Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno Focusa do 30 tyś ;)

Featured Replies

Napisano

Prawdopodobnie z początkiem przyszłego roku będę rozglądał się za autkiem dla siebie, pomyślałem o Focusie ew Civicu. Za civicem przekonuje mnie "honda" oraz to, że znajomy w Krakowie ma serwis Hondy więc zawsze łatwiej wink.gif Na minus - cena. Dlatego zainteresowałem się starym dobrym focusem Mk1, macie jakieś uwagi na temat autka ? Co się lubi zepsuć i ew czego się wystrzegać ?

Chciałbym kupić hatchbacka 5D z roku 2001-2003(tutaj już raczej ciezko z ceną wink.gif ) z motorem benzynowym 1.6 lub 1.8. Jak sprawuje się ten 1.8 u Was i ile pali ? A może 1.6 jest w zupełności wystarczający ? Bo o dieslach ( TDCI ) słyszałem nienajlepsze opinie, chyba że też są błędne i może warto kupić z tym motorem ? Czy tak w ok 28-30 tyś kupię 2002 rocznik np z benzyną 1.6 i klimą 5d w znośnym przebiegu 70-80 tyś ? Rozglądałem się na allegro i są ciekawe oferty w tym zakresie cenowym wink.gif Jak narazie jestem przekonany do foki - miło by było jakbyście rozwiali moje wątpliwości bow.gif Z góry dzięki za pomoc

Napisano
  • Autor

Jak będziesz chciał focusa benzynkę to tylko 2.0 - bardzo przyjemnie jeździ i fajnie się zaturbia jak mocy zabraknie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak będziesz chciał focusa benzynkę to tylko 2.0 - bardzo przyjemnie

> jeździ i fajnie się zaturbia jak mocy zabraknie

Tyle że ile to 2.0 pali wink.gifzlosnik.gif ?? W 10 się zmieszcze jeżdząc spokojnie i nie katując ?

Napisano
  • Autor

> Tyle że ile to 2.0 pali ?? W 10 się zmieszcze jeżdząc spokojnie i

> nie katując ?

W trasie tak zlosnik.gif A serio, to słyszałem że nie ma dużej różnicy w spalaniu pomiedzy focusem 1.8 a 2.0...

Napisano

> Prawdopodobnie z początkiem przyszłego roku będę rozglądał się za

> autkiem dla siebie, pomyślałem o Focusie ew Civicu. Za civicem

> przekonuje mnie "honda" oraz to, że znajomy w Krakowie ma serwis

> Hondy więc zawsze łatwiej Na minus - cena. Dlatego

> zainteresowałem się starym dobrym focusem Mk1, macie jakieś

> uwagi na temat autka ? Co się lubi zepsuć i ew czego się

> wystrzegać ?

> Chciałbym kupić hatchbacka 5D z roku 2001-2003(tutaj już raczej

> ciezko z ceną ) z motorem benzynowym 1.6 lub 1.8. Jak sprawuje

> się ten 1.8 u Was i ile pali ? A może 1.6 jest w zupełności

> wystarczający ? Bo o dieslach ( TDCI ) słyszałem nienajlepsze

> opinie, chyba że też są błędne i może warto kupić z tym motorem

> ? Czy tak w ok 28-30 tyś kupię 2002 rocznik np z benzyną 1.6 i

> klimą 5d w znośnym przebiegu 70-80 tyś ? Rozglądałem się na

> allegro i są ciekawe oferty w tym zakresie cenowym Jak narazie

> jestem przekonany do foki - miło by było jakbyście rozwiali moje

> wątpliwości Z góry dzięki za pomoc

Mamy w firmie kilka focusów z 2003 - nie są to samochody bezawaryjne, ale dramatów nie ma

Do tej pory padły w dówch samochodach pompy paliwa, w jednym

padły hamulce, ze dwa albo trzy komputery, w jednym wycieraczki.

W niektórych egzemplarzach dość często lubią przepalać sie żarówki

Poza tym jakies drobiazgi. Samochody nie są katowane i maja przebiegi w granicach 80 kkm.

W żadnym wypadku nie kupuj 1.4 bo to za mały silnik do tego samochodu. Od 1.6 juz daje radę ale nie jest to dynamit. Jeżeli większy to 2.0

Napisano

1.8 daje radę, ale w trasie, zwłaszcza w terenie pagórkowatym już trochę gorzej. Jeśli różnica w cenie minimalna, bierz 2.0. Co do spalania - 10 litrów jeszcze nie przekroczyłem. W trasie przy prędkości 100-110km/h można zejść do 7.5 litra, im szybciej, tym więcej pali. Przy prędkościach rzędu 160-180km/h wciągał mi około 8.5-9.0 litrów (z włączoną klimą).

