Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakiej firmy końcówka drążka?

Featured Replies

Napisano

Będę w najbliższym czasie wymieniał końcówkę drążka bo mi zaczęła stukać po rozkręceniu MacPersona. Pewnie była już uszkodzona i po całej akcji z wymianą łożyska amortyzatora sie poluzowała jeszcze bardziej, bo chyba mechanik nie jest aż tak zdolny żeby ją zepsuć?

Mam więc pytanie.

Czy w związku z tym, że jeżdżę po bardzo kiepskich drogach warto założyć końcówkę jakiejś konkretnej firmy żeby wytrzymała trochę dłużej?

Będę wdzięczny za wszelkiego typu sugestie dotyczące tematu drążka kierowniczego bo chcę się dowiedzieć jak najwięcej.

Pozdrawiam.

Napisano

> Będę w najbliższym czasie wymieniał końcówkę drążka bo mi zaczęła

> stukać po rozkręceniu MacPersona. Pewnie była już uszkodzona i

> po całej akcji z wymianą łożyska amortyzatora sie poluzowała

> jeszcze bardziej, bo chyba mechanik nie jest aż tak zdolny żeby

> ją zepsuć?

> Mam więc pytanie.

> Czy w związku z tym, że jeżdżę po bardzo kiepskich drogach warto

> założyć końcówkę jakiejś konkretnej firmy żeby wytrzymała trochę

> dłużej?

> Będę wdzięczny za wszelkiego typu sugestie dotyczące tematu drążka

> kierowniczego bo chcę się dowiedzieć jak najwięcej.

> Pozdrawiam.

Witam

Proponuję Delphi ja ostatnio wymieniłem na jakąś bezfirmówkę i się najeździłem całe 10 000km teraz postanowiłem zakupić coś konkretnego czyli Delphi i myśle że przeganiam ze 40 000km

pzdr.

Napisano

Ja kupiłem 2 szt. RTS, ale jeżdzę dopiero tydzień i nie mogę nic powiedzieć o "żywotności". O wyborze zdecydowała cena - 28 zł/1 szt (zniżka warsztatowa, normalnie 44 zł/1 szt., dal Astry F są po ok. 37 zł bez zniżki) vs. 170 zł made in Opel (oraz brak gwarancji, jeśli montuje się poza sewisem Opla). Najdroższe w hurtowni były FEBI (dla mnie 64 zł bez zniżki, ale i tak nie było na stanie), może są najlepsze? Sprzedawca stwierdził, że nie ma różnicy w trwałości...

A trwałość bardziej zależy raczej od tego po czym się jeździ - dziury w jezdni, najeżdżanie na wysokie krawężniki, zwłaszcza orzy skręconych kołach, zapadniete studzienki, itp..., niż od producenta.

Pozdr.

Napisano

Życzę jak najlepiej, ale Delphi nie robi najtrwalsych elementów.

Napisano

ja polecam drazki firmy MOOG sa drozsze ale dobre w poprzedniej asterce wymienialem wszystkie elementy gumowe i bylo ok i teraz juz zakupilem koncowke drazka do astry G dalem 48 zeta i sa tansze na allegro po 33 zeta ale ich az sie bojeeeee

Napisano

> Życzę jak najlepiej, ale Delphi nie robi najtrwalsych elementów.

A RTS ??

Napisano

a ktos wie gdzi e moge znalesc byl w jakims poscie opis jak mozna sobie samemu wymienic końcówke drążka samemu i nie wydawac kasy na zbiezność w astrze G moz e ktos wie bo szukam i szukam i nei moga znalesc :d

Napisano

Zrób znak na drążku (nie na końcówce) w pobliżu nakrętki. Zmierz dokładną suwmiarką odległość od tego znaku do osi przegubu na końcówce drążka. Zdemontuj stary drążek, zamontuj nowy drążek tak, aby zmierzona poprzednio odległość została zachowana.

To samo zrób po drugiej stronie.

Zaoszczędziłeś około 30 złotych (ja tyle zapłaciłem znajomemu mechanikowi).

PS. A teraz moja rada - nie żałuj na regulację geometrii. Szkoda opon i nerwów, gdy ci auto będzie skręcać przy dużej prędkości. Mój mechanik zrobił tak, jak napisałem powyżej, a i tak przed regulacją były odchyłki. Zapłaciłem za komputerową regulację zbieżności 25 zł i śpię, tzn. jeżdżę spokojnie. Pozdrawiam.

Napisano

> Moog, Ruiville, Lemforder.....

polac mu voodki - chlop wie co gada smile.gif

ps. dodalbym jeszcze Febi

Napisano

zdążyłem juz załozyc ale jeszcz enei sprawdzic ale sugerowałem sie opisem na gałce gdzie jest podany srodek centrujacy gałki n astarej bylo 90 a na nowej 76 a gałki takiego samego rozmiaru wiec prawie identycznie załozylem a kała sa ok zobacze jutro jak bed e jechał a u mnie nawet sie jeszcze nigdzie nei pytałem ile kosztuje zbieznosc

Napisano

Wg mnie lepszy. Wg mnie najtrwalsze elementy to Lemfoerder, Febi, SWAG. Przyzwoite są części Moog, TRW. Trochę tańsze i trochę mniej trwałe są elementy Mapco, RTS, OCAP. Zresztą firm jest tyle, że można by było pisać i pisać wink.gif

Napisano

> Zapłaciłem za komputerową regulację

> zbieżności 25 zł

25pln?? W wawie min. 70 na stacji obsługi. A zazwyczaj chcą 100-150 frown.gif

Napisano

> A RTS ??

Jedna mam RTSa i juz ponad 30 kkm smigam i nie ma sladu zuzycia.

Napisano

Ja mam regenerowane po 50zł od sztuki i jeszcze mam mozliwosc dokrecenia jak sie zrobi luzniejsza. Jezdze juz na nich 15000 i sa sztywne nadal.

Napisano

> Ja mam regenerowane po 50zł od sztuki i jeszcze mam mozliwosc

> dokrecenia jak sie zrobi luzniejsza. Jezdze juz na nich 15000 i

> sa sztywne nadal.

A co tam dokrecasz ??? Bo wiem ze luz kiedys sie kasowalo poprzez jeden szybki cios mlotkiem w kapselek na koncowce 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> Wg mnie lepszy. Wg mnie najtrwalsze elementy to Lemfoerder, Febi,

> SWAG.

Wymieniłem lewą końcówkę.

Końcówka Lemfoerder 67 PLN, wymiana 20 PLN i geometria 60 PLN.

A teraz najlepsze.

Po wyjeźdize od mechanika stuka tak samo, tylko że po prawej stronie. K...wa nie mogli tej prawej strony sprawdzić od razu jak wymieniali lewą końcówkę? Albo przy zbieżności? Teraz jestem 60 PLN w plecy za niepotrzebne ustawianie zbieżności. Jestem tam umówiony na kanał we wtorek i będę się kłócił.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.