Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

biały nalot

Featured Replies

Napisano

Zauwazylem ze korek oleju jak i gorna powierzchnia wlewu oleju pokryte sa bialym nalotem. O czym to zjawisko swiadczy? Olej wymieniony niedawno niestety mineral - poprzedni wlasciciel zalal tym i trzeba bylo sie tego trzymac... oslabiony.gif

Napisano

> Zauwazylem ze korek oleju jak i gorna powierzchnia wlewu oleju

> pokryte sa bialym nalotem. O czym to zjawisko swiadczy? Olej

> wymieniony niedawno niestety mineral - poprzedni wlasciciel

> zalal tym i trzeba bylo sie tego trzymac...

BYlo juz wiele razy masz niedogrzany silnik.

Trzeba jezdzic a nie patrzec na auto grinser006.gif

I wcale nie musiales sie trzymac oleju mineralnego. Jezeli masz hydrauliczna kasacje luzu zaworowego to masz swiadomosc ze powoli je zabijasz.

Napisano

Jest to najprawdopodobniej tzw. majonez czyli emulsja wody i oleju. Ja tam się na tym nie znam, ale jest tu na kąciku taki jeden co na pewno ci wytłumaczy zlosnik.gif

Nie ma się czym martwić TTTM.

Napisano
  • Autor

> I wcale nie musiales sie trzymac oleju mineralnego.

Facet od olejow twierdzil ze lepiej zalac takim jak byl (minerałem) bo zamiana na polsyntetyk moze zle sie skonczyc. Wiec nie chcialem podejmowac ryzyka (przebieg 90000km wiec niby mało)

> Jezeli masz

> hydrauliczna kasacje luzu zaworowego to masz swiadomosc ze

> powoli je zabijasz.

hmmm nie bardzo wiem o co chodzi... niewiem.gif

Napisano

> Facet od olejow twierdzil ze lepiej zalac takim jak byl (minerałem)

> bo zamiana na polsyntetyk moze zle sie skonczyc. Wiec nie

> chcialem podejmowac ryzyka (przebieg 90000km wiec niby mało)

> hmmm nie bardzo wiem o co chodzi...

Do tych aut niezalecany jest olej mineralny ale syntetyk lub polsyntetyk.

A jak masz faktycznie taki przebieg to napewno zalalbym polsyntetyk.

Napisano

> ale jest tu na kąciku taki jeden co

> na pewno ci wytłumaczy zlosnik.gif

Dla Ciebie wszystko... wink.gif

Sprawa jest banalna. Winna jest woda, która na różne sposoby dostaje się do oleju.

1. Przypadek drastyczny: uszkodzona UPG i płyn chłodniczy dostaje się do kanałów olejowych

2. Przypadek typu TTTM: para wodna znajdująca się w powietrzu kondensuje się i powstała woda miesza sie z olejem. Naturalne jest, że im niższa temperatura powietrza tym silniejsza kondensacja

A dalej to już prosto: co prawda woda i olej to ciecze niemieszające się ale tworzą układ koloidowy ciecz-ciecz zwany emulsją. Emulsja ta wygląda jak beżowo-białe masełko i zwane jest "majonezem", nie tylko z powodu podobieństwa w wyglądzie ale także składu: majonez (babuni również zlosnik.gif) to także emulsja woda-olej.

"Majonez" nie powstaje kiedy wilgotność powietrza jest niska lub brak warunków do kondensacji pary (wysoka temperatura powietrza) a więc w lecie, lub jest samoczynnie usuwany poprzez odparowywanie wody z oleju czyli odpowiednio nagrzany silnik, "przegonienie" auta na dłuższej trasie, itp. Działania te skutecznie zapobiegają/usuwają majonez w przypadkach nr. 2, natomiast nie skutkują w przypadku padu UPG, gdyż wody jest za dużo aby udało się ją tak łatwo odparować. Poza tym jest wciąz dostarczana przez nieszczelną UPG.

"Majonez" zazwyczaj pojawia się w chłodne lub zimowe dni po jeździe na krótkich odcinkach kiedy silnik jest notorycznie niedogrzany lub gdy uszkodzony jest termostat z identycznym skutkiem niedogrzania co oznacza slabe odparowywanie wody z oleju

To ja tyle... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Olej wymieniony niedawno niestety mineral - poprzedni wlasciciel

> zalal tym i trzeba bylo sie tego trzymac...

Myslę, że przy tym przebiegu, który podajesz możesz śmiało wylać ten olej i zalać conajmniej pólsyntetykiem. Owszem, nie zalaca się zalewać półsyntyku po mineralnym, prawdą jest również to, że pół i pełny syntetyk wypłukuje osady i nagary, które jakby nie patrzeć uszczelniają silnik co skutkuje zmniejszeniem kompresji, wyciekami oleju, ale na Boga, w jakim stanie musi być silnik aby jego szczelność zależała od syfów, osadów i nagarów? zlosnik.gif

Poprzedni właściciel przecieżnie jeżdził od nowości na mineralnym, pewnie zalał podczas ostatniej wymiany bo jeśli jeździł poprzedno Maluchem to 90 000 km jest już kosmicznym przebiegiem i trzeba by było szykować się na remont kapitalny wink.gif

Dlatego spokojne zalej conamniej pólsyntetykiem, zrobisz tylko dobrze kompensatorom luzu.

