Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawiłem wycieraczki ;-)

Featured Replies

Napisano

Miałem problem z wycieraczkami: najpierw się zacinały na czasówce a potem doszło jeszcze jakieś zwarcie chyba - bo bez manipulowania wajchą same się potrafiły powoli przemieszczać.

Oto moje dokonania:

Wyjąłem silnik z przylegającym do niego mechanizmem (taka mała puszka) i zrobiłem to bez demontażu wycieraczek cool.gif jak radzi stary dobry etzold.

Puszka była zanitowana coby w niej nie grzeać ale rozwirciłem nity i otworzyłem. I okazało się 1 ze styków które się ślizgają po ścieżkach był do połowy upalony shocked.gif. Czasem coś załapał to wycieraczki ruszały a potem robiła się przerwa i stawały gdzie popadnie. Rozebrałem jakiś stary niepotrzebny mi przekaźnik R15, wyjąłem z niego styk i dolutowałem go upalonej blaszki w mechaniźmie. Przewierciłem otwory (tam gdzie były nity) w puszce, uszczelniłem silikonem, zanitowałem, zamontowałem w astrze i śmiga aż miło smile.gif. Na koniec była jeszcze mała regulacja bo coś poruszałem przy demontażu ale to już pestka.

W razie podobnych problemów chętnie odpowiem na pytania.

Pozdro.

Napisano

wyjąłeś silniczek bez odkręcania tego plastiku podszybia???

mam podobne objawy, tzn na czasówce nie działają mi wycieraczki.

Mówisz, że można wydłubać silniczek bez demontażu mechanizmu? muszę to sprawdzić, w końcu niedługo sezon na wycieraczki się zacznie.

Napisano
  • Autor

Można można. Wystarczy się przyjrzeć jak to jest przykręcone. Jak zdejmiesz plastikową osłonę to zobaczysz że wystarczy odkręcić 1 śrubę mocującą mechanizm wycieraczek do napędu i potem 3 śruby 10-tki którymi zamocowany jest silnik z tym problematycznym ustrojstwem. Po odkręceniu odpinasz wtyczkę i możesz zabrać graty do domu i na spokojnie zrobić co trzeba

• 2 miesiące później...
Napisano

U mnie nie chodzą ani na przerywanym trybie pracy ani na ciągłym-wolnym. Natomiast na szybkim zatrzymują się w tym samy momencie, w którym wyłączę je dźwignią.

Co może być tego przyczyną?

Napisano
  • Autor

> U mnie nie chodzą ani na przerywanym trybie pracy ani na

> ciągłym-wolnym. Natomiast na szybkim zatrzymują się w tym samy

> momencie, w którym wyłączę je dźwignią.

> Co może być tego przyczyną?

Może być dokładnie to samo co u mnie tyle że pewnie masz upalone 2 styki. Zorganizuj sobie godzinke lub 2 czasu, rozbierz ten mechanizm i obejrzyj.

Napisano

Tyle, że u mnie te styki są ok. A poza tym sprawdziłem że działają.

Nie mam miernika ale coś mnie w krzyżu gniecie że są kłopoty z dostarczeniem prądu do silniczka.

Do silniczka dochodzi 5 przewodów. Na których powinno byc zasilanie i w których położeniach przełącznika ( z uwzględnieniem pracy przerywacza).

Prosze o szczegółowe info

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tyle, że u mnie te styki są ok. A poza tym sprawdziłem że działają.

> Nie mam miernika ale coś mnie w krzyżu gniecie że są kłopoty z

> dostarczeniem prądu do silniczka.

> Do silniczka dochodzi 5 przewodów. Na których powinno byc zasilanie

> i w których położeniach przełącznika ( z uwzględnieniem pracy

> przerywacza).

> Prosze o szczegółowe info

> pozdrawiam

A skąd wiesz że styki są dobre - otwierałeś tą puszkę?

Jeśli je wykluczyłeś to spróbuj podmienić przekaźnik. Może to on nawala...

Napisano

Niestety po rozebraniu wszytskiego po kolei stwierdziłem co następuje:

- włącznik wycieraczek ( w kierownicy ) ok;

- przekaźnik ok;

- wszystkie części mechaniczne w silniczku bez zarzutu

- laminat w silniku upalony w jednym miejscu, tam gdzie mocowana jest szczotka związana z obrotami silniczka na wolnym biegu. Efektem tego jest brak działania przy napięciu wtórnym dla tej szczotki.

słowem: kicha.

Ale mogę przestrzec innych. Jak macie pozapiekane wielokliny w mechanizmie wycieraczek to nie jeździjcie w nieskończoność licząc że się "wyrobi". Bo mi się nie wyrobiło smile.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

U mnie wycieraczki zatrzymują się na szybie w momencie gdy je wyłącze manetką. Nie chcą schodzić na dół.Tak sama jak działają przy sprystkiwaczu. Zatrzymują się najczęściej na środku szyby. Jedynie na programie czasowym cały czas działają poprawnie, tzn. schodzą do pozycji spoczybkowej. Co to może być?Także styki w silniku? Czy może silnik pada? Aha, trzpienie przesmarowałem, przekaźnik zmieniłem na nowy zamiennik.

Napisano

> Co to może być?

Obstawiam wyłacznik krańcowy. Niestety trza rozbebeszać silnik wycieraczek.

Napisano

> Obstawiam wyłacznik krańcowy. Niestety trza rozbebeszać silnik

> wycieraczek.

Jak on wygląda? Można go wymienić? Dostać? Nie chciałbym kupować całego silnika. Każdy wie ile on kosztuje w aso.

Napisano

> Jak on wygląda? Można go wymienić? Dostać? Nie chciałbym kupować

> całego silnika. Każdy wie ile on kosztuje w aso.

To po prostu blaszki, po których suwa się suwaczek. Najczęściej wystarcza podgięcie, poczyszczenie. No, chyba że się poupalało wtedy wizyta na szrocie.

Pozdroofka

Napisano

> To po prostu blaszki, po których suwa się suwaczek. Najczęściej

> wystarcza podgięcie, poczyszczenie. No, chyba że się poupalało

> wtedy wizyta na szrocie.

> Pozdroofka

Ok, Dzięki. Będę więc musiał go zdemontować i zabrać za naprawę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.