Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mój sposób na mocniesze światła w BBM-ach.

Featured Replies

Napisano

Od razu mówię, że jeszcze tego nie przerobiłem tylko narazie testowałem i efekt jest bardzo zadowalający. Otóż zakupiłem sobie przekaźniki w celu przerobienia świateł, aby całe obciążenie nie szło przez wyłącznik zespolony pod kierownicą, jak każdy wie jest to kolejny słaby punkt w BBM-ach. Miałem to robić według opisu ze śmietnika, ale że lubię pomajsterkować chciałem zrobić coś po swojemu. Zmierzyłem napięcie na żarówce przy włączonym zapłonie i zaświeconych światłach mijania a tam napięcie 10,8 Volta, taki duży jest spadek napięcia na instalacji świateł, że brakuje ponad 1V do zasilania żarówki, wziąłem kawałek przewodu i dołożyłem do + w akumulatorze i do styku + przychodzącego na żarówkę i żarówka dużooo jaśniej zaświeciła. Tak więc przerobienie świateł mijania w moim bravolocie nie będzie wykonane według referatu ze śmietnika tylko poprostu przetnę przewody przed samymi światłami tam założę po 1 przekaźniku a + do zasilania żarówek podciągnę bezpośrednio z aku i to przewodami grubszymi niż są oryginalnie w instalacji bo tam są stanowczo za cienkie (chyba 1mm>2, a ja dam 2,5mm>2), a wiadomo że na cienkich i długich przewodach zawsze jest większy spadek napięcia jak na krótkich i grubych. Oczywiście wszystko zabezpieczę oddzielnymi bezpiecznikami.

Napisano

grinser006.gifPooomysłowa rzecz- powiedziałby Sztur.

Przekaźnik zamontujesz ten standardowy? Za chyba 5 zika?

Napisano

Tylko polutuj tą całą instalację, bo w komorze silnika Ci zaraz zaśniedzieje.

Napisano
  • Autor

> Pooomysłowa rzecz- powiedziałby Sztur.

> Przekaźnik zamontujesz ten standardowy? Za chyba 5 zika?

Coś koło tylu kosztowały, zależy od sklepu

>Tylko polutuj tą całą instalację, bo w komorze silnika Ci zaraz zaśniedzieje.

Mam 2 idealne miejsca na przekaźniki, jeden tam gdzie są główne bezpieczniki od silnika koło altka jest tam zaczep na przekaźnik, a drugi zamontuję koło bezpiecznika od pompy paliwa i innych przekaźników, też jest tam miejsce na zaczepienie przekaźnika.

Napisano

tez o tym myslem ale potem stwierdzilem ze zarowy beda krocej zyly ja jestem malo wymagajacy i ograniczam wydatki na fure do niezbednego minimum mam lac benzyne i ma jechac plus czasem jakis filterek na 100lat i tyle

mi moze swioecic tak jak swieci bo i tak jezdze tylko po miescie glowniei ppredkosc maks 80na godizne wiec po kiego diabla mi dobre lampy....

czasem w trase jezdze nie powiem nawet w dluzsza ale lampy mi nigdy nie przeszkadzaly najbardziej mnie dobija brak klimy

ale pomysl dobry tylko lampki bedziesz czesciej zmienial bo bedziesz mial na nich okolo 14v z altka

Napisano

> tylko poprostu przetnę przewody przed samymi światłami tam

> założę po 1 przekaźniku a + do zasilania żarówek podciągnę

> bezpośrednio z aku i to przewodami grubszymi niż są oryginalnie

> w instalacji bo tam są stanowczo za cienkie (chyba 1mm>2, a ja

> dam 2,5mm>2), a wiadomo że na cienkich i długich przewodach

> zawsze jest większy spadek napięcia jak na krótkich i grubych.

> Oczywiście wszystko zabezpieczę oddzielnymi bezpiecznikami.

nie tnij przewodów - szkoda - nie da się kupić kostki do świateł??? do H4 można było dokupić kostki takie jak przychodzą na żarówkę - spróbuj coś wymyślić do H1 - pewnie się da bez cięcia

Napisano

> Od razu mówię, że jeszcze tego nie przerobiłem tylko narazie

> testowałem i efekt jest bardzo zadowalający. Otóż zakupiłem

> sobie przekaźniki w celu przerobienia świateł, aby całe

Ilu Amperowy musi być tam przekaźnik? 40A?

Napisano

> Ilu Amperowy musi być tam przekaźnik? 40A?

P=I*U

I=P/U

I=2x55W/14,4V=7,64A

Pozdrawiam

Napisano

> Ilu Amperowy musi być tam przekaźnik? 40A?

