Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

folia

Featured Replies

Napisano

A może by tak folię kupic, okleic nią żarówki zegarów i bez montowania ledów się obędzie? Jak by co to moge to zamówic i wrzucic jakąs foto-ralacjon, chyba że jest chętny icon_rolleyes.gif

FOLIA

Napisano

folie tak ale podkleic pod zegary od spodu i zosttawic bale zarowki i bdzi eok ja tak maialem w poprzedniej asterce i bylo ok a na zarowki te condony to nei do konca dobry pomysl bo słabo swieci

Napisano

Ciekawe, że folia jest przyklejana do żarówek, czy widzieliśie żarówki w liczniku i konsoli, są zbyt małe, żeby jeszcze je obklejać folią i wcisnąć na swoje miejsce.

Jaką mam gwarancję, że zastosowana folia, nie zrobi zwarcia w instalacji elektrycznej.

Jeżeli ktoś mnie popiera proszę o posty.

Napisano

> Jaką mam gwarancję, że zastosowana folia, nie zrobi zwarcia w

> instalacji elektrycznej.

Będziesz oklejał folią aluminiową? wink.gif

pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Będziesz oklejał folią aluminiową?

> pozdroofka

chyba sobie daruje tą folię. Zamawiam znowu diody flux na listewce i robie nowe oświetlenie w aucie. Apropo: Zmieści mi się do lampki oświetlającej kabinę 7 cm listwa z 3 diodami flux?

Napisano

> Zmieści mi się do lampki

> oświetlającej kabinę 7 cm listwa z 3 diodami flux?

Andree, czasem mnie rozbrajasz... zlosnik.gif Toż kurna chyba linijkę jakąś masz w domu? Zmierz i bedziesz wiedział zlosnik.gif

3 diody... Nie za mało?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor
zlosnik.gif sory za te [kurza twarz]**e pytania z mojej strony. Pytasz się czy 3 diody to nie za mało. Zwykłe diody się nie nadaja do niczego. Kupuję tylko super flux o poszerzonym kącie świcenia 160 stopni. icon_rolleyes.gif
Napisano

> Kupuję tylko super flux o poszerzonym kącie świcenia 160 stopni.

Zabiorę głos, bo robiłem kombinacje z róznymi diodami w lampce. Z moich doświadczeń wynika, że najlepsze są diody o małym kącie świecenia. A to dlatego, że te które chcesz zastosować świecą wszedzie czyli... nigdzie wink.gif Efekt jest taki, że świecą na boczne i przednią szybę i po co... Tobie potrzebne jest światło w miejscu w którym siedzisz Ty i pasażer. Dając diody o małym kącie skupiasz światło właśnie na tych miejscach a plastik lampki trochę rozprasza doświetlając resztę kabiny. Nie "marnujesz" w ten sposób światła.

Pozdroofka

Napisano

> Zabiorę głos, bo robiłem kombinacje z róznymi diodami w lampce. Z

> moich doświadczeń wynika, że najlepsze są diody o małym kącie

> świecenia. A to dlatego, że te które chcesz zastosować świecą

> wszedzie czyli... nigdzie Efekt jest taki, że świecą na boczne

> i przednią szybę i po co... Tobie potrzebne jest światło w

> miejscu w którym siedzisz Ty i pasażer. Dając diody o małym

> kącie skupiasz światło właśnie na tych miejscach a plastik

> lampki trochę rozprasza doświetlając resztę kabiny. Nie

> "marnujesz" w ten sposób światła.

> Pozdroofka

no ja tez sie skusilem ale niestety efekt jest mierny - 1szt zamontowalem ale druga, trzecia i piata juz sobie podarowalem bo nie bedzie lepiej.

moze mam walsnie te o szerokim kacie i dlatego taka lipa.

najlepiej chyba wsadzic zarowke z oprawka i juz.

Napisano

witam

folia...? a po co ? ja założyłem w miejsce zarówek zielone diody z oprawkami 4.5zl szt (zegary tid) a w lampce ośw.kabiny i bagażnika (kombi) mam zamiennik zarówki z 6 białymi led (9zł) tak samo oświetlenie tablicy rej. i moim skromnym zdaniem wygląda fajnie.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> witam

> folia...? a po co ? ja założyłem w miejsce zarówek zielone diody z

> oprawkami 4.5zl szt (zegary tid) a w lampce ośw.kabiny i

> bagażnika (kombi) mam zamiennik zarówki z 6 białymi led (9zł)

> tak samo oświetlenie tablicy rej. i moim skromnym zdaniem

> wygląda fajnie.

