnio cos mi autko po dluzszym postoju ciezej odpala , przejade kawalek zgasze i juz pali z pierwszego , no i dzisiaj pojawil mi sie bialy dymek z rury na beznynie sick.gif , czy na gazie tez bedzie bo nie sprawdzalem ? czy wystepuje on tylko na benzynie ? wezy jeszcze nie sprawdzalem plynu dolalem juz od listopada zeszlego ruku lekko ponad 1 litr . CZy to upg ?? jesli tak to ile moze mnie kosztowac 1,6 16V tongue.gif

Napisano

> Ostatnio cos mi autko po dluzszym postoju ciezej odpala , przejade

> kawalek zgasze i juz pali z pierwszego , no i dzisiaj pojawil mi

> sie bialy dymek z rury na beznynie , czy na gazie tez bedzie

> bo nie sprawdzalem ? czy wystepuje on tylko na benzynie ? wezy

> jeszcze nie sprawdzalem plynu dolalem juz od listopada zeszlego

> ruku lekko ponad 1 litr . CZy to upg ?? jesli tak to ile moze

> mnie kosztowac 1,6 16V

być moze UPG, mozę masz wyciek ale wątpię, sprawdź twardośc węży! i zobacz czy nie masz majonezu pod korkiem. Ja smigam 2 lata astrą i nie dolewałem ani razu!

Napisano
  • Autor

> być morze UPG, mozę masz wyciek ale wątpię, sprawdź twardośc węży! i

> zobacz czy nie masz majonezu pod korkiem. Ja smigam 2 lata astrą

> i nie dolewałem ani razu!

sprawdzam co jakis czas twardosc wezy i nigdy nie byly twarde ostatnio sprawdzane z tydzien temu tak samo korek nigdy nie bylo majonezu nawet zima ale ten bialy dymek z rury oslabiony.gif

Napisano

> sprawdzam co jakis czas twardosc wezy i nigdy nie byly twarde

> ostatnio sprawdzane z tydzien temu tak samo korek nigdy nie bylo

> majonezu nawet zima ale ten bialy dymek z rury

rozumiem ze paliwo dobrej klasy lub gaz smile.gif, to że węże są jeszcze miękkie i nie ma majonezu to nie znaczy że trzeba eleiminowac wyciek płynu do oleju, pojeździj z 1000/2000 km i zobaczysz ze stwardnieją i majonez się pokaże... no chyba ze to całkiem inna przyczyna...?

Napisano

> rozumiem ze paliwo dobrej klasy lub gaz , to że węże są jeszcze

> miękkie i nie ma majonezu to nie znaczy że trzeba eleiminowac

> wyciek płynu do oleju, pojeździj z 1000/2000 km i zobaczysz ze

> stwardnieją i majonez się pokaże... no chyba ze to całkiem inna

> przyczyna...?

No i mnie to dopadło... (oby nie, ale kto wie).

Ubyło mi płynu - sprawdziłem - zero wycieków, węże twarde jak kamienie. I to tyle objawów wskazujących na mozłiwość padnięcia uszczelki. Chyba, że ktoś ma inne sugestie gdzie się płyn podziewa.

I teraz moje pytanie - jakiej firmy kupić uszczelkę żeby było ok, i czy warto wymieniać przy okazji pierścienie - jeżeli tak to jakiej firmy? Co kupić, a co omijać z daleka?

Napisano

proponowałbym sprawdzić czujnik temp. (niebieski). Być może przekłamuje i stąd źle dobrana mieszanka, co IMHO może skutkować pojawieniem się białego "czegoś" z wydechu. Powiązać możnaby go również z problemem odpalenia zimnego silnika.

Napisano

> pojeździj z 1000/2000 km i zobaczysz ze

> stwardnieją i majonez się pokaże...

Niekoniecznie, zależy w którym miejscu przepuszcza uszczelka. Może się płyn chłodzący mieszać z olejem (majonez), mogą spaliny przedostawać się do układu chłodzącego (twarde węże, pęcherze w zbiorniku wyrównawczym), może się chłodziwo dostawać do cylindrów i się tam spalać (biały dymek), nie koniecznie muszą być wszystkie objawy na raz. Ale faktem jest że w przypadku padu UPG objawy będą się nasilać.

Napisano

Pomiar ciśnienia sprężania powinien rozwiać wątpliwości.