Bezpiecznik ma wartość 10 A . Więc taki przekaźnik o wartości 10 A powinien wystarczyć

Napisano

> nie tnij przewodów - szkoda - nie da się kupić kostki do świateł???

szkoda czego?? przewodow oj naprawde grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> szkoda czego?? przewodow oj naprawde

Do każdej lampy zrobię osobny przekaźnik, tak jak jest oryginalnie że każda lampa ma oddzielny bezpiecznik, na H1 nie ma kostek tak jak na H4 bo poprostu przychodzi jeden kabelek z wsuwką na żarówkę a drugi na obudowę(masa), nie szkoda mi ciąć kabelków a tak pozatym jest jeszcze kostka która jest wpinana bezpośrednio do lampy, zobaczę może tam się wepnę, ale to może w przyszłym tygodniu bo teraz z silnikiem robię.

Napisano

> szkoda czego?? przewodow oj naprawde

to spróbuj je później przedłużyć, albo zdemontować dorobioną instalację - życze powodzenia. Ja bym wybierał metodę jak najmniej inwazyjnę dla istniejącej instalacji - żadnego cięcia kabli, raczej dołożenie nowej wiązki - miałem tak w Uno i się spisywało nienagannie - poszukaj opisu na team.fiatuno.pl

Napisano
  • Autor

> to spróbuj je później przedłużyć, albo zdemontować dorobioną

> instalację - życze powodzenia. Ja bym wybierał metodę jak

> najmniej inwazyjnę dla istniejącej instalacji - żadnego cięcia

> kabli, raczej dołożenie nowej wiązki - miałem tak w Uno i się

> spisywało nienagannie - poszukaj opisu na team.fiatuno.pl

I tu się z Tobą nie zgodzę, bo i tak muszę przeciąć przewody aby założyć na nich przekaźnik odciążający przełącznik od świateł pod kierownicą czerwona.gif, takie jest zadanie całej tej operacji, a że przy okazji można trochę rozjaśnić światełka to inna sprawa. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> I tu się z Tobą nie zgodzę, bo i tak muszę przeciąć przewody aby

> założyć na nich przekaźnik odciążający przełącznik od świateł

> pod kierownicą , takie jest zadanie całej tej operacji, a że

> przy okazji można trochę rozjaśnić światełka to inna sprawa.

sobie pomachaj tą karteczką - i pomyśl.... zastanów się, poczytaj... nic nie musisz przecinać.... po prostu wsuniesz do złączki na kablu idącym do żarówki wsuwkę - kabel od niej będzie sterował przekaźnikiem, a zasilanie do przekaźnika pociągniesz do akumulatora. Proste, szybkie, nieinwazyjne.

Napisano
  • Autor

> sobie pomachaj tą karteczką - i pomyśl.... zastanów się, poczytaj...

> nic nie musisz przecinać.... po prostu wsuniesz do złączki na

> kablu idącym do żarówki wsuwkę - kabel od niej będzie sterował

> przekaźnikiem, a zasilanie do przekaźnika pociągniesz do

> akumulatora. Proste, szybkie, nieinwazyjne.

Ehh uparty jesteś, może i masz trochę racji nie będę się wykłócał bo nie taki jest mój cel, każdy zrobi jak uważa, można zrobić tak i tak byle efekt był zadowalający.

Napisano

> I tu się z Tobą nie zgodzę, bo i tak muszę przeciąć przewody aby

> założyć na nich przekaźnik odciążający przełącznik od świateł

> pod kierownicą , takie jest zadanie całej tej operacji, a że

> przy okazji można trochę rozjaśnić światełka to inna sprawa.

Wcale tak nie jest, bo do sterowania przekaźnikiem możesz przecież wykorzystać ten kabel co idzie do żarówki i po sprawie, Pamiętaj jednak żeby do lampy zrobić też nowy kabel masowy, bo inaczej tam będzie problem.

Ja osobiście jak podłączałem przekaźniki to do zasilania lamp wziołem napięcie z brązowego kable z przed stacyjki (oczywiście przylutowałem go solidnie i nie rozcinałem brązowego a jedynie zdjołem z niego izolację), żeby lampy omijały też kostkę stacyjki. Osobiście jednak zauważyłem minimalną różnicę (na +) w jasności świecenia i dlatego uważam że dla oszczędności kostki stacyjki i przełącznika zespolonego warto je ominąć ale nie dla jakości świecenia. A co podłączania bezpośrednio pod aku to jestem zagorzałym przeciwnikiem bo kojarzy mi się to z druciarnią, którą już nie raz widziałem jako pozostałość po "wysoko wykwalifikowanym" specu.

Napisano
  • Autor

A co podłączania bezpośrednio pod aku to

> jestem zagorzałym przeciwnikiem bo kojarzy mi się to z

> druciarnią, którą już nie raz widziałem jako pozostałość po

> "wysoko wykwalifikowanym" specu.

Wszystko można ładnie ukryć i nie będzie bardzo znać, można wciągnąć w te czrne plstikowe wężyki co idą od + i będzie niewidoczne.

