Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD nagle gaśnie

Featured Replies

Napisano

witam

no i na mnie trafilo , ze usterka sie znalazla w fiacie..? smile.gif

objaw - pali bez problemu, jak dziala to obroty idealne, zadnych kontrolek, osiagi normalne,az do czasu gdy nagle sru i gasnie, po 15-25 minutach odpala i mozna jechac dalej, czasem to sie dzieje po 2km, a czasem po 50

ale ze dzis stalo mi sie to kilka razy pojechalem na examiner i stwierdzili ze uszkodzony( a moze zapchany?) jest czujnik obrotów , wiec pojechalem na stacje zatankowalem , dolalem STP (w serwisie FIATA stwierdzili ze czasem pomaga...) a jak nie to wymiana - koszt okolo 650zeta + robocizna

boje sie ze STP nie pomoze a wtedy koszty - co to wogole jest i czemu takie drogie???

pozdrawiam

Napisano

a ja sprawdzilbym jeszcze filtr paliwa....faktycznie stp moze pomoc...to moze byc tez pompa wtryskowa.....na poczatku sprwadz filtr paliwa!!

Napisano

> pojechalem na examiner i stwierdzili ze uszkodzony( a moze zapchany?) jest czujnik

> obrotów , wiec pojechalem na stacje zatankowalem , dolalem STP

> (w serwisie FIATA stwierdzili ze czasem pomaga...) a jak nie to

> wymiana - koszt okolo 650zeta + robocizna

> boje sie ze STP nie pomoze a wtedy koszty - co to wogole jest i czemu

> takie drogie???

> pozdrawiam

zabrudzony to owszem może być , ale zapchany czujnik obrotów ? confused.gif

co ma czujnik obrotów do jakości paliwa , no chyba że paliwo nie dochodzi i obroty spadają do zera ? hmm.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

no filtr paliwa zaraz jade wymienic bo w tym roku nie pamietam czy wymienialem

no tak i przy okazji examinera, teraz widze ze musze wpisac znow kod do radia (182H2), a gdzies go zapodzialem - i co teraz?

Napisano

> no filtr paliwa zaraz jade wymienic bo w tym roku nie pamietam czy

> wymienialem

a jakie ciśnienie pokazywał examiner na common railu , było prawidłowe ?

> no tak i przy okazji examinera, teraz widze ze musze wpisac znow kod

> do radia (182H2), a gdzies go zapodzialem - i co teraz?

musisz dobrze poszukać , a jak nie to zgłosić się do fachowców od tych spraw smirk.gif

Napisano

> no filtr paliwa zaraz jade wymienic bo w tym roku nie pamietam czy

> wymienialem

> no tak i przy okazji examinera, teraz widze ze musze wpisac znow kod

> do radia (182H2), a gdzies go zapodzialem - i co teraz?

Przerabiałem kilka tygodni temu... Objawy podobne, gasł nagle lub nie zapalał po chwilowym postoju ale u mnie świeciła marchewa. Po odpoczynku 20 minut można było jechać dalej. Zapalał wtedy mimo iż marchewa nie gasła po przekręceniu kluczyka - gasła jak pochodził 20 sekund.

Egzaminer powiedział od razu co jest - czujnik obrotów wału. Koszt zakupu w ASO 100 zeta. Wymiana banalna w dziesięć minut (przydatny kanał). Pdobno dość często pada...

Co do 650 zeta, o których piszesz dotyczy to raczej czujnika fazy, ale ten nie pada za często. Jak zadzwoniłem z objawami do znajomego mechanika jeszcze przed examinerem to pierwsze co wskazał to właśnie czujnik obrotów. Komp tylko to potwierdził. Dziwi mnie tylko diagnoza postawiona przez tych Twoich fachmanów - trochę jak wróżenie z fusów... Nie potrafią może obsłużyć tego egzaminerka.

I znowu okazuje się, że zawiodła niemiecka myśl techniczna (BOSCH)... to chyba celowe zagrywki by oszmacić przeciwnika - stąd taka zła opinia o naszych wozach...

Napisano

Czujnik fazy i czujnik położenia wału (prędkości obrotowej) ogólny koszt ok. 300 PLN za czujniki i 200 PLN wymiana. Przy wymianie czujnika fazy trzeba rozebrać rozrząd, czyli pasek nowy, jeżeli ma powyżej 40 tyś przebiegu.

