Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy to sonda Lambda ???

Featured Replies

Napisano

problem chyba nie nowy ale ja jestem "nowy" więc chciałbym potwierdzenia mojej teorii.

od niedawna jestem posiadaczem Astry G, silnik 1.4 16V, rocznik 98 ale ma sporo przejechane, bardzo sporo, ponad 150tys. mil (samochód irlandzki - patrz przywitanie), w km to brzmi jeszcze straszniej, ponad 240tys., więc usterek trochę się zebrało. Na początek chyba najpoważniejsza.

Objawy:

- spalanie - ponad 11L/100km

- zapalona lampka ostrzegawcza układu kontroli emisji

- silnik szarpie, szczególnie na niskich obrotach

Zimny silnik właściwie chodzi bez zarzutu, po jakis 5-10 minutach pojawiają się w/w objawy. W tym czasie zapala się też kontrolka, od razu po uruchomieniu jej nie ma (po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu gaśnie, ale po paru chwilach znowu się pojawia).

Diagnoza:

Po przeczytaniu kilkunastu wątków na tym forum i faq oraz opiniach bardziej znających się na rzeczy znajomych przypuszczam że to spalona sonda lambda. Czy mam racje? co jeszcze mam sprawdzić? (od razu mówię że nie mam niestety dostępu do miernika) Co do kodów usterek to mam problem z ich odczytaniem, po pierwsze brak kodu 12 na początku zczytywania, a póżniej kontrolka miga np. 10 razy (wlaśnie przeczytalem w wątku z telefonem że są jakieś kody 4-cyfrowe, gdzie mógłbym znaleźć "instrukcję" do nich?).

dzięki z góry za pomoc

Napisano

Zczytaj kody i podaj, to się cos poradzi. Jak nie wiesz jakie masz kody podaj powtarzający sie ciąg cyfr. Pamietaj, że 10 błysków oznacza "0".

Co do sondy, to rękami nie sprawdzisz, bez miernika się nie obejdzie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

OK, zadanie wykonane! zajęło mi to trochę czasu bo kody nie powtarzają się trzy razy, tylko lecą po kolei, w końcu nagrałem film aparatem cyfrowym i policzylem na spokojnie w domu i zebrało się tego trochę:

405 - Czujnik układu recyrkulacji spalin "A" - za wysoki poziom Łsygnału (NIE WIEM CZY TEN ODCZYT JEST PRAWIDLOWY, patrz niżej)

400 - Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR

170 - Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata

1612 - ??? nie znalazlem takiego kodu

335 - Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego "A"

505 - Usterka w układzie regulacji obrotów biegu jałowego

1605 - Sterownik - nieprawidłowy kod lub uszkodzenie

105 - Nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia MAP

1405 - Uszkodzenie zaworu EGR

tutaj pojawiły się dalej 400, 170...... bez 405, jakby w pierwszym kodzie brakowalo jedynki z przodu

radźcie drodzy towarzysze!

p.s. od czego zależy że są kody 4cyfrowe i w ogóle inny sposób ich wyświetlania (bez 3krotnych powtórzeń)?

Napisano

Strasznie dużo śmieci nazbierał.

Radziłbym olać to, skasować kody, pojeździć trochę i zczytać znowu. Co świeże błędy to nie stare.

Nie może być tak, że część kodów jest 3-cyfrowa, a część 4-cyfrowa.

4-cyfrowe kody są z normy EOBD, w przeciwieństwie do 2-cyfrowych z normy ISO.

Napisano
  • Autor

sorry, nie pisalem ZER na poczatku ale podczas odczytu byly (tzn. dziesiatki). Tylko pierwszy kod (405) byl bez dziesiatki, ale musze przyjąć że to błąd bo inaczej kody byłyby z kosmosu (nie ma kodu z cyframi 40..... na początku), ale jak zaczęły się powtarzać to przed 405 wskoczyła jedynka więc chyba ten kod jest prawidłowy, tj. 1405

aha, to są w miarę świeże kody, odłączałem aku jakiś tydzień temu

Napisano

0335 - odpuść sobie, podczas czytania kodów silnik nie pracuje, to fałszywy alarm.

A teraz reszta, widzę grupy błędów:

- błędy związane z zaworem EGR

- błędy związane ze składem mieszanki

- błąd regulacji biegu jałowego

- błąd sterownika, chyba ECU

- błąd MAP sensora.

Dużo tego. Mogły się nazbierać. Odłącz akumulator na 30 minut, błędy się skasują, wykonaj próbną jazdę do zapalenia się CE i odczytaj jeszcze raz kody. Jesli nic sie nie zmieni to:

1. Być może kiepskie styki na złączach do ECU, to bym najpierw sprawdził, psiknął Kontaktolem lub innym preparatem do czyszczenia styków. Sprawdź połączenia masy silnika z masą pojazdu i "-" akumulatora (potrzebny miernik!!). To załatwiłoby problem wszystkich błędów, również ECU.

2. EGR - brudny lub uszkodzony elektrycznie, sprawdziłbym styki, przeczyściłbym go i ewentualnie zaślepił. Wcześniej sprawdziłbym go elektrycznie, są sposoby pomiaru omomierzem, poszukaj miernika i opisu pomiarów... Jego zła praca może mieć wpływ również na błędy składu mieszanki i błędy regulacji obrotów wolnych.

Jak to nie pomoże, napisz, bo nie chce mi się dalej kombinować...

Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.