Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mam gaz - pokazuje świece, kable i zadaje pytania

Featured Replies

Napisano

Załozyłem dzisiaj instalke II generacji Elpigaz ze sterownikiem Viola+

Przyjemność kosztowała mnie 1600zika, trwała jakieś 5 godzin. Zbironik w kole ( 40l ), centralka miedzy tunelem a fotelem kierowcy ( przykrecona do tunelu. Ogólne wrazenia na razie bardzo na plus - nie zauwazylem ( w miescie ) spadku mocy ( bo tez nie ma z czego ujmować ) i w ogole nie widze róznicy oprócz rachunku na stacji:)

Ale... wrocił temat nierównych obrotów na jałowym. Znany wielu posiadaczom 1.4. Panowie zapalili silnik i werdykt: nienaturalnie telepie. wsadzili kabelek w rurke - okazało się że na jałowym źle spala mieszanke. Na wysokich obrotach jest super. Wniosek: na wysokich obrotach iskra na świecach jest własciwie permanentna, na jałowym mogą wypadać zapłony - świece do wymianki. "Stare" świece okazały sie byc w niezłym stanie - o dziwo komplet 2elektrodowych ngk.

277702861-swieczki.JPG

post-61781-14352475188689_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

ale znalzała się wśród nich jedynaczka, która prawdopodobnie gubiła zapłony. Nie wiem co autor tej modyfikacji miał na celu:

277702869-jedynaczka.jpg

post-61781-14352475189528_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

dodatkowo panowie za chiny ludowe nie mogli wyszarpnąć kabli. Co ciekawe - 3 były bosha a jeden beru...mieli z nimi chyba dużo zabawy:

277702879-kable.jpg

post-61781-14352475190088_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

A jeden z kabelków przybrał wewnątrz pięęękne zielono rude barwy. pozostałe tylko lekko zasniedziały.

277702910-zielonomi.jpg

Wymienono świece na nowe NGK, kable na nowe Boshe ( w sumie 150zika ). Telepanie silnikiem... zelżało ale nie ustało. Gazy wydechowe sa teraz idealne, napięcia lambdy świetne. I teraz:

1. Panowie sugerują uszkodzenie krokowca...ale co tam sie moze uszkodzić..rzeczywiście na jałowym jakby lekko co jakiś czas dodaje i ujmuje gazu...widać to gołym okiem.

2. Od biedy mówią że cewka ale to mało prowadopodobne.

Co w ogole kieruje krokowcem?

i pytanie lamerskie. Sterownik Viola+ nawet ustawiony na gaz sam zapala silnik na benzynie, a po jego rozgrzaniu i przekroczeniu 2000-2500 obr dopiero przełącza na gaz. Mimo to instrukcja sugeruje zapalanie w z przełącznikiem w pozycji benzyna...jaki to ma sens skoro i tak zapala na benzunie?jak Wy to robicie?

post-61781-14352475190672_thumb.jpg

Napisano

> A jeden z kabelków przybrał wewnątrz pięęękne zielono rude barwy.

> pozostałe tylko lekko zasniedziały.

> Wymienono świece na nowe NGK, kable na nowe Boshe ( w sumie 150zika

> ). Telepanie silnikiem... zelżało ale nie ustało. Gazy wydechowe

> sa teraz idealne, napięcia lambdy świetne. I teraz:

> 1. Panowie sugerują uszkodzenie krokowca...ale co tam sie moze

> uszkodzić..rzeczywiście na jałowym jakby lekko co jakiś czas

> dodaje i ujmuje gazu...widać to gołym okiem.

> 2. Od biedy mówią że cewka ale to mało prowadopodobne.

> Co w ogole kieruje krokowcem?

komputer

> i pytanie lamerskie. Sterownik Viola+ nawet ustawiony na gaz sam

> zapala silnik na benzynie, a po jego rozgrzaniu i przekroczeniu

> 2000-2500 obr dopiero przełącza na gaz. Mimo to instrukcja

> sugeruje zapalanie w z przełącznikiem w pozycji benzyna...jaki

> to ma sens skoro i tak zapala na benzunie?jak Wy to robicie?

Bez sensu. Zapalasz na beni i automat przezuca na LPG. Reszte olewasz.

Napisano

> Wymienono świece na nowe NGK

B. dobry wybor

> kable na nowe Boshe

no.gif

> na jałowym jakby lekko co jakiś czas dodaje i ujmuje gazu...widać to gołym okiem.

