Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myto za przejazd przez rzeki i góry

Featured Replies

Napisano

Myto za przejazd przez rzeki i góry

Nie jest wykluczone, że nawet 200 złotych miesięcznie będziemy płacić za to, że jadąc do pracy, skorzystamy z mostów i tuneli - pisze "Rzeczpospolita".

Posłowie pracują właśnie nad projektem ustawy o drogowych spółkach specjalnego przeznaczenia. Mają one budować w Polsce szybkie drogi i autostrady. Projekt przewiduje, że spółki te będą mogły pobierać od kierowców opłaty za przejazd mostami i tunelami. Opłatę określono, w zależności od kategorii samochodu (czyli jego wagi), w wysokości od 4 do 9 zł. Kierowcy samochodów osobowych będą musieli zapłacić za przejazd mostem 5 zł, a tunelem 10 zł. Gdyby ktoś codziennie musiał korzystać z takich obiektów, wydałby na opłaty nawet 200 złotych

Myto pobierałyby nowe spółki. Ale dotyczy ono tylko przejazdu tymi mostami, które znajdują się na drogach krajowych zarządzanych przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad. A tych jest w całej Polsce 3690. Z tego 91 mostów ułatwia przeprawy przez rzeki, m.in. przez Wisłę, Odrę, Bug czy Dunajec.

Ustawa nie precyzuje, czy trzeba będzie płacić myto za przejazd już istniejącymi mostami, czy takimi, które dopiero powstaną. Mówi jedynie o mostach znajdujących się na drogach krajowych. Jeżeli zapis ten wejdzie w życie, nowo powoływane spółki drogowe będą mogły zacząć pobierać opłaty również za przejazd mostami już istniejącymi.

-------------------------------------------------------

nie wiem ile w tym prawdy ale duch Pola ciagle straszy w ministerstwie. jesli to wejdzie w zycie podam nasz piekny kraj do trybunału w sztrasburgu, bo place za uzytkowanie dróg tankujac paliwo

Napisano

Mnie juz w tym naszym kraju nic nie jest w stanie zdziwic hmm.gifscrewy.gifpub2.gif

Napisano

Gdyby miało to zaowocować autostradami, to uważam, że pomysł spoko. Akurat w Anglii to działa, i cześć mostów/tuneli jest płatna - np. przejazd z jednej częśći do Liverpoolu do drugiej to 1.30 funta, ale trzeba jeszcze wrócić, czyli w sumie 2.60 funta. Słynny most/tunel pod Londynem to koszt chyba 1 funta (nie pamiętam dokładnie). Osobiście mi to nie przeszkadza, ale dlatego, że nie płacę za autostrady, sieć autostrad jest dla mnie bombowa wraz z całą infrastrukturą, więc płacę i jeżdżę. Ale gdybym miał płacić, a kasa trafiałaby do czyjeś kieszeni i nie byłoby z tego ni kilometra, no to by był ból...

Aha, w Anglii płaci się co roku "podatek drogowy/ekologiczny" - dodatkowo to koszt 120-180 funtów rocznie, aczkolwiek nie wiem, na co idzie ta kasa...

Napisano

> Gdyby miało to zaowocować autostradami, to uważam, że pomysł spoko.

> Akurat w Anglii to działa, i cześć mostów/tuneli jest płatna -

> np. przejazd z jednej częśći do Liverpoolu do drugiej to 1.30

> funta, ale trzeba jeszcze wrócić, czyli w sumie 2.60 funta.

> Słynny most/tunel pod Londynem to koszt chyba 1 funta (nie

> pamiętam dokładnie). Osobiście mi to nie przeszkadza, ale

> dlatego, że nie płacę za autostrady, sieć autostrad jest dla

> mnie bombowa wraz z całą infrastrukturą, więc płacę i jeżdżę.

> Ale gdybym miał płacić, a kasa trafiałaby do czyjeś kieszeni i

> nie byłoby z tego ni kilometra, no to by był ból...

> Aha, w Anglii płaci się co roku "podatek drogowy/ekologiczny" -

> dodatkowo to koszt 120-180 funtów rocznie, aczkolwiek nie wiem,

> na co idzie ta kasa...

Placisz podatki od dochodu, w cenie benzyny placisz podatek"na drogi" autostrady sa platne (i to nie malo) i nic z tego nie ma( w sensie drog) sciana.gif

Napisano

+akcyza na samochody nowe, oraz recykling-haracz na stare.

