Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Magnetyzery

Featured Replies

Napisano

Witam wiem że ten temat był już wałkowany na wielu forach w większości ze śmiecem na ustach ale zapytam tutaj. Co sądzicie o magnetyzerach, a dokładnie o sensie założenia w UNO 1.0 na gażniku z gazem? Sam wcześniej śmaiłem z tego że to bujdy ale ostatnio się zdziwiłem brat założył do opla omegi 2,5 tds i o dziwo działa. Spalanie spadło do 5,4l/100km z 6,2l/100km na trasie, po miejscu różnica jest o 0,5l. Spalanie było sprawdzane kilkakrotnie i zawsze jest bardzo podobne. Czy w Unie może również podziałać. Jak narazie Uno pali mi około 7,2l gazu, ostatnio spadło do 6.6l ale jeździłem bardzo spokojnie. Na benzynie nie jeżdże wogóle, nawet odpalam na gazie. Czy jest sens pakowac kasę w wynalazek typu magnetyzer? Robie troche kilometrów więc się szybko zwróci.

Napisano

imo efekt placebo...

Napisano
  • Autor

> imo efekt placebo...

Też tak myślałem jak słyszałem innych ale teraz to zobaczyłem sam, w omedze jest wyświetlacz spalania chwilowego. Jeżdżąc wcześniej nim chwilowe spalanie nawet na trasie przy rozpędzeniu się i wąchaniu paliwa nie spadało nigdy poniżej 4,5 l a teraz tak i to często. Średnie spalanie wg kompa pokrywa się z realiami przy tankowaniu. Myślałem że to tak wyszło ale od zamontowania jest przejechane z 5 tyś km i spalanie cały czas jest na niskim poziomie. Aż się dziwią niektórzy jak silnik 2,5l diesel V6 może tak mało palić. Tylko się zastanawiam czy w Unie gdzie jest dużo mniejszy silnik może być jakiś efekt szczególnie na gazie.

Napisano

testowałem u siebie magnetyzery zewnętrzne.

kupa nic nie warta... kasa w błoto.

a ten twój kolega może zatankował lepsze paliwo albo jak to było w moim przypadku po założeniu magnetyzerów, jeździłem spokojniej bo przecież magnetyzery są i może dlatego mniej pali jak już hehe.gif

Napisano
  • Autor

> testowałem u siebie magnetyzery zewnętrzne.

> kupa nic nie warta... kasa w błoto.

> a ten twój kolega może zatankował lepsze paliwo albo jak to było w

> moim przypadku po założeniu magnetyzerów, jeździłem spokojniej

> bo przecież magnetyzery są i może dlatego mniej pali jak już

Paliwo zawsze to samo (przepały z samochodu ciężarowego-pewne) Możliwe że to subiektywne odczucie ale jazda niby ta sama, bo 5 tyś oszczędzać to ciężko się przekonać. Jak ja jechałem tym autem 800km to spalanie spadło nawet do 5,2l ale jechałem bardzo delikatnie.

Napisano

> Witam wiem że ten temat był już wałkowany na wielu forach w

> większości ze śmiecem na ustach ale zapytam tutaj. Co sądzicie o

> magnetyzerach, a dokładnie o sensie założenia w UNO 1.0 na

> gażniku z gazem? Sam wcześniej śmaiłem z tego że to bujdy ale

> ostatnio się zdziwiłem brat założył do opla omegi 2,5 tds i o

> dziwo działa. Spalanie spadło do 5,4l/100km z 6,2l/100km na

> trasie, po miejscu różnica jest o 0,5l. Spalanie było sprawdzane

> kilkakrotnie i zawsze jest bardzo podobne. Czy w Unie może

> również podziałać. Jak narazie Uno pali mi około 7,2l gazu,

> ostatnio spadło do 6.6l ale jeździłem bardzo spokojnie. Na

> benzynie nie jeżdże wogóle, nawet odpalam na gazie. Czy jest

> sens pakowac kasę w wynalazek typu magnetyzer? Robie troche

> kilometrów więc się szybko zwróci.

magnetyzer smile.gif jedna wielka bujda dla naiwnych a po drugie 7 litrów gazu to bardzo fajny wynik jak na spalanie

Napisano

Powiem tyle. Też kiedyś nie wierzyłem, bo sugerowałem się opinią ludzi którzy tak dużo mówili o tym na forach (większośc z nich pewnie wogóle nie widziało na oczy magnetyzerów). Po jakimś czasie dziadek zamontował sobie to cudo i jako że jeździ na taryfie szybko się zorientował że auto (w tym przypadku Lanos) pali mniej o ok. 0,5l mniej na 100km. Kolega w Polonezie też ma zamontowane i też twierdzi że mnie pali.

