Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Płaskie" wycieraczki nowej generacji

Featured Replies

Napisano

Witam! Jako że okres jesienny nieuchronnie sie zbliża, doszedlem do wniosku że warto by pomysleć o wymianie piór wycieraczek. No i buszując po necie natknąłem się na cos takiego: aukcja . Na pewno zauważyliście że wiekszość nowych aut jest wyposażona w wycieraczki tego typu, tzn. bez metalowego stelażu. Myślałem że ten wynalazek wymaga innego mocowania itp, a tu się okazuje że Valeo robi cos takiego z mocowaniem przystosowanym do starszych aut. Mial ktoś z tym do czynienia? Warto dopłacić do takiego wynalazku czy jest to kolejny przereklamowany bubel? Pozdro palacz.gif

Napisano

Mam właśnie Valeo XTRM u siebie w mojej Astrze,

niedługo będzie rok jak je załoźyłem.

Efekt - auto ładniej wygląda zlosnik.gif, przez brak stelażu mniej

widać, że coś "lata" przed nosem. Wycierają OK,

mimo roku i ponad 10kkm przejechanych w tym czasie

nie wykazują większego zużycia. Jedyne do czego można

się przyczepić to to, że wycieraczka pasażera nie dociska

prawą krawędzią do szyby - ale podobny efekt obserwowałem

i w autach fabrycznie wyposażonych w XTRM.

Jak masz wolną stówkę to kupuj, ale warto zastanowić się,

czy chce się aż tyle wydawać - moje następne wycieraczki

pewnie też będą XTRM zlosnik.gif

Napisano

Witam.

Jedyne co można tutaj napisać, to tylko polecić kupno tego rodzaju wycieraczek. Ja używam takich aukcja już dwa sezony i nadal bardzo dobrze działają. Jestem z nich zadowolony.

Napisano

> Witam! Jako że okres jesienny nieuchronnie sie zbliża, doszedlem do

> wniosku że warto by pomysleć o wymianie piór wycieraczek. No i

> buszując po necie natknąłem się na cos takiego: aukcja . Na

> pewno zauważyliście że wiekszość nowych aut jest wyposażona w

> wycieraczki tego typu, tzn. bez metalowego stelażu. Myślałem że

> ten wynalazek wymaga innego mocowania itp, a tu się okazuje że

> Valeo robi cos takiego z mocowaniem przystosowanym do starszych

> aut. Mial ktoś z tym do czynienia? Warto dopłacić do takiego

> wynalazku czy jest to kolejny przereklamowany bubel? Pozdro

Witaj

Swego czasu bardzo mnie interesowały takie wycieraczki bo żonka ma takie w megane. Ale nie kupiłem bo uważam, że będzie tak samo jak mój brat kiedyś chciał założyć mini-sub na kracie w fokusie.

Pan instalator powiedział:

"Pomysł dobry, możemy założyć ale wypierd...lą Ci to w pierwszą noc"

dlatego zaprzestałem planów na takie wycieraczki.

Napisano

> Witaj

> Swego czasu bardzo mnie interesowały takie wycieraczki bo żonka ma

> takie w megane. Ale nie kupiłem bo uważam, że będzie tak samo

> jak mój brat kiedyś chciał założyć mini-sub na kracie w fokusie.

> Pan instalator powiedział:

> "Pomysł dobry, możemy założyć ale wypierd...lą Ci to w pierwszą noc"

> dlatego zaprzestałem planów na takie wycieraczki.

To jest już inna bajka. Nie spotkałem się jeszcze nigdzie z takim przypadkiem.

Napisano

> To jest już inna bajka. Nie spotkałem się jeszcze nigdzie z takim

> przypadkiem.

a ja sie spotkalem, mi akurat w ta noc pogieli, ale sasiadowi ukradli i mial potem uraz psychiczny i przez pol roku na noc zdejmowal piora i chowal do srodka auta, juz sie chyba wyleczyl bo mu sie znudzilo hehe.gif

Napisano

> a ja sie spotkalem, mi akurat w ta noc pogieli, ale sasiadowi ukradli

> i mial potem uraz psychiczny i przez pol roku na noc zdejmowal

> piora i chowal do srodka auta, juz sie chyba wyleczyl bo mu sie

> znudzilo

Ja mam bosha za 45zł i smigają już 2rok nieźle, polecam. A na stacji same piura kupiłem na zapas za 8zł takie w róznych kolorach (np. czerwone) kumpel i w zime nwaet sobie dają dobrze rade, a deszcz żaden problem.. wiec chba nie ma sensu bawić się w wycieraczki za 120zł...

Napisano

ja to mam zamiar kupic ALCA ale te po 8zeta na allegro, do tego kupilbym gumki za 10zl za 2 sztuki na zapas (sa 610mm ale sie zaklada i ucina) u tego samego sprzedawcy i koszt przesylki bylby jeden, ale najpierw musze pojedzic po miescie i moze w ktoryms sklepie maja te wycieraczki, bedzie szybciej grinser006.gif

Napisano

> Witam.

> Jedyne co można tutaj napisać, to tylko polecić kupno tego rodzaju

> wycieraczek. Ja używam takich aukcja już dwa sezony i nadal

> bardzo dobrze działają. Jestem z nich zadowolony.

A ja niestety nie polecam tych wycieraczek. Też używam ich już drugi sezon, ale nie jestem z nich zadowolony. Fajnie działały tylko do momentu jak nie wytarła się powłoka grafitu na gumkach. Teraz piszczczą i podskakują. Cena jest faktycznie atrakcyjna, zwłaszcza, że w komplecie były zapasowe gumki ale żałuję, że nie dołożyłem więcaj kasy i nie kupiłem Valeo.

Napisano

A ja mam oryginalne, co prawda fordowskie, produkowane przez Valeo i nie jestem zadowolony - smużą, odchodów ptasich nie usuną ani nic, co się bardziej przykleiło. Jak dla mnie nie warto było, bo za tą samą kasę mam kilka kompletów motguma, które u żony latają i jest podobnie. A że auto lepiej/gorzej wygląda - to inna sprawa. Tak samo, jak to, że na autostradzie czy przy jeździe przy większych prędkościach faktycznie pracują praktycznie idealnie, aczkolwiek nie wycierają już tak idealnie. Ja na pewno nie kupię już takich.

Napisano

Czyli chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem jest Motgum? Tanie i dobre? Bo przyznam, że i mnie plaskacze trochę kuszą...

Co do prostych, grafitowych wycieraczek, to uważam, że pracują dobrze do czasu starcia warstwy grafitu. Czasem jest to bardzo szybki proces. Zbyt szybki. Niestety... Tak więc te "płaskie" grafitowe jakoś mi się nie bardzo widzą...

Obecnie mam bosha i po roku eksploatacji nadają się do wymiany, bo już widać na szybie, że nie pracują jak za czasów nowości wink.gif.

Co sądzicie o VALEO? Dobre to? Może skuszę się nie na XTRM, ale na Silenico to i owszem - koszutją tyle co bosh w orlenie a jeśli byłyby lepsze to dlaczego nie? Szczerze, nie chciałbym eksperymentować, może ktoś z Was już przetestował te wycieraczki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.