Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda na krótkich odcinkach a olej 5W40

Featured Replies

Napisano

Moje biedne autko będzie przez najbliższe miesiące jeździło na krótkich odcinkach (2-3 km.), a ponieważ właśnie muszę zmienić olej, zastanawiam się, czy nie byłoby wskazane zastosować jakiś olej klasy 5W-40. Wiem, że wyjdzie drogo, ale wydaje mi się, że szczególnie na zimę, byłoby to wskazane.

W tej chwili mam olej Shell Helix Plus 10W-40 i przez cały czas eksploatacji nie musiałem nic dolewać yay.gif.

Miał ktoś może do czynienia z takimi olejami - jakieś dobre lub złe doświadczenia?

Nie chciałbym przedobrzyć, ale gdy sobie pomyślę, w jakich warunkach będzie pracował mój biedny silnik...

Napisano

Jeżdżę cały czas na Lotosie 5W40. Dotychczas nie było żadnych problemów z odpalaniem w zimie.

Jednak na twoim miejscu zostawiłbym taki jaki był. Nie dlatego, że jak wlejesz syntetyk to od razu wypłucze ci wszystkie osady i olej zacznie wyciekać zewsząd bo tak nie będzie. Po prostu nie odczujesz różnicy więc po co przepłacać.

Napisano

Zmniejszenie lepkości oleju na zimę w twojej sytuacji jest dobrym pomysłem, ale IMHO nie powinno się zmieniać półsyntetyka (10W40) na syntetyk (5W40). Zwłaszcza w zużytym silniku. W drugą stronę, to co innego. No, chyba, że wymienione przez ciebie oleje są tego samego rodzaju... w co wątpię.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Zmniejszenie lepkości oleju na zimę w twojej sytuacji jest dobrym

> pomysłem, ale IMHO nie powinno się zmieniać półsyntetyka (10W40)

> na syntetyk (5W40). Zwłaszcza w zużytym silniku. W drugą stronę,

> to co innego. No, chyba, że wymienione przez ciebie oleje są

> tego samego rodzaju... w co wątpię.

Rzeczywiście, dopiero teraz doczytałem, że Helix Plus 10W40 jest "na bazie syntetycznej", a Helix Ultra 5W40 jest "w pełni syntetyczny". Myślałem wcześniej, że oba są syntetyczne.

Wobec tego dam chyba sobie spokój z tą zmianą.

Dzięki za naprowadzenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.