Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik dławi sie po przejsciu z gazu na benzyne (sekwencja)

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Ostatnio zagazowalem sobie Fiata Punto 1.2 8V 60 konikow 40 tysiakow przebiegu . Wybor padl na BRC Sequent 24. Silnik pieknie odpala na benzynie , bez problemu przelacza sie na gaz, roznica miedzy gazem a benzyna jest prawie niezauwazalna. Przelaczanie z lpg na benzynie gdy silnik nie zdazyl sie rozgrzac jest bezproblemowe ale jak juz rozgrzany silnik chce przelaczyc z LPG na benzynie podczas postoju ( podczas jazdy wszystko jest OK ) silnik wpada w duze wibracje/dlawi sie/jakby pracowal na dwoch garach frown.gif wystarczy wtedy lekka przygazowka i wszystko jest OK. Zadna kontrola alarmowa na dece rozdzielczej mi sie nie zapala smile.gif Co to moze byc ? Czy ktos mial podobny problem smile.gif Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> moim zdaniem zabrudzone wtryskiwacze benzyy

moze std wlej do benzyny

Napisano
  • Autor

sprobuje dolac jakis srodek do benzynki zobacze czy cos to da smile.gif tak mysle ze albo silnik krokowy powoli zaczyna padac albo podczas przelanczania benyzna/gaz wtryskiwacze lpg lekko puszczaja gaz i wtedy silnik nie pali dwoch paliw i mam taki objaw smile.gif jak ktos ma jeszcze jakies pomysly co moze byc to czekam na posty smile.gif

Napisano

Może kończy się pompa paliwa? Teraz jest lekko przytarta i jeszcze dziala? Może masz zatkany filtr paliwa?

Napisano
  • Autor

hmm nie sadze:) przed zagazowaniem wszystko bylo OK , nie mialem najmniejszych problemow no ale wtedy nie bylo gazu. Przy zacierajacej sie pompie/zapchanym filtrze podejrzewam ze mialbym problemy z jazda na PB:) a tutaj na benzynie silnik jedzie jak najbardziej OK tyle ze przy przelanczaniu na biegu jalowym z lpg na benzynke silnik chce prawie wyskoczyc z samochodu zeby.GIF Moze nie powinno sie tak zmieniac paliwa ? Jak u was to wyglada ?

Napisano

Co na ten temat mówią ludzie,którzy gaz instalowali?Może komputery nie mogą się dogadać i z tego powodu te szarpnięcia.U mnie silnik głupieje po porannym odpaleniu na benzynie ale tylko kilka sekund/konflikt komputerów/.

Napisano
  • Autor

Juz na poniedzialek jestem umowiony smile.gif tyle ze usterka wydaje sie dosc skomplikowana i pewnie tez nie beda wiedziec co jest wiec chcialbym im zasugerowac co to moze byc zeby udalo sie naprawic samochod na miejscu bo samochodzik jest troche potrzebny smile.gif

Napisano
  • Autor

Mam kolejna teorie czemu mi samochodzik sie dlawi smile.gif i jest dosc prosta smile.gif mam za niskie obroty biegu jalowego zeby.GIF Oczywiscie obrotomierza nie mam wiec nie wiem ile one wynosza smile.gif Czemu tak sadze ?

Przelanczanie z lpg na benzyne przy nie rozgrzanym silniku na biegu jalowym jest OK gdyz powietrze ktore zaciagane jest do filtra powietrza ma wiecej tlenu i silnik nierozgrzany pracuje na wiekszych obrotach. Gdy sie silnik rozgrzeje jest brane cieple powietrze z mniejsza iloscia tlenu i silnik ma nizsze obroty ( nie rozgrzewa sie juz ) ktore nie wystarczaja aby po przelaczeniu uciagnac silnik przez co musze tycnac gazem i jest juz OK smile.gif Gdy jechalem na luzie tak okolo 60 kilosow na godz oczywiscie na rozgrzanym silniku i przelaczylem z lpg na benzyne wszystko bylo ok gdyz do silnika wpadalo zimne powietrze:) Teraz wystarczy podkrecic srube przy przepustnicy zeby troche zwiekszyc dawke powietrza i przy przelanczaniu na postoju na luzie przy rozgrzanym silniku z lpg na benzyne powinno byc OK smile.gif Czy dobrze rozumuje ? cool.gif jak nie to niech mnie ktos poprawi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mam kolejna teorie czemu mi samochodzik sie dlawi i jest dosc prosta

> mam za niskie obroty biegu jalowego Oczywiscie obrotomierza

> nie mam wiec nie wiem ile one wynosza Czemu tak sadze ?

> Przelanczanie z lpg na benzyne przy nie rozgrzanym silniku na biegu

> jalowym jest OK gdyz powietrze ktore zaciagane jest do filtra

> powietrza ma wiecej tlenu i silnik nierozgrzany pracuje na

> wiekszych obrotach. Gdy sie silnik rozgrzeje jest brane cieple

> powietrze z mniejsza iloscia tlenu i silnik ma nizsze obroty (

> nie rozgrzewa sie juz ) ktore nie wystarczaja aby po

> przelaczeniu uciagnac silnik przez co musze tycnac gazem i jest

> juz OK Gdy jechalem na luzie tak okolo 60 kilosow na godz

> oczywiscie na rozgrzanym silniku i przelaczylem z lpg na benzyne

> wszystko bylo ok gdyz do silnika wpadalo zimne powietrze:) Teraz

> wystarczy podkrecic srube przy przepustnicy zeby troche

> zwiekszyc dawke powietrza i przy przelanczaniu na postoju na

> luzie przy rozgrzanym silniku z lpg na benzyne powinno byc OK

> Czy dobrze rozumuje ? jak nie to niech mnie ktos poprawi

To nie kaszlak, żeby sobie kręcić śrubkami przy przepustnicy. Problem leży pewnie w dostrojeniu instalki lpg.

