Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z tymi dziurami wlasciwie

Featured Replies

Napisano

Witam

jako ze nie chce mi sie wierzyc w latwy szybki sposob rozwiazywania problemu

Pytam

Wjezdzam w dziure w jezdni mam minimalne szkody lub 2 mam duze szkody

czy przysluguje mi odszkodowanie (oba przypadki)

sprawa trafia do sadu czy jakos z zarzadca drog sie to zalatwia

Gdzie isc ze zdjeciem i co jeszcze napisac (jakas notatke czy co)

Czy przyjdzie rzeczoznawca ogladac auto (czy wpisywac mozna rzeczy z kosmosu)

czy trzeba wzywac policjanta czy wystarczy swiadek i zdjecie z gazeta w tle (dla potwierdzenia daty)

Wiecej info bym poprosil bo zalozylem sie ze szwagrem o flaszke

grinser006.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Na tvn turbo jest nowy program ,,DZIURA' jak masz dostep to zerknij tam prawnik wszystko wyjasnia ok.gif20.GIF

Napisano

> Na tvn turbo jest nowy program ,,DZIURA' jak masz dostep to zerknij

> tam prawnik wszystko wyjasnia

Przydało by się jakieś info pisemne. Bo później co powiesz że w tV widziałem??

Napisano
  • Autor

> Przydało by się jakieś info pisemne. Bo później co powiesz że w tV

> widziałem??

No no własnie mi o to chodzi bo ze fa powiem ze w Tv widzialem to mi nic nie daje

Moze ktos mial taki przypadek wiec wie z doswiadczenia jak jest

Pozdrawiam

Napisano

> Przydało by się jakieś info pisemne. Bo później co powiesz że w tV

> widziałem??

A tak co powiesz ze Ci kolega napisal na forum hmm.gif

Prawdopodobnie w tym tygodniu powtorza jeszcze pare razy ten program ,,ALE DZIURA'' a jakies konkretne informacje to moze zapytac u jakiegos ubezpieczyciela PZU,WARTA w ich interesie bedzie taka informacja waytogo.gif20.GIF30.GIF

Napisano

Dzwonisz po policję/straż miejską, spisują protokół, robisz zdjęcia, idziesz do zarządcy tej drogi i on kieruje Cię do swojego ubezpieczyciela. A potem standardowo, jak przy każdej szkodzie komunikacyjnej - oglądniecie, wycena szkody, wypłata odszkodowania.

Pozdr. P.

P.S. W praktycenie zawsze jest tak łatwo... crazy.gif

Napisano

W ubiegłym tygodniu, po trzech i pół miesiącach podobna sprawa zakończyła się dla mnie pomyślnie.

A więc po kolei:

1. Po wpadnięciu w dziurę (wymiary 1.8 x 1 x 0.3 m) zrobiłem zdjęcia i wezwałem policję, która spisała protokół i wszczęła postępowanie.

2. Następnego dnia (jest na to 7 dni) po uprzednim telefonie, odwiedziłem Rejon Dróg Publicznych, w którego gestii leżała droga, w której była dziura, napisałem podanie, opisując całe zdarzenie i domagając się zwrotu wydatków poniesionych na naprawy i przeglądy samochodu (Pani z urzędu początkowo twierdziła, że zwrócą tylko za naprawy, ale wyperswadowałem jej, że przegląd jes częścią naprawy).

Uwaga: Urząd honoruje jedynie ORYGINAŁY faktur VAT.

3. Po dokonanych naprawach, zakupach części (felga i opona), etc. wysłałem oryginały faktur VAT do rejonu dróg.

4. Jednocześnie policja zakończyła postępowanie, wysyłając pisma do rejonu dróg i do mnie i stwierdzając, że nie byłem winny w zaistniałej sytuacji.

5. Urząd przysłał mi do podpisania 3 egzemplarze ugody pozasądowej na kwotę wynikającą z rachunków. W ugodzie napisało, że nie będę dochodził swych roszczeń na drodze sądowej i przez ubezpieczyciela.