Roczny podatek od samochodu jeszcze ktoś zapomniał.

Najgorsze ze każdy na tych antystradach próbuje się nachapać.

Jak już w końcu wszyscy się obłowią to może coś zaczną budować.

Znowu się ktoś zaczyna kręcić koło naszej kasy:

wybiórcza

Napisano

tak tylko tam odpłata jest pobierana za gigantyczne tunele oraz mosty, w Polsce pewnie most i tunel dłuższy od długosci auta waytogo.gif

Napisano

> tak tylko tam odpłata jest pobierana za gigantyczne tunele oraz

> mosty, w Polsce pewnie most i tunel dłuższy od długosci auta

No niestety zdaję sobie z tego sprawę - jednakże staram siępokazać, że na całym świecie podobne rzeczy mają miejsce, więc nie ma się co bulwersować z powodu pomysłu, ale poczekać na jakieś konkrety i wtedy dopiero można się wkurzać - bo i tak nam nic innego nie zostało.

A że Polska dziwny kraj, cóż - zastanawia mnie, jak to możliwe, że będąc w sierpniu w Polsce płaciłem 4.5-4.6pln za litr paliwa. W tym czasie cena paliwa w GB szalała i wynosiła 0.96-0.98 funta za litr. Teraz kosztuje 0.90-0.92 funta, co daje bagatela jakieś 34 gorsze na litrze (po przelicznieu na pln smile.gif) - czy w Polsce staniało ażtak paliwo? Chyba nie...

Napisano

miejmy nadzieje ze skonczy sie tylko na planach.

Napisano

> No niestety zdaję sobie z tego sprawę - jednakże staram siępokazać,

> że na całym świecie podobne rzeczy mają miejsce, więc nie ma się

> co bulwersować z powodu pomysłu, ale poczekać na jakieś konkrety

> i wtedy dopiero można się wkurzać - bo i tak nam nic innego nie

> zostało.

> A że Polska dziwny kraj, cóż - zastanawia mnie, jak to możliwe, że

> będąc w sierpniu w Polsce płaciłem 4.5-4.6pln za litr paliwa. W

> tym czasie cena paliwa w GB szalała i wynosiła 0.96-0.98 funta

> za litr. Teraz kosztuje 0.90-0.92 funta, co daje bagatela jakieś

> 34 gorsze na litrze (po przelicznieu na pln ) - czy w Polsce

> staniało ażtak paliwo? Chyba nie...

Jak już porównujesz ceny to porównaj też zarobki.

Napisano

> Placisz podatki od dochodu, w cenie benzyny placisz podatek"na drogi"

> autostrady sa platne (i to nie malo) i nic z tego nie ma( w

> sensie drog)

to sie nazywa placenie za nic, to juz lepiej ruskim placic tam przynajmniej wiesz za co placisz zeby.GIF za ochrone

Napisano

> Jak już porównujesz ceny to porównaj też zarobki.

On nie porównuje cen. On pisze, że benzyna w GB staniała (podając o ile) i pyta czy w Polsce też proporcjonalnie cena spadła w tym samym czasie.

mar00ha

Napisano

> Kierowcy samochodów

> osobowych będą musieli zapłacić za przejazd mostem 5 zł, a

> tunelem 10 zł. Gdyby ktoś codziennie musiał korzystać z takich

> obiektów, wydałby na opłaty nawet 200 złotych

Jakby ktoś zaczął pobierac w Wawie myto za przejazd i tak totalnie zakorkowanymi mostami - tu pierwszy podstawowy problem - korki nie pomieściłyby się w mieście biglaugh.gif - zostałby zlinczowany pierwszego dnia przez wściekły tłum.

Napisano

> On nie porównuje cen. On pisze, że benzyna w GB staniała (podając o

> ile) i pyta czy w Polsce też proporcjonalnie cena spadła w tym

> samym czasie.

> mar00ha

zawsze widziałem, że nie masz problemów z czytaniem ze zrozumieniem ok.gifwink.gif

Napisano

> Jakby ktoś zaczął pobierac w Wawie myto za przejazd i tak totalnie

> zakorkowanymi mostami - tu pierwszy podstawowy problem - korki

> nie pomieściłyby się w mieście - zostałby zlinczowany

> pierwszego dnia przez wściekły tłum.

