Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głowica w Klinice Specjalistycznej...nadszedł ten czas

Featured Replies

Napisano

Witam, dzisiaj nadszedł czas na moją głowicę, problemy były od momentu niefachowego naprawienia jej po zerwaniu paska rozrządu, w sumie była ściągana 3 razy(teraz już 4), pierwszy raz po strzale wymienione pokrzywione zawory, po roku uszczelniacze i prowadnice, bo strasznie brał olej, nawet 0,5 litra na 1000km, następnego dnia jak się głowica dobrze zagrzała na trasie rozgrzana prowadnica ścisnęła zawór i ciach dostał strzała i się skrzywił i to był 3 raz kiedy musiała być ściągnięta, wtedy okazało się, że prowadnice są jakieś wadliwe i na reszcie zaworów były też delikatnie rozszerzone i zaczęły chwytać kolejne zawory, ale że mój super mechanik wymyślił że przejedzie je delikatnie pastą do zaworów żeby je poszerzyć i że będzie OK. Poskładał i odpalił ale autko delikatnie kulało tzn. nierówno chodziło i stwierdził że może gdzieś kabel WN nie łączy albo świeca przerywa i żebym sobie to pozmieniał i na pewno będzie OK. Kable wymieniłem, świece też lecz dalej delikatnie szarpał(to był sierpień i jeszcze było ciepło). Stwierdziłem że chyba tak już musi zostać aż do pierwszych przymrozków, zaczęło się to nasilać, szarpał i było słychać delikatne pyrkanie z rury, na wiosnę troszkę mu przeszło, lecz teraz była już masakra, jak zimny to tak go szarpało że masakra. Pojechałem na sprawdzenie ciśnienia w cylindrach i tu ZONK. Na 2 cylindrach 9 atmosfer, a na 2 następnych prawie 12. Diagnoza była jednoznaczna "walnięta głowica", źle zrobiona ostatnio przez mechanika. I dzisiaj mnie naszło, ściągnięta już samemu w ciągu niecałych 2 godzin i pierwsze oględziny dały już skutek, na cylindrach, na których ciśnienie było małe po zalaniu zwykłą benzyną komór od strony kolektora ssącego normalnie się ciurkiem lało, na tych niby dobrych delikatnie się pociło, po zalaniu komór od kolektora wydechowego też się pociło tyle że dość bardzo bym rzekł, a nie powinno nawet być śladu. Wcześniej trochę pojeździłem po warsztatach by zasięgnąć opinii gdzie najlepiej robią głowice i w 99% przypadków zawsze padało słowo MIKOŁÓW http://www.autotechn.pl/?id=9400&location=f&msg=1 i tam też od razu pojechałem. Pierwsze stwierdzenie było "cóż to za magik robił tą głowicę", po każdym ściągnięciu głowicę należy planować, do wymiany gniazda zaworów wydechowych, planowanie, wymiana uszczelniaczy, docieranie zaworów, ewentualna wymiana prowadnic i uszkodzonych zaworów i co jeszcze wyjdzie mają zadzwonić, koszt 400-450zł, jutro mają dzwonić.

gowicaah1.jpg

Mechanik jednoznacznie stwierdził że wina poprzedniej naprawy plus gaz który dokończył robotę, GAZ NISZCZY GŁOWICĘ.

Napisano

Gratuluję kosztów, szkoda że tak daleko mieszkam zeby.GIF

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Śruby do przykręcenia głowicy pewnie nowe muszę kupić??? A czy napinacz paska też muszę zmieniać, ostatnio był wymieniany 30 000 km temu i tak się zastanawiam czy sam pasek nie wystarczy??

Napisano

> Wcześniej

> trochę pojeździłem po warsztatach by zasięgnąć opinii gdzie

> najlepiej robią głowice i w 99% przypadków zawsze padało słowo

> MIKOŁÓW

> http://www.autotechn.pl/?id=9400&location=f&msg=1 i tam

> też od razu pojechałem. Pierwsze stwierdzenie było "cóż to za

> magik robił tą głowicę", po każdym ściągnięciu głowicę należy

> planować, do wymiany gniazda zaworów wydechowych, planowanie,

> wymiana uszczelniaczy, docieranie zaworów, ewentualna wymiana

> prowadnic i uszkodzonych zaworów i co jeszcze wyjdzie mają

> zadzwonić, koszt 400-450zł, jutro mają dzwonić.

