Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie obrotka

Featured Replies

Napisano

Dorobiłem sie wreszcie obrotka. Musze go podłączyć i wyczytałem, że nie trzeba kabla ciągnąc do komory silnika tylko można sie włączyć w którąś kostke przy lewych drzwiach. Ma ktoś tak podłączone i może mi powiedzieć dokładnie gdzie sie wpiąć?

Napisano

Podłączamy sie 3 kabelkami do tych kabelkow z kostki ( masa, v12, swiatlo) skracamy tapicerke i bierzemy sie za 4 kabel ( sygnal ) zeby dostac sie do sygnalu musimy kabelek poprowadzic do lewych drzwi pod bezpiecznikami ( spuszczamy sobie kabelek w nawiewie srodkowym , ciagniemy sobie pod wykladzinka zeby go nie bylo widac i dochodzimy do drzwi ) przy drzwiach jest taka listewka rogowa ( 2 srubki) odkrecamy zdejmujemy plastik i pod wykladzinka znajdujemy 3 kostki ( biala duza, biala mala, i zolta ) w zoltej kostce od dolu wchodzi kabelek ( czerwono-czarny) i sie do niego podpinamy i skrecamy sobie plastik

Napisano
  • Autor

O to chodziło waytogo.gif. Dzięki

Napisano

> O to chodziło . Dzięki

luziiik

Napisano
  • Autor

Wszystko ładnie pięknie tylko u mnie do tej kostki nie wchodzi taki przewód oslabiony.gifTrza jednak pociągnąć kabel do przekaźnika.

Napisano

tesh tak próbowałem, ale u mnie są tylko 2 kostki - duża biała i mniejsza żółta - do tej żółtej nie wchodzi żaden czarno - czerwony przewód frown.gif jest tylko biało - czerwony ale niewiem.gif czy to będzie to.....

by the way ta noga w czerwonym przekaźniku to ma być 85 czy 86? bo ani pod jedną ani pod drugą nie działa......

chyba, że mam skopany obrotek......

to jak mogę sprawdzić obrotek czy jest oki?

Napisano
  • Autor

Mi też nie działa. Podłączyłem na 85 i obrotek ani drgnie. Obrotek uniwersalny na 4cyl., jak moge go sprawdzic czy jest sprawny?

Napisano

> Podłączamy sie 3 kabelkami do tych kabelkow z kostki ( masa, v12,

> swiatlo) skracamy tapicerke i bierzemy sie za 4 kabel ( sygnal )

> zeby dostac sie do sygnalu musimy kabelek poprowadzic do lewych

> drzwi pod bezpiecznikami ( spuszczamy sobie kabelek w nawiewie

> srodkowym , ciagniemy sobie pod wykladzinka zeby go nie bylo

> widac i dochodzimy do drzwi ) przy drzwiach jest taka listewka

> rogowa ( 2 srubki) odkrecamy zdejmujemy plastik i pod

> wykladzinka znajdujemy 3 kostki ( biala duza, biala mala, i

> zolta ) w zoltej kostce od dolu wchodzi kabelek (

> czerwono-czarny) i sie do niego podpinamy i skrecamy sobie

> plastik

W MPi tak podłączasz, w SPi 900 czy 1100 musisz pociągnąć albo do kompa albo do przekaźnika pompy paliwa, innej możliwości nie ma smile.gif

Pozdro

Napisano

> Dorobiłem sie wreszcie obrotka. Musze go podłączyć i wyczytałem, że

> nie trzeba kabla ciągnąc do komory silnika tylko można sie

> włączyć w którąś kostke przy lewych drzwiach. Ma ktoś tak

> podłączone i może mi powiedzieć dokładnie gdzie sie wpiąć?

Manual ze stronki seicento.autokacik.pl, ja tak robiłem i działa ok.gif

--------------------------------------------------------------

Do obrotomierza trzeba doprowadzić 4 przewody:

* "+" po stacyjce,

* "+" po światłach,

* masę,

* oraz sygnałowy z przekaźnika pompy paliwa.

Kolejność przewodów we wtyczce jest następująca (patrząc z tyłu obrotomierza od lewej strony):

* pierwszy styk na folii idący górą do górnego styku niebieskiej wtyczki ma być podłączony do zasilania +12V po stacyjce,

* drugi styk ma być podłączony do podświetlania (światła pozycyjne),

* trzeci styk jest masowy - czwarty sygnał z przekaźnika pompy paliwa.

