Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek oleju czy może TTTM

Featured Replies

Napisano

Witam,

dzisiaj byłem zmuszony wczołgać się pod silnik (szukałem nr silnika) i moją uwagę zwrócił nadmiar (tudzież wogóle wystąpienie) plam oleju na jego dolnej części (okolice alternatora, etc.). Jest to tylko jakby zawilgotnienie, bo plam nie zostawiam. I jest tylko z jednej strony (prawej, jeżeli patrzeć z pozycji kierowcy).

Ot i moja ciekawość - TTTM czy mam się martwić? niewiem.gif

pozdrawiam.

Napisano

nie TTTM bo to nawet na chlopski rozum niejest normalne ze silnik jest nieszczelny

Napisano

Jedno z praw Murphy'ego adaptowane do zdarzeń hydraulicznych mówi:

Wszystkie szczelne złącza PRZECIEKAJĄ,

no i trzeba sie z tym pogodzić.

Ja mam nieco spoconą skrzynię biegów, szczególnie przy wybieraku. Misę olejową uszczelniłem w zeszłym roku i, odpukać, jest OK!

Napisano
  • Autor

> Jedno z praw Murphy'ego adaptowane do zdarzeń hydraulicznych mówi:

> Wszystkie szczelne złącza PRZECIEKAJĄ,

> no i trzeba sie z tym pogodzić.

> Ja mam nieco spoconą skrzynię biegów, szczególnie przy wybieraku.

> Misę olejową uszczelniłem w zeszłym roku i, odpukać, jest OK!

ok, a jak to to uszczelnić icon_rolleyes.gif znaczy czym smile.gif

Napisano

> ok, a jak to to uszczelnić znaczy czym

Są bardzo dobre opisy na naszym forum i z nich skorzystałem. Przed założeniem nowej uszczelki trzeba misę i blok oczyścić z resztek poprzedniej, chyba że cała zejdzie, mi to zabrało 2 godziny skrobania angryfire.gif! Przypuszczam gdyby robił to mechanior, to by się nie przemęczał rotfl.gif. Silikonem posmarowałem uszczelkę od strony misy, a na bloku położyłem silikon tylko w 4 punktach jak to podaje Etholz - miejsca połaczeń elementów bloku. Resztę bloku przesmarowałem towotem. Ważne by przy zakładaniu misy spasować za pierwszym razem i nie rozmazać silikonu. Zastosowałem cztery sruby M6x80 z dwiema skontrowanymi nakrętkami M6 jakieś 2cm od końca na każdej, i posłużyły mi one do podwieszenia misy przed dociśnięciem i jednocześnie jako prowadnice, Następnie docisnąłem od dołu misę do bloku, docisnąłem tymi czterema śrubami i wkręcałem po kolei śruby z łbami torx. Pozostawiłem do nastepnego dnia dla utwardzenie silikonu i zalałem połsyntetykiem.

Za pierwszym razem jest z tym sporo problemów, ale jak napisałem, przestudiuj poprzednie porady, znajdź dwa wolne dni dla Asterki i do dzieła! Jeszcze uwaga: kupuj oryginalne uszczelki, na nich się nie zawiedziesz ok.gif

Napisano

U mnie jest to samo tyle tylko, że są już plamki oleju na podłożu. Nie mam kanału w garażu więc będę musiał skorzystać z pomocy mechanika frown.gif. Pewnie oskubie mnie z kasy a i tak zrobi na odwal się. beksa.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.