Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR w X14XE zaślepiony

Featured Replies

Napisano

W poniedziałek zapodam fotorealcje sprawa szybka i miła w wykonaniu. Objawy lepsza kultura pracy silnika i lepsza dynamika już od niskich obrotów. Foto w poniedziałek.

BTW wiem już dlaczego niektórzy koledzy pisali że autko zaczęło więcej palić – po prostu robi się dynamiczniejsze przez co pedał gazu wciska się lepiej w podłogę grinser006.gif

Napisano

> W poniedziałek zapodam fotorealcje sprawa szybka i miła w wykonaniu.

Czekamy, czekamy... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Czekamy, czekamy...

Fotki robione telefonem więc mogą nie być najlepszej jakości.

Napisano

> W poniedziałek zapodam fotorealcje sprawa szybka i miła w wykonaniu.

> Objawy lepsza kultura pracy silnika i lepsza dynamika już od

> niskich obrotów. Foto w poniedziałek.

> BTW wiem już dlaczego niektórzy koledzy pisali że autko zaczęło

> więcej palić – po prostu robi się dynamiczniejsze

> przez co pedał gazu wciska się lepiej w podłogę

Witamy w klubie zapalajacej sie kontrolki check_engine na V biegu smile.gif

Napisano

Lepiej napisz czy zapalil ci sie CE. Bo sam sie zastanawiam nad zaslepieniem, ale jesli bedzie sie zapalal to musze sobie odpuscic.

Napisano

czy pod EGR-em jest jakaś uszczelka i czy nadaje się do ponownego użycia np. po czyszczeniu zaworu ?

Napisano

> czy pod EGR-em jest jakaś uszczelka i czy nadaje się do ponownego

> użycia np. po czyszczeniu zaworu ?

W moim silniku nie bylo zadnej uszczelki. Przynajmniej nie pamietam.

A po zaslepieniu dalem czerwony slikon

Napisano

> Witamy w klubie zapalajacej sie kontrolki check_engine na V biegu

Yes,yes,yes rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifbrawo.gifbrawo.gifbrawo.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gifyay.gifyay.gifyay.gif

Napisano
  • Autor

Co do zapalającej się jakiejś kontrolki to na razie nic nie zaobserwowałem a mija juz 3 dzień po zaślepieniu. Co do uszczelki to była i to chyba nawet "delikatnie przyspawana" do egr-a więc jej nie odrywałem tylko oczyściłem i uszczelniłem czerwonym silikonem tą dodatkowa z obu stron. Ci którzy to zrobili wiedzą że to proste Ci którzy tego nie zrobili maja jakąś tam namiastkę relacji.

1. Silnik X14XE widok z przodu

277493415-1.jpg

2.Lokalizacja EGR-a

277493415-2.jpg

3. Odpiąć wtyczkę o odkręcić przy użyciu klucza torx 45 (Ja wcześniej przez dwa dni piskałem WD40 żeby nie było problemów)

277493415-3.jpg

4. Widok ERG od strony uszczelki.

277493415-4.jpg

5. Widok EGR miejsce w silniku.

277493415-5.jpg

6. Podkładka wykonana z miedzianej blaszki o grubości niecałego mm, obrobiona pilnikiem żeby sobie krzywdy nie zrobić. Czerwonym silikonem pokryłem podkładkę z obu stron i przykręciłem powrotem na miejsce.

277493415-6.jpg

Mozae to ktos doda do napraw to sam jesli jest oczywiście takie zapotrzebowanie.

post-37593-14352473946986_thumb.jpg

Napisano

Ja też sobie EGR-a zaślepiłem dokładnie w tym samym silnku. Dynamika lepsza, praca silnika równiejsza, spalanie bez zmian. Tylko ta kontrolka CE... zaczyna mnie to denerwować angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Ja też sobie EGR-a zaślepiłem dokładnie w tym samym silnku. Dynamika

> lepsza, praca silnika równiejsza, spalanie bez zmian. Tylko ta

> kontrolka CE... zaczyna mnie to denerwować

Co to za kontrolka gdzie się znajduje i od czego jest.

