Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ulter 100 mm

Featured Replies

Napisano

Mam ulterka 100 mm co mogę zrobic zeby byl glosniejszy, czy sa jakies sposoby ??

Napisano

> Mam ulterka 100 mm co mogę zrobic zeby byl glosniejszy, czy sa jakies

> sposoby ??

nie zakładać zlosnik2.gif

Napisano

> sposoby ??

Dziurę sobie wywiercić w nim możesz grinser006.gifbiglaugh.gifgrinser006.gif

a na poważnie, to możesz wywalić wszystko po drodze od kolektora ( o ile jeszcze coś masz...)

Napisano
  • Autor

> Dziurę sobie wywiercić w nim możesz

> a na poważnie, to możesz wywalić wszystko po drodze od kolektora ( o

> ile jeszcze coś masz...)

od kolektora mam tylko kata i to wszystko ale go nie moge wyzucic bo mam MPI i czujniki raz juz wywalilem i mi silnik wariowal

Napisano

> mam ulterka 100 mm

A zależy ci też na osiągach? bo jak tak to średnica za duża, chyba że wewnątrz jest rurka 45 (max. 50) Miałem setkę co prawda samopała no.gif a nie ultera i mi obcięło 10%. Tera mam michaela i jest zajebomba ok.gif

Napisano

> sposoby ??

a po co Ci glosniej???

Napisano

> sposoby ??

u mnie siedzi pod zderzakiem michael, koncowka 76mm chodzi waytogo.gif

Napisano

> A zależy ci też na osiągach? bo jak tak to średnica za duża, chyba że

> wewnątrz jest rurka 45 (max. 50) Miałem setkę co prawda samopała

> a nie ultera i mi obcięło 10%. Tera mam michaela i

jest

to znaczy ze jak rura o standardowej srednicy to taki ulterek moc zabiera?? pozdrawiam mam takiego samego ulta . mam 900 czy moge wywalic kata bez zadnego problemu?? pozdrawiam!!

> zajebomba

Napisano

> od kolektora mam tylko kata i to wszystko ale go nie moge wyzucic bo

> mam MPI i czujniki raz juz wywalilem i mi silnik wariowal

jak sie nie da jak sie da, ja mam MPI i od kolektora prosta rura do koncowego ulterka bez zadnych srodkowych i katow wsio gra i buczy miodzio i odpowiedno glosno zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a co z sada lambda jak to zrobiles z ktorego rokumasz seja bo ja mam kata w ksztalcie traby i tam sa jakies 2 czujniki. masz moze fotke twojego ukladu ??

Napisano

> sposoby ??

daj mu się wypalić ok.gif Będzie "głośniał" z czasem spineyes.gif

Napisano

> a co z sada lambda jak to zrobiles z ktorego rokumasz seja bo ja mam

> kata w ksztalcie traby i tam sa jakies 2 czujniki. masz moze

> fotke twojego ukladu ??

mam seja 2003 i aby sie pozbyc kata to trzeba zmienic kolektor wydechowy na taki z pialo 4-2-1 tam dodac drugie miejsce na sonde i juz bez kata wszystko gra, tak mialem kata w kasztalcie traby smile.gif

Napisano

> jest

> to znaczy ze jak rura o standardowej srednicy to taki ulterek moc

> zabiera?? pozdrawiam mam takiego samego ulta . mam 900 czy moge

> wywalic kata bez zadnego problemu?? pozdrawiam!!

> > zajebomba

Tylko przy podwójnych sądach kat jest problemem (taki mi przynajmniej wiadomo) a tłumik jakiego użyłem to poprostu dedykowany michael do 900/1100 i jak się okazało starcza nawet dla podrasowanych (ja mam 80 KM) jednostek. Jak go założyłem to momencik skoczył z 94 do 102,7 Nm i spadły również obroty maksymalnego momentu. Moc max wzrosła również dzięki wydłużeniu krzywej momentu i teraz dysponuję prawie 50 KM przy 3500 obr. Wcześniej miałem tam dziurę bo krzywa nie była zbyt stabilna. Ale po założeniu wydechu się poprawiło. Jestem po 3 hamowaniach i testowałem 3 wydechy. Michael dał najlepsze efekty (komplet kolektor, środek i koniec). Wydech na całej długości od tłumika drgań (taka siatka na rurze) do końca ma średnicę 45. Mój wykres końcowy zamieściłem w innym wątku a tu załączam wykres z tym samopałem którym się pochwaliłem (jego kariera trwała 36 dni). W zasadzie te dwa wykresy to różnica pomiędzy tymi wydechami (koniec + środek) kolektor 4-2-1już był.

Dodam tylko że aktualny tłumik końcowy to michael wyczynowo-turystyczny (zdecydowanie polecam ok.gif)

A krzywa którą należy brać pod uwagę to ta lepsza.

