Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

poradźcie proszę

Featured Replies

Napisano

> Witam wszystkich stilomaniaków.

> Zacząłem niedawno rozglądać się za drugim autkiem (obecnie mam uno) i

> dziś będąc na giełdzie samochowej strasznie spodobał mi się

> stilo. Był z 2002 roku, przebieg 81 kkm, 5 furtek, czerwony,

> jeden dziewięć jtd 115 KM, osiem poduszek no i wiele innych

> bejerów. Autko tydzień w kraju, jeszcze nie przerejestrowane,

> cena wywoławcza 27900 z możliwością negocjacji. Czy to dobra

> cena?

> I jeszcze pytanko a raczej kilka; jaki silnik jest najmniej awaryjny,

> jakie usterki zdarzają się w stilo, na co zwrócić uwagę przed

> zakupem tego cudeńka. Poproszę o porady albo jakieś linki bo

> wiele jeszcze pewnie nie doczytałem. Dzięki z góry i czekam na

> odzew.

> Pozdro tomazi UKP

Daj sobie spokój ze Stilo!!! Myślałem tak jak ty, fajne autka, naprawdę wygodne i pojemne. Diesel jest oszczędny i dynamiczny, całkiem fajnie wygląda i się prowadzi. Tylko że w tym złomie może się popsuć wszystko i nie ma zadnej reguły co się zepsuje kiedy i dlaczego. Części w stosunku do innych aut a nawet innych fiatów sa dośc drogie i trudno dostępne. Zamienników jak na lekarstwo a większość mechaników nie ma pojęcia o konstrukcji i technologii naprawy tego auta. Gdybym mógł się cofnąc o cztery miesiące to kupiłbym Focusa (jest mniejszy ale prowadzi się genialnie) lub nawet poczciwą Astrę II. O VW nawet nie myśle bo bym chyba zwymiotował, BMW niestety w większości pomykają bandyci, Merc i do tego czarny to specjalnośc Cyganów i inego szemranego towarzycha! Może skusiłbym się na Audi ale parkuję na ulicy więc nie nacieszyłbym się długa tym autkiem. W Poznaniu w komisie stoi Stilo JTD z 2003 roku za 20 000, jeśli chcesz to się dowiem więcej o tym autku i dam ci namiary.

Pozdrawiam.

Napisano

Do Panów powyżej!!! Uwielbiam wasze bezproduktywne dyskusje, ludzie porozmawiajcie sobie o waszych doswiadczeniach i fobiach na Stilo Squad! Nie każdy ma ochotę tego słuchać! Macie coś konkretnego i pomocnego innym do powiedzenia to proszę bardzo a jak nie to proszę .........

Napisano

> Ale stilo_kielce napisał najświętszą prawdę.

Dziękuję Szanownemu Koledze za to stwierdzenie... ok.gifclaps.gifsmile.gif

Napisano

> Do Panów powyżej!!! Uwielbiam wasze bezproduktywne dyskusje, ludzie

> porozmawiajcie sobie o waszych doswiadczeniach i fobiach na

> Stilo Squad! Nie każdy ma ochotę tego słuchać! Macie coś

> konkretnego i pomocnego innym do powiedzenia to proszę bardzo a

> jak nie to proszę .........

Czasami mam też podobne wrażenie, ale żeby tak po kolegachpojechać...będzie dym... bokser.gif

Napisano

> Do Panów powyżej!!!

> porozmawiajcie sobie o waszych doswiadczeniach i fobiach na

> Stilo Squad!

Faktycznie caly watek nadaje sie raczej na SSP!!!!!!!!