W mieście - jak ekonomicznie się jeździ, można zejść poniżej 9 litrów. Zimą nigdy mi więcej nie wciągnął niż 9.5 litra (czasem chodziła klima), ale poniżej 9 litrów też nie zszedłem.

Zakochałem się w zawieszeniu i tym, jak się to auto prowadzi. Kultura silnika trochę gorsza, głośny powyżej 3500rpm. Skrzynia pracuje tak sobie - nie jest dla mnie to wzór do naśladowania. W skali 1-6 skrzynka miałaby u mnie może 3.5-4. W 2.0 podobno jest lepsza biglaugh.gif

Ogólnie fajne auto i polecam, ale za rozsądną cenę. Aha, lubi je ruda

Napisano

Moze rada glupia, ale polecam focusa z usa smile.gif jest masa firm sciagajacych autka, a sadze ze za te pieniadze bedziesz mial juz stosunkowo mlody rocznik - uderzam w 2004/2005... Minus to 2.0 nio ale rekompensata w wyposazeniu. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> W trasie tak A serio, to słyszałem że nie ma dużej różnicy w

> spalaniu pomiedzy focusem 1.8 a 2.0...

No tyle że ja bym chciał się w Krakowie w dyszce zamknąć.... A tu nei wiem czy w 2.0 jest szansa, mówię oczywiście o spokojnej jezdzie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Moze rada glupia, ale polecam focusa z usa jest masa firm

> sciagajacych autka, a sadze ze za te pieniadze bedziesz mial juz

> stosunkowo mlody rocznik - uderzam w 2004/2005... Minus to 2.0

> nio ale rekompensata w wyposazeniu. Pozdrawiam

Własnie widzę, że dużo jest z USA, ale nie wiem czy to się opłaca kupować, tzn czy nie są zajechane bardziej itp.

Napisano

hmmm to znajdz sobie jakas firme ktora sciaga samochody, wybierz konkretne autko na jakiejs aukcji i kaz im sprowadzic.

jeszcze lepiej bys zrobil, gdybys zdecydowal sie na sprowadzenie auta leciutko uderzonego - mowie naprawde o lekkim uderzeniu - powiedzmy zderzak do wymiany. autko wtedy idzie na aukcje i jest sprzedawane za stosunkowo niska cene. bedziesz kilka tysi do przodu..... a coz, focusy ludzie ciagna ze stanow bo oplaca sie nawet przyciagnac nowke z salonu - niewspolmiernie wysoka cena w polsce.

ja bym tak zrobil, ale wiadomo, decyzja nalezy do Ciebie smile.gif

BTW: wyslalem Ci msg na priva z reklama innego autka smile.gif

Napisano
  • Autor

> No tyle że ja bym chciał się w Krakowie w dyszce zamknąć.... A tu nei

> wiem czy w 2.0 jest szansa, mówię oczywiście o spokojnej jezdzie

Max 10 litrów w mieście przy silniku beznynowym >=1.6... słabo to widzę.

Napisano

Wszystko zalezy od stylu jazdy smile.gif Mozna i tak pojechac ze silnik 1.2 wezmie 10 smile.gif A mozna i tak, ze 2.4 w miescie wezmie 10 smile.gif (sprawdzone na wlasnej skorze)

Ciekawia mnie zawsze testy producentow aut. Co jest wedlug nich jazda miejska ? Bo chyba 1nka.... odciecie .... 2jka...odciecie.... 3ka....odciecie hebel..... postoj na swiatlach 15 sekund .... 1nka odciecie.... 2ka...odciecie.... 3ka odciecie... o cholera autobus wyjezdza z przystanku, musze sie zmiescic na drugi pas heheh redukcja 2ka.... smile.gif nie podpada pod ich test smile.gif

Moj rekord ktorym sie pochwale - ford windstar 3.8 na trasie 9 litrow ..... kilka dni pozniej w miescie 22 smile.gif - bywa roznie smile.gif

Napisano

> Wszystko zalezy od stylu jazdy [...]mozna i tak, ze 2.4 w miescie wezmie 10

Wszystko można... tylko po co męczyć samochód i samego siebie...