Napisano

> Od razu mówię, że jeszcze tego nie przerobiłem tylko narazie

> testowałem i efekt jest bardzo zadowalający. Otóż zakupiłem

> sobie przekaźniki w celu przerobienia świateł, aby całe

> obciążenie nie szło przez wyłącznik zespolony pod kierownicą,

> jak każdy wie jest to kolejny słaby punkt w BBM-ach. Miałem to

> robić według opisu ze śmietnika, ale że lubię pomajsterkować

> chciałem zrobić coś po swojemu. Zmierzyłem napięcie na żarówce

> przy włączonym zapłonie i zaświeconych światłach mijania a tam

> napięcie 10,8 Volta, taki duży jest spadek napięcia na

> instalacji świateł, że brakuje ponad 1V do zasilania żarówki,

> wziąłem kawałek przewodu i dołożyłem do + w akumulatorze i do

> styku + przychodzącego na żarówkę i żarówka dużooo jaśniej

> zaświeciła. Tak więc przerobienie świateł mijania w moim

> bravolocie nie będzie wykonane według referatu ze śmietnika

> tylko poprostu przetnę przewody przed samymi światłami tam

> założę po 1 przekaźniku a + do zasilania żarówek podciągnę

> bezpośrednio z aku i to przewodami grubszymi niż są oryginalnie

> w instalacji bo tam są stanowczo za cienkie (chyba 1mm>2, a ja

> dam 2,5mm>2), a wiadomo że na cienkich i długich przewodach

> zawsze jest większy spadek napięcia jak na krótkich i grubych.

> Oczywiście wszystko zabezpieczę oddzielnymi bezpiecznikami.

Ja tak zrobiłem jakieś pół roku temu. Pociągłem nową wiązkę (kable 2.5 mm) prosto od akum. + oddzielne przekaźniki na mijania, drogowe i halogeny. Światła świecą duuuużo lepiej i wcale nie zauważyłem skrócenia żywotności żarówki, jak sugerował kolega.

Kolego Lepki! Tnij wiązki bez wachania - im więcej wsuwek, konektorków i złączek tym większe spadki napięć, najlepiej wszystko polutować (oczywiście kable do kabli a nie bezpieczniki i przekaźniki).

Napisano

> Ja tak zrobiłem jakieś pół roku temu. Pociągłem nową wiązkę (kable

> 2.5 mm) prosto od akum. + oddzielne przekaźniki na mijania,

> drogowe i halogeny. Światła świecą duuuużo lepiej i wcale nie

> zauważyłem skrócenia żywotności żarówki, jak sugerował kolega.

> Kolego Lepki! Tnij wiązki bez wachania - im więcej wsuwek,

> konektorków i złączek tym większe spadki napięć, najlepiej

> wszystko polutować (oczywiście kable do kabli a nie bezpieczniki

> i przekaźniki).

Też to zrobiłem prawie rok temu. Zgadza się w 100% ok.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego Lepki! Tnij wiązki bez wachania - im więcej wsuwek,

> konektorków i złączek tym większe spadki napięć, najlepiej

> wszystko polutować (oczywiście kable do kabli a nie bezpieczniki

> i przekaźniki).

Mam w końcu sojuszników w swoim działaniu, ale i tak miałem zamiar zrobić po swojemu czyli ciąć. pub2.gif

Napisano

Ja tez poprawilem sobie swiatla, ale bardziej chcialem drogowe - bo lubie miec jasno jak jezdze noca.

Dokupilem dodatkowe halogeny drogowe 2x55W. I tez proponuje kazdemu metode na krotko z aku z zabezpieczeniem bezpiecznikowym. Jak przelaczam na dlugie wlaczaja mi sie od razu 4 swiatla.

Robie odczep od przewodu + zasiljacego zarowke od drogowych i poprzez przekaznik lacze do przewodu masy ktory jest w tej wiazce. Praktycznie nie obciazam ukladu swiatel drogowych, przekaznik jest podlozony rownolegle i przynie przez niego bardzo maly prad.

Do stykow przekaznika podlaczam + z akumulatora ktory wczesniej jest zabiezpieczony bezpiecznikiem od razu przy akumulatorze i prowadze do halogenow. Uklad ten jest oddzielny na kazdy halogen. Same przekazniki od razu z gniazdami mozna kupic jako komplet do "przekaznikow do malucha" - jeszcze do dostania w POlmozbycie kosztuje to taniej niz kupowanie oddzielne.

Tutaj zdjecia, Tak wygladaja z zewnatrz:

2097.JPG

Bezpieczniki umieszczam zaraz za aku. w razie jakiekokolwiek zwarcia nic sie nie stanie.

2098.JPG

Tutaj miejsce przekaznika po stronie prawej i lewej. Troche malo estetyczne ale za to bezpieczne.

2099.JPG

2100.JPG

Napisano

Zrob foty oswietlonej ulicy przed i po ustawiajac aparat na tych samych parametrach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.