Nie dawno zamontowałem magnetyzery do swojego Uniaka (nie wiem czy dobrze zamontowałem ten od powietrza). Narazie niemoge stwierdzić ze mniej pali bo jeszcze nie wyjeździłem całego baku, ale zauwazyłem taką różnice ze silnik bardziej płynnie chodzi.

Jak bede już cos wiedział jak ze spalaniem to dam znać.

Napisano
  • Autor

> Powiem tyle. Też kiedyś nie wierzyłem, bo sugerowałem się opinią

> ludzi którzy tak dużo mówili o tym na forach (większośc z nich

> pewnie wogóle nie widziało na oczy magnetyzerów). Po jakimś

> czasie dziadek zamontował sobie to cudo i jako że jeździ na

> taryfie szybko się zorientował że auto (w tym przypadku Lanos)

> pali mniej o ok. 0,5l mniej na 100km. Kolega w Polonezie też ma

> zamontowane i też twierdzi że mnie pali.

> Nie dawno zamontowałem magnetyzery do swojego Uniaka (nie wiem czy

> dobrze zamontowałem ten od powietrza). Narazie niemoge

> stwierdzić ze mniej pali bo jeszcze nie wyjeździłem całego baku,

> ale zauwazyłem taką różnice ze silnik bardziej płynnie chodzi.

> Jak bede już cos wiedział jak ze spalaniem to dam znać.

Brat kupił firmy expander dał około 70zł ale pojemność 2,5do 4 l silnika, za pojemność do 1,2 l wyjdzie około 40zł. Ty jeździsz na gazie czy na benzynie. A 7l to dużo jak dla mnie no ale jazda nie jest oszczędna, zaraz po założeniu palił poniżej 6l ale oś teraz się pochrzaniło i nawet regulacje nic nie dają. Czyji pomyśle dobrze i chyba zainwestuje.

Napisano

zawsze warto sprawdzić wydaje mi sie ze przy tak malym silniku to raczej nie bedzie taki oszałamiający wynik tak samo jak z paliwami wysokooktanowymi różnice poczujesz tylko na duzej pojemności

Napisano

Ja mam zalozone ponad rok (silniczek taki sam i tez na gazie) i nie zauwazylem roznicy. Jak dla mnie to wywalenie pieniedzy i tyle. Faktycznie moze na benzyne albo dieslu zwlaszcza przy duzych pojemnosciach to bylby efekt ale tak to, to nie.

Napisano

> Ty jeździsz

> na gazie czy na benzynie.

Na gazie.

Napisano

> Paliwo zawsze to samo (przepały z samochodu ciężarowego-pewne)

> Możliwe że to subiektywne odczucie ale jazda niby ta sama, bo 5

> tyś oszczędzać to ciężko się przekonać. Jak ja jechałem tym

> autem 800km to spalanie spadło nawet do 5,2l ale jechałem bardzo

> delikatnie.

A widzisz nie trzeba czarów czyli magnetyzera aby spalanie spadło

smile.gif

Napisano
  • Autor

> A widzisz nie trzeba czarów czyli magnetyzera aby spalanie spadło

No tak ale to omega 2,5l silnik a nie uno 1.0, tam spokojna jazda to 100km/h a unem to już coś. Do tego omegą jechałem w 2 osoby a unem przeważnie mam full stan. Z pełnym stanem ludzi i na gazie więcej jak 130km/h nie pójdzie, ale to już strach. Dziś tankowałem po średnio delikatnej jeździe po trasie i wyszło 7,2l jak dla mnie to za dużo. Pali 7 litrów a jazdy brak. Bo 45 zagazowanych koni nie ma dużej mocy.

Napisano

Pali 7 litrów a jazdy brak. Bo 45

> zagazowanych koni nie ma dużej mocy.