Pozdroofka

Napisano

witam !

kolego lelek jestem pod wrazniem jeśli chodzi o Twoją wiedzę i pełen szacunku dla tego iż tak chętnie sie nia dzielisz i pomagasz innym ...

ale tym maluchem mnie ubodłeś - rok temu przesiadłem sie dopiero z malucha na asterkę (miłość od pierwszego metra przejechanego) a malec miał 123 000km przebiegu i jeździ do dzisiej !!! nigdy też mnie nie zawiódł na trasie , czasem aż mi się łezka zakręci z tęsknoty za tą zapalniczka ...

pozdrawiam

Napisano

> ale tym maluchem mnie ubodłeś - rok temu przesiadłem sie dopiero z

> malucha na asterkę (miłość od pierwszego metra przejechanego) a

> malec miał 123 000km przebiegu i jeździ do dzisiej !!!

Oj, zaraz "ubodłeś"... wink.gif

Ludzie też dożywają 110 lat ale czy oznacza to regułę? Przypomnij sobie maluchy swoich znajomych i ich znajomych i sam stwierdzisz, ze 100 000 km to przebieg, przy ktorym człowiek już zastanawia się nad wymianą cylindrów (z tego co pamiętam nie oplacało się ich szlifować), pierścieni, zaworów. Szlif wału też by się przydał. Oczywiście zależało to od sposobu użytkowania autka a zauważ, że czasy były takie, iż biedny maluch był jedynym autkiem w rodzinie, czasem dość licznej i służył wszystkim za taksówkę osobową i bagażową. Ja przynajmniej takie czasy pamiętam wink.gif

Poza tym ten mój przykład malucha w poprzednim poście był tylko po to aby zasugerować koledze, że w astrze przebieg 90 000 km to dopiero gra wstępna jeśli chodzi o przejechany dystans w jej życiu wink.gif

P.S.

Swoim maluchem też dojeździłem 120 tyś., człowiek kupił go ode mnie i "po rękach całował", że dostał samochodzik w super stanie smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Wow to sie nazywa odpowiedz yikes.gif

zakladam wiec ze to typowy objaw - krotkie trasy ostatnio byly.

A co do tej wymiany to dopiero co nalałem tego nowego minerała [mobil1]. Miałem mieszane odczucia semisyn/mineral... Przebieg raczej nie krecony wiec za, natomiast sam silnik nie wyglada najlepiej - wycieki z boku i z miski, odpadajaca ta maz co nią smaruja silniki - jakby przegrzany byl tak na moje oko wiec nie wiem jak go uzytkowali. Teraz to bez sensu zmieniac chyba... crazy.gif Ale czy az takie sa roznice czy sie jezdzi na polsyntetyku czy mineralnym, czy to jakos dziala na szybsze zuzycie silnika?? X14NZ nie jest jakis zaawansowany technologicznie zbytnio... tak mi sie wydaje...

Napisano

> Wow to sie nazywa odpowiedz

Bo mnie Orochimaru znów wywolał do tablicy... grinser006.gif

> natomiast sam silnik nie wyglada

> najlepiej - wycieki z boku i z miski,

Wyciek z miski zdarza się i wcale nie świadczy o zużyciu silnika. Z jakiego boku ci cieknie? Tzn dokladnie skąd?

> odpadajaca ta maz co nią

> smaruja silniki - jakby przegrzany

Na ten temat była dyskusja na forum i doszliśmy do wniosku, że to oznacza.... nic grinser006.gif

Niektórym odlazi, niektorym się trzyma.

> Teraz to bez sensu zmieniac chyba...

A ja myslę, że warto.

> Ale czy az takie sa roznice czy sie jezdzi na polsyntetyku czy

> mineralnym, czy to jakos dziala na szybsze zuzycie silnika??

Połsyntetyk jest rzadszy w niskich temperaturach a co to oznacza w zimie nie trzeba ci chyba tłumaczyć.

Poza tym jak pisał kolega krzys139:

Quote:

Jezeli masz hydrauliczna kasacje luzu zaworowego to masz swiadomosc ze powoli je zabijasz.

Napisano

hehe a teraz zacza sie zezon na pytania co to za majonez na korku oleju

lelek pisz esej pt. Majonez na korku oleju - poraz ostatni.

jakieś foty sie skołuje wink.gif

275123014-zielony.gif

Napisano

> lelek pisz esej pt. Majonez na korku oleju - poraz ostatni.

> jakieś foty sie skołuje

hahaha.gifhahaha.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.