Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd techniczny

Featured Replies

Napisano

Za pare dni konczy mi sie przeglad. Co bedzie jak policja zatrzyma mnie po terminie?

Strace dowod, odholuja mi auto czy dostane mandat? Auto w sumie mlde wiec nie gubi czesci na drodze.

Napisano

> Za pare dni konczy mi sie przeglad. Co bedzie jak policja zatrzyma

> mnie po terminie?

> Strace dowod, odholuja mi auto czy dostane mandat? Auto w sumie mlde

> wiec nie gubi czesci na drodze.

Jesli cię złapie policja to ma prawo zabrac dowód. Pomyśl co będzie jeśli akurat w ten dzień będziesz miał pecha i np. spowodujesz stłuczkę. Auto bez przeglądu + stłuczka/wypadek = duze kłopoty.

Napisano

Najprawdopodobniej dostaniesz mandat. Nie wiem czy moga zabrac za to dowod. A nawet jesli, raczej tego nie robia. A auta napewno nie odholuja. Wiec tutaj nie ma sie zabardzo co przejmowac.

Problem dopiero bedziesz mial jesli bedziesz uczestniczyl w wypadku lub kolizji i to bez wzgledu na to czy ze swojej czy nie ze swojej winy. Wtedy pozalujesz ze nie zrobiles przegladu na czas.

Napisano

> mnie po terminie?

skoro pamietasz o tym, ze musisz zrobic przeglad to dlaczego zastanawiasz sie jakie beda konsekwencje nie zrobienia? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> skoro pamietasz o tym, ze musisz zrobic przeglad to dlaczego

> zastanawiasz sie jakie beda konsekwencje nie zrobienia?

Bo koniec miesiąca zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Problem dopiero bedziesz mial jesli bedziesz uczestniczyl w wypadku

> lub kolizji i to bez wzgledu na to czy ze swojej czy nie ze

> swojej winy. Wtedy pozalujesz ze nie zrobiles przegladu na czas.

A z ciekawosci, co sie stanie?

Napisano

przewaznie konczy sie albo na mandacie jesli policajnt jest upierdliwy lub na upomnieniu jesli policjant ma dobry humor. Nie pamietam zeby któremus z moich znajomych zabrano za to dowód

Napisano

> A z ciekawosci, co sie stanie?

zawsze będzie wina po twojej stronie bo nie masz samochodu dopuszczonego do ruchu. Nawet jesli ktos na ciebie wjedzie od tyłu to moze stwierdzic ze nie miałes dobrych swiatel stopu a brak przelądu to tylko potwierdzi

Napisano

> zawsze będzie wina po twojej stronie bo nie masz samochodu

> dopuszczonego do ruchu. Nawet jesli ktos na ciebie wjedzie od

> tyłu to moze stwierdzic ze nie miałes dobrych swiatel stopu a

> brak przelądu to tylko potwierdzi

No az tak daleko bym nie szedl, bo niesadze zeby temu co wjedzie w tyl udalo sie udowodnic ze wjechal dlatego ze niezobaczyl swiatel stopu, ktore pewnie i tak swiecily.

Zato problem jest z ubezpieczalniami. W kazdej umowie czy to o OC czy AC jest napisane ze samochod musi miec aktualny przeglad. Jesli takowego niema, ubezpieczyciel moze odmowic wyplacenia odszkodowania wiec samochod mozna sobie naprawiac na wlasny koszt. Dodatkowy problem to jak sie komus skasuje auto to ubezpieczyciel wprawdzie poszkodowanemu powinien wyplacic odszkodowanie z OC sprawcy, ale jesli sprawca nie mial przegladu to ubezpieczyciel moze zadac od niego kosztow tego odszkodowania.

Napisano

> mnie po terminie?

Kiedys mnie zatrzymali w dniu w którym się kończył waznośc przegląd, powiedzieli że nie robią problemu do tygodnia(niepisane prawo policji??- a może tylko krakowskiej?)

Co do kolizji to może byc duży problem- tu ubezpieczyciel szuka haka żeby nie wypłacic pieniedzy a brak ważnego przeglądu może uznac za wystarczający powód żeby nie wypłacic kasy.

Napisano

> Najprawdopodobniej dostaniesz mandat. Nie wiem czy moga zabrac za to

> dowod.

Mogą, na mocy art. 132 ust. 1 p. 2:

"Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

2. stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;"

Napisano

A wtedy koszty są trochę większe niż te marne 102 zł ( w tym 2 zł na CEPIK, którego nikt nie widział a płaci). Bo za przegląd i tak zapłacisz, mandat 100 zł (minimum), wizyta w Wydziale Komunikacji i jeszcze jazda do Stacji diagnostycznej aby Ci wbili potwierdzenie dokonania przeglądu. Zastanów się czy Ci się to Opłaca.

Napisano
  • Autor

> A wtedy koszty są trochę większe niż te marne 102 zł ( w tym 2 zł na

> CEPIK, którego nikt nie widział a płaci). Bo za przegląd i tak

> zapłacisz, mandat 100 zł (minimum), wizyta w Wydziale

> Komunikacji i jeszcze jazda do Stacji diagnostycznej aby Ci

> wbili potwierdzenie dokonania przeglądu. Zastanów się czy Ci się

> to Opłaca.

Nie oplaca, pojade i bedzie spokuj.

Napisano

Znajomy pozyczył auto od brata. Jeździł nim chyba z dwa miechy. W piątek został zatrzymany do rutynowej kontroli i okazało się ze termin ważności przeglądu minął w 2004!!!. Zatrzymali mu dowód dostał 250z manadtu teraz czeka go przgląd 100z. I jeszcze kilka nieprzyjemnych spraw. A więc. Czy warto zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.