Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sygnału z lambdy ciag dalszy...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Gazownik twierdził ,że lambda "wiesza się albo "daje popier..... sygnał". Sprawdzał i softem do bingo i wpinał się woltomierzem w lambdę. (oryginał GM ,made in france)

Pojechałem ,kupiłem nową ,umawiam się na spotkanie z gazmanem. Podłącza się (kompem) i ta sama diagnoza .

No więc jasne ,że lambda raczej ok tylko coś ECU ją ch..... widzi.

Godziny spędzone w archiwum kącika i szukanie.

Woltomierz w dłoń i gnam na dół.

Oto wyniki.

Lambda oscyluje ok. w zakresie 0.1 do 0.9 V .czyli w miarę ok (rożne warunki jazdy i wciskania pedału gazu).

A teraz:

napięcie jakie jest we wtyczce lambda-komp (przy odłączonej lambdzie) wynosi przy wyłączonym zapłonie 0.17 V

Włączony zapłon ok 1,09 V

a jak przełącze podczas pracy silnika na gaz ,to pojawia sie ok. 0,3 V

Cy to są prawidłowe wartości ???

Bo szukam winnego "popier pracy lambdy". objaw - trochę za nisko opadaja obroty podczas postoju na jałowym biegu i astrą szarpie.

autko poza tym jezdzi normalnie ,spalanie ok 8-8.5 LPG /czyli moze wyzsze o jakieś 0.5 l (czyli nic) ,CE sie nie świeci

Prosze o diagnozę i kierunek leczenia....

pozdrawiam

rafał

Napisano

> Oto wyniki.

> Lambda oscyluje ok. w zakresie 0.1 do 0.9 V .czyli w miarę ok (rożne

> warunki jazdy i wciskania pedału gazu).

Rozumiem że tak oscyluje na NoPb? a na gazie stoi w miejscu?

Jeśli tak to sonda ok, niech gazman bierze sie do roboty i naprawia co spieprzył, bo skoro sonda chodzi na benzynie to i musi chodzić na LPG.

Zazwyczaj sonda przestaje oscylować na LPG przy nieprawidłowej mieszance gazu - ustawia sie to na parowniku.

Popatrz jeszcze czy wszzystko Ci podpieli gazmani pod Bingo - TPS itd.

Swoją drogą to bardzo modny powód u gazmanów - jak coś nie gra to panie sonda kaput, a później w 50% przypadków okazuje sie że jednak sonda była ok, tylko gazmanowi nie chciało sie robić, a zapłaci za wszsytko i tak tylko klient czyli Ty.

Popatrz jak będą podłączać Ci komputer - czy sonda chodzi na NoPb jeśli tak to niech biorą do roboty.

Jeśli podłączą komputer i nie będzie chodzić sonda, a chodzi na "mierniku" to albo komp gazu padł, albo coś źle podłączyli sie pod sonde.

Napisano
  • Autor

oscyluje prawidłowo (zazwyczaj) na benzynie i na LPG. Z tym ,że momentami się "wiesza" na jałowych ,np ciagle oscyluje 430-470 mV - amplituda jest bardzo mała.Albo przy przegazówce wychodzi poza 1V (dokładnie 1,08V).

Bardziej mnie interesują poziomy napieć na wtyczce- czy one są ok.

Dotychczas na gazmana nie narzekałem ,a w ci... (raczej) nie leci ,wykres mówi swoje...

pozdrawiam

Napisano

Skoro na wolnych sie wiesza to pewnie masz za ubogą lub za bogatą mieszanke na jałowym - regulacja na parowniku - ta od wolnych obrotów - spróbuj może pomoże.

I skoro chodzi 0,1-0,9 - to sonda jest w porządku - tak ma być.

Napisano
  • Autor

niby tak.

ale męczy mnie ,czy te rózne napiecia 0.17V ;1,09V ; 0.3V są prawidłowymi wartościami???

Bo niektórzy koledzy obstawiają ,że coś nie tak moze być z ECU (napięcie > 0.8V)

Napisano

No cóż konkretnych wartości Ci nie podam, bo po prostu ich nie mam. Generalnie przy prawidłowej mieszance sonda ma oscylować wokół 0,450V i powinna chodzić cały czas góa dół czyli mieszanka powinna non stop zmieniać sie z ubogiej na bogatą i tak w kółko.

Te 0,3V - jak rozumiem jest na odpiętej sondzie - myślę że komp przechodzi w tryb awaryjny i ma taką wartość zaprogramowaną.

Na wyłączonym silniku trudno spodziewać sie jakiś konkretnych poprawnych wartości, bo wtedy sonda nie pracuje.

