Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moduł zapłonowy - czy warto?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Objawy, jakie ma moja asterka, wskazują na dokonujący żywota moduł zapłonowy, tzn. po odpaleniu gaśnie (na razie zdarzyło mi się to dwa razy, chwilę po ruszeniu), a potem są problemy z uruchomieniem auta - trzeba odczekać parę minut. Po tym czasie pali na dotyk. I tutaj moje pytanie: czy kupić moduł nówkę i mieć problem z głowy, czy może zaryzykować i kupić używkę - np taką

http://www.allegro.pl/item123678267_opel_cewka_zaplonowa_wr_modul_90_243_618.html

Jeszcze pytanie odnośnie tego zestawu moduł+cewka z allegro, czy będzie pasował do mojego silnika? Na cewce też mam napis WR, tylko nie wiem jak sprawdzić ten numer katalogowy (czy się zgadza).

Pozdrawiam.

Napisano

o ile mi wiadomo to ta cewka jest od kadeta zlosnik.gif mam taką w garażu ... biglaugh.gif

Napisano

Zestaw będzie pasował.

Ja też mam problem z modułem, ale kupię nowy. Ten może być gorszy od tego co teraz masz, ale kosztuje połowę ceny.

Wybór należy do ciebie.

Napisano

Nie wiem czy masz samochód na gazie i jeśli tak to ile na nim przejechałeś bo podobne objawy wykazuje padnięty parownik wink.gif Wtedy zostaje gaz w dolocie i jest za bogata mieszanka i stąd problem z odpaleniem.Jak wyparuje gaz to wtedy bez problemu się odpala.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy masz samochód na gazie i jeśli tak to ile na nim

> przejechałeś bo podobne objawy wykazuje padnięty parownik Wtedy

> zostaje gaz w dolocie i jest za bogata mieszanka i stąd problem

> z odpaleniem.Jak wyparuje gaz to wtedy bez problemu się odpala.

Ciekawa teoria... chociaż nie jestem pewien czy w moim przypadku jest prawdziwa. Na gazie przejechałem niecałe 60 tys. km (w profilu jest napisane, że mam instalację LPG), co nie jest jakimś szczególnie dużym przebiegiem, a niedawno byłem na regulacj i wszystko było ok. Pierwszy przypadek, kiedy wystapiły problemy z odpaleniem, był po nocy, kiedy to zawsze pozwalam autku pochodzić na benzynie, więc gazu w dolocie być nie mogło. Wtedy po około 15m samochód zdechł (jechałem wtedy, o ile dobrze pamiętam, jeszcze na benzynie) i pojawił się ww. problem.

Napisano

> Ciekawa teoria... chociaż nie jestem pewien czy w moim przypadku jest

> prawdziwa. Na gazie przejechałem niecałe 60 tys. km (w profilu

> jest napisane, że mam instalację LPG), co nie jest jakimś

> szczególnie dużym przebiegiem, a niedawno byłem na regulacj i

> wszystko było ok. Pierwszy przypadek, kiedy wystapiły problemy z

> odpaleniem, był po nocy, kiedy to zawsze pozwalam autku

> pochodzić na benzynie, więc gazu w dolocie być nie mogło. Wtedy

> po około 15m samochód zdechł (jechałem wtedy, o ile dobrze

> pamiętam, jeszcze na benzynie) i pojawił się ww. problem.

Po pierwsze wcale nie masz wypełninego profilu. Czy gaśnie tylko przed przełączniem na gaz, jeśli ta to myśle, że to pompa paliwowa. Jeśli chodzi o tzw. regulacje to jak znam gazowaników sprawdzali tylko spaliny.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze wcale nie masz wypełninego profilu. Czy gaśnie tylko

> przed przełączniem na gaz, jeśli ta to myśle, że to pompa

> paliwowa. Jeśli chodzi o tzw. regulacje to jak znam gazowaników

> sprawdzali tylko spaliny.

Jak to nie mam wypełnionego profilu (może jak masz na myśli zawód, hobby i biografię)? Przecież jak wół jest napisany symbol silnika oraz to, że mam instalację LPG (wystarczy kliknąć na nicka), ale w sumie to nie jest przedmiotem rozważań. Wracając do tematu - nie gaśnie tylko przed przełączeniem na gaz. Zdażyło się to też po przełączeniu na gaz przed ruszeniem (wcześniej przejechałem około 5 kilometrów). Zgasł mi po kilkunastu metrach, jak wyjeżdzałem z parkingu (znamienne jest to, że w obu wypadkach zdechł, jak wyjeżdzałem na ulicę, zwalniając przed włączeniem się do ruchu). Z gazownikami to się zgadzam, ustawiali na podstawie danych z laptopa, ale podobno wszystko gładko się wyregulowało, więc to chyba nie problemy z parownikiem.

Napisano

Z tym profilem to chodziło mi o to, że nie masz podpisu pod wiadomościami.

Czy sprawdzałeś czy auto zarejestrowało jakieś błedy (wcale nie musi się zapalać lampka). U mnie czasem wyskakuje błąd - brak iskry, mechanik powiedział, że iskra jest, tylko moduł żle działa i silnik ma takie szarpniecia (słuszalne tylko jak się nie jedzie). Też potrafi mi zgasnąć, ale nie mam kłopotów z odpaleniem. Jak wymienisz moduł to koniecznie daj znać czy pomogło.

Napisano

> Z tym profilem to chodziło mi o to, że nie masz podpisu pod

> wiadomościami.

Chlopie 1,5 roku jestes na AK a nie wiesz co to jest profil hehe.gifno.gif i jeszcze kogos uczysz bzdur sick.gif

Witki normalnie mnie opadli sciana.gif

Napisano

> Chlopie 1,5 roku jestes na AK a nie wiesz co to jest profil i

> jeszcze kogos uczysz bzdur

> Witki normalnie mnie opadli

Już tak długo, trzeba zmienić auto

hehe.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.