Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klapka przy filtrze powietrza

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj postanowiłem "pomacać" smile.gif klapkę przy filtrze powietrza. Wkładając paluchy od strony gdzie powinna być rura znad kolektora stwierdziłem, że bez względu na temperaturę silnika cały czas chce brać powietrze znad kolektora. Sprawdzałem do momentu aż się włączył wentylator. Sama klapka wygląda na sprawną bo jak zdejmę wężyk zamyka się.

Co jest nie tak? Bo przecież po rozgrzaniu powinien brać zimne powietrze od przodu auta.

Napisano

Wężyk wchodzi do termostatu w chwycie powietrza. Spróbuj po jego odkręceniu wyjąć termostat i metodą gębową rozruszać go. Metoda polega na naprzemiennym ssaniu i tłoczeniu powietrza ustami do króćców termostatu zlosnik.gif. Nie pomyl później wężyków.

Napisano
  • Autor

> Wężyk wchodzi do termostatu w chwycie powietrza. Spróbuj po jego

> odkręceniu wyjąć termostat i metodą gębową rozruszać go. Metoda

> polega na naprzemiennym ssaniu i tłoczeniu powietrza ustami do

> króćców termostatu . Nie pomyl później wężyków.

Chyba troszkę nie rozumiem blush.gif U mnie sam wężyk jest na wcisk (przy filtrze powietrza). Jak go zdejmę to klapka się zamyka, jak założę spowrotem otwiera, więc wydaje się sprawna.

Ale mam wrażenie, że po prostu nie wiem gdzie jest termostat i dlatego Cię nie rozumiem.

Gdybyś mógł zaznaczyć na zdjęciu, byłbym wdzięczny smile.gif

post-56520-14352474326724_thumb.jpg

Napisano

> Wężyk wchodzi do termostatu w chwycie powietrza. Spróbuj po jego

> odkręceniu wyjąć termostat i metodą gębową rozruszać go. Metoda

> polega na naprzemiennym ssaniu i tłoczeniu powietrza ustami do

> króćców termostatu.

Też za bardzo nie wiem jak kolega - gdzie jest dokładnie ten termostat. Wężyk idzie do chwytu powietrza i jak tam patrzałem, to nic tam nie widać...chyba że to coś jest bardzo małe. Króćce są dwa - w który powinno dać się dmuchać/ssać bez problemu przy zdjętej pokrywie i przy wyłączonym silniku?

> Nie pomyl później wężyków.

no właśnie - powiedz prosze, który wężyk powinien być gdzie wciśnięty.

Bo we "chwycie" powietrza są dwa - jeden idzie do filtra powietrza do tej klapki, a drugi w stronę systemu podciśnienia przy serwie.

Teraz pytanie, który gdzie ma być wpięty, bo jak mam teraz (ten od klapki jest po lewej, a drugi po prawej - patrząc na silnik po otwarciu maski), to coś mi się wydaje, że moja klapka jest ciąle otwarta nawet po rozgrzaniu silnika, a jak zamienię je miejscami tam przy chwycie powietrza, to klapka jest zamknięta.

pytanie - jak powinno być.

Jeszcze zaraz zrobie pare km, to sprawdze, czy po rozgrzaniu silnika nadal klapka jest otwarta.

Tak wogóle to u mnie jest tak, że jak silnik zimny, to ma zryw, jakby to była wersja sportowa astrolota, a jak jest gorąco...to tak lekko zmula, pedał gazu "miękki" się robi.

Jak jadę w długą trasę nocą, to też jest super. jak tylko słońce wyjdzie...spada moc.

Napisano
  • Autor

> Bo we "chwycie" powietrza są dwa - jeden idzie do filtra powietrza do

> tej klapki, a drugi w stronę systemu podciśnienia przy serwie.

> Teraz pytanie, który gdzie ma być wpięty, bo jak mam teraz (ten od

> klapki jest po lewej, a drugi po prawej - patrząc na silnik po

> otwarciu maski)

Ja mam tak samo wpiete

> to coś mi się wydaje, że moja klapka jest ciąle

> otwarta nawet po rozgrzaniu silnika,

No u mnie właśnie też. Czekałem aż wentylator się włączy i nadal było otwarte.

> Tak wogóle to u mnie jest tak, że jak silnik zimny, to ma zryw, jakby

> to była wersja sportowa astrolota, a jak jest gorąco...to tak

> lekko zmula, pedał gazu "miękki" się robi.

> Jak jadę w długą trasę nocą, to też jest super. jak tylko słońce

> wyjdzie...spada moc.

Mam podobnie, niestety. Najgorzej jest w momencie dodawania gazu po zmianie biegu. jakby go przyduszało.

I to bez względu na to czy jadę na benzynie czy LPG.

Napisano

Na zdjęciu go nie widać.

Od klapki idzie wężyk i wchodzi do chwytu powietrza. Obok wychodzi drugi i wchodzi do podciśnieniowej części zespołu wtryskiwacza. Właśnie tam gdzie spotykają się wężyki jest termostat. Nie widać go bo jest zamontowany od wewnątrz. Trzeba zdjąć chwyt powietrza (czarna faja), odpiąć wężyki, zdjąć z króćców zawleczki (ostrożnie, żeby nie powyrywać króćców). Termostat wyjdzie od wewnątrz. Teraz dmuchamy i ssiemy na przemian każdy króciec, aż w środku zacznie się coś ruszać. Po tej operacji składamy wszystko nie myląc się w kwestii zamocowania i kolejności wężyków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.