Czyli skacze Ci mieszanka z bogatej na uboga. A czy podczas jazdy (przyspieszania) na benzynie czyjesz jakby raz sie dusil a zaraz przyspieszal i tak caly czas ? To wyglada na zla emulacje sondy - to samo co u mnie.

> 2. Od biedy mówią że cewka ale to mało prowadopodobne.

Na 99% nie..

> Co w ogole kieruje krokowcem?

To nie bedzie raczej krokowiec.

> Sterownik Viola+ nawet ustawiony na gaz sam zapala silnik na benzynie

I b. dobrze - tak ma byc ok.gif

Napisano

Simmon Ci gazownicy to jakies cwaniaki czy ok? daj namiar bo moze mi sie przydać

Napisano
  • Autor

> B. dobry wybor

Kable Boscha troszke z musu kupiłem bo koleś w warsztacie powiedział, że nie ma innych pod ręką - dałem za nie coś 70pare zika brutto wiec chyba sie opłaciło a poprzednie były w opłakanym stanie.

> Czyli skacze Ci mieszanka z bogatej na uboga. A czy podczas jazdy

> (przyspieszania) na benzynie czyjesz jakby raz sie dusil a zaraz

> przyspieszal i tak caly czas ? To wyglada na zla emulacje sondy

> - to samo co u mnie.

Nie nie, na gazie i na benzynie na wysokich obrotach chodzi cycuś - równo i płynnie - nie wiadomo nawet kiedy jedziesz na benzynie a kiedy już na gazie. "Problem" jest tylko na biegu jałowym na rozgrzanym silniku. Jak stoisz na światłach to widać że obrotomierz faluje lekko miedzy 800 a 900 obr i czuć lekkie drżenie kierownicy. Wielu uzytkowników 1.4 ma ten problem i nikt nie wie o so choszi. Na pewno nie o kable i świece ( ja wymieniłem bo i tak przyszedł ich kres ).

> To nie bedzie raczej krokowiec.

Jak włączysz auto na jałowym i przygapisz sie krkowcowi to widać że z niewiadomych przyczyn raz na jakiś czas sie wysuwa, lekko dodaje gazu ( 900obr ) i wtedy trzęsienie ustaje. Teraz pytanie czy to sam krokowiec szaleje, czy coś mu każe tak robić a jeśli tak, to co? z odczytów lambdy i spalin wychodzi że spalanie mam dobre. wiec co? czujnik temperatury?położenia wału?

acha... mechy stwierdziły, że może jeszcze być to wina niedmkniętego zaworu...

> I b. dobrze - tak ma byc

Napisano
  • Autor

> Simmon Ci gazownicy to jakies cwaniaki czy ok? daj namiar bo moze mi

> sie przydać

www.albaz.pl

na razie polecam smile.gif ale to dopiero pierwszy dzień wiec nie mówie hop. Widać że kompetentni, szybcy i sprawni. Sprawdziłem cały wrocław i taniej nie znajdziesz. chyba że w jakichś podejrzanych garażowych warsztatach ale takich nawet nie szukałem. Świece i kable kupili i wymienili za free i nie policzyli sobie nawet "marzy" za części ( co sie rzadko zdarza ). Za 1000-1500km pierwszy przegląd i ewentualna regulacja wiec wtedy powiem wiecej.

Napisano

> Ale... wrocił temat nierównych obrotów na jałowym.

Tzn. pojawil sie po zalozeniu instalki? Jedz w takim razie do ASO, skasuj autoadaptacje i nie wlaczaj LPG przez pare dni. Jesli problem w tym czasie nie bedzie wystepowal, zacznij wlaczac LPG. Jesli wtedy problem sie pojawi, to jest to wina instalki. Wtedy pozostanie juz ci tylko uzeranie sie z gazownikami, ktorzy twierdzic beda ze wszystko jest OK, ze zrobili wszystko co mozna bylo, ze fiaty tak maja itp

Mimo wszystko Powodzenia!

Napisano
  • Autor

> Tzn. pojawil sie po zalozeniu instalki?

Może źle sie wyraziłem.

Nie problem wrócił ( bo on trwa od zawsze )

tylko ja wróciłem do problemu

z okazji wymiany świec i kabli bo je podejrzewałem o przyczyne telepania. Ale to jednak nie one

teraz chciałbym zgłębić konstrukcje i sterowanie silnikiem krokowym w 1.4 ( bo on działa zupełnie inaczej niż winnych silnikach BBMów - nie steruje dostepem powietrza a wychyleniem przepustnicy, chociaż mechanika podobna ).