> Mechanik jednoznacznie stwierdził że wina poprzedniej naprawy plus

> gaz który dokończył robotę, GAZ NISZCZY GŁOWICĘ.

jak już odbierzesz i przetestujesz to napisz jakie wrażenia... może też się do nich wybiorę na remoncik silnika wink.gif

a podrasowują też coś silniczki czy tylko standardowe prace? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a podrasowują też coś silniczki czy tylko standardowe prace?

Wydaje mi się że tylko standardowe prace ale jak najbardziej profesjonalnie, ale jak będę odbierał to zapytam z ciekawości.

Napisano

tez jestem w trakcie wymiany uszczelki, glowica wlasnie poszla do przytarcia i zastanawiam sie nad wymiana uszczelniaczy, a co do kosztow - oddalem auto do kolesia ktory na co dzien pracuje w warsztacie skody a o godzinach w garazu bez swiatla klepie prywate zlosnik.gif, bieze tyle co warsztaty ale robi sumiennie (tak slyszalem) cena za wymiane 150-200zl + czesci + planowanie = ok 600 zl, koles wydaje sie byc konkretny i widac ze zna sie na robocie (uzywal zwrotow ktorych nie rozumialem zlosnik.gif), jak przyprowadzilem samochod to zapytal "bedziesz nim jezdzil czy na sprzedaz ? " zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj z nudów w oczekiwaniu na głowicę postanowiłem zaglądnąć do alternatora. Kilka razy zdażyło mu się że zaświeciła się kontrolka ładowania podczas jazdy, zazwyczaj jak było mokro albo wilgotno na drodze. Pomyślałem że może szczetki się kończą i przy okazji łożyska wymienię bo jak postoi parę dni to strasznie ciężko się kręcił i piszczał przez parę sekund. Z wielkimi bulami wymontowałem go z autka bez kanału i co się okazało, PĘKNIĘTA OBUDOWA, pomyślałem pospawamy. Rozebrałem go do środka szczotki nawet ok, łożyska też ok tyle że bardzo przegrzane uzwojenie na obudowie i upalony jeden przewód w uzwojeniu i zwartu do innego. Kaput, altek do wymiany. Pojechałem do warsztatu gdzie naprawiają altki i rozruszniki i gościu mi powiedział że mają same uzwojenia stojana po 150zł i całe z obudową po 240zł. Pomyślałem że nie będę się wdawał w większe jeszcze koszty i wymienię same uzwojenie a obudowę dam do pospawania. Wybiłem stare uzwojenie z obudowy a tu masakra, pęknięte w 2 miejscach i to wewnątrz, nie do pospawania. Oddałem to uzwojenie i wziąłem całe z obudową i szczotki dostałem gratis, gościu powiedział że to normale w fiatach że tak się dzieje, pod wpływem wilgoci aluminium z obudowy oksyduje i pęcznieje ściskając uzwojenie stojana które zaczyna obierać o wirnik i trach, pęka. Powiedział też że jest jeden niezawodny sposób, raz w miesiącu psiknąć do wnętrza alternatora WD-40 w celu usunięcia wilgoci. W pracy u mnie tokarz przetoczył mi tulejki na wirniku bo były dość ostro powypalane przez szczotki. Altek jak nówka tyle że biedniejszy znowu jestem o 240zł.

Napisano

GAZ NISZCZY GŁOWICĘ.

Nie gaz niszczy głowicę, tylko badziewne instalacje niepotrafiące prawidłowo ustalać skłądu mieszanki a także hiper oszczedni użytkownicy którzy się nie dziwią że im LPG schodzi mniej niż powinno benzyny

Głowicę niszczy ZBYT UBOGA MIESZANKA LPG !!

Napisano
  • Autor

> GAZ NISZCZY GŁOWICĘ.

> Nie gaz niszczy głowicę, tylko badziewne instalacje niepotrafiące

> prawidłowo ustalać skłądu mieszanki a także hiper oszczedni

> użytkownicy którzy się nie dziwią że im LPG schodzi mniej niż

> powinno benzyny

> Głowicę niszczy ZBYT UBOGA MIESZANKA LPG !!

