Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomozcie wybrac fajne kombi TDI do ok.18tys.dzieki z gory

Featured Replies

Napisano

Witam

JEstem na kupnie wiekszego samochodu (rodzina sie powiekszyla )

Zalezy mi zeby to byl TDI i kombi. Wiadomo ze chcialbym zeby byl jak najnowszy np z 2000r ale moze byc max 10-letni.

Aha moze byc istotne ze mam prawie 2 m wzrostu wiec chialbym nim wygodnie jezdzic

Na oku mam takie marki

Ford Focus i Mondeo

Opel Omega ew.Vectra

Volvo v40 ew. V70

Toyota Avensis

Mazda 626

Volkswagen Passat

Sklaniam sie do Volvo v40 lub V70 ale nie wiem jakies sa plusy i minusy

Prosze o porady bo nie wiem jak sie maja koszty eksploatacji..

dzieki z gory za wszsykie porady

Napisano

Proponowałbym rozejrzeć się na rynku za Oplem Omegę. To będzie auto w sam raz dla Ciebie. Gabarytowo inne zostają w tyle, no może Volvo V70 ale poszukaj opini na temat tego auta wsród braci kącikowej i może wykreślisz go ze Swojej listy. Omegi nigdy nie miałem, ale mój kolega ma już drugi wóz tej marki i zdarzyło mi sie go kilka razy prowadzić. W tej chwili kumpel ma auto z 1999r, full opcja ze skórą i na nieszczęście dla niego w automacie. Poprzednią Omegę miał 7 lat i w momencie sprzedaży miała 12 lat i przebieg 320 tkm. Jak twierdzi mój kolega lać paliwko i jeździć. I to jest prawda. Nigdy nie widziałem aby to auto odmówilo mu posłuszeństwa.

Napisano

v40 jest strasznie mała w środku, szukaj v70 albo omegi ok.gif

Napisano

v40 za male, v70 chyba za drogie zeby znalezc cos w przyzwoitym stanie za te pieniadze?

omega w dieslu 2.5 tds z silnikiem bmw nie jest zbyt oszczedna i ma jakos tam zle rozwiazany uklad chlodzenia

pozostaje slabszy 2.0 DTI oplowski, w tej cenie powinienes cos dla siebie znalezc

ps. Audi 80 B4 1.9 TDI znajdziesz w cenie do 18 tys w zayebistym stanie, moze by wieksza 100 dalo sie nawet znalezc?

Napisano

> Proponowałbym rozejrzeć się na rynku za Oplem Omegę. To będzie auto w

> sam raz dla Ciebie. Gabarytowo inne zostają w tyle, no może

> Volvo V70 ale poszukaj opini na temat tego auta wsród braci

> kącikowej i może wykreślisz go ze Swojej listy. Omegi nigdy nie

> miałem, ale mój kolega ma już drugi wóz tej marki i zdarzyło mi

> sie go kilka razy prowadzić. W tej chwili kumpel ma auto z

> 1999r, full opcja ze skórą i na nieszczęście dla niego w

> automacie. Poprzednią Omegę miał 7 lat i w momencie sprzedaży

> miała 12 lat i przebieg 320 tkm. Jak twierdzi mój kolega lać

> paliwko i jeździć. I to jest prawda. Nigdy nie widziałem aby to

> auto odmówilo mu posłuszeństwa.

widziałem Omegę z 99 roku z bąblami przy uszczelce okiennej na drzwiach oslabiony.gif

Napisano

> v40 za male, v70 chyba za drogie zeby znalezc cos w przyzwoitym

> stanie za te pieniadze?

> omega w dieslu 2.5 tds z silnikiem bmw nie jest zbyt oszczedna i ma

> jakos tam zle rozwiazany uklad chlodzenia

> pozostaje slabszy 2.0 DTI oplowski, w tej cenie powinienes cos dla

> siebie znalezc

> ps. Audi 80 B4 1.9 TDI znajdziesz w cenie do 18 tys w zayebistym

> stanie, moze by wieksza 100 dalo sie nawet znalezc?

do 18tyś. to chyba znajdzie Audi A4...