Ale tam nie dzialaja liczniki sciana.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Daj sobie spokój ze Stilo!!! Myślałem tak jak ty, fajne autka,

> naprawdę wygodne i pojemne. Diesel jest oszczędny i dynamiczny,

> całkiem fajnie wygląda i się prowadzi. Tylko że w tym złomie

> może się popsuć wszystko i nie ma zadnej reguły co się zepsuje

> kiedy i dlaczego. Części w stosunku do innych aut a nawet innych

> fiatów sa dośc drogie i trudno dostępne. Zamienników jak na

> lekarstwo a większość mechaników nie ma pojęcia o konstrukcji i

> technologii naprawy tego auta. Gdybym mógł się cofnąc o cztery

> miesiące to kupiłbym Focusa (jest mniejszy ale prowadzi się

> genialnie) lub nawet poczciwą Astrę II. O VW nawet nie myśle bo

> bym chyba zwymiotował, BMW niestety w większości pomykają

> bandyci, Merc i do tego czarny to specjalnośc Cyganów i inego

> szemranego towarzycha! Może skusiłbym się na Audi ale parkuję na

> ulicy więc nie nacieszyłbym się długa tym autkiem. W Poznaniu w

> komisie stoi Stilo JTD z 2003 roku za 20 000, jeśli chcesz to

> się dowiem więcej o tym autku i dam ci namiary.

> Pozdrawiam.

dzięki za szczerą i wyczerpującą odpowiedź, coraz mniej mnie zaczyna po tym co tu przeczytałem bawić "fiat" choć ogólnie na swojego uniaka nie mogę specjalnie narzekać,ale..

ja mam w zasadzie golasa na gaźniku spalajęcego maksymalnie 8 litrów gazu na 100 km, więc nie ma sie nawet co zepsuć i niewiele kosztuje mnie utrzymanie bądż też naprawa a skoro tu jest tyle elektroniki i ciągle coś się konoci to zacznę jednak rozglądać się za inną marką.

mam w takim razie pytanie jeśli nie stilo to jakie autko byście kupili (poradzili) za 25-28 tysi?

Napisano

> mam w takim razie pytanie jeśli nie stilo to jakie autko byście

> kupili (poradzili) za 25-28 tysi?

Jeśli skreślisz diesla, to kierowałbym się chyba w stronę poprzedniego Focusa - na rocznik 2003 powinno chyba starczyć. hmm.gif

Trochę z Focusami miałem do czynienia (z kilkoma egzemplarzami biglaugh.gif) i generalnie jest to dość dzielne autko, w miarę dobrze znoszące trudy eksploatacji. ok.gif Może wnętrze nie jest najpiękniejsze, ale coś za coś - to taka "Dosia" wśród samochodów zeby.GIF Stanowczo tylko namawiałbym do wystrzegania się diesli - bo tutaj mogą Cię spotkać różne problemy (sam miałem kilka dziwnych sytuacji).

Napisano

> kupili (poradzili) za 25-28 tysi?

Jakiegoś golasa, albo 15 letnią wypasiona brykę zlosnik.gif

Moje zdanie jest takie, że jak chcesz tanią eksploatacje to kup poprzedni model Yarisa w dobrym stanie 1,0. Mało pali sie nic nie psuje (teoretycznie). Jak chcesz mieć wypasiony z gadzetami to za te pieniadze kupisz niezniszczalnego VW, Opla ( zlosnik.gif ) tylko duzo starszego od fiata. Dla mnie fiat był po prostu rozsadnym wyborem, kupując poprzednio Bravke uzywkę kierowałem się głównie ceną, gdyż np Astra II, focus kosztowały 10000 zł wiecej za ten sam rocznik. Kupując nowe stilo tez cena zdecydowała. Nigdzie nie kupiłbym nowego i tak wyposażonego samochodu za te pieniadze.....i tak pięknego serduszka.gif

życie jest proste, chcesz wiecej luksusów to musisz za to płacic wink.gif. Dlatego nie kupię kilku letniego BMW 7, bo nie pracuje tylko na utrzymanie samochodu. Zreszta nie chciałbym sobie mówić: Od dzisiaj nie piję, teraz moje BMW pije hehe.gif

Napisano

> Faktycznie caly watek nadaje sie raczej na SSP!!!!!!!!

> Ale tam nie dzialaja liczniki

Święta prawda....strzał w 10 ok.gifok.gif

Napisano

> Faktycznie caly watek nadaje sie raczej na SSP!!!!!!!!