Oczywiście zawsze jest możliwość że pada komputer, ale żeby to zdiagnozować to najlepiej byłoby podłączyć na moment inny komputer z takiego samego silnika jaki masz. Nic innego do głowy teraz mi nie przychodzi.

Już sam nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, sonda na noPb chodzi ok, a na LPG sie wiesza - tak?

Jeśli tak to komputer i sonda na pewno są sprawne, jęsli na noPb też chodzi nieprawidłowo to rzeczywiście trzeba szukać przyczyn w elektronice - obejrzyj dokładnie przewody od sondy, czy nie jakiegoś małego zwarcia do masy itd.

Napisano
  • Autor

no właśnie o to chodzi ,że sonda ma czasem "zwis" na jałowych -i na benzynie i na LPG.Powoli przechodzę z "badaniami" w stronę ECU ,bo moze tam gdzieś po drodze jest coś nie tak ,ale do tego potrzebuję wiedzy o "standardowych " poziomach napieć. Bo co mi da mierzenie ,jeżeli wyników nie będę miał do czego porównać ?

Nawet już zrobiłem sobię dostęp do ECU ,ale czekam na dane ,zeby wiedzieć gdzie sie ewentualnie wpiąć i jakie wartości ma podać miernik smile.gif

pozdrawiam

Napisano

powiem tak z napięciami jest różnie, ale powiem ci jak ja miałem u siebie.

symptomy :

padnięta sonda, martwa zupełnie, spalanie ok 11l/100km

napięcie na kablu odpiętym od sądy do komputera miałem 0,17v mierzone miernikiem uniwrsalnym, a jak gazowałem to spadało płynnie z gazowaniem do0,08V, jestem po wymianie sądy(109zł +10 przesyłka od p. Madrego) , spalanie wróciło do normy (ok 7l/100km) więc takie napięcie chyba powinno być ? hmm.gif

niewiem może jutro sie podłącze pod sądę znowu i dam znać jak to wygląda

Napisano

Masz silnik na Multecu, więc możesz sobie wymigać jak komp widzi lambdę.

Robi się to tak:

Mostkujemy gniazdo jak do odczytu kodów,

odpalamy silnik,

obserwujemy kontrolkę check engine.

szybkie miganie (2-3 razy na sekundę) - brak sprzężenia z sondą

nie świeci się - mieszanka uboga

świeci się - mieszanka bogata.

Wkręcamy silnik na ok 1.5-2 tyś obrotów i tak trzymamy.

Kontrolka powinna po pewnym czasie zacząć migać ok 1 raz na sekundę. Oznacza to prawidłową pracę (mieszanka uboga, bogata, uboga, bogata itd).

Po odpaleniu silnika przez pewien czas (póki sonda się nie nagrzeje) check miga szybko (ECU ignoruje sygnały z sondy).

Z tego co podałeś powiedziałbym, że coś w ECU jest uszkodzone.

Można jeszcze sprawdzić przewody masowe i połączenia aku -> ECU.

Napisano
  • Autor

No i dzisiaj się wyjaśniło chyba już na amen.

Diagnoza - najprawdopodobniej padnięty ECU

Jeżeli ktoś szukałby informacji o prawidłowych napięciach we wtyku lambdy :

zapłon wyłączony 0V

zapłon włączony 0.17V

Dzisiaj ,oprócz szarpania ,zmusiłem autko do wywalenia błędu 35 (niewłaściwa liczba kroków silnika krokowego).Po prostu nie wcisnąlem pedału gazu jak zaczęło nim na jałowych szarpać.

Teraz rozpoczynam poszukiwania gdzie zakupić ECU.

Zna któryś z kolegów numer serwisowy ECU dla silnika C14NZ 92' ? I kogoś kto ma taki sprawny do odsprzedania ?

pozdrawiam

massud

• 9 miesięcy później...
Napisano

Mi tez wywala błąd 13 tyle że pojawia sie róznie.Jak bede jechał np 130km/h przez chwile to sie pojawia na 10 sekund ,Nieraz potrafi sie pojawic po przejechaniu dopiero 70km w trasie i przy predkosci 70-80km/h.Najgorzej na autrostardzie ,bo potrafi co 2 minuty nawet.Pózniej na zwykłych drogach z wyprzedzaniem wcale checka niewidze. U mnie napewno sonda zaniża ,bo kiedys elektyk robił pomiar i skacze do 0,6V ale puki co spalanie mam w normie .Miasto max10l ,trasa 6,6-7l.Sonda 3 przewodowa.

-------------

Astra F -Cc

94/95r X16XEL

166kkm hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.