>Jedz w takim razie do ASO,

> skasuj autoadaptacje i nie wlaczaj LPG przez pare dni. Jesli

> problem w tym czasie nie bedzie wystepowal, zacznij wlaczac LPG.

> Jesli wtedy problem sie pojawi, to jest to wina instalki. Wtedy

> pozostanie juz ci tylko uzeranie sie z gazownikami, ktorzy

> twierdzic beda ze wszystko jest OK, ze zrobili wszystko co mozna

> bylo, ze fiaty tak maja itp

> Mimo wszystko Powodzenia!

Powtarzam raz jeszcze - na gazie jeździ IDENTYCZNIE jak na benzynie. Czyli generalnie dobrze, ale problem telepania na jałowym ( tylko na jałowym ) jest dla mnie już ambicjonalny smile.gif

Napisano

Wiesz, krokowiec probuje ustabilizowac obroty i dlatego moze sie ruszac. Najlepiej bedzie jak sprawdzicie miernikiem przebieg i napiecie sondy. Wtedy dowiecie sie co jest z mieszanka na obr jalowych ok.gif Jesli mieszanka nie bedzie stichometryczna, moze tak sie wlasnie objawiac.

Aaa co do Twoich swiec, bo zapomnialem napisac, kolor i nagar zdradza, ze spalanie masz idealne

Napisano

> - nie steruje dostepem powietrza a wychyleniem przepustnicy,

??? Przepustnica to jest wlasnie regulator dawki powietrza

Napisano
  • Autor

> ??? Przepustnica to jest wlasnie regulator dawki powietrza

wiem... ale w 1.6 to jest zrobione inaczej... krokowiec reguluje ilość powietrza niezależnie od przepustnicy...a moze sie myle.

Spalanie mam idealne, napięcia sondy są idealne, gazy wydechowe są idealne. więc co u diabła kreci tym krokowcem ? smile.gif

a moze jakieś mechaniczne uszkodzenie jednak powoduje owe nierówne obroty?dźwigienki, zwory, wałek? luz na pasku? już strzelam ( btw: pasek i napinacz jeszcze w tym roczku do wymianki więc może.. )

Napisano

Przebieg sondy oscylowal miedzy 0,2 - 0,8V mniej wiecej 1 okres na 1 sekunde ?

Napisano
  • Autor

> Przebieg sondy oscylowal miedzy 0,2 - 0,8V mniej wiecej 1 okres na 1

> sekunde ?

nie pamiętam szczerze mówiąc

dostałem tylko wydruczek że syćko w normie

ale przez momento jak zerknąłem na kompa diagnostycznego

to napięcie było cały czas równe - w okolicach 1.020 V. ale to chyba było na wysokich obrotach.

kupie sobie moze interfejs to będe wiedział wiecej

Napisano

> nie pamiętam szczerze mówiąc

> dostałem tylko wydruczek że syćko w normie

> ale przez momento jak zerknąłem na kompa diagnostycznego

> to napięcie było cały czas równe - w okolicach 1.020 V. ale to chyba

> było na wysokich obrotach.

> kupie sobie moze interfejs to będe wiedział wiecej

kup, bo sonda to główny podejrzany

powiem tak, obroty na wolnych nigdy nie będą całkowicie stabilne, odchyły w granicach +/- 50 obr od 850 są jak najbardziej w normie, jak kupisz kabelek to sobie pooglądasz co się dzieje na wolnych i w jakich granicach oscyluje sonda.

Napisano

Jesli sie trzymalo na napieciu ponad 1V to znaczy, ze masz zbyt bogata mieszanke ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli sie trzymalo na napieciu ponad 1V to znaczy, ze masz zbyt

> bogata mieszanke

0.02 V powyżej to chyba niegroźne

zresztą skład spalin i stan świec nie wskazują na zbyt bogatą mieszankę. Aha... po wymianie kabli i świec zniknął problem bardzo mocnego telepania zaraz po odpaleniu i spadku obrotów do 500, które ustępowało po przygazowaniu ( podejrzewam że poporstu palił przez moment na 3 gary bo jedna świeca/kabel nie stykała nieraz ). Przynajmniej ostatnio ten objaw nie wsytepuje ale nie chce zapeszać bo jego wystepowanie jest (było) zupełnie losowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.