Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile km przed zmiana na gaz?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj rano było ok 13 C i zeby auto przełaczyło sie na gaz musaiłem przejechac 3km, wiec troche duzo chyba. Co moze byc nie tak. Mam BRC Sequent??

Napisano

> Dzisiaj rano było ok 13 C i zeby auto przełaczyło sie na gaz musaiłem

> przejechac 3km, wiec troche duzo chyba. Co moze byc nie tak. Mam

> BRC Sequent??

Raczej wszystko masz OK. O ile wiem to sekwencje ustawia się na 25st. lub więcej , czyli 3km to na dzisiejsze warunki wydaje się w porządku. Mam ustawione na 18st. i przejechałem dzisiaj na benzynie około 1km

Napisano

> Raczej wszystko masz OK. O ile wiem to sekwencje ustawia się na 25st.

> lub więcej , czyli 3km to na dzisiejsze warunki wydaje się w

> porządku. Mam ustawione na 18st. i przejechałem dzisiaj na

> benzynie około 1km

a jak ostatniej zimy były takie mrozy to ile trzeba było przejechać?

Napisano

> a jak ostatniej zimy były takie mrozy to ile trzeba było przejechać?

Z rozgrzewaniem na parkingu 2-3min to ze 3-4km frown.gif

Napisano

> Z rozgrzewaniem na parkingu 2-3min to ze 3-4km

Gdy było -20 st. C i auto marzło przez 8 godzin do rozgrzania potrzeba było ok 4-5 km (bez grzania na parkingu).

Gy auto stoi w nieogrzewanym garażu i wyjezdza na dwór potrzeba ok 500 m

oslabiony.gifoslabiony.gifoslabiony.gif

Napisano

> BRC Sequent??

powiem tylko tyle, że mam Blitza, ale ręcznie przełączam w momencie, gdy wskazówka temperatury lekko się podniesie. No i w największe mrozy ubiegłej zimy wystarczyło jak pochodził na benzynie, póki nie wyprowadziłem auta, zamknęłem garaż (jakieś 2, 3 minuty) i później około 1 km jazdy miejskiej ok.gif

Napisano

> Z rozgrzewaniem na parkingu 2-3min to ze 3-4km

u mnie auto na codzień jeździ 2x5km to chyba by mi sie nie sprawdziło jak o źródło oszczędności.

Napisano

Przy takich przebiegach to w ogóle gaz się nie sprawdza jako źródło oszczędności, za te 5 lat co jest homologacji na instalacje LPG to ci się nie zwróci koszt instalacji wink.gif

Napisano

> Przy takich przebiegach to w ogóle gaz się nie sprawdza jako źródło

> oszczędności, za te 5 lat co jest homologacji na instalacje LPG

> to ci się nie zwróci koszt instalacji

looknij opis.

ze 180kkm na gazie zrobiłem 175kkm. Zwróciło sie i to nie raz.

edit:

te 2x5km to auto jezdzi do pracy a w weekendy to inna sprawa. Chodzi mi o to ze przy przełączaniu po 4km na PB to w zime dojazdy do pracy na krótkich odcinkach wychodziłyby tylko na benzynie.

Napisano

Ja jak narazie zimy nie przeżyłem na LPG, lecz jak rano wyciągam bryke z garażu to pochodzi sobie z minutke na wolnych obrotach zamin zamkne garaż i poźniej wyjeżdzam z bramy i jade już na gazie!

Natamiost jak ruszam spod szkoły często nie chce mi się czekać, auto stoi pod nią średnio z 4-5 godzin więc silnik już zimny, od razu przełączam na gaz. Może i to szkodzi parownikowi, chyba będę musiał zacząć go troche rozgrzewać, zwłaszcza że zaczyna się robić troche zimniej smile.gif

A co do noPB warto lać na rozruch npPB 98? zamiast 95? Silnikowi ulży coś wtedy??

Napisano

> Ja jak narazie zimy nie przeżyłem na LPG, lecz jak rano wyciągam

> bryke z garażu to pochodzi sobie z minutke na wolnych obrotach

> zamin zamkne garaż i poźniej wyjeżdzam z bramy i jade już na

> gazie!

