Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie na jedynce

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam asterke 1,6 GLS silnik c16nz, i mam niestety problemik. Nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy ciepły- jak chce ruszyć z jedyneczki na małej ilości gazu to oczuwam szarpanie, az do tego stopnia ze cały lewarek zmiany biegów wewnątrz kabiny drży. Obiaw juz ten ustępuje gdy ruszam z dwójeczki. Mam wymienione świece, przewody zapłonowe, sprawdzany LPG -jest jescze na gwarancji,choć szarpanie występuje zarówno na LPG jak i na benzynie. Czy może ktoś mi pomóc-jest do dość uciążliwe ruszanie:))pozdrawiam

Napisano

Mam dokładnie to samo. Przypuszczam, że winne jest sprzęgło, ale nie mam pewności. Czekam na dalszy rozwój tematu wink.gif

Napisano

czy to standardowy problem w astrach????? ://

rowniez mam astre tyle ze na benzyne i rowniez na jedynce mi szarpie...

Chetnie poczytam ten temat

Pozdrawiam

Napisano

Przyłączam się do tematu-na benzynie jest oki ale na LPG na jedynce i dwójce szarpie i co jakiś czas huknie w tłumik chociaż nie za często

Napisano

> Witam,

> mam asterke 1,6 GLS silnik c16nz, i mam niestety problemik. Nie ma

> znaczenia czy silnik jest zimny czy ciepły- jak chce ruszyć z

> jedyneczki na małej ilości gazu to oczuwam szarpanie, az do tego

> stopnia ze cały lewarek zmiany biegów wewnątrz kabiny drży.

> Obiaw juz ten ustępuje gdy ruszam z dwójeczki. Mam wymienione

> świece, przewody zapłonowe, sprawdzany LPG -jest jescze na

> gwarancji,choć szarpanie występuje zarówno na LPG jak i na

> benzynie. Czy może ktoś mi pomóc-jest do dość uciążliwe

> ruszanie:))pozdrawiam

Mam ten sam problem szarpie mi przy ruszaniu! Jeżdże na benzynie! Ale zauważyłem jeszcze coś takiego! Jak astra stoi w garażu i wyjeżdżam to rzadko szarpie! Ale szarpie bardziej jak stoi na dworzu jak jestem w pracy tak 12 godzin i ruszam nią po pracy! A najbardziej jak popada i jest wilgotno! Tak to się przedstawia u mnie!

Pozdrawiam

Napisano

Ja też miałem taki sam klimat. Wpadłem na pomysł, żeby ruszać delikatnie puszczając sprzęgło a gazu dodając tyci-tyci. To działa!

Napisano

> Ja też miałem taki sam klimat. Wpadłem na pomysł, żeby ruszać

> delikatnie puszczając sprzęgło a gazu dodając tyci-tyci. To

> działa!

Pomaga pewnie ale czasem jak trzeba zrobić coś szybciej tzn. ruszyć czy coś a on ci sie muli i jeszcze gorzej! Ale trzeba próbować!

Napisano

czyli to taki standardowy problem w astrach.....:/

Nie ciekawie... passed_out.gif(

Napisano

> czyli to taki standardowy problem w astrach.....:/

> Nie ciekawie... (

U mnei tez sie dzieje podobnie i chyba winie za to dzialanie sprzegło. Poczatkowo po wcisnieciu srzegła do oporu słyszałem równomierne(w rtymie pracy silnika),ciche jakby piszczenie. Dowiedzialem sie ze to moze byc łozysko na docisku sprzegła,jak pojechalem do mechanika powiedział zeby jezdzic az sie sypnie i wtedy bedziey dzialac bo teraz nie ma sensu. Ale czy nei wpłynie to na skrzynie?

Teraz piszczenia nie ma ale lekkie szarpanei zostaje,radze sobie w ten sposób ze daje troche wiecej gazu przy ruszaniu i delikatnie puszczam sprzegło. Brzmi jakbym dopiero teraz nauvczył sie poprawnie ruszac ale jezdzac wieloma róznymi samochodami nie spotkalem sie z czyms takim (no chyba ze cos sie dzialo ze sprzegłem)

Dodam jeszcze ze z oporem(tzn cieżej niż w astrze znajomego z podobnym przebiegiem) chodzi sprzegło i cieżko wchodza biegi.

Czy to zeczywiscie łożysko docisku sprzegła?

Rzecz która nalezy bezzwłocznie wymienic?

Jeśli to nei to, to co?

pozdro4all

Napisano

No to witam w klubie. brawo.gif U mnie też występują takie objawy. W sumie pocieszyłem się, bo nie jestem sam i ten problem zapewne jest do rozwiązania. Bałem się, że to już schyłek żywotu mojej skrzyni biegów, bo drążek lata jak oszalały. Druga myśl, że może to benzyna mało oktanowa, ale skoro obstawiacie sprzęgło, to może rzeczywiście tak jest. crazy.gif Może zjawi się tu jakiś specjalista i rozwikła problem. Pozdrawiam.