Jak to kiedyś w jakimś wątku wprawnie ujął kolega dUKE "...sio na Squada..."

Napisano
  • Autor

> Jak to kiedyś w jakimś wątku wprawnie ujął kolega dUKE "...sio na

> Squada..."

lepiej bys coś kolego doradziłe a nie tylko spamujesz

oslabiony.gif

Napisano

moi drodzy kazdy jeździ czym chce lub na co go stać, przeczytalem tu parę słów zachwytu na temat np Focusa i hcoc mi się to auto podoba i dość często nim jeżdżę nie jest to autko kore jest bez skazy wystarczy wspomnieć o tylnym zawieszeniu zlosnik.gif, mój szwagier ma trzyletniego focusa 1,9 i o ile silnik sprawuje się nieźle to reszta elementow pozostawia wiele do życzenia. Przed kupnem nowego auta w tamtym roku zastanawialem się co kupić, jeździłem na testach różnymi nowymi autami różnych marek i między innymi focusem 1,6 115kM- normalnie porażka, dużo hałasu a nie jedzie tak jak by to wynikalo z dźwięku jaki wydaje, zaraz zaraz jak to sprzedawca określił acha ,,pomruk sportowy" rotfl.gif

Z tych kilku nowych aut wybrałem stilo 1,4 MW bo postawiłem na auto wielofunkcyjne i ciche w stosunku do konkurencji. Jedynym autem, które mógłbym mieć zamiennie to corollka (choć i ona nie jest bez skazy, wystarczy zapytać Fantomę20.GIF). To na tyle nie ma co obrażać stilo, jeżeli się nie podoba komus to po co nim jeździc, sprzedać tak nisko aby się go pozbyć i po klopocie.

Myślę że wszystkie te opinie o różnych markach jest związane z modą, była moda na niemieckie, przychodzi na japońskie, może kiedys będzie na rumuńkie rotfl.gif i każdy będzie powtarzał opinie zasłyszane a nie swoje.

PS Szwagrowi tez już przeszło kupno nowego focusa biglaugh.gif jego obecny po 120 tys jest padaką 20.GIF

Napisano

> To na tyle nie ma co

> obrażać stilo, jeżeli się nie podoba komus to po co nim jeździc,

> sprzedać tak nisko aby się go pozbyć i po klopocie.

> Myślę że wszystkie te opinie o różnych markach jest związane z modą,

Nieeee, proszę chociaż o odrobinę obiektywizmu... Ja wiem, że to kącik Stilo i w ogóle, ale nie ma co popadać w przesadę zeby.GIF.

Akurat mam okazję na codzień obserwować całkiem spore stado Mondeo i Focusów - nie są to auta idealne, mają swoje bolączki (diesle w praktyce nie nadają się do normalnego użytku hahaha.gif), ale gdyby tym samym użytkownikom dać w ręce Stilo do dokładnie takiego samego użytkowania, to po kwartale resztki zbierałbyś grabiami.

Jeśli ktoś nie jeździ za dużo, lubi sobie pomajsterkować i nie przeszkadza mu kiedy w aucie coś nie działa chociaż powinno, to zakup Stilo można ewentualnie rozważyć. Jeśli ktoś chce jeździć od przeglądu do przeglądu, a pomiedzy przeglądami auto (w rozsądnych granicach) powinno być bezobsługowe, to Stilo się nie nadaje - w moim przez rok posiadania może ze cztery tygodnie były takie, w których wszystko było OK - poza tym zawsze coś było nie tak i zawsze na rozkładzie była wizyta w serwisie w celu zgłoszenia jakiegoś problemu albo naprawienia usterki bo zamówione elementy już doszły, itd. - w każdym razie kontakt z serwisem był bezustanny. Pomijam tu problemy, które występują praktycznie permanentnie, ponieważ nikt nie potrafi ich skutecznie naprawić (chociażby pękające reflektory - dwa-trzy razy do roku nowy komplecik).