> Natamiost jak ruszam spod szkoły często nie chce mi się czekać, auto

> stoi pod nią średnio z 4-5 godzin więc silnik już zimny, od razu

> przełączam na gaz. Może i to szkodzi parownikowi, chyba będę

> musiał zacząć go troche rozgrzewać, zwłaszcza że zaczyna się

> robić troche zimniej

> A co do noPB warto lać na rozruch npPB 98? zamiast 95? Silnikowi ulży

> coś wtedy??

Podobno warto jak jest czujnik stuku puku i soft w ECU który koryguje ustwienie zapłonu także do przodu. Gaz ma większą oktanowość i niektóre kompy potrafia wyprzedzić zapłon. Żeby nie stracic zbyt tego wyprzedzenia warto mieć 98 w baku. Ale nie wszystkie autka tak potrafią.

Napisano

Ja mam taką samą instalacje i przełącza mi sie po około 1 km. Przełączeniem ma ustawione na 25 stopni.

Napisano

> Gaz ma większą oktanowość i niektóre kompy potrafia wyprzedzić zapłon. Żeby nie stracic zbyt tego wyprzedzenia warto mieć 98 w baku. Ale nie wszystkie autka tak potrafią.

Nie wiesz czy ECU w Punto2 1.2 8V potrafi wyprzedzać zapłon?

Napisano

> Nie wiesz czy ECU w Punto2 1.2 8V potrafi wyprzedzać zapłon?

niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Dzisaj z rana jechałem i z PB na gaz przeszło przy ok 60 C (brc sequent) wiec ile moze kosztowac zmiany temp przełaczania z beny na gaz? a jezeli temp jest ustawniona nisko to co moze byc zjeb...ne??

Napisano

> Dzisaj z rana jechałem i z PB na gaz przeszło przy ok 60 C (brc

> sequent) wiec ile moze kosztowac zmiany temp przełaczania z beny

> na gaz? a jezeli temp jest ustawniona nisko to co moze byc

> zjeb...ne??

czujnik, lub może być źle przykręcony

Napisano

> BRC Sequent??

Ja mam ustawione wysoko, przy 40st i przełącza się teraz po całej nocy stania po przejechaniu jakiś 800m.

Przy zeszłorocznych mrozach -20st przełączało się po 2-3km.

Więc myślę że coś u Ciebie jest nie tak, podepnij do kompa u gaziarzy i zobacz jakie masz parametry przełączania ustawione.

Druga rzecz to termostat, może już nie działa jak powinien i silnik nie nagrzewa ci się tak szybko jak powinien - stąd późne przełączenie.

Napisano
  • Autor

Silnik sie norm nagrzewa (auto ma 2 lata) wiec term odpada.

Napisano

Oprócz ustawionej temp. przełączania ogromne zanczenia ma czas postoju ( o miejscu garaż/plener nie wspominam bo to oczywiste).

U mnie jest tak po 8 godzinnym postoju w nocy przy obecnych temperaturach przeskakuje po max 2 km. Jeśli stoi już 16 godzin to mimo że odpalam koło południa czyli gdy jest cieplej niż wczesnym rankiem po 8h to przeskakuje dopiero po około 3 km.

Zimą w największe mrozy max byl 5 km.

Ale jest jeszcze jeden szczegól przeskok następuje przy określonej temp.(u mnie 25 st) ale z opóźnieniem (u mnie minutowe może byc różnie ustawione). Więc praktyka jest taka że gdy ruszam spod domu (teren podmiejski) i jadę longiem to przeskakuje po tylu km jak podałem wyzej. Jednak gdy wracam z pracy (centrum miasta) to z reguly przejeżdżam tylko kilkaset metrów i już wskakuje gaz (po drodze 3-4 krzyzówki ze swiatłami).

Więc to naprawdę zależy nawet nie tylen od ustawień co od lokalnych warunków eksploatacji.

Napisano
  • Autor

Ost zauważyłem tez mały ubytek płynu chlodniczego, moze to jest jakos zwiazany z tym przełaczaniem??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.