Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

reklamacja wahaczy

Featured Replies

Napisano

Niecały rok temu kupiłem wahajki SWAG na przód i oba są już wyrąbane... Starałem się omijać dziury i mimo to nic to nie dało. Zrobiłem na nich tylko 19kkm. Czy mając jeszcze ważną gwarancję mam szanse na wymiane na nowe?

Napisano

> Niecały rok temu kupiłem wahajki SWAG na przód i oba są już

> wyrąbane... Starałem się omijać dziury i mimo to nic to nie

> dało. Zrobiłem na nich tylko 19kkm. Czy mając jeszcze ważną

> gwarancję mam szanse na wymiane na nowe?

Nie sądze smile.gif Załatwią Cię tak jak mnie z amorami! Gwarancja niby jest ale zawsze tak Cie wkręcą że wyjdzie że to Twoja wina! Czas się przyzwyczaić ze 20 tyś. km Fiatem po polskich drogach to cykl do wymiany zawieszki zeby.GIF

Napisano

Szansa jest ZAWSZE o ile zainicjujesz proces i będziesz konsekwentny w tym co robisz.

Po pierwsze musisz mieć dokumentację zakupu (faktura), dokumentację wymiany (faktura). Jeżeli dodatkowo posiadasz gdzieś wpis o wymianie wahaczy przy przebiegu xxx, a teraz masz yyy i już tłuką to jeszcze lepiej. Postaraj się o dokumentację ze 'ścieżki zdrowia' - np. badanie na szarpakach + opinia obsługującego.

A dalej to już zassaj wzorzec reklamacji i 'umotywuj' go dobrze paragrafami.

Np.:

Żądanie Kupującego:

a) natychmiastowe doprowadzenie usługi/towaru do zgodności z umową poprzez wymianę na nowy pozbawiony stwierdzonych niezgodności

(na podstawie Art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z dnia 27 lipca 2002 r. oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 141, poz. 1176)*

b) w przypadku braku możliwości naprawy, zwrotu kosztów zakupionych wahaczy, zwrotu kosztów usługi polegającej na zamontowaniu wahaczy w pojeździe Fiat xxxxxx nr rej. xxxxxx (na podstawie Art. 8 ust. 2. ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z dnia 27 lipca 2002 r. oraz o zmianie kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 141, poz. 1176)**

W przypadku braku odpowiedzi w terminie ustawowym 14 dni (Art. 8. ust. 3. ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej), Sprzedający zgadza się na warunki opisane w roszczeniu.

W przypadku braku odpowiedzi w terminie ustawowym lub pisemnym odrzuceniem roszczenia przez Sprzedającego bez podania podstaw, sprawa skierowana zostanie do rozpatrzenia przez Biuro Miejskiego Rzecznika Konsumentów, ul. .............................

*Art. 8. ust. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

** Art.8. ust. 2. 2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

Załatwiłem tym:

- reklamację karty SIM Orange (tu nawer rzecznik maczał palce biglaugh.gif),

- reklamację doboru lakieru (nowy lakier + usługa lakierowania),

- reklamację tel SIEMENS C75,

- reklamację obuwia

Napisano

u mnie narazie cykl 115kkm na orginalach tera ma tofasy narazie 10tysiecy

dziur specjalnie nie omijam i raczej jezdze po miescue tylko

takrze 20 kkm to mizerniutki wynik

Napisano

> Szansa jest ZAWSZE o ile zainicjujesz proces i będziesz konsekwentny

> w tym co robisz.

nie ma szans, po 6 m-cach od zakupu to ty musisz udowodnić że wada istniała w chwili zakupu, a nie jesteś w stanie tego dowieść.

Szkoda czasu i pieniędzy.

Napisano

szansa jest ale marna. wiecej zachodu. ja też reklamowalem ale odpuscilem

Napisano

> nie ma szans, po 6 m-cach od zakupu to ty musisz udowodnić że wada

> istniała w chwili zakupu, a nie jesteś w stanie tego dowieść.

Art. 4. 1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.

ALE

Art. 10. 1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

> Szkoda czasu i pieniędzy.

Jakiego czasu, jakich pieniędzy?screwy.gif

Wypełnienie wzoru wniosku zajmuje 5 minut, wysłanie go faksem do sprzedawcy 29gr+VAT - dalej szkoda czasu i pieniędzy?

Napisano

> Art. 10. 1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego

> z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch

> lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na

> nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest

> rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie

> poniżej jednego roku.

i co z tego?

> Jakiego czasu, jakich pieniędzy?

> Wypełnienie wzoru wniosku zajmuje 5 minut, wysłanie go faksem do

> sprzedawcy 29gr+VAT - dalej szkoda czasu i pieniędzy?

a wahacze to się chyba same teleportują do sprzedawcy zlosnik.gif

poza tym faksem to sprzedawca może sobie co najwyżej podetrzeć d...

Napisano

> i co z tego?

Jajco smirk.gif

> a wahacze to się chyba same teleportują do sprzedawcy

Zależy gdzie kupował i gdzie zakładał. Jeżeli w tym samym miejcu to składa reklamację i ew. pokazuje w czym jest problem.

> poza tym faksem to sprzedawca może sobie co najwyżej podetrzeć d...

Bzdura. Faks wypluwa potwierdzenie dotarcia do nadawcy, więc wymogi ustawy są spełnione. smirk.gif

Kartę SIM reklamowałem faksem, BEZ wysyłania uszkodzonej karty do sprzedawcy: koszt to 5 min pisania wniosku i 29gr+VAT połączenia telefonicznego

Lakier reklamowałem w mieszalni (elementy były lakierowane w innym warsztacie), przedstawiłem f-rę VAT na dobierany lakier oraz f-rę VAT za lakierowanie elementów, a moje żądanie dotyczyło ponownego dobrania lakieru oraz zwrotu kosztów lakierowania. Stanęło na dobraniu odpowiedniego koloru i polakierowaniu elementów w warsztacie przy mieszalni GRATIS.

I nie pisz mi że nie mozna jak można, tylko chcieć trzeba, bo sam się wniosek nie napisze i nie wyśle. smirk.gif

Napisano

Daj se siana - niektórym lepiej ponarzekać, pomarudzić i się wypłakać w rękaw komuś, niż zrobić coś najprostszego, co mają podane na tacy. Koszt minimalny, czas też śmieszny, do stracenia nic, do zzyskania sprawne elementy. Ot, lubimy sobie ponarzekać - sory za OT ale nie mogłem palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.