Napisano

wujaszek w kwietniu/maju szukal auta i znalazl sobie b4 1.9tdi '94 za 13-14tys ZL, A4rki byly niestety poza jego zasiegiem, moze przez te pol roku akurat tak cena spadla, ze za 18 tys znajdzie sie w przyzwoitym stanie A4 avanta ok.gif

a co do bąbelka przy uszczelce w omedze: no coz, opel to opel a ich najwieksza wada to podatnosc na korozje

tez mam omege z 99roku i w niektorym miejscach małe rude gowno mi wyskoczylo (jedno wlasnie przy uszczelce, a tak to na krawedziach blachy, czyli kanty drzwi) frown.gif najbardziej mnie wkurza odprysk na srodku maski o srednicy okolo 5milimetrow icon_rolleyes.gif

ale oma nadrabia komfortem i przestrzenia pasazerska <no i te 530l w bagazniku w sedanie claps.gif>

Napisano

> Witam

> JEstem na kupnie wiekszego samochodu (rodzina sie powiekszyla )

To zależy jak bardzo się powiększyła... wink.gif

Pozdr. P.

Napisano

> To zależy jak bardzo się powiększyła...

> Pozdr. P.

Mondeo do 99' też są ładne i nie drogie, silniczki 1,8 TD 90PS jako tako dają rade, są w miare oszczędne! Ja bym sobie kupił octavie 1,9 TDI ale cięzko dostać za takie piniądze ładną zadbaną i w miare nową! Ale 98' może by się trafilo smile.gif

Napisano

kup Mercedesa W124 z turbodieslem z 95 roku... ok.gif

Napisano
  • Autor

> v40 jest strasznie mała w środku, szukaj v70 albo omegi

Naprawde jest az tak mala? w sumie teraz jezdze skoda felicia i jakos sie mieszcze cool.gif A chyba V40 jest wieksze? prawda? musze chyba wsiasc do niego smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Beavisek - ile masz tych latorośli...?

No narazie jedno ale planujemy wiecej smile.gif Ale wystarczy wsadzis wozek , gondole do wozka , fotelik i juz nie ma miejsca..powaznie smile.gif WIec kombi musi byc smile.gif

Napisano

Gdy urodziło mi się trzecie dziecko - miałem Fiata Brava. Fajny samochód, jednak ni ptaszka nie mogłem na tylnej kanapie umieścić trzech porządnych fotelików. Zacząłem szukać dużego kombi i przećwiczyłem:

- Renaul Lagunę

- Opla Vectrę

- Forda Mondeo MKII

- Nissana Primerę

Do wszystkich z tyłu moje foteliki nie chciały wejść. Okazało się, że Mondeo na wysokości tyłka jest wąższe od Bravy!!! W końcu kupiłem Omegę. Rewelka. Na prawdę porządne auto. Moja ma 8 lat i 180tyś przebiegu. Wnętrze jest jak w nowym samochodzie - to świadczy o jakości materiałów i montażu. Polecam. Nie wiem tylko, czy TDS jest ok. Mam V6.

Napisano

> Mondeo do 99' też są ładne i nie drogie, silniczki 1,8 TD 90PS jako

> tako dają rade, są w miare oszczędne!

Mondeo MKII jest strasznie ciasne. Jak kompakt.

> Ja bym sobie kupił octavie

> 1,9 TDI ale cięzko dostać za takie piniądze ładną zadbaną i w

> miare nową! Ale 98' może by się trafilo

A ten skolei jest ciaśniejszy od przeciętnego kompakta - stary Golf za duży nie był.

Napisano

> Gdy urodziło mi się trzecie dziecko - miałem Fiata Brava. Fajny

> samochód, jednak ni ptaszka nie mogłem na tylnej kanapie

> umieścić trzech porządnych fotelików. Zacząłem szukać dużego

> kombi i przećwiczyłem:

> - Renaul Lagunę

> - Opla Vectrę

> - Forda Mondeo MKII

> - Nissana Primerę

> Do wszystkich z tyłu moje foteliki nie chciały wejść. Okazało się, że

> Mondeo na wysokości tyłka jest wąższe od Bravy!!!

Do tych auto nie chciały wejść Ci 3 foteliki? icon_eek.gif Mi do Astry I bez problemu weszły 3 duże foteliki na metalowym stelażu. Na fotce widać dwa ale kiedyś na dłuższy wakacyjny wyjazd pożyczyliśmy trzeci taki sam i wszedł. Były co prawda ciasno spasowane ale weszły...

mar7.jpg

Napisano

> No narazie jedno ale planujemy wiecej Ale wystarczy wsadzis wozek ,

> gondole do wozka , fotelik i juz nie ma miejsca..powaznie WIec

> kombi musi byc

Wiem, ćwiczyłem, tylko nasuwa mi się jedna sprawa.