I tu się z Toba prawie zgodzę, gdybyś pisał o jeździe samemu.

jak ja kupowałem mojego unolota wydawało mi się że za duzy silnik, ale sąsiad powiedział że będzie przez to oszczędniejszy i się nie mylił, biorę teraz full stan + bagaże i samochód smiga tak jak chce bez wysiłku i bez większej różnicy w spalaniu. według mnie spalanie masz w miarę OK, na gazie i tak jest wyższe, a dodatkowe dziesiątki kilogramów powodują potrzebę większej energii do jazdy 100-130 (jak pisałeś).

Napisano
  • Autor

> Pali 7 litrów a jazdy brak. Bo 45

> I tu się z Toba prawie zgodzę, gdybyś pisał o jeździe samemu.

> jak ja kupowałem mojego unolota wydawało mi się że za duzy silnik,

> ale sąsiad powiedział że będzie przez to oszczędniejszy i się

> nie mylił, biorę teraz full stan + bagaże i samochód smiga tak

> jak chce bez wysiłku i bez większej różnicy w spalaniu. według

> mnie spalanie masz w miarę OK, na gazie i tak jest wyższe, a

> dodatkowe dziesiątki kilogramów powodują potrzebę większej

> energii do jazdy 100-130 (jak pisałeś).

Ten pełny stan to 3 chłopa i 2 dziewuchy. Ale zawsze to kg. Wiem że większy silnik może mniej palić bo jest mniej obciążony. A 130 ta ja nim nie jeźdże bo sie nie nadaje do takich prędkości. Zaraz po założeniu instalacji i jeździe w 2 osoby spalił mi 5.5l gazu. Teraz coś spalanie podskoczyło i nie chce spadać, nawet jeżdżąc samemu i delikatnie nie zejde poniżej 6l. Instalacja ustawiana i nic. Wszystko zmienione typu świece kable kopułka itp dlatego szukam w magnetyzerach ale chyba dam sobie spokój.

Napisano

> Ten pełny stan to 3 chłopa i 2 dziewuchy. Ale zawsze to kg. Wiem że

> większy silnik może mniej palić bo jest mniej obciążony. A 130

> ta ja nim nie jeźdże bo sie nie nadaje do takich prędkości.

> Zaraz po założeniu instalacji i jeździe w 2 osoby spalił mi 5.5l

> gazu. Teraz coś spalanie podskoczyło i nie chce spadać, nawet

> jeżdżąc samemu i delikatnie nie zejde poniżej 6l. Instalacja

> ustawiana i nic. Wszystko zmienione typu świece kable kopułka

> itp dlatego szukam w magnetyzerach ale chyba dam sobie spokój.

Pisałeś że jeździsz dużo. Może już membrany w parowniku nadają sie do wymiany, podobno wtedy regulacje nie pomagają i pije jak smok

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pisałeś że jeździsz dużo. Może już membrany w parowniku nadają sie do

> wymiany, podobno wtedy regulacje nie pomagają i pije jak smok

Jeździć zaczołem dużo od stycznia, na gazie jest przejechane 50tyś km a ogólnie 115tyś. Wydaje mi się że nie nie tak starsznie dużo. Instalacja lovato.

Napisano

> Jeździć zaczołem dużo od stycznia, na gazie jest przejechane 50tyś km

> a ogólnie 115tyś. Wydaje mi się że nie nie tak starsznie dużo.

> Instalacja lovato.

nie wiem ile dokładnie membrany wytrzymują może ktoś się na ten temat wypowie może ktoś wymieniał?

Napisano
  • Autor

> nie wiem ile dokładnie membrany wytrzymują może ktoś się na ten temat

> wypowie może ktoś wymieniał?

Znalazłem opis wymiany membran ale nie ma podane ile mniej więcej wytrzymują czy 50 tyś czy 150. Jak narazie to więcej mi pali, obroty równe nie falują. Może pomyśle nad jakąś regulacją gaźnika ale przy gazie to chyba nie ma znaczenia bo przejechane ma 115 tyś a gaźnik od fabryki nie ruszany.

Napisano

Jak narazie Uno pali mi około 7,2l gazu,

> ostatnio spadło do 6.6l ale jeździłem bardzo spokojnie.

Skoro Ci spadlo bez zalozonych magnetyzerow to znaczy ze z magentyzerami (zalozonymi wczesniej) tez by Ci spadlo.

