Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktoś z tu obecnych jeździ nowym Fusionem / Fiestą ?

Featured Replies

Napisano

Jeśli tak, to czy mógłby mi ten ktoś ładnie napisać jakie wrażenia (zakładając, że auto mi kilkanaście-dziesiąt tysięcy na liczniku).

No i prosiłbym o powstrzymanie się od opini typu: sąsiad męża żony sąsiadki ma i mówi, że super/do d*py zlosnik.gif Pytanie skierowane prosto do posiadaczy auta (prywatnego nie służbowego !!!).

Napisano

> Jeśli tak, to czy mógłby mi ten ktoś ładnie napisać jakie wrażenia

> (zakładając, że auto mi kilkanaście-dziesiąt tysięcy na

> liczniku).

> No i prosiłbym o powstrzymanie się od opini typu: sąsiad męża żony

> sąsiadki ma i mówi, że super/do d*py Pytanie skierowane prosto

> do posiadaczy auta (prywatnego nie służbowego !!!).

z mrc pogadaj - fiestę kupił...

Napisano

chodzi ogolnie o najnowszy model czy ten poliftingowy?

wiem, wiem wlascicielem nie jestem, ale pare razy zostalem przewieziony ta fiesta 5d przed liftem; rozczarowala mnie mala ilosc miejsca, ale tak to jest sie przyzwyczai do wiekszych samochodow; nawiewy mi sie nie podobaja zeby.GIF elektroniczny wskaznik paliwa nie wydaje sie zbyt dokladny i cale wnetrze jakies takie hmmm bardzo plastikowe mi sie wydaje

Napisano

> chodzi ogolnie o najnowszy model czy ten poliftingowy?

mnie to tam rybcia bo jeżdżę 13letnim unem - nie wiem jak Satanowi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> chodzi ogolnie o najnowszy model czy ten poliftingowy?

> wiem, wiem wlascicielem nie jestem, ale pare razy zostalem

> przewieziony ta fiesta 5d przed liftem; rozczarowala mnie mala

> ilosc miejsca, ale tak to jest sie przyzwyczai do wiekszych

> samochodow; nawiewy mi sie nie podobaja elektroniczny wskaznik

> paliwa nie wydaje sie zbyt dokladny i cale wnetrze jakies takie

> hmmm bardzo plastikowe mi sie wydaje

całkowicie nowy (najlepiej fusion ,x-silver)

Napisano

Wracając od cioci widziałam Fusiona.....

......brzydki jest..... icon_rolleyes.gif

oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Wracając od cioci widziałam Fusiona.....

> ......brzydki jest.....

mam gdzieś to czy jest brzydki... napewno jest wygodny, napewno w full wypasie i napewno z ZA**** DUŻYM rabatem... za tą kasę to aveo bez rabatu mogę kupić biglaugh.gif

Napisano

Wszystko zależy do czego będziesz wykorzystywał autko. Jeśli ma to być autko w miarę rodzinne (bagaż, 4 osoby na pokładzie itp.) to bierz Fusiona, chociaż komfortu nie ma zbyt wielkiego. Jeśli autko do jazdy po mieście, 99% czasu jedna lub dwie osoby to Fiesta. Średniej wielkości bagażnik itp.

A poza tym priv...

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy do czego będziesz wykorzystywał autko. Jeśli ma to

> być autko w miarę rodzinne (bagaż, 4 osoby na pokładzie itp.) to

> bierz Fusiona, chociaż komfortu nie ma zbyt wielkiego. Jeśli

> autko do jazdy po mieście, 99% czasu jedna lub dwie osoby to

> Fiesta. Średniej wielkości bagażnik itp.

> A poza tym priv...

Powiem tak, w porównaniu do lanosa na sportowym zawieszeniu z felami 16" to komfort jest, zależy mi jednak na aucie większym, dlatego bardziej fusion niż fiesta... zastanawiam się jeszcze nad focusem z 2004 bo cena okazyjna... ale i przebieg bliski 100... na chwilę obecną po dość atrakcyjnej ofercie salono jestem skłonny kupić fusiona, najchętniej z silnikiem dieselka... ale i 1.3 8V nie pogardzę, tym bardziej, że chcę zwykłe normalnie, nie wyróżniające się i ekonomiczne auto wink.gif

edit: chodzi mi bardziej o awaryjność auta i eksploatację, przyznam szczerze, że z fordem nigdy do czynienia nie miałem, ale patrząc na firmowe fordy... mogę powiedzieć, że wiele się zmieniło i że to dobre wytrzymałe auta w porónaniu np. do puga czy skody

Napisano

> Powiem tak, w porównaniu do lanosa na sportowym zawieszeniu z felami

> 16" to komfort jest, zależy mi jednak na aucie większym, dlatego

> bardziej fusion niż fiesta... zastanawiam się jeszcze nad

> focusem z 2004 bo cena okazyjna... ale i przebieg bliski 100...

