Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DIESEL - PALI ZA DUŻO ??????

Featured Replies

Napisano

Posiadam astrę 1,7TD (silnik Oplowski) rok 96. Na trasie przy jeżdzie do 120km/h spala mi ok 5,3-5,7l. Natomiast martwi mnie spalanie w mieście. Jeżdżąc do pracy ok 3km obliczyłem że pali mi ok 8-9l. I tu pytanie do: czy to jest norma czy też za dużo. (Napiszę jeszcze że to tylko jazda w mieście na nierozgrzanym silniku tzn. Uruchamiam spod domu jadę do pracy z pracy do domu. Temperatura nigdy nie dochodzi do optymalnej.

Napisano

> Posiadam astrę 1,7TD (silnik Oplowski) rok 96. Na trasie przy jeżdzie

> do 120km/h spala mi ok 5,3-5,7l. Natomiast martwi mnie spalanie

> w mieście. Jeżdżąc do pracy ok 3km obliczyłem że pali mi ok

> 8-9l. I tu pytanie do: czy to jest norma czy też za dużo.

> (Napiszę jeszcze że to tylko jazda w mieście na nierozgrzanym

> silniku tzn. Uruchamiam spod domu jadę do pracy z pracy do domu.

> Temperatura nigdy nie dochodzi do optymalnej.

Mam tą samą sytuację, bo ma 3 km do pracy. Nawet wskazówka nie drgnie jak dojadę. Na trasie mi pali ok. 5.2 (i wcale go nie oszczędzam) zaś w mieście też ok. 9l Z tym, że ja mam 2DTi

Napisano

> Mam tą samą sytuację, bo ma 3 km do pracy. Nawet wskazówka nie drgnie

> jak dojadę. Na trasie mi pali ok. 5.2 (i wcale go nie

> oszczędzam) zaś w mieście też ok. 9l Z tym, że ja mam 2DTi

No Panowie, tak to juz jest, ja mialem kiedys forda 1.6 16V robilem krotkie odciniki do 8km spalal mi jakies 13L w miescie, na trasie ponizej 7L. Teraz mam diesla, wprawdzie ostatnimi czasy duzo wiecej jezdze, ale palil mi w trasie ok 5L, a w miescie do 9L jak sie niedogrzewal, wiec to normalna sprawa, jak sie dogrzeje tak przynajmniej do 80C to spalanie spada mi do mniej wiecej 7-8L w miescie, ale to i tak wina mojej ciezkej nogi, bo lubie sobie pocisnąc gazik do dechy. W kazdym razie to i tak wychodzi lepiej niz benzyna. Przy mojej jezdzie benzyniakiem nie udalo mi sie zejsc w miescie ponizej 10L.

Napisano

Szczerze mówiąc ja też lubię depnąć(nawet do 4.5tyś.obr) i do pracy mam 2500metrów,ale mi spalanie w mieście wychodzi 6.8 do 7.5L.Przykład:zalałem za 50zł.Ropa była w ten dzień po 3,99 za litr,czyli było 12,53 litra.Zrobiłem na tym 189km.Z tyn że 40km to była jazda ciągła po mieście.Wynik:12,53:189x100=6,63L/100km.W trasy nie jeżdzę,dlatego nie wiem.

Napisano

> Szczerze mówiąc ja też lubię depnąć(nawet do 4.5tyś.obr) i do pracy

> mam 2500metrów,ale mi spalanie w mieście wychodzi 6.8 do

> 7.5L.Przykład:zalałem za 50zł.Ropa była w ten dzień po 3,99 za

> litr,czyli było 12,53 litra.Zrobiłem na tym 189km.Z tyn że 40km

> to była jazda ciągła po

> mieście.Wynik:12,53:189x100=6,63L/100km.W trasy nie

> jeżdzę,dlatego nie wiem.

A jak to sprawdzasz? Bo rozumiem, że zalać pod korek, przejechać jakiś dystans i znowu zalać pod korek to wtedy mamy sprawdzone spalanie. A Ty zalałeś za 50 zł kiedy? I skąd wiesz, że to co przejechałeś to na tym tylko co zalałeś?

Napisano

Zawsze zalewam jak zaczyna mi tylko błyskać kontrolka rezerwy,a że jeżdzę tylko po mieście yo stacje mam co kawałek.Wiem że to nie jest najdokładniejsze ale przyjmując że kontrolka rezerwy ma tolerancje włączenia 1L(BUJANIE SAMOCHODU)to przy 189km.iloraz błędu wyniesie 0,53L/100km.

Napisano

A może pompa jest tak ustąwiona?Kolega miał takie samo spalanie,ale zato jego astra lepiej jechała niż moja,tylko dość obficie dymiła mu na czarno.Po wymianie paska i regulacji POMPY spalanie mu spadło i moc TEŻ.

Napisano

U mnie na trasie spalanie jest nawet ciut mniejsze, ale to też zależy ile razy mam ochotę i potrzebę wyprzedzać.

Natomiast w mieście na tak krótkich odcinkach myślę, że to jest właściwe spalanie. Ja do pracy mam 15km. W okresach gdy takich jak teraz korków jeszcze nie było, spalanie wynosiło około 7,5l/100km. Ale teraz gdy zmieniłem miejsce pracy (dystans ten sam) a dojazd do pracy zajmuje mi godzinę, z trudem udaje mi się zejść do 8,5l/100km, z tym, że to ciężko nawet nazwać jazdą, bo w korku zaczynam stać jeszcze przed wyjazdem z parkingu.

> Posiadam astrę 1,7TD (silnik Oplowski) rok 96. Na trasie przy jeżdzie

> do 120km/h spala mi ok 5,3-5,7l. Natomiast martwi mnie spalanie

> w mieście. Jeżdżąc do pracy ok 3km obliczyłem że pali mi ok

> 8-9l. I tu pytanie do: czy to jest norma czy też za dużo.

> (Napiszę jeszcze że to tylko jazda w mieście na nierozgrzanym

> silniku tzn. Uruchamiam spod domu jadę do pracy z pracy do domu.

> Temperatura nigdy nie dochodzi do optymalnej.

Napisano

Wszystko ok, ja tez tak mam

Nawet w książce od auta mam napisane (niepamiętam dokładnie)

że jakoś do 80km/h pali 4,5

do 100km/h - 5,4

do 120km/h - 5,6

a w mieście drastycznie wzrasta chyba jakoś do 7 lub 8

Dane moga być niedokładne bo nie mam przed sobą tej tabelki, jak sprawdze to poprawie.

Napisano

MIASTO:7,2L

TRASA DO 90km/h:4,5

TRASA DO 120km/h:6,2

Sa to wartości z instrukcji obsługi dotyczą sedana i hb.

Kombi:

Miasto:7,2

Trasa do 90km/h:4,9

Trasa do 120km/h:6,7

A ISUZU MIASTO:6,9

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.