Napisano

> Co to za kontrolka gdzie się znajduje i od czego jest.

Ano jest to kontrolka na zestawie wskaźników (żółta) - check engine, która włącza mi się jak jadę na V biegu i np. zdejmę nogę z gazu. Oczywiście robi mi się tak po zaślepieniu EGR-a. Ponoć w tych silnikach jest to dość częsty problem.

Napisano

> Co to za kontrolka gdzie się znajduje i od czego jest.

A tak z ciekawosci ile kosztuje nowy zawór EGR? Bo widzialem ostatnio w jakims sklepie internetowym 300zł chyba.

Napisano
  • Autor

Która to kontrolka - prosze pokazać.

277493932-2.jpg

BTW takie mam zegarki.

Mnie jak do tej pory w czasie jazdy zapal sie ta kontrolka znajdująca się po obrotomierzem koło literki "P". CZyli ten śilniczek ale to od tego żę moja instalka LPG ciągle jest sterowana śrubką. Choć ostatnio po zmianie oleju i ta przestałsię świecić.

post-37593-14352473948326_thumb.jpg

Napisano

> Która to kontrolka - prosze pokazać.

> BTW takie mam zegarki.

> Mnie jak do tej pory w czasie jazdy zapal sie ta kontrolka znajdująca

> się po obrotomierzem koło literki "P". CZyli ten śilniczek ale

> to od tego żę moja instalka LPG ciągle jest sterowana śrubką.

> Choć ostatnio po zmianie oleju i ta przestałsię świecić.

Właśnie ta kontrolka ( z tym silniczkiem) mi się świeci. Ja zczytałem sobie błędy i wyszedł mi zawór EGR. Spróbuj zczytać u siebie zobaczymy czy to wina gazu czy nie.

Napisano

Czy przy zaślepianiu EGR-a dajecie też starą podkładkę ?? Czy tylko samą nową zaślepkę ???

Napisano

Widze ze kolega przy okazji domykanie szybek uskuteczniał ;-)

Dziekuje w imieniu swoim i pojazdu za manuala. Wkrótce skorzystam.

A przy okazji instalacji - masz taka najprotsza rzeczywiscie? Bo ja nabylem z taka instalka i wszyscy mechanicy po kolei mnie stresowali ze w tym silniku to musi byc zdecydowanie lepsza instalka...

Napisano
  • Autor

1. Ja też dałem starą podkładkę przy zaślepieniu EGR-a tylko obustronnie ją "posmarowałem" sylikonem

2. No wiesz zaczołem uskuteczniać ale z braku pin-u tego specjalnie do kostki roboty stanęły w miejscu (piny chciałem pobrać z wtyczki komputerowej ale są stanowczo za krótkie), ale dziś kupię kostkę i zabiore sie do roboty.

3. Tak instalke mam najprostszą i jednyne co boli to - czasem brak mocy na gazie jak chce przyspieszać. Te niedogodności jednak są niczym jak pojawiam sie na stacji LPG (trasa do 90 km/h 6,5 L LPG; z pełym ładunkiem [rowery na dachu] - 8,5L LPG)

Dodatkowo zapala sie dioda z silniczkiem ale po wymianie oleju coś przestał się świecić.

MUSISZ tylko dobrze ja wyregulować bo ja ci "pryknie" to obudowa filtra powietrza 30.GIF i świeczki max co 15 kkm.

Napisano

> 2. No wiesz zaczołem uskuteczniać ale z braku pin-u tego

> specjalnie do kostki roboty stanęły w miejscu

Mi się akurat nie chciało po raz drugi rozbierać tapicerki i wpiąłem się "na żywca" do tej kostki - wypuściłem odizolowaną końcówkę wielożyłowej linki pod "bolec". Niefachowo, ale pewnie. Przy okazji pomyśl o przekaźniku bo nieraz zaskakuje jak zamykasz się od środka a szybki leca do góry smile.gif

> 3. Tak instalke mam najprostszą i jednyne co boli to -

> czasem brak mocy na gazie jak chce przyspieszać.

