Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z odpalaniem na zimnym silniku itp.

Featured Replies

Napisano

Witam ! Mam ostatnio problem z odpaleniem mojego asterixa (1,4i LPG) na zimnym silniku. Niedawno tzn. około 2 miesięcy temu wymieniałem pasek rozrządu, świece (brisk silver) przewody zapłonowe Sentch i wszystko hulało aż miło czy to na zimnym czy na gorącym silniku. A ostatnio mam właśnie problem z odpaleniem muszę parę razy zakręcic żeby załapał i na początku są trochę nierówne obroty(skoki) a żeby przełączył się bez problemu na gaz musi pochodzi co najmniej 1,5-2 min. I druga sprawa chyba niezbyt poważna ale chciałbym się dowiedzie o co chodzi tzn. silnik chodzi równo a po włączeniu np. świateł bądz nawiewu na 3 są skoki napięcia aż prawie gaśnie silnik i czasami przy np. zatrzymywaniu silnik zaczyna trochę gubic obroty.

Bardzo prosze o jakieś porady itp.

Napisano

To wygląda na padnięty/źle podłączony czujnik temperatury (ten do kompa)

Co do spadku obrotów to mozliwe, że brudny/uszkodzony silnik krokowy.

Napisano

Witam.

Warto też sprawdzić napięcie na akumulatorze w całym zakresie obrotów silnika. Powinno wynosić ok 14V i nie zmieniać się znacząco.

Napisano
  • Autor

*Dzięki za porady*

Poszperałem też troche w kąciku i na początek zresetowałem kompa, następnie wyczyściłem silniczek krokowy i przepustnice (chociaż nie była zbytnio brudna) - No i sukces jest bardzo duża poprawa, lepiej odpala i nie ma takich skoków obrotów. Sprawdze jescze akumulator ale muszę się zaopatrzyć w jakiś miernik.

Napisano
  • Autor

Ratujcie !!! Znowu mam problem. Było już dobrze i znowu coś nie tak a mianowicie spadły mi wolne obroty (400-500) na benzynie i na gazie, po zresetowaniu jest troche lepiej ale wystarczy że próbuje ustawić obroty na reduktorze albo zgasze silnik i dalej to samo. O co chodzi !!!

Napisano

No tak miałem dokładnie ten sam problem auto na gazie chodziło Ok a na Pb nie umiał odpalić a o jeździe przy zimnym silniku na Pb można było zapomnieć! Z tym problemem borykałem się dobre pół roku! Otóż problem tkwi w 100% w ustawieniach instalacji gazowej! Napisz jaki masz sterownik od LPG pewnie STAG i napisz z kąd jesteś będziemy radzić! Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dzięki KILOX. Tylko że te obroty mam na PB i LPG. A instalacje LPG mam bez kompa. Co może by nie tak - może krokowy mi padł albo sonda. Poradzcie co robić jak to sprawdzić !!!!!?????

Napisano

Co do obrotów to sprawdź miernikiem sonde i krokowca! Jak to sę robi jest napewno gdzieś na forum cool.gif a miernik masz? bo bez tego to lipa!

Napisano
  • Autor

Nie no wymiękam niedość że są za niskie te obroty to jeszcze teraz na dodatek zaczeły falować. spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.