Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawidłowy naciąg paska rozrządu

Featured Replies

Napisano

Jaki powinien być prawdłowy naciąg paska rozrządu. Ja mam chyba zbyt luźny poniewaz tak przy 2tys. obr. troche nim szarpie.Wiem że jest on u mnie napinany pompą wodną ale czy da się jakoś go naciągnąć.A i jeszcze podobno po zerwaniu paska w silnikach c14, c16 c20 8 zaworowych nie uszkadza się silnik.czy to prawda. z góry dziękuje. Pozdrawiam!!!

Napisano

> Jaki powinien być prawdłowy naciąg paska rozrządu. Ja mam chyba zbyt

> luźny poniewaz tak przy 2tys. obr. troche nim szarpie.Wiem że

> jest on u mnie napinany pompą wodną ale czy da się jakoś go

> naciągnąć.A i jeszcze podobno po zerwaniu paska w silnikach c14,

> c16 c20 8 zaworowych nie uszkadza się silnik.czy to prawda. z

> góry dziękuje. Pozdrawiam!!!

Na oko to pasek powinien na "najdluzszym odcniku" dac sie "skrecic" o 90 stopni (palcami).

silnik c14 nie jest bezkolizyny wiec po zerwaniu paska przynajmniej głowica do roboty, c18 tez jest chyba kolizyjny. Jedynie c16 jest bezkolizyjny i po zerwaniu paska powinno nic sie nie uszkodzic. (oczywiscie mowa o 8 zaworowym silniku)

Napisano
  • Autor

Wykręcałem ten pasek i nie mam żadnego problemu zeby 90 stopni przekręcić.chyba jest za luźny.co teraz?

Napisano

> Wykręcałem ten pasek i nie mam żadnego problemu zeby 90 stopni

> przekręcić.chyba jest za luźny.co teraz?

mowa jest o pasku rozrządu czy o pasku klinowym? hmm.gif

Napisano
  • Autor

mowa o pasku rozrządu.wiem wydaje sie to dziwne ale ja mam osłone paska rozrządu na zatrzaskach i bez problemu ją sciągam i pasek jest cały widoczny.

Napisano

> Jaki powinien być prawdłowy naciąg paska rozrządu. Ja mam chyba zbyt

> luźny poniewaz tak przy 2tys. obr. troche nim szarpie.Wiem że

> jest on u mnie napinany pompą wodną ale czy da się jakoś go

> naciągnąć.A i jeszcze podobno po zerwaniu paska w silnikach c14,

> c16 c20 8 zaworowych nie uszkadza się silnik.czy to prawda. z

> góry dziękuje. Pozdrawiam!!!

przy napinaczu jest blaszka która powinna być pomiedzy znakami ustawiona podczas naciagania paska przy pomocy p.wody, w książce pisze że nie nowy pasek ustawia sie nie pomiedzy znakami ale znacznik powinien być przesuniety lekko tak jakby był troche za mały naciąg, w silinkach bez napinacza (stare c13,c20,c18 z kadeta) naciaga sie p.wody i sprawdza sie jakims urządzeniem naciąg lub na obracanie max 90 stopni

Napisano

A jakie objawy są przy pracy silnika kiedy pasek rozrządu jest za luźny? Nie mam na myśli sytuacji kiedy pasek przeskoczy o kilka zębów.

Napisano
  • Autor

jeśli przeskoczy o ząb lub dwa to sie nic nie stanie samochód będzie słabszy, gorzej palil itp. a jeśli przeskoczy o więcej zębów to "tłoki liczą zawory" sciana.gif

Napisano

Teoretycznie to prawda że naciąg powinno się ustawiać na znaki elementów regulacyjnych.

W praktyce jednak pasek paskowi nie równy i różni producenci mogą mieć delikatnie rozbieżną elastyczność pasków (mimo tej samej liczby zębów) i tu zazwyczaj nejlepsze byłoby testowanie naciągu na tzw "90tkę" czyli w/w obrót paska wzdłuż osi o ~90stopni.

O ile dobrze kojarzę w książkach serwisowych opla zaleca się pomiar naciągu specjalnym wychylnym przyrządem ale np. książka od VW Polo 91-94 proponuje sprawdzanie paska właśnie 90tką. Tylko należy pamiętać że pomiaru dokonuje się na najdłuższym prostym odcinku paska...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.