A wiesz, mnie się wydaje, że to zalezy od organizacji. Dość często przejeżdżam z jednej części Liverpoolu do drugiej jednym z tunali. Nigdy nie zastałem korka, a ewentualne czekanie do miejsca opłat to maks 5min.

Inaczej natomiast jest z mostem na obwodnicy Londynu - w szczycie wakacji zmarnowałem tam ponad pół godziny w korku, choć trzeba przyznać, że wracając już tunelem wszystko poszło bez bólu...

Napisano

> Gdyby miało to zaowocować autostradami, to uważam, że pomysł spoko.

Ale jak znam Polskę to nie zaowocuje to autostradami.

> Akurat w Anglii to działa,

A u nas niestety nie bedxzie działać.

Kilkadziesiąt lat życia w tym Pieknym kraju nauczyło mnie postawu Sw Tomasza Ewangelisty i jak nie "pojadę autostradą to nie uwierzę władzy na słowo"

Delco

Napisano

> No niestety zdaję sobie z tego sprawę - jednakże staram siępokazać,

> że na całym świecie podobne rzeczy mają miejsce, więc nie ma się

> co bulwersować z powodu pomysłu,

Zaraz, zaraz? Czy "na całym świecie" pobiera się opłaty za przejazd mostami

z dziurawą nawierzchnią, wybudawanymi dziesiątki lat wcześniej?

Zauważ że chodzi tu o wiele TYSIĘCY instniejących już obiektów! yikes.gif

Napisano

> Zaraz, zaraz? Czy "na całym świecie" pobiera się opłaty za przejazd

> mostami

> z dziurawą nawierzchnią, wybudawanymi dziesiątki lat wcześniej?

> Zauważ że chodzi tu o wiele TYSIĘCY instniejących już obiektów!

A pamiętasz winietki i 180pln? Ja tak. Ja poczekam, jak przejdą od słów do czynów - bo pomysłów to mają setki na minutę, ale z ich wdrożeniem coś trudno. Nawet Romek z amnestią nie daje rady, więc ja bym się na prawdę tak nie przejmował.

I skończyłbym z mitem, że na zachodzie to drogi są jak stół, bo to troszkę mija się z prawdą. Jedno co, to faktycznie - w drogach Europy którą się poruszam nie ma dziur w stylu - wyrwany kawał asfaltu do kostki. To fakt. Że kolein nie ma, też fakt. Ale żeby te drogi równe były, oj, daleka im jeszcze droga do tego. Nie wspominając o Anglii, gdzie droga z autostrady do miasta potrafi być takiej szerokości, ze dwa TIRy się nie zmieszczą.

Ja po prostu staram się znaleźć jakieś dobre strony, bo wierzę, że coś kiedyś będzie. Wiezryłem w autostradę Konin-Stryków i się udało. W Łodzi robią najbardziej dziurawą przelotówkę w okolicy - Aleje Włókniarzy. Kurde, kolorowo nie jest, ale z drugiej strony nie bądźmy czarnomyślicielami.

Aha, a jak nie wierzycie, to możecie spytać innych z Liverka jakie te drogi w centrum, zwłaszcza A565 czy A59 doskonałe są...

Napisano

Wczoraj na ulice wyszli uczniowie... dzięki giertychowi, lada zdień wyjdą jeszcze kierwocy... i szarzy zwykli ludzie biglaugh.gif jeszcze trochę i ludzie będą mieli tak dość, że najnormalniej w świecie szykuje nam się jakaś krwawa rewolucja i obalenie rządu... niech tylko się zacznie to sam z czym się da wybiegnę pomóc biglaugh.gif

Na kierowcach już zdzierają gdzie tylko się da i jak tylko można, niedługo ludziskom puszczą nerwy, bo to powoli staje się nie do zniesienia.

Napisano

> Wczoraj na ulice wyszli uczniowie... dzięki giertychowi, lada zdień

> wyjdą jeszcze kierwocy... i szarzy zwykli ludzie jeszcze trochę

> i ludzie będą mieli tak dość, że najnormalniej w świecie szykuje

> nam się jakaś krwawa rewolucja i obalenie rządu...

Czyli jednak Lenin miał rację? cfaniaczek.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.