Mianowicie - przy założeniu rodzice + dwoje małych (jeszcze) dzieci, najwazniejszą sprawą w aucie jest BAGAŻNIK! Dwa foteliki zmieszczą się nawet w cc, a miejsca "na nogi" tez za duzo nie potrzeba. Kiedy zmieniałem espero na astrę I kombi wszyscy lamentowali, ze mniejsza. Ale ja tego nie odczułem. Ważniejszy był bagażnik z dobrym dostępem (espero ma duuuuzy kufer i maaaałą klapę biglaugh.gif).

Można założyć, że dzieci "dorosną" do normalnych "rozmiarów" za kilkanaście lat, więc chyba autko, którego teraz szukasz nie przeżyje z Tobą tyle... biglaugh.gif

Reasumując dywagacje - ja bym skupił się na wielkości i łatwości dostepu do bagaznika ("liftbek" tez jest dobry pod tym względem, choć polecam kombi). Wiadomo, że duże kombi jest wygodniejsze, ale warto się zastanowić, czy za te pieniądze kupisz coś dobrego.

Ja bym polecał "wypasioną" Astrę I z końca produkcji (2002 r.) bądź trochę starszą II.

Pozdr. P.

P.S. I jeszcze co do silnika - coby całościowo zanudzić. biglaugh.gif

Policz orientacyjne przebiegi, policz różnice w cenie i serwisie i zobacz, czy tdi w ogóle warto kupić. Nie oszukujmy sie - większość sprzedawanych egz. jest zajeżdżonych, bo po to de facto były kupowane, żeby nawijać tysiące km. Pisałem kiedyś o koledze z pracy, który "zaoszczędził" kupując tdci forda - teraz pluje sobie w brodę. Naprawy nie tylko zniwelowały, ale kilka razy przekroczyły spodziewane oszczędności na paliwie.

Do tego wyższa cena zakupu. 270751858-jezyk.gif

Asterki dobrze się gazują, a jak Junior mały, to koło mozna spokojnie wozic pod Jego nóżkami, za przednim fotelam - tak praktykowałem w astrze. Bagaznik pozostaje cały do dyspozycji!

Przemyśl to wszystko! ok.gif

Napisano

> Do tych auto nie chciały wejść Ci 3 foteliki?

Tak. I nie tylko ja próbowałem je tam wbić smile.gif Wszystkie foteliki razem mają nieco ponad 1,5m szerokości.

U mnie wygląda to tak:

original.jpg

Czasami jeden z tych fotelików zamieniany jest na nosidełko. Dlatego teraz szukam Espace w dobrym stanie :-)

Napisano

Wyobraź sobie, że przez pewnien czas jeździłem w podobny sposób Clio... i dało radę zlosnik.gif

Napisano

> Wyobraź sobie, że przez pewnien czas jeździłem w podobny sposób

> Clio... i dało radę

Wiele zależy od fotelików. Ja mam na prawdę spore. Zwłaszcze EvenFlo - ten ze stolikiem. Niedługo czwarte dziecko będzie w nim jeździć zeby.GIF

Napisano

> Naprawde jest az tak mala? w sumie teraz jezdze skoda felicia i jakos

> sie mieszcze A chyba V40 jest wieksze? prawda? musze chyba

> wsiasc do niego

wcale nie!

w v40 jest tyle miejsca co i w A4. za 18 tysięcy wyrwiesz rocznik około `98.

szukaliśmy z szwagrem Omegi, zjeździliśmy południowo - wschodnią polskę niestety nie znaleźliśmy odpowieniego samochodu. zazwyczaj korozja była już rozwinięta na zbyt dużym poziomie

Napisano
  • Autor

No w sumie dalej nei wiem co wybrac ..Po prostu musze znalezc jakas okazje smile.gifAle na pewno musze wsiasc do V40 i Omegi. A co myslicie o Avensis? Niektorzy mowia ze jest super i niezawodne auto..Tylko pewnie musialbym cos dorzucic ale na na moto allegro mozna kupic za 18tys. Ktos ma jakas opinie na temat tej Avensis?

Napisano

Omega i V40, to różne klasy. V40, A4, Mondeo itp, to klasa D. Omega, to klasa E. Ciężki czołg z tylnym napędem, dużo większy i bardziej komfortowy. Minusem jest (jak już napisano) blacha - chociaż od 1997 jest ocynk. Nie radzę kupować benzyny 2.0. Lepiej V6. TDS mogą mieć problemy z głowicą - trzeba przed zakupem sprawdzić. Są to silniki Steyera montowane również w BMW. Niestety pozostawiono układ chłodzenia z V6 - diesle są natomiast bardziej wymagające. Przegrzanie może skończyć się pęknięciem głowicy. Dlatego ostrożnie przy zakupie. Jeśli będziesz o niego dbać, to go nie zajeździsz. Ja jednak jestem zwolennikiem V6 - zupełnie inna kultura pracy. Niestety spalanie też :-)

Napisano

z tego co pisal na forum omegi jedej jej uzytkownik (majacy duza wiedze) wynika, ze w omedze pelnego ocynku nie bylo nigdy, niektore elementy mialy ocynk, na dodatek ino jednostronny

Napisano

Dlatego napisałem o problemach z blachami. Niestety. Moja z 1998 roku jakoś się trzyma, ale widziałem nieźle nadwyrężone sztuki.