Napisano

> Albo nie szukajcie. Tu jest drugi wykres.

mam 900 z konca 99 czy moge bez jakich kolwiek komplikacji wywalic kata?? mam LPG BRC. to nie przeszkadza?? pozdro!!

Napisano

> mam 900 z konca 99 czy moge bez jakich kolwiek komplikacji wywalic

> kata?? mam LPG BRC. to nie przeszkadza?? pozdro!!

No przecież naisałem, że można. Patrz mój poprzedni wpis. crazy.gif

gaz nie przeszkadza. Jedyny problem to bedą przeglądy które zapowuiadają się na coraz surowsze.

Istnieją jeszcze katy o zwiększonym przepływie (np. Lingodobex)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tylko przy podwójnych sądach kat jest problemem (taki mi przynajmniej

> wiadomo) a tłumik jakiego użyłem to poprostu dedykowany michael

> do 900/1100 i jak się okazało starcza nawet dla podrasowanych

> (ja mam 80 KM) jednostek. Jak go założyłem to momencik skoczył z

> 94 do 102,7 Nm i spadły również obroty maksymalnego momentu. Moc

> max wzrosła również dzięki wydłużeniu krzywej momentu i teraz

> dysponuję prawie 50 KM przy 3500 obr. Wcześniej miałem tam

> dziurę bo krzywa nie była zbyt stabilna. Ale po założeniu

> wydechu się poprawiło. Jestem po 3 hamowaniach i testowałem 3

> wydechy. Michael dał najlepsze efekty (komplet kolektor, środek

> i koniec). Wydech na całej długości od tłumika drgań (taka

> siatka na rurze) do końca ma średnicę 45. Mój wykres końcowy

> zamieściłem w innym wątku a tu załączam wykres z tym samopałem

> którym się pochwaliłem (jego kariera trwała 36 dni). W zasadzie

> te dwa wykresy to różnica pomiędzy tymi wydechami (koniec +

> środek) kolektor 4-2-1już był.

> Dodam tylko że aktualny tłumik końcowy to michael

> wyczynowo-turystyczny (zdecydowanie polecam )

> A krzywa którą należy brać pod uwagę to ta lepsza.

A mozesz podac jakies ceny i koszt zalozenia kolktora i tlumika ??

Napisano

> A mozesz podac jakies ceny i koszt zalozenia kolktora i tlumika ??

Odsyłam na stronkę michaela w Żorach koło Katowic (linka nie pamiętam ale wyszukiwarka znajdzie).

Jako ciekawostkę dam że czasem w D&W leżą przecenione tłumiki Michaela (nawet o 50%) bo "klienci" tych sklepów nie kupują takich cienkich tłumików (średnica rury 45, więc dla nich za mała - wolą rynny grinser006.gif).

Kosztów montażu nie znam bo montowałem sam z kolegą. Mogę tylko powiedzieć że montaż i poprawianie kolektora to była rzeźnia trwająca 12 godzin (rozebraliśmy go i złożyliśmy od nowa bo był źle wykonany) a reszta wydechu pasuje na seryje wieszaki.

Michael wysyła kolektory i tłumiki pocztą kurierską.

Aha kolektory mają źle złożone portki i trzeba poprawiać ale zaznaczam że kilka z nich zaprojektował inżynier Pachoń, a tylko michael to produkuje i w zasadzie nikt inny (oprócz Pachonia - ale tam nie ma w zasadzie dojścia). Naprawdę warto się pomenczyć efekty czuć od razu po zamianie zerii na "pachonia".

Dodaję że napewno seryjnie produkowane są kolektory do silników 900 i 1100. I ostatnio używają tylko rur chromoniklowych (prawda to bo chodziłem po ich sklepie i sprawdzałem - chromoniklówka jest niemagnetyczna) Niestety portki montażowe są ze zwykłej stali.

Pomimo Michaelowskich niedoróbek polecam bo te kolektory (szczególnie pod 1100) są dobrze policzone.

Dodam że inż. Pachoń zrobił układ wydechowy do wolnossącego który zwiększył osiągi silnika ponad 20% (Niemcy powiedzieli kiedyś że ok 20% , już nie pamietam dobrze kiedy, to granica maksymalna).

Powodzenia i czekam na opinie posiadaczy Michaela.

I wybaczcie koledzy ale uważam montowanie za szerokich wydechów za pomyłkę (w silnikach wolnossących bo z turbo jest inaczej). Sam taki miałem i po shamowaniu mojego autka musiałem przysiąść bo brakowało bardzo dużo Kucyków i kilo nitów zlosnik.gif , które już wcześniej miałem. Michael ze średnicą wylotową i montażową 45 zwrócił mi stratę mocy z nawiązką.

Pozdrowienia i powodzenia w wybieraniu wydechów.

