Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ale jaja! Mam opony typu TRX!

Featured Replies

Napisano

Alez sie zdziwilem, kiedy dzis ulyszalem od wulkanizatora, ze mam felgi typu trx icon_eek.gif. Na alufelgach mojej beemki mam konczace sie wlasnie Micheliny o rozmiarze 190/65 r365.

Jest to typ opon opracowany w latach 80-tych przez firme Michelin i montowany w niektorych BMW (niestety w moim IS-ie rowniez), Citroenach, Alpine, Ferrari i Jaguarach. Towarzystwo doborowe (no moze poza Citroenem grinser006.gif), ale coz mi z tego...

Wyglada na to, ze felgi beda musialy pojsc na skup zlomu, bo kombinowanie takich opon nie jest warte zachodu (ceny porazajace, dostepnosc slabiutka).

Czy ktos z was mial takowe kolka w swojej BMW?

Napisano

> Alez sie zdziwilem, kiedy dzis ulyszalem od wulkanizatora, ze mam

> felgi typu trx . Na alufelgach mojej beemki mam konczace sie

> wlasnie Micheliny o rozmiarze 190/65 r365.

> Jest to typ opon opracowany w latach 80-tych przez firme Michelin i

> montowany w niektorych BMW (niestety w moim IS-ie rowniez),

> Citroenach, Alpine, Ferrari i Jaguarach. Towarzystwo doborowe

> (no moze poza Citroenem ), ale coz mi z tego...

> Wyglada na to, ze felgi beda musialy pojsc na skup zlomu, bo

> kombinowanie takich opon nie jest warte zachodu (ceny

> porazajace, dostepnosc slabiutka).

> Czy ktos z was mial takowe kolka w swojej BMW?

troche nie wiem OCB, ale ja u siebie mam normalne wink.gif

Napisano

> troche nie wiem OCB, ale ja u siebie mam normalne

Tak się wtrącę z innego kącika.

Chodzi o to, że kolega ma opony w rozmiarze metrycznym a nie calowym. Ma felgi o średnicy 365 mm i tu jest pies pogrzebany. Znalazłem taki opis trx

Napisano

> Tak się wtrącę z innego kącika.

> Chodzi o to, że kolega ma opony w rozmiarze metrycznym a nie calowym.

> Ma felgi o średnicy 365 mm i tu jest pies pogrzebany. Znalazłem

> taki opis trx

no i wszystko jasne smile.gif

thx 20.GIF

Napisano

> troche nie wiem OCB, ale ja u siebie mam normalne

Quote:

Metric Tyre sizes and the BMW blurb.

Fab! You've bought a BMW 525TD. Tyres look a bit shoddy so you go to replace them. What the....? TD230/55ZR390? What the hell does that mean? Well my friend, you've bought a car with metric tyres. Not that there's any real difference, but certain manufacturers experiment with different things. For a while, (mid 1990s) the 525TD came with arguably experimental 390x180 alloy wheels. These buggers required huge and non-conformal tyres. I'll break down that classification into chunks you can understand with your new-found knowledge:

TD - ignore that. 230 = cross section 230mm. 55 = 55% sidewall height. Z=very high speed rating. R390=390mm diameter wheels. These are the equivalent of about a 15.5" wheel. There's a nice standard size for you. And you, my friend, have bought in to the long-raging debate about those tyres. They are an odd size, 180x390. Very few manufacturers make them now and if you've been shopping around for them, you'll have had the odd heart-stopper at the high price. The advice from the BMWcar magazine forum is to change the wheels to standard sized 16" so there's more choice of tyres. 215-55R16 for example. The technical reason for the 390s apparently is that they should run flat in the event of a puncture but that started a whole debate on their forum and serious doubts were expressed. You've been warned...

If you're European, you'll know that there's one country bound to throw a spanner in the works of just about anything. To assist BMW in the confusion of buyers everywhere, the French, or more specifically Michelin have decided to go one step further out of line with their Pax tyre system. See the section later on to do with run-flat tyres to find out how they've decided to mark their wheels and tyres.

stąd

http://www.carbibles.com/tyre_bible.html

Napisano
  • Autor

> Alez sie zdziwilem, kiedy dzis ulyszalem od wulkanizatora, ze mam

> felgi typu trx .

wspolczuje, w moim aucie tez takie byly fabrycznie. musialem kupic nowe felgi w normalnym rozmiarze i nowe opony hmm.gif

co ciekawe, moje autko ma 13 lat, 146tys km przebiegu, a fabryczne ogumienie nie wykazywalo nawet zbytniego zuzycia, zadnej sparcialej gumy...same felgi byly juz kwadratowe wink.gif no i jazda na tak starych oponach nie nalezy do najbezpieczniejszych..

Napisano
  • Autor

> wspolczuje, w moim aucie tez takie byly fabrycznie. musialem kupic

> nowe felgi w normalnym rozmiarze i nowe opony

> co ciekawe, moje autko ma 13 lat, 146tys km przebiegu, a fabryczne

> ogumienie nie wykazywalo nawet zbytniego zuzycia, zadnej

> sparcialej gumy...same felgi byly juz kwadratowe no i jazda na

> tak starych oponach nie nalezy do najbezpieczniejszych..

Mnie czeka to samo- tj. kupno nowych felg. Poszukam czegos na jakims szrocie w Brandenburgii- moze znajde jakies fajne 14-tki od BMW (alu oczywiscie).

Napisano
  • Autor

> Mnie czeka to samo- tj. kupno nowych felg. Poszukam czegos na jakims

> szrocie w Brandenburgii- moze znajde jakies fajne 14-tki od BMW

> (alu oczywiscie).

ok.gif

ja nabylem samochod z zalozonymi 19" z nowej M6, ale coponiektorzy z AK wink.gifzlosnik.gif kazali mi je zdjac, ze niby dresiarnia wink.gif

teraz 19" czekaja na decyzje na wiosne, a jezdze na ori 17" BBS E34 M5 smile.gifok.gif

a fabryczne TRXy leza w garazu...

opony TRX sa ponoc nie do dostania, a jesli juz - za chora kase. Nie ma co.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.