Napisano

> Omega i V40, to różne klasy. V40, A4, Mondeo itp, to klasa D. Omega,

> to klasa E.

oprocz klasy liczy sie rozmiar i ilosc miejsca.

V40 to blizej focusa niz mondeo

Napisano

> A co myslicie o Avensis? Niektorzy mowia ze jest super i niezawodne auto..Tylko

> pewnie musialbym cos dorzucic ale na na moto allegro mozna kupic

> za 18tys. Ktos ma jakas opinie na temat tej Avensis?

Ja mam... biglaugh.gif (patrz podpis)

Dla mnie super - miejsca wystarczająco, po bagazniku mozna się ganiać, u mnie - bezusterkowe 100%!

Dziś był chętny oglądać - proponował mi na zamianę swoją z 98 r. tez kombi za 19 tzł.

Pozdr. P.

Napisano

> oprocz klasy liczy sie rozmiar i ilosc miejsca.

> V40 to blizej focusa niz mondeo

Jeśli V40 jest wyraźnie mniejszy niż Mondeo (nie wiem, nie siedziałem w V40), to bliski jest wiewiórczej dziupli. Już pisałem w tym wątku, że Fiat Brava ma szerszą kanapę z tyłu niż Mondek MKII. Sprawdzone przeze mnie i przez właściciela Mondeo kombi - co zresztą wprawiło go w spore osłupienie. Skwitował to zdaniem: "myślałem, że mam duży samochód" :-)

Napisano

Może się powtórzę, ale po co taka czy inna szerokość? hmm.gif

Póki co jest 2 + 1, będą kolejne pociechy, ale chyba nie tak od razu... biglaugh.gif

Więc doradźmy coś dobrego, ekonomicznego, młodego w tej cenie przy założeniu dwóch fotelików z tyłu.

No, chyba że się mylę co do ilości pociech, ale to juz autor musi stwierdzić... biglaugh.gif

Pozdr. P.

Napisano

> Może się powtórzę, ale po co taka czy inna szerokość?

Ja się tylko odniosłem do zdania, z którego wynikało, że Mondeo jest ogromiasty.

> Więc doradźmy coś dobrego, ekonomicznego, młodego w tej cenie

No więc moje typy:

- Ford Mondeo (jednak - bardzo fajny samochód - przymierzałem się)

- Fiat Marea Weekend (trzeba trafić zadbany egzemplarz - tani w utrzymaniu, w miarę bezawaryjny, z silnikiem JTD ekonomiczny i dynamiczny, tani w zakupie)

Muszę kończyć, bo dzieciaki chcą pograć. Dokończę później ;-)

Napisano

ja proponuje VW Passat B4 1.8l kombi duzy i ekonomiczny a dotego malo awaryjny

Napisano
  • Autor

> Ja mam... (patrz podpis)

> Dla mnie super - miejsca wystarczająco, po bagazniku mozna się

> ganiać, u mnie - bezusterkowe 100%!

> Dziś był chętny oglądać - proponował mi na zamianę swoją z 98 r. tez

> kombi za 19 tzł.

> Pozdr. P.

Ale masz diesla ? Jestem tak skolowany ze nie wiem co wybrac smile.gif Przymierzalem sie do mondeo ale skoro jest ciasniejszy z tylu od brava no to po co mi taki ciasny samochod..Nie ma grubasow w rodzinie ale kazdy wolo wygodniej siedziec.

A co jesli chodzi o miejse z tylu na nogi jak przesyne fotel maxymalnie do tylu..W sumie w kazdym samochodzie musze tak robic smile.gif

W sumie wazna rzecz jest tez taka ze chcialbym zeby eksploacja mnie malo kosztowala i zebym pojezdzil sobie pare lat smile.gif Ktore sa najmniej awaryjne z tych auto o ktorych rozmawaiamy (oprocz Avensis) wink.gif

PS. za ile chcesz sprzedac swoja Ave?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.