I mój egzemplarz nie był wcale jakimś szczególnym przypadkiem - w serwisie mi powiedziano, że gdyby każdy właściciel Stilo chciał równie drobiazgowo jak ja usuwac każdy defekt, to nie mieliby czasu na obsługe innych poza Stilo aut hahaha.gif

Jeśli ktoś pyta o zakup Stilo - a pytanie zadane jest tak, że widać też że chodzi o koszty - to IMO trzeba mu uczciwie powiedzieć, żeby od bubla trzymał się z daleka, a nie pomagać zakładać pętlę na szyję no.gif Już sam fakt, że nie potrafiono zrobić foteli przednich w taki sposób, żeby po 30 kkm nie zaczynały się rozłazić, świadczy o "wyjątkowej jakości" tego wynalazku sick.gif

Napisano

Mój ma 47kkm i siedzenia się nie rozłażą rotfl.gif

Jeżdze od przegladu do przeglądu rotfl.gif

a jak coś się psuje to od razu naprawiam rotfl.gif ( jest to spowodowane tym co miał wcześniej)

gdzyby nie te uszkodzenia które miał to by był bez usterkowy rotfl.gif i tak naprawy nie sa drogie w porównaniu z innymi markami 270751858-jezyk.gifrotfl.gif

Napisano

Wszystkich wpisów mi się nie chce czytać i napiszę co mam do napisania. Może to pomoże w podjęciu decyzji, a może wprost przeciwnie. Trudno, sam chciałeś!!! Mam stilaka MW 1.9 1td 115 km od ponad dwóch lat (kupiłem nowy). Jeżdżę na przeglądy, leję ropę, wymieniłem żarówkę i łączniki stabilizatorów, doładowałem akumulator (ale zimą było zimno...) a teraz wyskakuje mi boot open (czyli otwarty bagażnik), ale można z tym jeździć. Czyli w sumie kłopotów jak na razie (odpukać) niewiele. W mieście spalanie koło 8, w trasie (zależy czy katowicka, czy autostrada, czy jakaś dziadowska droga) od 8,7 (szybka jazda 170 katowicka, 200 autostrada) do 6 l. Wygodny, dobrze przyspiesza, dobre audio itp... Nie będę pisać o kolegach którzy mają np. fordy mondeo (potrafią stanąć w szczerym polu i koniec) renault itp. Jak trafisz na dobry, zadbany egzemplarz, to wszystko jest OK. Jak będziesz miał pecha, to też wiesz, co cię czeka... Może rzuć monetą...

Pozdro mir 1

> cena?

> odzew.

> Pozdro tomazi UKP

Napisano

> cena?

> odzew.

> Pozdro tomazi UKP

Może ja znów parę słów a mianowicie najgorzej jak ktos nie ma sprecyzowanego pomysłu na samóchód (czytaj marke), ja kupiłem 3-letnie Stilo MW. Podobało mi sie ono od momentu wyprodukowania pierwszego wagona, nie patrzyłem na żadne fora, nie pytałem o usterki koszty i inne duperele bo na to nie ma reguły .

Każdy samóchód jest mniej czy więcej awaryjny, jedynie czym sie kierowałem we Fiacie to dobra blacha. Od CC po SC przez Punto i Palio jeszcze na tym Fiat mnie nie zawiódł.

Ja przesiadłem sie z Palio w miare wygodnego auta a Ty ( bez obrazy ) we wszystko w co się przesiądziesz z tego wynalazku na pewno będzie lepsze.

Także kieruj sie wlasnym rozumem instynktem i jeśli podoba ci sie Stilo to je kup.

Tak jak napisałem w każdym aucie może cos walnąć i nie masz na to wpływu.