Napisano
  • Autor

> Wszystko zalezy od stylu jazdy Mozna i tak pojechac ze silnik 1.2

> wezmie 10 A mozna i tak, ze 2.4 w miescie wezmie 10

> (sprawdzone na wlasnej skorze)

> Ciekawia mnie zawsze testy producentow aut. Co jest wedlug nich jazda

> miejska ? Bo chyba 1nka.... odciecie .... 2jka...odciecie....

> 3ka....odciecie hebel..... postoj na swiatlach 15 sekund ....

> 1nka odciecie.... 2ka...odciecie.... 3ka odciecie... o cholera

> autobus wyjezdza z przystanku, musze sie zmiescic na drugi pas

> heheh redukcja 2ka.... nie podpada pod ich test

> Moj rekord ktorym sie pochwale - ford windstar 3.8 na trasie 9 litrow

> ..... kilka dni pozniej w miescie 22 - bywa roznie

Hehe moim 1.2 16v w punciaku umiem spalić 13-14 litrów wink.gif ale umiem i 6.5 w Krakowie wink.gif

Napisano

Ja bym wziął Hondę :-)

Fordy... z jakością bywa różnie.

Zdażają się pechowe egzemplarze. Sąsiedzi mają kombi ca. 1999 w Dieselu - jeździ i raczej się nie psuje... ale z racji pecha - poprzedni właściciel wyszedł w góry i nigdy nie wrócił - uhmmm ;-)

Hondę z racji jej renomy łatwiej sprzedasz.

Napisano

> Własnie widzę, że dużo jest z USA, ale nie wiem czy to się opłaca

> kupować, tzn czy nie są zajechane bardziej itp.

Zajechane może nie, ale weź pod uwagę, że będziesz miał problemy z doborem/zakupem niektórych części niekompatybilnych z europejskimi fordami.

Pozdr. P.

Napisano

W dzisiejszych czasach to juz nawet do cadilaca mozna czesci znalezc, takze nie jest tak strasznie. Poza tym nie sadze, zeby amerykaniec az tak sie od europejca roznil.

Cos smiesznego - szukalem kiedys filtra powietrza do forda windstara .... Serwis forda: nio... hmmm.... (pol godziny cmokania ) smile.gif mozemy Panu (drugie pol godziny) zalatwic, ale bedzie za 3 tygodnie i bedzie kosztowal 350 zl smile.gif (filtr powietrza ) smile.gif Wkurzony ide do zwyklego sklepu motoryzacyjnego z cyklu "u pana miecia" .... zaskoczenie - polski zamiennik filtrona smile.gif 30 zl .... od reki smile.gif

Takze nie jest tak strasznie z czesciami do amerykancow

Napisano

> W dzisiejszych czasach to juz nawet do cadilaca mozna czesci znalezc,

> takze nie jest tak strasznie.

Pewnie, że można, pytanie - za ile?

> Poza tym nie sadze, zeby

> amerykaniec az tak sie od europejca roznil.

Jak to mówią - diabeł tkwi w szczegółach...

> Cos smiesznego - szukalem kiedys filtra powietrza do forda windstara

> .... Serwis forda: nio... hmmm.... (pol godziny cmokania )

> mozemy Panu (drugie pol godziny) zalatwic, ale bedzie za 3

> tygodnie i bedzie kosztowal 350 zl (filtr powietrza )

> Wkurzony ide do zwyklego sklepu motoryzacyjnego z cyklu "u pana

> miecia" .... zaskoczenie - polski zamiennik filtrona 30 zl

> .... od reki

> Takze nie jest tak strasznie z czesciami do amerykancow

Strasznie nie jest, ale o wiele łatwiej i taniej jest z europejskimi. Jest to pewne utrudnienie.

Pozdr. P.

Napisano

> Chciałbym kupić hatchbacka 5D z roku 2001-2003(tutaj już raczej

> ciezko z ceną ) z motorem benzynowym 1.6 lub 1.8. Jak sprawuje

> się ten 1.8 u Was i ile pali ? A może 1.6 jest w zupełności

> wystarczający ? Bo o dieslach ( TDCI ) słyszałem nienajlepsze

> opinie, chyba że też są błędne i może warto kupić z tym motorem

tak jak ci koledzy radzili poszukaj firm co sprowadzaja auta, w tych pieniadzach znajdziesz cos dobrego. Ostatnio znajomy kupil od handlarza z ogloszenia otomoto sprowadzonego focusa TDCI (115KM) klima, ABS, skora itp. koniec 2002r. pierwsza rejstracja 2003 w tych pieniadzach co mowisz.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.