Zasilanie, masę i podświetlenie można wziąć ze złączki od elektrowentylatora: najbliżej i najszybciej.

Przewód z sygnałem trzeba przeciągnąć do komory silnika. Powyżej centralki są dwa styczniki i dwa bezpieczniki. Nas interesuje tylko i wyłącznie stycznik czerwony. Jest to stycznik od pompy paliwa. Musimy się podłączyć do nóżki numer 85. Jest to cienki przewód koloru czarnego (stopka bliżej szyby).

Pozostaje tylko umieścić wszystkie te przewody we wtyczce (niestety nie występuje ona jako osobna część więc albo trzeba wykonać ja samemu lub zaadaptować do tych celów wtyczkę od Malucha lub Poloneza) lub przylutować przewody bezpośrednio do taśmy (jednak zalecam dużą ostrożność gdyż łatwo jest uszkodzić całą taśmę).

Przed przymocowaniem obrotomierza warto jeszcze sprawdzić czy wszystko działa poprawnie.

Napisano
  • Autor

Tyle, że ja tak zrobiłem i nie chodzi buu.gif, ale mam uniwerslany obortek a nie orginał do SC i chodzi mi teraz jak moge go sobie sprawdzic czy w ogóle żyje

Napisano

> Tyle, że ja tak zrobiłem i nie chodzi , ale mam uniwerslany obortek a

> nie orginał do SC i chodzi mi teraz jak moge go sobie sprawdzic

> czy w ogóle żyje

Aaa to co innego. Nie dostałeś jakiejś instrukcji do niego?? Możliwe że musisz podpiąć się do cewki kabelkiem sygnałowym, ale z tym to ja Ci już nie pomogę.

A co to za obrotek?? jakiś link masz. może byłoby łatwiej jakbyśmy mieli więcej informacji o nim.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Nie mam żadnej instrukcji. TU jest link do aukcji Allegro. Z tyłu ma nóżki oznaczone:"+","masa","1" no i do podświetlania i diodek co są na dole.

Napisano

> Nie mam żadnej instrukcji. TU jest link do aukcji Allegro. Z tyłu

> ma nóżki oznaczone:"+","masa","1" no i do podświetlania i diodek

> co są na dole.

Tam pisze że pasuje do starych fiatów, ład i podobnych wynalazków, o ile dobrze pamiętam to tam obrotki były podłączane do cewki. Prawdopodobnie musisz się podłączyć do kabla co daje impulsy do cewki ok.gif poczekaj na kogoś kto się zna smile.gif

Pozdro

EDIT: MOŻE TO COŚ POMOŻE

Napisano
  • Autor

Wielkie dziękiwaytogo.gifBęde walczył. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Według schematów nóżka 85 czerwonego przekaźnika(urządzeń wykonawczych, w tym cewek)idzie na zasilanie, więc w jaki sposób może dawać impulsy na obrotomierz??To jest zasilanie cewki tego przekaźnika. Nóżka 87 tego przekaźnika steruje cewkami i idzie na "+" cewek.

Napisano

> Według schematów nóżka 85 czerwonego przekaźnika(urządzeń

> wykonawczych, w tym cewek)idzie na zasilanie, więc w jaki sposób

> może dawać impulsy na obrotomierz??To jest zasilanie cewki tego

> przekaźnika. Nóżka 87 tego przekaźnika steruje cewkami i idzie

> na "+" cewek.

u mnie podpiete pod te nozke i chodzi super.tylko ze obrotek orginal

Napisano
  • Autor

No zdaje sie, ze doszedlem do tego jak go podłączyć. Taki uniwersalny, albo poprostu starego typu obrotek trza włączyć do obwodu"-"cewki, a nie "+". Tyle, że pojawia sie problem bo w SC są dwie cewki. Zewrzeć ich nie moge, a jak wezme z jednej sygnał to obrotek będzie źle pokazywał bo jest na 4cyl., a nie na 2. Może jakoś zmostkować obrotek żeby był na 2cyl, albo wziąść sygnał z dwóch i dać przez diody, zeby zwary nie było. Walczył ktoś juz z takim czymś??

Napisano

na stronie www.126fan.pl masz opis przeróbki obrotka sportingowego pod 2 cyl, zasada w sumie ta sama co w innych a ten obrotek co masz jest prawdopodobnie ze starej łady smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.