Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienie pedału sprzęgła

Featured Replies

Napisano

Witam. Chodzi mi o to, że ja wolę jak mi sprzęgło szybciej bierze i ustawiłem je tak, ze popuszczam troche pedał (jakieś 2-3cm) i auto jedzie. Czy może to w jakiś sposób zaszkodzić sprzęgłu czy ustawienie zależy tylko od tego jak kto woli??? Teraz pedał sprzęgła mam niżej od pedału hamulaca o jakieś 1.5 cm. Wcześniej brało troche wyrzej. Sprzęgło mam nowe.

Dzięki. Pozdro.

Napisano

sprzęgłu nie zaszkodzi , gorzej ze skrzynią , musisz pilnować się żeby do końca wciskać pedał przy zmianie biegów

Napisano
  • Autor

Dlatego też podciągnąłęm trochę bo wcześniej miałem problem z wrzucaniem 1 biegu. Zobaczymy jak będzie teraz. Bo prawidłowo to powinno w połowie brać? Może jednak popuścić linkę?

Napisano

> Dlatego też podciągnąłęm trochę bo wcześniej miałem problem z

> wrzucaniem 1 biegu. Zobaczymy jak będzie teraz. Bo prawidłowo to

> powinno w połowie brać? Może jednak popuścić linkę?

sprawdź jaki masz całkowity skok pedału sprzęgła , od wyciśniętego do wciśnietego do podłogi ,

powinien się mieścić w zakresie od 145 - 165 mm

Napisano

mi kiedyś jakiś mech powiedział

ze pedął sprzęgła powinien byc równo z pedałem hamulca

ale takie ustawienie rzeczywiście powoduje niebezpieczenstwo

ze biegi bedą Ci sie gorzej wbijać

co lepsze? długie sprzęgło czy chrupiące biegi?

Napisano

to ja sie podlacze i tez zapytam o sprzeglo

bierze tak w polowie ale chodzi jak w ciagniku bardzo ciezko, ja sie juz przyzwyczailem ale jak ktos wsiadzie do mojego samochodu to mysli na poczatku ze pomylil pedal sprzegla z hamulcem, nie wiem co jest przyczyna ze ono tak ciezko chodzi, aaaa i przy koncu jak wciskam slychac zawsze taki charakterystyczny klik

Napisano

> to ja sie podlacze i tez zapytam o sprzeglo

> bierze tak w polowie ale chodzi jak w ciagniku bardzo ciezko, ja sie

> juz przyzwyczailem ale jak ktos wsiadzie do mojego samochodu to

> mysli na poczatku ze pomylil pedal sprzegla z hamulcem, nie wiem

> co jest przyczyna ze ono tak ciezko chodzi, aaaa i przy koncu

> jak wciskam slychac zawsze taki charakterystyczny klik

Wymień już teraz zanim padnie Ci gdzieś w trasie

twoje sprzegło już skazane jest na śmierć

to może być kwestia tygodni albo dni

uwierz mi przerabiałem to 2 miesiące temu ( i wielu z nas to przerabało ). Mój się zlitował i stanął - 10 metrów od domu ale do warstzatu i tak musiałem go holować ( 200 m od domu smile.gif ). W najgorszym przypadku mozesz nawet uszkodzić skrzynie biegów - jesli elemnty uszkodzonego sprzęgła wpadną głębiej. Po wymianie będziesz musiał sie od nowa nauczyć jezdzić - nowe sprzęgło w tych autach wchodzi jak w masełko - naprawdę polecam.

Najtaniej sprzęgło kupiz tutaj - http://www.auto-sam.pl/

ze 250zika ( cały komplet - tarcza,docisk, łożysko, tylko tak sie opłaca wymieniac )

wymianka 150zł ( niektórzy krzycza sobie do 300 ). Przy okazji radzę sprawdzić czy linka sprzegla luzno chodzi w panerzu ( jesli nie to wymienic ) oraz wymienic olej w skrzyni ( od 40zika ). Jakies pytania jeszcze ?:)

Napisano

dziewki za info, mam jeszcze jedno pytanie

mianowicie kiedy ten samochod zacznie jezdzic ??

jak zrobie jedna rzecz o druga sie psuje i tak bez konca to jakas paranoja chyba, z maluchem mialem mniej problemow, ze o golfie nie wspomne, jak narazie jednyne co ten samochod dobrze robi to ladnie wyglada, moj golf z balonowymi oponami trzymal sie lepoiej drogi niz ten, zawieszenie zrobione i gowno ciska sie po drodze jak kartofel, szkoda slow, nerwow i pieniedzy sciana.gif

Napisano

Wygląda na to , że ci ktoś badziewie wcisną. Poza ostatnim numerem z alarmem leje wache i śmigam. Zresztą , ktoś tu napisał, że BBM jest jak pudełko czekoladek love.gif or klnie.gif

Napisano

pociesz sie że zużycie sprzegła czy zawieszenia to nie uszkodzenie a wynik eksploatacji smile.gif wiec nie mów, że sie "psuje". Poza tym zawieszenie to moze ma i głosne ale za to jest bardzo stabilny i ciaśniutko bierze zakrety - jesli masz inaczej to coś nadaje do regulacji.