P.S. Nie jest kluczem firma (producent rur i tłumików) tylko układ całego wydechu i rozsądne jego zaprojektowanie. Bo samopały też zdażają się niezłe.

Odsyłam do rozsądku tych którym zależy na osiągach. claps.gif

A michael jest po prostu najtańszy!!

Napisano

Dołączam jeszcze plik mp3 dla zlosnik.gif melomanów zlosnik.gif tuningu grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Za jakość przepraszam ale moderatorzy pozwalają tylko na 100 kB ( frown.gif). Ci co chcą niech dadzą maila do jutra do godziny 21 to odeślę wav-a 3,6 MB. Niestety nie mam serwera żeby zamieścić plik. Jak kto ma to niech powie to mu wyśle i on zamieści. Ale myślę że szkoda zachodu. Oceńcie sami. Jakość wav jest o wiele lepsza w tym nagraniu.

Pozdrawiam

Napisano

> Dołączam jeszcze plik mp3 dla melomanów tuningu

> Za jakość przepraszam ale moderatorzy pozwalają tylko na 100 kB ( ).

> Ci co chcą niech dadzą maila do jutra do godziny 21 to odeślę

> wav-a 3,6 MB. Niestety nie mam serwera żeby zamieścić plik. Jak

> kto ma to niech powie to mu wyśle i on zamieści. Ale myślę że

> szkoda zachodu. Oceńcie sami. Jakość wav jest o wiele lepsza w

> tym nagraniu.

> Pozdrawiam

No i jak wam się podoba smile.gif ? To co słychać to zakres obrotowy do 7400 obr/min grinser006.gif

Napisano

> No i jak wam się podoba ? To co słychać to zakres obrotowy do 7400

> obr/min

Utworzyłem nowy wątek Sound of michael i bede odsyłał plik wg zasad zamieszczonych na tamtym wątku.

Napisano

> Utworzyłem nowy wątek Sound of michael i bede odsyłał plik wg zasad

> zamieszczonych na tamtym wątku.

Słuchałem i całkiem ładnie ryczy - sam miałem kiedys michasia, ale mi sie przepalił, i mam teraz cos innego, ale mi sie nie do końca podoba....

troche buczy, troche ryczy....dziwnie jakos....

ale całkiem głośny jest, bo po drodze nie ma nic, tylko pusty kat i końcowy "sportowy"....

sądzisz ze to spowodowało mi straty mocy?

rury sa seryjnej średnicy te od kolektorów do końca, a końcówka wydechu to 86mm...

pozdro

Napisano

> Słuchałem i całkiem ładnie ryczy - sam miałem kiedys michasia, ale mi

> sie przepalił, i mam teraz cos innego, ale mi sie nie do końca

> podoba....

> troche buczy, troche ryczy....dziwnie jakos....

> ale całkiem głośny jest, bo po drodze nie ma nic, tylko pusty kat i

> końcowy "sportowy"....

> sądzisz ze to spowodowało mi straty mocy?

> rury sa seryjnej średnicy te od kolektorów do końca, a końcówka

> wydechu to 86mm...

> pozdro

To zależy czy końcówka jest rozszerzeniem rury wychodzącej z tłumika czy jej przedłużeniem. Żeby nie było niedomówień to chodzi mi o to czy na wylocie tłumika jest np. ryra 45 przechodząca w 88 czy po prostu rura 88. I czy są zwężki w tłumiku czy przelot. Bo jeśli to drugie to nie gwarantuję mocy przy przelocie 88. Chociaż istnieje szansa, że rura montażowa załatwia problem jeśli rzeczywiście jest seryjna.

Dodam jeszcze że kształt końcówki też jest ważny. Najbardziej polecam okrągłe (nie owalne, rynnowe no.gif , czy kwadratowe no.gifno.gif) bo wszelkie odstępstwa od gładkośnci i okrągłości połączeń powodować mogą straty przepływu. Zwracam również uwagę kolegom że wiem już z doswiadczenia że czasem wprowadzenie turbulencji i dławienia w układzie wydechowym powoduje bardzo pozytywny efekt. Jednak trzeba do tego problemu podejść ostrożnie bo wymierny efekt dają tylko badania i oblczenia. Lub wnikliwe próby z zachowaniem podobnych warunków otoczenia. Są to sprawy trudne do policzenia a badania najlepiej wykonać na hamowni (idealna w tym wypadku by była hamownia laboratoryjna a nie ta najazdow, która to (najazdowa) wprowadza wiele czynników szkodzących dokładności pomiarów (choćby brak możliwości jednoznacznego określenia przełożeń skrzyni biegów pomiędzy poszczególnymi pomiarami, wilgotnością temperaturą, składem powietrza i tp.) Ale należy pamiętać że lepsza hamownia najazdowa niż jej brak. Małe zmiany poprostu mogą zostać nie zauważone.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.