Napisano

czy zywotnosc UPG jest jakos uwarunkowana?

niedlugo puknie u mnie 200kkm i zastanawiam sie czy prewencyjnie nie wymienic UPG. czesto nosi mnie po polsce i nie chcialbym stwierdzic pod rzeszowem o 23:30, ze niestety UPG kaput.

czy mozna jakos oszacowac srednia zywotnosc UPG? czy to raczej loteria?

u mnie objawow padnietej UPG nie ma. zwiewa plyn ale majonezu nie ma pod korkiem. wycieku tez nie widac, ale moze gdzies sie saczy i paruje.

czy moze jak jezdzi to nie ruszac nic? tylko pytanie znow ile jeszcze pojedzi?

Napisano

> sprawdzam co jakis czas twardosc wezy i nigdy nie byly twarde

> ostatnio sprawdzane z tydzien temu tak samo korek nigdy nie bylo

> majonezu nawet zima ale ten bialy dymek z rury

Witam,

u mnie były dokładnie te same objawy - węże miękkie, majonezu brak, płyn ubywał, a żadnego wycieku niet, no i pojawiał sie (najpierw delikatny) biały dymek z rurki. Było tak już jakiś czas (ok. miesiąca) aż pewnego dnia zupełnie o tym zapomniałem i pogoniłem bardzo ostro astrolota po mieście... na drugi dzień już jej ciężko było zapalić i biały dymek z rurki coraz gęściejszy i wyraźniejszy, płyn żarła jak smok.

Diagnoza jednoznaczna - UPG.

Znajomy mechanik stwierdził że w sumie to przyjechałem w przysłowiowej "ostatniej chwili" bo płyn dostawał się do cylindra (czwartego) i jeszcze troszku a wał korbowy powiedziałby adios.

Na szczęście skończyło się tylko na planowaniu głowicy, wymianie UPG i kompletu uszczelek pod kolektory oraz zmianie płynu. Teraz astrolot śmiaga aż miło smile.gif

Więc jak drażni Cię ten dymek to przegoń astrolota mocno po mieście i zobaczysz efekty po wystygnięciu silnika (najlepiej na drugi dzień smile.gif). Jak planujesz ten zabieg to najlepiej już umów się z mechanikiem wink.gif

P.S. dodam że na liczniku blisko 190kkm, a UPG była jeszcze oryginalna.

Napisano
  • Autor

dzieki za odpowiedzi , dla swietego spokoju po powrocie z UK. czyli w poniedzialek wybiore sie do mechaniora i niech mi wszystko posprawdza, a jak jechalem na lotnisko to bialego dymku nie zaobserwowalem , a ciekawe jak sie bedzie zachowywal po 7 dniowym postoju na parkingu lotniskowym i jak odpali grinser006.gif pozdrawiam z UK

Napisano

> czy zywotnosc UPG jest jakos uwarunkowana?

> niedlugo puknie u mnie 200kkm i zastanawiam sie czy prewencyjnie nie

> wymienic UPG. czesto nosi mnie po polsce i nie chcialbym

> stwierdzic pod rzeszowem o 23:30,

wink.gif mi tak wywalilo.... za Rzeszowem;)

ze niestety UPG kaput.

> czy mozna jakos oszacowac srednia zywotnosc UPG? czy to raczej

> loteria?

> u mnie objawow padnietej UPG nie ma. zwiewa plyn ale majonezu nie ma

> pod korkiem. wycieku tez nie widac, ale moze gdzies sie saczy i

> paruje.

> czy moze jak jezdzi to nie ruszac nic? tylko pytanie znow ile jeszcze

> pojedzi?

u mnie tez byl maly problem z odpalaniem po wymianiej UPG, objawy podobne jak u Ciebie. problemem okazala sie sonda lambda. a uszczelka walnela nagle... nawet silnik sie nie magrzal, wskazowka lekko minela 90 i dup....bialy dymek i smrod taki dziwny, oraz zero plynu...

Napisano

> mi tak wywalilo.... za Rzeszowem;)

no wlasnie mam przed oczyma wyobrazni ten post, w ktorym Ty lub ktos z naszych wolal o pomoc bo stal gdzies w polsce z padnieta UPG.

czy mierzac cisnienei w cylindrach mozna wywnioskowac o padajacej UPG?

imho chyba tak bo w koncu to uszczelka. a skoro nie trzyma to powinno to odbic sie na cisnieniu ale znawca nie jestem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.