6. Po podpisaniu i ponownym wysłaniu, dostałem dla siebie jeden egzemlarz ugody i na moje konto przelano pieniądze.

To tyle

pozdrawiam

dranio

Napisano

no to musze przyznac ze mialesz szczescie ze tak szybko, na ogol to potrafia dlugo meczyc albo utrudniac w nadzieji ze sam zrezygnujesz

Napisano

To i tak szybko udało Ci się załatwić znajomy już ok roku się wozi z podobną sprawą. Gratulacje

Napisano

> W ubiegłym tygodniu, po trzech i pół miesiącach podobna sprawa

> zakończyła się dla mnie pomyślnie.

To widze że co rejon to inne obyczaje.Kolega rozwalił dwie opony na dziurze (jechałem wtedy jako pasażer).Przed nami wpadły już 2 samochody a po nas 6 szt. wszystko w przciągu godziny.Najlepsi byli gliniarze odrazu wyjechali z tekstem to nie mógł pan ominąć tej dziury.Ale kolega musiał zrobić oględziny u rzeczoznawcy oczywiscie nie za darmo , dopiero wtedy zapłacili mu za szkode

hehe.gif

Napisano

> W ubiegłym tygodniu, po trzech i pół miesiącach podobna sprawa

> zakończyła się dla mnie pomyślnie.

A odsetki za ten okres od kwoty zamrożonej w naprawie też oddali? zlosnik.gif

Oni to traktują jako skalkulowane ryzyko - na kilku takich "umęczliwców" jak Ty (i ja, bo też wymusiłem odszkodowanie), trafi się kilkudziesięciu, którzy zrezygnują. Podobnie działają ubezpieczyciele z zaniżaniem proponowanych kwot odszkdowań ***)

> 5. Urząd przysłał mi do podpisania 3 egzemplarze ugody pozasądowej na

> kwotę wynikającą z rachunków. W ugodzie napisało, że nie będę

> dochodził swych roszczeń na drodze sądowej i przez

> ubezpieczyciela.

Czyli to nie wyklucza drogi, którą polecam do "masowego stosowania", bo to jest jeden jedyny bat na zarządców (i nie narusza powyższego punktu ugody):

Składasz w prokuraturze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez zarządcę drogi, polegajacego na tym, że nie wykonując swoich obowiazków ustanowionych art 20*) ustawy o drogach publicznych, poprzez zaniechanie doprowadził do zagrożenia wystąpienia katastrofy w ruchu lądowym lub zagrożenia dla życia i zdrowia ludzi**).

*) narzucają one na niego obowiązek konserwacji nawierzchni, robienia ich bieżacych przeglądów, a także oznakowywania uszkodzeń (w sądzie, może nie w pierwszej instancji, ale uwalisz znak "dziury 12 km", bo to nie jest oznakowanie uszkodzeń, tylko dupochron), oraz wyłączania z ruchu odcinków zagrażających bezpieczeństwu użytkowników drogi.

**) zależnie od skali uszkodzenia drogi.

Powiesz, że prokuratura umorzy?

Może w pierwszej instancji tak. Ale są dalsze instancje.

A w praktyce propozycją powyższego postępowania doprowadziłem do tego, że zarządca w ciągu 48 godzin naprawił kilkanaście km nawierzchni i porządnie uporządkował ruch. Bo jego prawnicy mu powiedzieli, że to o czym mówię, jest całkiem realne zlosnik.gif I wiesz, że teraz jest z tego dumny, a my mu jeszcze przyklaskujemy? zlosnik.gif

Oczywiście nie należy tego nadużywać, ale w wypadku doznania istotnej szkody na notorycznie zaniedbywanym przez zarządcę odcinku drogi nie miałbym najmniejszych skrupułów.

***) W wypadku ubezieczycieli kłania się zawiadamianie prokuratur o próbie lub popełnieniu przestępstwa (próba jest tak samo karalna, nawet nieudana) z art 286 kodeksu karnego. Jeden z operatorów telekomunikacyjnych w zagrożeniu tym paragrafem wolał skasować pewną usługę zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.