Tak wiec dzialanie magnetyzerow jest ZADNE. To co opisuja jako zasade dzialania jest to wierutna bzdura, klamstwo nie majace zadnego naukowego potwierdzenia. Paliwo jest apolarne wiec znikome pole magnetyczne z magnetyzera NIE MA ZADNEGO WPLYWU NA JEGO STRUKTURE, laczenie sie z tlenem.

Auto z zalozonym magnetyzerem pali wrecz WIECEJ. Wynika to z tego ze wiecej wazy, a skoro tak to music choc troche wiecej spalac ( statystycznie).

Tak wiec reasumujac:

Szkoda kasy na magnetyzery, wiecej zaoszczdzisz jak PRAWIDLOWO wyregulujesz silnik.

Na koniec dodam jeszcze ze osobiscie dzwonilem i rozmawialem z pracownikami BOSMALU w Bielsku Bialej oraz z pracownikami z PIMOTU. W obu przypadkach uzyskalem informacje iz NIE MA uchwytnych roznic w spalaniu samochodow podczas testow jakie wykonywali.

Owszem byly roznice w czasie testow drogowych,jednak roznica miedzy nimi wynosila ok pol roku (tzn. przed zalozeniem magentyzerow 1 test i ok.pol roku po zalozeniu magnetyzerow). Jednak jak mowili pracownicy tych osrodkow badawczych, te roznice (znikome zreszta) wynikaja z tego ze po pol roku eksploatacji trudno o zapewnienie IDENTYCZNYCH i POWTARZALNYCH warunkow eksperymentu. Reasumujac; osrodki badawcze potwierdzaja iz magnetyzery NIE MAJA ZADNEGO wplywu na ilosc spalanego paliwa. To co mozna przczytac na niektorych stronach firm produkujacych te "cuda techniki" ze badania zostaly potwierdzone przez niezalezne osrodki badawcze jest dokladnie tym co wyzej napisalem. Ci ludzie po prostu nagieli sobie wyniki badan do swoich potrzeb lub badania zostaly blednie wykonane(np. brak mozliwosci zapewnienia identycznych warunkow testu przed zalozeniem/ i po przejechaniu kilku tys.km). Jak wiadomo nawet inna temp. otoczenia czy cisnienie atm. czy jakosc paliwa moze powodowac zmiany w zuzyciu paliwa o kilka kilkanascie %.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jak narazie Uno pali mi około 7,2l gazu,

> Skoro Ci spadlo bez zalozonych magnetyzerow to znaczy ze z

> magentyzerami (zalozonymi wczesniej) tez by Ci spadlo.

> Tak wiec dzialanie magnetyzerow jest ZADNE. To co opisuja jako zasade

> dzialania jest to wierutna bzdura, klamstwo nie majace zadnego

> naukowego potwierdzenia. Paliwo jest apolarne wiec znikome pole

> magnetyczne z magnetyzera NIE MA ZADNEGO WPLYWU NA JEGO

> STRUKTURE, laczenie sie z tlenem.

> Auto z zalozonym magnetyzerem pali wrecz WIECEJ. Wynika to z tego ze

> wiecej wazy, a skoro tak to music choc troche wiecej spalac (

> statystycznie).

> Tak wiec reasumujac:

> Szkoda kasy na magnetyzery, wiecej zaoszczdzisz jak PRAWIDLOWO

> wyregulujesz silnik.

> pozdrawiam

No wiem już dałem sboie spokój z tym. Spalanie jest bardzo zależne od stylu jazdy a że zawsze jeźdże na tej samej to mam w mairę stałe spalanie bo dynamika jazdy też mniej więcej ta sama. A opinie że mniej pali to są mało obiektywne bo ktoś może delikatniej jeździć a potem ma mniejsze spalanie- tylko że w podświadmości jest że mam magnetyzer to mniej pali. Lipa nie opłaca mi się ten wynalazek, szkoda kasy. A regulować nie ma już co u mnie. Świece zminiane jakiś czas temu, kable nowe, instalacja LPG ustawiana na wiosnę, olej zmieniany co 10kkm, nic więcej nie wyskrobie z niego. Miałem czyścić i regulować gaźnik ale dałem sobie spokój bo na paliwie nie jeźdże wogóle a naLPG to nie ma wpływu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.