I nie radze porównywać włoskiej finezji z niemiecką miazgą uzbroj_zlo.gifrant.gif

Napisano

hehe troche mnie pocieszyliscie, trudno zrobie to co jest do zrobienia i wtedy zobaczymy czy samochodzik dalej bedzie strajkowal, moze to tylko zle dobrego poczatki, ale zrobilem zawias plyny itd, no i teraz samochod czeka na wymiane uszczelki pod glowica (daj bosze zeby glowica byla cala) i i zanosi sie na wymiane sprzegla, ze nie wspomne o renowacji felg, poprzedni wlasciciel chyba parkowal tam gdzie inni nie mogli wjechac, jak bym go spotkal to wpysk.gifzakrecony.gif ze tak auto zniszczyl :tuk zrobie zdjecie padaki zebyscie wiedzieli o jakim samochodzie mowa zlosnik2.gif

Napisano

nie no stary...

zawias, płyny i uszczelka ? smile.gif o czy my rozmawiamy...

gdybym ja Ci zaczął wymieniać ile zainwestowałem w padaka a ile jeszcze rzeczy czeka. jesli go dopiero kupiłeś to polecam wymienić rozrząd z rolkami ( chyba ze wiesz kiedy był wymieniany ), świece i filtry wszelakie. Przed zimą polecam też sprawdzić stan wycieraczek i przede wszystkim akumulatora, zastanów sie nad jakimiś dobrymi żarówami ( chyba że masz )... wymieniać dalej ?:)

Napisano

U mnie sprzęgło łapie na samym końcu i w sumie nie wiem czy to dobrze czy zle? No i pedał sprzęgła jest jakies 3 cm wyżej od pedału hamulca

Napisano

> U mnie sprzęgło łapie na samym końcu i w sumie nie wiem czy to dobrze

> czy zle? No i pedał sprzęgła jest jakies 3 cm wyżej od pedału

> hamulca

to samo co u kolegi:)

Na samym koncu u góry czy na dole? smile.gif

chodzi ciężko i gumowato?

jakieś cykanie z siebie wydaje jak sie wcisnie?

Napisano

> to samo co u kolegi:)

> Na samym koncu u góry czy na dole?

> chodzi ciężko i gumowato?

> jakieś cykanie z siebie wydaje jak sie wcisnie?

Na górze =] Chodzi dobrze, zadnych odglosow z siebie nie wydaje cool.gif Może to i dobrze że łapie na samej górze bo można szybciej biegi zmieniać grinser006.gif Ale czy to dobrze że tak jest to nie wiem niewiem.gif

Napisano

ja od kiedy go mam jakies 4 miesiace wymienilem:

- elementy zawieszenia (tylne tulejki, przod wahacze, drazki)

- uklad hamolcowy tyl (wsio oprocz bebnow)

- rozrzad kompletny

- plyny i oleje

- akumulator

- wycieraczki zlosnik.gif

- teraz bedzie wymiana uszczelki a wraz z nia jeszcze raz olej i plyn w chlodnicy

a ponizej zdjecie bohatera cool.gif

z pozniejszych dokladnych oglecin wyszlo ze mial wymieniony lakierowany lewy blotnik (jest w ksiazce serwisowej)

oraz prawy blotnik i drzwi tego juz nie ma w ksiazce czyli byl dzwonek jakis zlosnik.gif

przod nie tykany zlosnik2.gif

aha w tle moj pierwszy pojazd obecnie w rekach siostry

post-79716-14352474145496_thumb.jpg

Napisano

to se zrobiłeś przesiadke smile.gif

Twoja eksploatacja przebiega zupełnie prawidłowo

podobne rzeczy pewnie miałbyś do zrobienia jakbyś kupił golfa (tfu), astre (ble) albo innego rupiecia w tym wieku smile.gif

Napisano

> Może to i dobrze że łapie na samej górze bo można szybciej biegi

zmieniać

też tak myslałem...

wszyscy mówili mi żebym wymienil..

i w końcu chrupneło...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.