Ja tego nie podważam że niszczy czy nie niszczy, nie jestem dobrym znawcą w tym temacie więc nie będę się dochodził, u mnie nigy raczej mieszanka nie była zbyt uboga bo średnia 12-13l/100km przy silniku 1,4 to chyba nie jest ubogo, może to nie wina gazu tylko mojego wcześniejszego partacza mechanika który dłubał przy głowicy albo faktycznie zła konstrukcja mojej instalki, któż to wie.

Napisano

ja nadal czekam na swojego baravoNIElota, dzwionilem dzis do mechanika, powiedzial ze na poniedzialek bedzie gotowy i ze wymienil swiece bo te ktore mialem byly do niczego

a ja go pytam na jakie wymienil ? a on ze ngk to mojego bravo dedykowane po 22 zl/szt nono.gif a ja chcialem na allegro kupic te same za 45 zl, normalnie bez pytania zrobil, czyli wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> ja nadal czekam na swojego baravoNIElota, dzwionilem dzis do

> mechanika, powiedzial ze na poniedzialek bedzie gotowy i ze

> wymienil swiece bo te ktore mialem byly do niczego

> a ja go pytam na jakie wymienil ? a on ze ngk to mojego bravo

> dedykowane po 22 zl/szt a ja chcialem na allegro kupic te same

> za 45 zl, normalnie bez pytania zrobil, czyli

Ja już nikomu nie wierzę, zwłaszcza mechanikomktórzy są od wszystkiego czyli jak ktoś zna się na wszystkim to nie zna sie na niczym dobrze, teraz jestem zdania że jak mi strzeliła głowica do daję głowicę do warsztatu specjalizującego się tylko i wyłącznie w remontach głowic, strzelił mi alternator to zawiozłem go do warsztatu gdzie tylko i wyłącznie robią alternatory i rozruszniki, wtedy wiem że to są fachowcy a nie między czasie jak robią moją głowicę to wyważają albo kleją komuś koło albo zmieniają olej i filtry. Przejechałem się na tym dokładnie 2 razy, za 3 razem już się nie dam załatwić.

Napisano

no ja niestety mieszkam jakby to ladnie ujac w pipiduwie i raczej na warsztat ktory zajmuje sie wylacznie glowicami to sie nie natkne, koles do ktorego oddalem samochod podobno sie na tym zna i nie jedna glowice juz zlozyl, no ale zobaczymy efekt koncowy

Napisano

ok, samochod juz zrobiony, jak narazie dziala, calkowity koszt naprawy to 490 zl, jak znajde fakture to napisze co ile kosztowalo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie dzwonili że głowica gotowa, można odebrać. Jestem teraz w pracy to będę ją miał dopiero po 14:00, napiszę co wyszło i zrobię kilka fotek przed założeniem, wiem tylko tyle że koszt 560zł, dużo ale zobaczymy czy warto.

Napisano

cena poszczegolnych czesci

- 3l koncentratu płynu do chlodnicy - 36,42 zł

- uszczelniacze zaworowe - 33,77 zł

- uszczelka pod głowice - 112,98 zł

- uszczelka pod kol. wyd. - 13,59

- uszczelka pod kol. ssacy - 12,36

- planowanie glowicy (czy jak to się nazywa) - 70 zł

- opaski mocujace - 11 zł

- robocizna - 200 zl

Napisano
  • Autor

Auto złożone, wszystko jest jak najbardziej OK, dobrze się zbiera i nie ma już nierównej pracy silnika, proszę o to fotki.

1wp8.jpg

2cp0.jpg

3re3.jpg

5mx1.jpg

6oz3.jpg

Jeżeli macie jakieś pytania to pytajcie, jestem otwarty i popijam właśnie piwo, wielkie piwo!!!! 20.GIF

Napisano

Głowiczka wygląda pięknie, pajączek rozumię że new ? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Głowiczka wygląda pięknie, pajączek rozumię że new ?

Nie, pajączek został stary, ze smarowaniem nigdy nie miałem problemów, został tylko wymyty w czystej benzynie i porządnie wydmuchany kompresorem.

Napisano
  • Autor

> jak już odbierzesz i przetestujesz to napisz jakie wrażenia... może

> też się do nich wybiorę na remoncik silnika

> a podrasowują też coś silniczki czy tylko standardowe prace?

Co do Twojego pytania to tylko standardowe prace, bez tuningu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.