Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór CB

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów,

prosze o pomoc w wybraniu CB radia, jestem troszke zielony w tym temacie.

Chciałbym kupic jakieś radyjko o podstawowych funkcjach.

Poszperałem troche na allegro i moje propozycje są takie:

Radio cb COBRA 19 dx IV

RADIO CB TCB-770 tti 4W

CB ALAN 100 PLUS

CB RADIO UNIDEN PRO 510 XL

Pomóżcie mi, bo troszke też poczytałem na forum CB i mam już mętlik w głowie frown.gif

pozdrawiam

Napisano

Mam unidena 510 xl i nic lepszego nie potrzeba. Zainwestuj tylko w dobrą antenę.

Napisano

> Witam kolegów,

> prosze o pomoc w wybraniu CB radia, jestem troszke zielony w tym

> temacie.

> Chciałbym kupic jakieś radyjko o podstawowych funkcjach.

> Poszperałem troche na allegro i moje propozycje są takie:

> Radio cb COBRA 19 dx IV

> RADIO CB TCB-770 tti 4W

> CB ALAN 100 PLUS

> CB RADIO UNIDEN PRO 510 XL

> Pomóżcie mi, bo troszke też poczytałem na forum CB i mam już mętlik w

> głowie

> pozdrawiam

Polecam Uniden 520 XL i do tego antenka Sirio ML-145 (jeżeli chcesz magnesówkę). Jeżeli chcesz wydać trochę mniej kaski, to Uniden 510 będzie ok (co prawda brak RF Gain dostępny w U520 się czasem przydaje).

Napisano

> Witam kolegów,

> temacie.

> Chciałbym kupic jakieś radyjko o podstawowych funkcjach.

Uniden jest ok i chyba najczęstszym radyjkiem u cb-radiowców. Ja natomiast polecam PRESIDENT JACKSON. Mam osobiście i planuje go zainstalować w moim bolidzie jak najszybciej.

Napisano

> Witam kolegów,

> temacie.

>

Potwierdzam, rzeczywiście Unidenki są bardzo dobre uwzględniając stosunek jakości i możliwości do ceny ( sam mam 520 ). Proponuję jednak zastanowić się nad Presidentem Harry II. Jest to Ten sam Uniden ( wymiary i interface!!! ) jednak ma możliwość pracy w AM i FM. To ostatnie jest o tyle istotne, że MSWiA ( wraz z resortem odpowiedzialnym za "gospodarkę" pasmami i częstotliwościami ) rozważa wzorem Czech i Niemiec przejście na FM.Niestety, President jest chyba o 200 zł droższy.Pozdr

Napisano

> To ostatnie jest o tyle istotne, że MSWiA ( wraz z

> resortem odpowiedzialnym za "gospodarkę" pasmami i

> częstotliwościami ) rozważa wzorem Czech i Niemiec przejście na

> FM.

W Niemczech ?? Nie mogę znaleźć nigdzie potwierdzenia tego faktu. Kiedyś (2000-2001) EU zastanawiała się nad przejściem tylko na FM, ale zrezygnowano z tego. FM jest tylko preferowany.

Z tego co wiem to tylko FM obowiązuje w takich krajach jak Szwecja, Anglia, Austria, Dania, Finlandia, Czechy. Reszta EU ma otwarte AM lub trzeba mieć dodatkową licencję na AM.

Napisano

> W Niemczech ?? Nie mogę znaleźć nigdzie potwierdzenia tego faktu.

> Kiedyś (2000-2001) EU zastanawiała się nad przejściem tylko na

> FM, ale zrezygnowano z tego. FM jest tylko preferowany.

> Z tego co wiem to tylko FM obowiązuje w takich krajach jak Szwecja,

> Anglia, Austria, Dania, Finlandia, Czechy. Reszta EU ma otwarte

> AM lub trzeba mieć dodatkową licencję na AM.

Sorry, może Niemcy przestrzeliłem, chociaż w piątek przeglądałem różne fora poświęcone tematyce CB i w momencie pisania dzisiaj mojego posta byłem pewny, że na jednym z nich mowa była właśnie o Czechach i Niemczech. Przepraszam, jeżeli wprowadziłem w bład.Pozdr

Napisano

w sluzbowce mam 520 i jest OK

teraz szukam i nie ma (legalnie)

do prywatnego chyba zapodam 538 (wieksze gabaryty) + lemm at 900 a do innej sluzbowki hustler ic 100 bo czasem sie przesiadam na inne

Napisano
  • Autor

Panowie a co powiecie na temat pozostałych radyjek

czyli tti, alana i cobry??

Napisano

> Panowie a co powiecie na temat pozostałych radyjek

> czyli tti, alana i cobry??

Alan to klasyka smile.gif mam i w zupełności wystarcza - jedynie wtyczka DINowska od gruszki po pewnym czasie połamała się. Ważniejszy jest dobór anteny i zestrojenie jej z radiem. Kiedyś miałem marny magnesik .... po przesiadce na na coś większego (z tym samym radiem) jakość działania (zasięg) o klasę lepszy.

Napisano
  • Autor

> Kamyczek do ogródka http://www.bip.uke.gov.pl/_gAllery/28/71/2871.pdf

> Zakaz sprzedaży tego sprzętu

Panowie a tak wogule jak te radyjko unidena znajduje sie na liście "wyrobów niezgodnych z zasadniczymi wymaganiami" to jak mogą sprzedawcy na allegro sprzedawać je z homologacją i aktualnymi certyfikatami zgodności z normami Uni Europejskiej??

Napisano

> Panowie a tak wogule jak te radyjko unidena znajduje sie na liście

> "wyrobów niezgodnych z zasadniczymi wymaganiami" to jak mogą

> sprzedawcy na allegro sprzedawać je z homologacją i aktualnymi

> certyfikatami zgodności z normami Uni Europejskiej??

Na jednym z forów poświęconych CB wyczytałem opinię, że w zwiazku z dużym popytem na Unideny producent umieścił dodatkowo linie produkcyjne w Chinach. To własnie partia chińska nie trzyma parametrów warunkujacych uzyskanie homologacji sprzętu, dlatego miedzy innymi bardzo często w necie krążą prośby o przesłanie kopii dokumentu homologacyjnego. Ja swojego 520 kupiłem w maju br. na Allegro i w pudełku ( nie znalazłem na nim "wyprodukowano w Chinach" ) była oprócz faktury zakupu (oczywiste) także kopia homologacji lub deklaracji zgodności. Nie mam kwita przed oczami więc nie pamiętam dokładnie który z nich. Ważne jest, że ww. dokumenty dotyczą całej partii sprzętu, a nie konkretnego modelu i mogą one być podobno także formie naklejki . Więcej można poczytać na forum CB, a także tutaj http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=11136

Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.