Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko-przewod spryskiwacza tylnej szyby ?

Featured Replies

Napisano

Z ktorej strony mozna najszybciej dostac sie do przewodu spryskiwacza tylnej szyby w Bravo ? Dzisiejsza proba spryskania szyby skonczyla sie mokra podsufitka w tylnym prawym i lewym rogu dachu no.gifRozbebeszyc wszystkie tylne plastiki czy moze tylko ktoras z tych stron mlotek.gif

Napisano

Dolaczam sie do pytania poprzednika, moze wkoncu uda mi sie dojsc do tego czemu nie dziala mi tylny spryskiwacz sciana.gif

Napisano

> Dolaczam sie do pytania poprzednika, moze wkoncu uda mi sie dojsc do

> tego czemu nie dziala mi tylny spryskiwacz

Nie wiem jaką dyszę macie na tylnej szybie w BB ale być może to ta sama co u mnie w MW. Mój spryskiwacz też nie działał- sączyło się ledwo ledwo przez niego. Myślałem że mam przewody zapchane albo jeszcze lepiej coś z pompka ( chociaz tej pracę było słychać) Ku mojemu zdziwieniu po rozbebeszeniu całej trasy wężyka z płynem okozałoo sie że dysza wylotowa (taka z czterema dziurkami) jest zapchana. Kupiłem za całe 6 zł w ASO nową założyłem i.... dupa dalej podobnie. Po wielu próbach udało mi sie udrożnić tę nowo zakupiona dyszę i teraz mi psika na tylną szybę jak trzeba. Starej mimo wielu prób nie udało mi się udrożnić starej więc zakup okazał się być uzasadnionym.

Teraz mam jeszcze problem z piórem wycieraczki tylnej - nie dociska - ale to tez z czasem wyeliminuje (jak będę mieć czas)

Napisano

> Dolaczam sie do pytania poprzednika, moze wkoncu uda mi sie dojsc do

> tego czemu nie dziala mi tylny spryskiwacz

jesli całkiem nie działa to pod maską z prawej strony przy skrzynce z bezpiecznikami jest zaworek zwrotny do tylnego spryskiwacza to na 99% jego wina

Napisano

> Z ktorej strony mozna najszybciej dostac sie do przewodu spryskiwacza

> tylnej szyby w Bravo ? Dzisiejsza proba spryskania szyby

> skonczyla sie mokra podsufitka w tylnym prawym i lewym rogu

> dachu Rozbebeszyc wszystkie tylne plastiki czy moze tylko ktoras

> z tych stron

przewód idzie po słupku po lewej. Sprawdzałeś czy czy przypadkiem nie pękł na łączeniu pomiędzy klapą a karoserią?

Napisano

Rozbebeszyc wszystkie tylne plastiki czy moze tylko ktoras

> z tych stron

Jak miałem ten sam problem to zaczalem od rozebranie plastików na tylnej klapie, jest to prosta operacja ale nalezy zrobic to ostrożnie zeby nie połamac plastików- jak co to dasz rade !!

Sprawdz najpierw zaworek zwrotny pod klapą z przodu - u mnie on był przyczyną - 3 min roboty aby wymienic (oczywiście jezeli pompka dziala)

Pozdrowienia

Napisano

> Z ktorej strony mozna najszybciej dostac sie do przewodu spryskiwacza

> tylnej szyby w Bravo ? Dzisiejsza proba spryskania szyby

> skonczyla sie mokra podsufitka w tylnym prawym i lewym rogu

> dachu Rozbebeszyc wszystkie tylne plastiki czy moze tylko ktoras

> z tych stron

Z opisu wynika, że najprawdopobniej pękł przewód. Z reguły pęka w miejscu gdzie jest zginany przy zamykaniu i otwieraniu klapy bagażnika.

Aby sprawdzić zsuń gumową harmonijkę widoczną na górnej krawędzi ściany tylnej, przy dachu (na środku). Z jednej strony tej harmonijki znajduje się gniazdo na wciski drugiej strony jest przykęcona dwoma śrobami na klucz 10. Po zsunięciu zobaczysz że tam najrawdopodbniej jest przełamany przewód. Można próbować go połączyć jakąś złączką lub kawałkiem innego przewodu większej średnicy (ja połączyłem gumowym przewodem paliwowy, wzmacnianym). Jeżeli odkręcisz śruby to do ponownego montażu musisz zdjąc kawałek uszczelki z górnej krawędzi i przytrzymać od dołu - między podsufitką i dachem - "specyficzne" nakrętki śrub trzymające harmonijkę.

Powodzenia

Darek

Napisano
  • Autor

> przewód idzie po słupku po lewej. Sprawdzałeś czy czy przypadkiem nie

> pękł na łączeniu pomiędzy klapą a karoserią?

To bedzie chyba to i dlatego plyn zalal podsufitke ale sprawdze jeszcze ten zaworek zwrotny.

Dzieki za wszystki podpowiedzi. IThankYou.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.