> na chwilę obecną po dość atrakcyjnej ofercie salono jestem

> skłonny kupić fusiona, najchętniej z silnikiem dieselka... ale i

> 1.3 8V nie pogardzę, tym bardziej, że chcę zwykłe normalnie, nie

> wyróżniające się i ekonomiczne auto

> edit: chodzi mi bardziej o awaryjność auta i eksploatację, przyznam

> szczerze, że z fordem nigdy do czynienia nie miałem, ale patrząc

> na firmowe fordy... mogę powiedzieć, że wiele się zmieniło i że

> to dobre wytrzymałe auta w porónaniu np. do puga czy skody

Fusion 1.3 8V?

Chyba coś mi się nie zgadza...

Napisano
  • Autor

> Fusion 1.3 8V?

> Chyba coś mi się nie zgadza...

fakt zeby.GIF fusion 1.4 dieselek... a fiesta 1.3 8V wink.gif

Napisano

> fakt fusion 1.4 dieselek... a fiesta 1.3 8V

Chyba w programie Rentegen było porównanie nissana Note z Fusionem ok.gif

Nie pamiętam już detali ale jedno utkwiło mi w pamięci zlosnik.gif fusion z ww. dizlem ma kulturę pracy i poziom hałasu na poziomie Ursusa c-360 hahaha.gif

Napisano

> z mrc pogadaj - fiestę kupił...

Jak już mnie wywołałeś, to powiem tyle, że bardzo sympatyczny samochód, wbrew pozorom dość przestronny, bagażnik całkiem spory i do tego spore upusty można wynegocjować waytogo.gif.

Co do awaryjności to się nie wypowiem, bo zrobiłem dopiero 1200km, ale wszystko jest dobrze spasowane.

Z plusów: deska rozdzielcza z miękkiego materiału (rzadkość w segmencie "B"), podgrzewana przednia szyba (tego chyba nie ma żaden inny samochód w tym segmencie), sztywne, prawie sportowe zawieszenie i rewelacyjny układ kierowniczy.

Z minusów: trochę mało elastyczny silnik (ja mam 1.25), średnio wygodne przednie siedzenia i spore spalanie, nawet przy delikatnej jeździe nie spada poniżej 6,5l/100km, a w mieście dochodzi do 8,5 l. Ale może to się zmieni po dotarciu.

Napisano

> Nie pamiętam już detali ale jedno utkwiło mi w pamięci fusion z ww.

> dizlem ma kulturę pracy i poziom hałasu na poziomie Ursusa c-360

Fakt hehe.gif Gdy kupowalem samochod (2 miesiace temu), jezdzile kilkoma malymi dieslami i Fiesta 1.4 TDCi przebila nawet Fabie 1.4 TDI, ktora we wszystkich testach jest krytykowana za "kulture" i odglosy silnikopochodne.

Napisano

> Fakt Gdy kupowalem samochod (2 miesiace temu), jezdzile kilkoma

> malymi dieslami i Fiesta 1.4 TDCi przebila nawet Fabie 1.4 TDI,

> ktora we wszystkich testach jest krytykowana za "kulture" i

> odglosy silnikopochodne.

Wprawdzie używam Fusiona 1,4 TDCI służbowo i prywatnie ale pozwolę sobie co nieco powiedzieć.

Autem Jeżdżę od nowości, przebieg: 47 tyś.

Silnik:

1,4TDCI – kultura pracy na poziomie C360 i tu się zgadzam. Niestety mimo że, jest to diesel to jego elastyczność pozostawia wiele do życzenia. Poza tym ten silnik jest słabiutki, jak ktoś nie wieży to zapraszam do wyprzedzania Tira jadącego z prędkością 80- 90 kmh. Kiedy w trakcie wyprzedzania zaczynasz zbierać powietrze to uczucie jest takie jakby ktoś zaciągną Ci ręczny. Jako że, troszkę jeżdżę w trasy to udręka. Spalanie przy normalnym użytkowaniu to ok. 7,5 l/100 km więc dużo (moja Octa 1,9 TDI pali w mieście na krótkich odcinkach ok. 6,5 l).

Wnętrze:

Sądzę że, Ford zaprojektował ten samochód albo dla rodzin z dziećmi albo dla przedstawicieli handlowych i mówię to w sensie pozytywnym. Mimo że, wszystkie plastiki są twarde i nie miłe w dotyku to pozwalają na bardzo proste utrzymanie czystości. Duży plus to schowek na desce i pod siedzeniem pasażera, po prostu spisują się rewelacyjnie. Bagażnik jak na tak małe autko jest duży , ma regularne kształty i jest bardzo funkcjonalny.