Ja ostatecznie dałem sobie zamontować centarlkę bingo-m. Na "fabrycznych" ustawieniach zmian w ekonomice nie zauważyłem, ale jestem jeszcze przed ostateczną regulacją i mam nadzieję, że da się zejść ze spalaniem.

A ile Ci pali na mieście? I co to za miasto smile.gif

Mam jeszcze przy okazji pytanie: czy przy takiej instalacji jest możliwe, że dopływ gazu jest odcinany przy hamowaniu silnikiem?

Pozdr

Tomasz

Napisano
  • Autor

> Mi się akurat nie chciało po raz drugi rozbierać tapicerki i wpiąłem

> się "na żywca" do tej kostki - wypuściłem odizolowaną końcówkę

> wielożyłowej linki pod "bolec". Niefachowo, ale pewnie. Przy

> okazji pomyśl o przekaźniku bo nieraz zaskakuje jak zamykasz się

> od środka a szybki leca do góry

tzn jak zamykam centralny od środka ?? Jeszcze mi sie to nie zdazylo

> Ja ostatecznie dałem sobie zamontować centarlkę bingo-m. Na

> "fabrycznych" ustawieniach zmian w ekonomice nie zauważyłem, ale

> jestem jeszcze przed ostateczną regulacją i mam nadzieję, że da

> się zejść ze spalaniem.

> A ile Ci pali na mieście? I co to za miasto

No wiesz po mieście to juz różnie biglaugh.gif delikatnie do 10 L LPG (lato) no i sprawdze w zimie i mi pociągnie bo mam go od niedawna. Miasto to Stalowa Wola nie za duże.

> Mam jeszcze przy okazji pytanie: czy przy takiej instalacji jest

> możliwe, że dopływ gazu jest odcinany przy hamowaniu silnikiem?

niewiem.gif

Napisano

> Mam jeszcze przy okazji pytanie: czy przy takiej instalacji jest

> możliwe, że dopływ gazu jest odcinany przy hamowaniu silnikiem?

Nie jest. Jesli masz aktywny cut-off to moze byc tylko przymykany krokowy o zadana ilosc krokow

Napisano

> Nie jest. Jesli masz aktywny cut-off to moze byc tylko przymykany

> krokowy o zadana ilosc krokow

Pytalem bo przed zalozeniem bingo, czyli jezdzac "na śrubce" po dodaniu gazu po hamowaniu silnikiem był taki efekt lekkiego szarpnięcia, jakby silnik się "wzbudzał". Po założeniu bingo efekt zniknął, ale okazało sie, że wlaśnie funkcja "cut-off" nie została włączona. Po jej włączeniu powrócił efekt szarpnięcia. Dlatego pytanie czy bez sterowania instalka odcina gaz - tak jak w przypadku benzyny. Ale skoro taka instalka nie odcina to skąd się bierze ten efekt. No skąd ??? ;-)

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Mozae to ktos doda do napraw to sam jesli jest oczywiście takie

> zapotrzebowanie.

No i ja tez uszczesliwiłem swój pojazd zaslepką. Jakichś poważnych róznic na razie nie widzę. Spalanie w sumie spadło, ale w międzyczasie była delikatna regulacja LPG, więc to może też to. A może wyprzedzałem samochód wyposażony w magnetyzer i wystapiło spalanie ujemne ??? 893goodvibes.gif

Jeśli temat się pojawi w "manualach" to na pewno przydałoby się umieszczenie wzornika zaślepki. Wtedy można wcześniej ją wyciąć w zaciszu domowym, a założenie to juz będzie rzeczywiście kwestia kliku minut do wykonania stając na przejeździe kolejowym wink.gif.

Dzieki i pozdrawiam

Napisano

Witam smile.gif

Zapotrzebowanie to jest, bo w Astrach II z Z16SE i X16XE są kampanie na EGR i taka podkładka kosztuje około 5zł.

Więc puszka i dużo roboty z profilowaniem lub stacja opla i kupujemy podkładkę pod EGR do Astrach II - Z16SE

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.