Jak napisał którys z kolegów jak chcesz strupiałego 13 letniego VW a dużo młodszego Fiata za te same pieniadze to Twój wybór.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Podpinam się pod ostanią wypowiedz (czytam na blacie) dziękując wszystkim co się w moim wątku wypowiedzieli dobrze czy źle na temat stilo. Fakt jest taki iz nadal poszukuję Stilo JTD oczywiście bezwypadkowego i z niedużym przebiegiem więc jak by ktos coś wiedział to poproszę. Zdziwiony jestem wzrostem cen (takie odniosłem wrazenie) aut. Ktoś pisał że to auto co mam upatrzone jest drogie a jakoś ciężko znaleźć coś w niższych pieniądzach (no chyba że bez udokumentowanej przeszłości). Szukając samochodu dla siebie nie wykluczam innej marki, ale faktycznie chciałbym coś w miarę młodego i w dieslu. Aut na rynku wtórnym jest bardzo dużo ale większość to niestety qpa złomu.

Jeszcze raz dziękuję ZA WSZYSTKIE WYOPOWIEDZI i podrawiam

tomazi UKP. waytogo.gif

Napisano

> Nieeee, proszę chociaż o odrobinę obiektywizmu...

No właśnie Danielu... No właśnie... zlosnik.gif

> Jeśli ktoś nie jeździ za dużo, lubi sobie pomajsterkować i nie

> przeszkadza mu kiedy w aucie coś nie działa chociaż powinno, to

> zakup Stilo można ewentualnie rozważyć. Jeśli ktoś chce jeździć

> od przeglądu do przeglądu, a pomiedzy przeglądami auto (w

> rozsądnych granicach) powinno być bezobsługowe, to Stilo się nie

> nadaje - w moim przez rok posiadania może ze cztery tygodnie

> były takie, w których wszystko było OK - poza tym zawsze coś

> było nie tak i zawsze na rozkładzie była wizyta w serwisie w

> celu zgłoszenia jakiegoś problemu albo naprawienia usterki bo

> zamówione elementy już doszły, itd. - w każdym razie kontakt z

> serwisem był bezustanny.

Bo zwracałeś uwagę nawet na takie głupoty jak lekko naderwany pasek na gumce od pedału sprzęgła. pad.gif Nikt normalny tego nie zauważa. wpysk.gif

> w serwisie mi powiedziano, że gdyby każdy właściciel Stilo chciał

> równie drobiazgowo jak ja usuwac każdy defekt, to nie mieliby

> czasu na obsługe innych poza Stilo aut

A może zbyt drobiazgowo? rotfl.gif

> Jeśli ktoś pyta o zakup Stilo - a pytanie zadane jest tak, że widać

> też że chodzi o koszty - to IMO trzeba mu uczciwie powiedzieć,

> żeby od bubla trzymał się z daleka, a nie pomagać zakładać pętlę

> na szyję

Miałeś pecha, auto się psuło, chociaż ile w tym psuciu było twojego widzimisię, wiesz tylko Ty. spineyes.gif

> świadczy o "wyjątkowej jakości" tego wynalazku

Statystyka kącikowa jasno wskazuje, że cała rzesza użytkowników stilaka jest zeń bardzo zadowolona i nie ma najmniejszych powodów do narzekań. 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Statystyka kącikowa jasno wskazuje, że cała rzesza użytkowników

> stilaka jest zeń bardzo zadowolona i nie ma najmniejszych

> powodów do narzekań.

I to by bylo na tyle ok.gif podpisuje sie pod tym stwierdzeniem obiema rekami 20.GIFwaytogo.gif

Napisano

> Miałeś pecha, auto się psuło, chociaż ile w tym psuciu było twojego

> widzimisię, wiesz tylko Ty.

Wiesz, nie jest to moje pierwsze auto, ileś tam samochodów zdążyło się już przez moje ręce przewinąć - więc mam do czego porównać. I to porównanie wypada kiepsko - a wrecz druzgocąco. no.gif

> Statystyka kącikowa jasno wskazuje, że cała rzesza użytkowników

> stilaka jest zeń bardzo zadowolona i nie ma najmniejszych

> powodów do narzekań.

Zapytaj na jakimś forum poświęconym 126p - też będzie cała rzesza zadowolonych użytkowników zeby.GIF - w ten sposób można udowodnić absolutnie wszystko...