Na pochwałę zasługują przednie fotele. Trasa W-wa –Szczecin z 1 postojem nie jest katorgą dla kręgosłupa i nie wysiada się „połamanym”.

Zawieszenie i układ kierowniczy:

Tutaj w mojej opinii to jest największa porażka tego auta. Po prostu wóz drabiniasty, komfort na polskich drogach jest bardzo kiepski. Mały skok zawieszenia powoduje że, co przegląd praktycznie trzeba wymieniać komplet odboii w zawieszeniu. Układ kierowniczy jest dobry, precyzyjny i naprawdę samochód prowadzi się dobrze (chyba że, są dziury to walczymy nim ze skokami auta po dobiciu zawieszenia). Jak jeździłem po Warszawie Fabią to byłem zachwycony jej komfortem w porównaniu do Fusiona.

Trwałość i gwarancja:

Od początku kiedy u mnie w firmie są Fusiony dotykają je podobne problemy:

- urywanie się deski (całej ) z plastikowych mocowań , po prostu cała deska zaczyna odchodzić od podszybia a od strony pasażera opada. W ASO w miejsce kołków wkręcają blachowkręty i jest OK.

- w 3 z 6 Fusionów po ok. 25 tyś przebiegu pojawiły się problemy z odpalaniem (szczególnie jak jest mokro). Otóż za lewym przednim reflektorem (który nie ma fartucha) poziomo umieszczone jest główne złącze pomiędzy modułem a silnikiem. W czasie deszczu dostaje się tam woda i zaczyna gnić instalacja. Wymieniono we wszystkich na gwarancji ale oczekiwanie na nową wiązkę to około tygodnia.

- W 2 z 6 (min u mnie) samochodów pojawiły się problemy z przeciekaniem wody do kabiny przy „rynience” na dachu. Objawy to rdzawe plamy na podsufitce (zawsze nad głową pasażera).

- Notoryczne śmierdzenie z Klimy – jest to spowodowane zamakaniem filtra przeciwpyłowego.

- Urywanie się odboii w zawieszeniu – skutek małego skoku zawieszenia i naszych dróg.

(idiotyczna konstrukcja). Aby go wymienić trzeba baterii narzędzi i około 1,5 czasu.

Samochody serwisowane w Autoplaza. Tutaj niestety nie miłe doświadczenia.

Po prostu ZAWSZE umawiają się że samochód będzie gotowy o godzinie powiedzmy X. I że, zadzwonią. Oczywiście NIGDY nikt nie dzwoni a jak się człowiek w umówionym czasie zjawi to dopiero zaczynają się za niego brać. Szczytem był przegląd po 20 tyś, samochód odstawiony o 8 rano, odbiór wyznaczony na 1 po południu. Dzwonie o 14 i słyszę że, samochód będzie do odbioru o 16:00. Idę po odbiór auta po pracy (17:30) i musze czekać na niego do godziny 20:00. TO po prostu jest standard.

W mojej firmie w flocie jest ok. 80 samochodów (Mondeo, Fokusy i Fusiony). Niestety o serwisie wszyscy mają podobną opinię.

Jeszcze dodam że, wszyscy raczej dbamy o nasze auta służbowe gdyż po 3 latach możemy je odkupić od firmy po preferencyjnych cenach (ja mojego po 3 latach mogę kupić za ok. 12-14 tyś).

Mam nadzieje że, wyczerpująco.

Pozdrawiam

Napisano

> Skąd ten cytat...?

Z nikąd, tak mi się napisało zlosnik.gif

Napisano

> i spore spalanie, nawet przy

> delikatnej jeździe nie spada poniżej 6,5l/100km, a w mieście

> dochodzi do 8,5 l. Ale może to się zmieni po dotarciu.

na pewno na doatrciu, bo tyle to mi focus 1.8 pali icon_eek.gif

Napisano

> Wprawdzie używam Fusiona 1,4 TDCI służbowo i prywatnie ale pozwolę

> sobie co nieco powiedzieć.

> Autem Jeżdżę od nowości, przebieg: 47 tyś.

> Silnik:

> 1,4TDCI – kultura pracy na poziomie C360 i tu się zgadzam.

> Niestety mimo że, jest to diesel to jego elastyczność pozostawia

> wiele do życzenia. Poza tym ten silnik jest słabiutki, jak ktoś

> nie wieży to zapraszam do wyprzedzania Tira jadącego z

> prędkością 80- 90 kmh. Kiedy w trakcie wyprzedzania zaczynasz

> zbierać powietrze to uczucie jest takie jakby ktoś zaciągną Ci

> ręczny. Jako że, troszkę jeżdżę w trasy to udręka. Spalanie przy

> normalnym użytkowaniu to ok. 7,5 l/100 km więc dużo (moja Octa

> 1,9 TDI pali w mieście na krótkich odcinkach ok. 6,5 l).