Napisano
  • Autor

niestety dolanie STP - jak przypuszczalem nie pomoglo

pojechalem dzis do innego serwisu fiata - nie mieli czasu ale zaczeli wymieniac full mozliwosci, wiec ich tez olalem,jezdzi sie coraz gorzej bo jak zgasnie musze czekac coraz dluzej - juz okolo 1h i na krotko starcza... tylko rano jak silnik wyziebiony moge spokojnie przejechac 15km, potem po kolejnych padach - zaswieca sie marchewa i gasnie (starcza mi jedynie na 3-5km)

madrych w poznaniu wielu - ale chyba wszyscy najchetniej wymienili by caly silnik......

kurde a przeciez jak dziala to dziala idealnie - wiec wszystko popsute byc nie moze....

pozdr

Napisano

Witam

Rowiez mialem podobne objawy ba nawet stwierdze ze identyczne .!

Okazalo sie ze jest to czujnik obrotów wału. Koszt zakupu w ASO 120 zeta .!

Napisano

> niestety dolanie STP - jak przypuszczalem nie pomoglo

> pojechalem dzis do innego serwisu fiata - nie mieli czasu ale zaczeli

> wymieniac full mozliwosci, wiec ich tez olalem,jezdzi sie coraz

> gorzej bo jak zgasnie musze czekac coraz dluzej - juz okolo 1h

> madrych w poznaniu wielu - ale chyba wszyscy najchetniej wymienili by

> caly silnik......

> kurde a przeciez jak dziala to dziala idealnie - wiec wszystko

> popsute byc nie moze....

> pozdr

w serwisie ci powiedzieli że najwyraźniej coś z czujnikiem obrotów nie tak ,

koledzy podpowiadają co może być uszkodzone bo mieli podobne objawy , podali nawet ceny ,

a ty narzekasz , zamiast jechać do konkretnego serwisu gdzie umieją korzystać z diagnostycznego kompa , nie musi to być ASO , a nawet podjedź do kogoś z kącika co ma euroscana żeby ustalić ostatecznie usterkę i ją wyeliminować ok.gif

Napisano
  • Autor

w serwisie nic mi o czujniku obrotow nie mowili - tylko o czujniku ciśnienia gazolu.....

dzi sbyłem w innym serwisie i stwierdzili ze raczzej czujnik obrotow (szacunkowy koszt - 400zl....) ale musze zostawic na kilka dni bo musza sie upewnic i potestowac

wiec sie nie dziw ze narzekam

jakby czujnik kosztowal faktycznie 100-150 zl to bym zaryzykowal i kazal go wymienic na wlasna odpowiedzialnosc ale jak mi mowia ze 400zl - to sorry ale musze chociaz poszukac gdzies gdzie jest taniej - skoro istnieje ryzyko ze moze to byc co innego....

pozdr

Napisano

> w serwisie nic mi o czujniku obrotow nie mowili - tylko o czujniku

> ciśnienia gazolu.....

hmm.gif w pierwszym poście pisałeś o zapchanym czujniku obrotów zlosnik.gif

> dzi sbyłem w innym serwisie i stwierdzili ze raczzej czujnik obrotow

> (szacunkowy koszt - 400zl....) ale musze zostawic na kilka dni

> bo musza sie upewnic i potestowac

chyba chcieli sobie trochę pojeździć smile.gif

> 400zl - to sorry ale musze chociaz poszukac gdzies gdzie jest

> taniej - skoro istnieje ryzyko ze moze to byc co innego....

trudno się z tym nie zgodzić ok.gif

Napisano
  • Autor

no i kierujac sie podpowiedziami szanownych kolegow zakupilem czujnik za 107zł i wymieniłem - teraz tylko musze przetestowac czy na bank juz jest wsio ok

dziwny kraj - nikt mi nie chcial tego zrobic od reki a roboty mialem na 10minut....:)

oby nie wyskoczylo nic wiecej......

dzieki za rady

pozdr

Napisano

> no i kierujac sie podpowiedziami szanownych kolegow zakupilem czujnik

> za 107zł i wymieniłem - teraz tylko musze przetestowac czy na

> bank juz jest wsio ok

> dziwny kraj - nikt mi nie chcial tego zrobic od reki a roboty mialem

> na 10minut....:)

To daj znać czy wszystko OK. Bo wydałeś kasy, roboty jak chłop w polu przy burakach a efekty? Śmiga? drive.gif Masz może szymbol tego czujnika i firmę. Przyda się jak komuś też padnie. A pewnie padnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

śmiga śmiga:)

a symbolu i producenta nie pamietam - ale starczy ze "czujnik obrotów wału do JTD" i sklepy wiedzą o co biega

pozdr

Napisano

Masz może szymbol tego czujnika

> i firmę. Przyda się jak komuś też padnie. A pewnie padnie

Czujnik to Bosch 0.281.002.214 lub

0.281.002.474

A ktoś narzekał na Włoszczyznę, a tu same Helmuty hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.