Napisano

> Mam kolejna teorie czemu mi samochodzik sie dlawi i jest dosc prosta

> mam za niskie obroty biegu jalowego Oczywiscie obrotomierza

> nie mam wiec nie wiem ile one wynosza Czemu tak sadze ?

> Przelanczanie z lpg na benzyne przy nie rozgrzanym silniku na biegu

> jalowym jest OK gdyz powietrze ktore zaciagane jest do filtra

> powietrza ma wiecej tlenu i silnik nierozgrzany pracuje na

> wiekszych obrotach. Gdy sie silnik rozgrzeje jest brane cieple

> powietrze z mniejsza iloscia tlenu i silnik ma nizsze obroty (

> nie rozgrzewa sie juz ) ktore nie wystarczaja aby po

> przelaczeniu uciagnac silnik przez co musze tycnac gazem i jest

> juz OK Gdy jechalem na luzie tak okolo 60 kilosow na godz

> oczywiscie na rozgrzanym silniku i przelaczylem z lpg na benzyne

> wszystko bylo ok gdyz do silnika wpadalo zimne powietrze:) Teraz

> wystarczy podkrecic srube przy przepustnicy zeby troche

> zwiekszyc dawke powietrza i przy przelanczaniu na postoju na

> luzie przy rozgrzanym silniku z lpg na benzyne powinno byc OK

> Czy dobrze rozumuje ? jak nie to niech mnie ktos poprawi

Nie kombinuj. Jedz do ASO sprawdz bledy na kompie i zresetuj autoadaptacje, potem pojedz pare dni tylko na benzynie. Jak bedzie OK przelacz na gaz. Jak problem sie powtorzy wal do gazownikow i bokser.gif. Stawiam na zla mape gazowa. Daj znac czy zgadlem smile.gif

ok

Napisano
  • Autor

Pojezdzilem troche na gazie i juz moge bardziej sprecyzowac moja usterke smile.gif Mam falowanie obrotow tylko na benzynie i na biegu jalowym gdy silnik jest goracy smile.gif Oczywiscie jak zrobi sie przygazowke to falowanie zanika i pozniej silnik pracuje jak najbardziej poprawnie smile.gif No i jak tak popracuje kilka minut na benzynie przelacze go na gaz a po chwili na benzyne i jest OK silnik pieknie pracuje:) Ale jak pojezdze na lpg i pozniej przejde na benzyne to silnik kicha i prycha az nie przygazuje frown.gif no i bledne kolo sie zamyka:) Jak chce aby silnik dobrze pracowal na benzynie musze wiecej na niej jezdzic:) ale ja nie po to gazowalem samochodzik by jezdzic na benzynie zeby.GIF Da sie cos zrobic by i na benzynce jak i lpg silnik dzialal OK smile.gif

Napisano

mam to samo w Lancii Kappa. niestety ta bolączka dotyczy zle dobranej i weregulowanej instalacji typy sekwencja w autach z rodziny fiata.

Czekam na rezultaty rozwiazania problemy poniewaz ja juz ... z moja instalacja ide do sądu smile.gif konsumenckiego poniewaz gazownicy nie moga dać jej rady.

Tazn na benzynie jezdze i jest wsio ok nawet 2 - 3 tydognie, zero błędów, przełącze na LPG i komuter benzyny rozjechany. Faluja oboty na lpg i benyznie na, kłopoty z odpaleniem zilnego silnika, praca na 3 lub 4 cylindrach, a mam ich 5 smile.gif

pozdrawiam i powodzenia.

Napisano

> Pojezdzilem troche na gazie i juz moge bardziej sprecyzowac moja

> usterke Mam falowanie obrotow tylko na benzynie i na biegu

> jalowym gdy silnik jest goracy Oczywiscie jak zrobi sie

> przygazowke to falowanie zanika i pozniej silnik pracuje jak

> najbardziej poprawnie No i jak tak popracuje kilka minut na

> benzynie przelacze go na gaz a po chwili na benzyne i jest OK

> silnik pieknie pracuje:) Ale jak pojezdze na lpg i pozniej

> przejde na benzyne to silnik kicha i prycha az nie przygazuje

> no i bledne kolo sie zamyka:) Jak chce aby silnik dobrze

> pracowal na benzynie musze wiecej na niej jezdzic:) ale ja nie

> po to gazowalem samochodzik by jezdzic na benzynie Da sie cos

> zrobic by i na benzynce jak i lpg silnik dzialal OK

Nie chce sie powtarzac, ale moim zdaniem masz zla mape gazowa. Byles w ASO ? skasowales samoadaptacje i poprobowales tylko na beznynie?

Napisano
  • Autor

No i jestem po wizycie u gazownika:) Podlaczyl samochod pod komputerek smile.gif wszedl w opcje regulacji biegu jalowego smile.gif przesunal suwakiem w lewa strone i po kilku doswiadczesniach zostawil na pozycji 43 smile.gif wczesniej bylo 0 suwak wysrodkowany smile.gif i teraz wszystko pieknie dziala drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.