Jechałem tylko na krótkim odcinku w czasie jazdy próbnej, ale faktycznie - straszny klekot z tego silnika a osiągi dość słabe. Z resztą silnik 1.25 którym jeżdże też dynamiką nie grzeszy, ale przynajmniej jest dużo cichszy.

Oczywiście mówie o Fiescie a nie Fusionie, ale pewnie dużej różnicy nie ma wink.gif

> Wnętrze:

> Sądzę że, Ford zaprojektował ten samochód albo dla rodzin z dziećmi

> albo dla przedstawicieli handlowych i mówię to w sensie

> pozytywnym. Mimo że, wszystkie plastiki są twarde i nie miłe w

> dotyku to pozwalają na bardzo proste utrzymanie czystości.

To na szczęście poprawili w wersji po FL, tworzywa sztuczne są w miarę ładne i miłe w dotyku (miękkie tworzywo). Obejrzałem większość nowych samochodów segmentu B i w kwestii tworzyw Fiesta zdeklasowała rywali waytogo.gif. Jedynie materiał na siedzeniach wygląda trochę tandetnie.

Napisano

> To na szczęście poprawili w wersji po FL, tworzywa sztuczne są w

> miarę ładne i miłe w dotyku (miękkie tworzywo). Obejrzałem

> większość nowych samochodów segmentu B i w kwestii tworzyw

> Fiesta zdeklasowała rywali . Jedynie materiał na siedzeniach

> wygląda trochę tandetnie.

Ok to tylko na plus tego samochodu.

Pozdrawiam

Napisano

> Jeśli tak, to czy mógłby mi ten ktoś ładnie napisać jakie wrażenia

> (zakładając, że auto mi kilkanaście-dziesiąt tysięcy na

> liczniku).

> No i prosiłbym o powstrzymanie się od opini typu: sąsiad męża żony

> sąsiadki ma i mówi, że super/do d*py Pytanie skierowane prosto

> do posiadaczy auta (prywatnego nie służbowego !!!).

Co prawda prosiles o powstrzymanie sie od opinii tego typu, ale ....

Moj ojciec od listopada 2003 r. jezdzi Fordem Fusion 1.4. Do tej pory przejechal ok. 55 tys. km. Przez caly okres eksploatacji nie wystapila jakakolwiek usterka. Jedynym drazniacym mankamentem byla stukajaca tylna kanapa, co po kilku wizystach w ASO zostalo wyeliminowane. Z tego co wiem, byla to jakas wada pierwszej serii, ktora zostala juz wyelominowana.

Sam mialem okazje rowniez wielokrotnie jezdzic tym autem i bylem pozytywnie zaskoczony. Silnik wystarczajacy, auto pojemne, idealne dla rodziny. porownujac to auto do innych teoretycznie zblizonych marek, tj. Peugeot 206 SW, czy tez Skoda Fabia - wybralbym Forda Fusion. Sam sie nawet zastanawialem nad kupnem uzywanego, ale w koncu wybralem Forda Mondeo 2.0 TDCi w wersji kombi.

Reasumujac moja opinia jest jak najbardziej pozytywna.

Pozdrawiam

Napisano

Od tygodnia jeżdzę Fusionem 1,4 16V 80KM. Planując kupno nowego autka pojezdzilem testowo Pugiem 206, Yariską, nowym Clio, Kia Rio, Fabią, VW Polo. Powiem tak: Pug...fajne wnetrze ze "sportową" nutką i dziwnie miękkim zawieszeniu, troszke zbyt głośne. Yariska...drogo jak na wyposazenie, ktore oferuje i jakos dziwnie mi sie ja prowadzilo ze względu na miękkie zawieszenie. Suzyki Swift...układ kierowniczy i hamulcowy dzialaja z opoznieniem...nienajciekawsze wnętrze. Clio...jest zwykle i nijakie, Fabia podobnie. Polo swietni silniczek ale przesadzona cena. Kia...miękki zawias, buja na boki...super silnik!! 1,5 diesel 110 KM, ale taki plastik w srodku, ze az boli. Decyzje podejmowalem przez cztery miesiace i padlo na Fusiona. Duzy, przyjemne wnętrze, bardzo dobre wyposazenie, swietnie ustawione zawieszenie. Pali troszke ( na dotarciu nieco ponad 7l). Na dynamike nie narzekam, choc poki co nie wkrecam go powyzej 3500 obrotow. Glosny nie jest, prowadzi sie, jak na moj gust, bardzo dobrze. Jest troszke twarde, sztywne i sprezyste...co mnie osobiscie bardzo odpowiada. Poki co jestem naprawde bardzo zadowolony i polecam to autko.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.