Napisano

Ludzie co wy z tymi awariami!!!

Mam Stilo MW 1,9 JTD Dynamik od 0,5 roku (z 2004 r) - przebieg 90 kkM z czego ja zrobiłem 10 kkM. Jestem 2 właścicielem- za samochód dałem 35000 PLN. Samochód ma swój przebieg i nie jest idealny. Po zakupie wymieniłem wszystkie płyny, opony. Na gwarancji pomalowano mi progi oraz wymieniono: wkłady lusterek, pp łożysko piasty oraz poduszkę amortyzarora oraz ustawiono zbieżność.

Autko rodzinne i naprawdę OK - żadnych problemów, spalanie 5-6 litrów/100 km. Wcześniej miałem 2 x uno oraz punto i w stosunku do Stilo to tylko Punto było w OK. Już kiedyś pisałem na forum, tak naprawdę wszystko jest kwestią ceny. Jeżeli za samochód dałbym 75000 to każde skrzypnięcie doprowadzało by mnie do szału. W momencie gdy kupuję duże rodzinne auto za cenę nowej Pandy Dynamik, inaczej odbieram ewentualne drobne niedomagania. (np. cały czas w podsufitce "mieszka świerszcz", którego słyszę w zakresie prędkości 1500-2000 rpm wału korbowego). Oczywiście jak auto będzie się sprawowało dalej - zobaczymy. W stosunku do sprowadzanego "złomu" z zagranicy w moim przypadku mam pełną dokumentację, pewny przebieg oraz pewność, że auto nie ma wypadkowej przeszłości.

Pozdrawiam i zachęcam do kupna Stilo cool.gif

Napisano

Jeżdze Stilo od 2003 roku i jestem zadowolony. Miałem pare failurów (pare razy airbag, ABS), ale to były jakieś drobiazgi. No i elektryczna szyba (przednia-prawa) przestała działać.

I tyle - autko wygodne, duże, daje przyjemność z jazdy. Jestem zadowolony, brak poważnych usterek, silnik 1.2 bez najmniejszych problemów.

Napisano

Mam stilo 1.9 jtd dynamic 2003 usterki jak u kolegi (nieszczęsne kostki pod siedzeniem ) poza tym bez uwag dynamiczne , oszczędnie i cicho (na autostradzie przy 140 można normalnie rozmawiać i słuchac radia) co do wad jakie auto ich niema? pozdrawiam i polecam .

Napisano

> Wiesz, nie jest to moje pierwsze auto, ileś tam samochodów zdążyło

> się już przez moje ręce przewinąć - więc mam do czego porównać.

> I to porównanie wypada kiepsko - a wrecz druzgocąco.

> Zapytaj na jakimś forum poświęconym 126p - też będzie cała rzesza

> zadowolonych użytkowników - w ten sposób można udowodnić

> absolutnie wszystko...

Oczywiście , że tak. Ostateczną miarą jest zadowolenie użytkownika . Tenże użytkownik ma w łepetynie kalkulatorek , patrzy ile zapłacił , , co z tego ma , czy d... dobrze usadził itd itp .

Jak mu wszystko pasi to jest zadowolony . I dlatego są rankingi zadowolenia użytkownika , które często nie przekładają się na dane obiektywne . Można znaleźć przykłady zadowolenia z aut , które obiektywnie na to wcale nie zasługują i przykłady niezadowolenia z aut , którym obiektywnie trudno cokolwiek zarzucić . Ja myślę że Stilo jest gdzieś w środku bliżej niedocenienia . Ale to moja całkowicie prywatna i subiektywna

ocena .

Ja tylko się pytam z czego żyją producenci części zamiennych do "niezawodnych " aut .

Dziś na trasie(Wrocław _ Łódź) widziałem jednego rozkraczonego Tipo i dwa nowe mercedesy w tym jeden SLK pod którym coś smętnie wisiało z zawieszenia a właściciel z łepkiem pod samochodem(sic!!!) coś dłubał . Który z nich jest bardziej

(nie)zadowolony ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.