Napisano

Ja rowniez mialem takie objawy i udalem sie z tym do mechanika bo takze podejrzewalem sprzeglo. Okazuje sie ze w moim przypadku sprzeglo jest w porzadku a do wymiany kwalifikuja sie poduszki pod silnikiem i skrzynia biegow. Przy ruszaniu maja one najwieksze obciazenie i wyrabiaja sie ( rozgalwanizowuja smile.gif ) czyli staja sie miekkie i nie sa w stanie utrzymac naprezen ktore wytwarzaja sie przy ruszaniu - stad bicie i szarpanie oraz latajacy na wszystkie strony lewarek zmiany biegow cool.gif

Napisano

No to nie fajnie tak wymieniać skrzynię yikes.gif. Jeżeli tylko taki może być powód tego, to ja chyba pozostanę przy tym jak jest rotfl.gif. Jakoś mi się nie widzi wymiana skrzyni. No ale może są jeszcze jakieś inne powody takiego zachowania?

Napisano

> No to witam w klubie. U mnie też występują takie objawy. W sumie

> pocieszyłem się, bo nie jestem sam i ten problem zapewne jest do

> rozwiązania. Bałem się, że to już schyłek żywotu mojej skrzyni

> biegów, bo drążek lata jak oszalały. Druga myśl, że może to

> benzyna mało oktanowa, ale skoro obstawiacie sprzęgło, to może

> rzeczywiście tak jest. Może zjawi się tu jakiś specjalista i

> rozwikła problem. Pozdrawiam.

A sprawdzaliście potencjometr przepustnicy ? Może się przetarł i zamiast liniowej zmiany napięcia daje jakieś skokowe

Napisano

> A sprawdzaliście potencjometr przepustnicy ? Może się przetarł i

> zamiast liniowej zmiany napięcia daje jakieś skokowe

a to by nie bylo slychac przy dodawaniu gazu na postoju? ze np obroty wzrastaja nierownomiernie ?

Napisano
  • Autor

Witam,

dziękuje za takie zainteresowanie tematem-jedynie pocieszenie,nie jestem sam z moją asterką:))Faktycznie-poduszka troszkę u mnie siedzi:)),jak ją wymienie za jakiś czas to powróce do tematu,ale to pewnie będzie koło grudnia:))pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> dziękuje za takie zainteresowanie tematem-jedynie pocieszenie,nie

> jestem sam z moją asterką:))Faktycznie-poduszka troszkę u mnie

> siedzi:)),jak ją wymienie za jakiś czas to powróce do tematu,ale

> to pewnie będzie koło grudnia:))pozdrawiam

Mi tez wydaje sie ze to wina poduszek

pozdrawiam Seba

Napisano

Tak pewnie to poduszki, a właściwie to ta jedna pod skrzynią biegów, byłem ostatnio na przeglądzie i mechanior tak stwierdził, Taką poduchę można dostać za 50 złociszy więc nie jest to duży wydatek, nawet jakby miało nie pomóc.

Napisano

> No to nie fajnie tak wymieniać skrzynię . Jeżeli tylko taki może być

> powód tego, to ja chyba pozostanę przy tym jak jest .

Koledze chodziło o wymianę poduszek silnika i poduszek skrzyni, a nie poduszek silnika i skrzyni 270751858-jezyk.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Tak pewnie to poduszki, a właściwie to ta jedna pod skrzynią biegów,

> byłem ostatnio na przeglądzie i mechanior tak stwierdził, Taką

> poduchę można dostać za 50 złociszy więc nie jest to duży

> wydatek, nawet jakby miało nie pomóc.

A taką poduszkę można samemu wymienić czy niezbędna jest operacja u mechanika? Jeżeli ta druga opcja, to czy ktoś wie ile się ceni robocizna? Będę wdzięczny za odpowiedź bo to szarpanie w mojej asterce robi się co raz bardziej denerwujące.

Napisano

Można wymienić samemu. To żaden problem jeśli się ma kanał i coś czym można podnieść silnik.

Napisano

> Można wymienić samemu. To żaden problem jeśli się ma kanał i coś czym

> można podnieść silnik.

Tak więc taka operacja to nie dla mnie. frown.gif

Napisano

Witam

Ja bardzo długo walczyłem z szarpaniem. wymieniłem spoeo ale nic nie pomagało. W końcu wymieniłem sprzegło i jak ręką odjął.

Na 99 % to sprzegło, 1 % to skrzynia. Natomiast jak szarpie podczas wilgoci to przewody albo cewka - robi sie przebicie.Ja moje sprzegło miałem cieniutkie jak zyleta a na tarczy spreżyny były zardzewiałe. To one maija spore znaczenie - tłumią drgania tarczy.

Pozdrowienia

Napisano

No to i ja przyłączam się do klubu drgających Asterek wink.gif

Pozdro...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.