> pozdrawiam

a masz foto jak wygląda to u ciebie w zegarach?

Napisano

> a masz foto jak wygląda to u ciebie w zegarach?

sorki nie w tej chwili . ale prześlę w poniedziałek wieczorem , dopiero wtedy będę miał dostęp do netu(klikam z pracy cool.gifz fotki mam w domku)

pozdro

Napisano

> A może by tak folię kupic, okleic nią żarówki zegarów i bez

> montowania ledów się obędzie? Jak by co to moge to zamówic i

> wrzucic jakąs foto-ralacjon, chyba że jest chętny

> FOLIA

Tak patrzę na te foty i widzę zegary w Asterce. To z pewnością nie jest efekt oklejenia żarówek folią (niebieską jak mozna sądzić po kolorze liczb na zegarach). Nie da się za pomocą niebieskiej żarówki uzyskać tak soczystego czerwonego koloru na obrotomierzu, wskaźnikach paliwa i temperatury zlosnik.gif . O tej kresce czerwonej między 40 a 60 km/h nawet nie wspominam bo to już przesada. zlosnik.gif I te wskazówki świecące na różowo (to może być białe sądząc po liczniku kilometrów, tylko aparat zrobił z tego różowe). Wszystko uzyskane za pomocą czterech żarówek oklejonych niebieską folią zlosnik.gif

Napisano

> Tak patrzę na te foty i widzę zegary w Asterce. To z pewnością nie

> jest efekt oklejenia żarówek folią (niebieską jak mozna sądzić

> po kolorze liczb na zegarach). Nie da się za pomocą niebieskiej

> żarówki uzyskać tak soczystego czerwonego koloru na

> obrotomierzu, wskaźnikach paliwa i temperatury . O tej kresce

> czerwonej między 40 a 60 km/h nawet nie wspominam bo to już

> przesada. I te wskazówki świecące na różowo (to może być białe

> sądząc po liczniku kilometrów, tylko aparat zrobił z tego

> różowe). Wszystko uzyskane za pomocą czterech żarówek oklejonych

> niebieską folią

...dodam tylko ze za podswietlenie rejestracji w taki sposob drogowka nie ma litosci...

Napisano

> Tak patrzę na te foty i widzę zegary w Asterce.

Blisko.... 270751858-jezyk.gif

Calibra 270751858-jezyk.gif ale tez Opel hehe.gif

Widac po regulacij nawiewu.....i tym Midzie z Calibry...Taki kwadratowy zeby.GIF

hehe

A swoja droga......Lux mu wyszlo uzywajac samej foli hehe.gif

I nawet wlacznik swiatel i te od halogenow hehe.gif

Napisano
  • Autor

napisałem do kolesia wiadomośc z zapytaniem o te zdjęcie i odpisał że zdjęcie przysłał mu jeden z klijentów hehehe. Na allegro chyba nie ma człowieka który by coś nie kręcił. Nawet ja sprzedając tel SX1 wrzuciłem fotki z innej aukcji tylko taka jest różnica że tel był w takim samy stanie wizualnym a nie miałem jeszcze wtedy aparatu.

Napisano

> Blisko....

> Calibra ale tez Opel

Noooo... Rzeczywiście.... hahaha.gif Kurna tak się skupilem na tych kolorach, że nie przyjrzałem się dokładnie zlosnik.gif Ale na wloty powietrza zwróciłem uwagę, nawet postanowiłem sobie, że później się im poprzyglądam, bo wygladały nietypowo a ciągle mam w pamięci wątek o ozdabianiu wlotów zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Panowie.. ściema jak s..syn... wrrr.gif

To jest ukradziona fotka ex-auta klubowego kolegi Marcin-Brzoza i nie jest to żadna folia tylko całe podświetlenie zrobione jest na diodach!

dscn18164km.th.jpgdscn18260za.th.jpg

Fragment drugiego zdjęcia(Calibra szuli'ego) z konsolą środkową to również ściema bo też nie była tam stosowana folia:

43dk.th.jpg

Trzeba się zająć tym sprzedawcą, dzięki za link.

Napisano
  • Autor

napiszcie do kolesia który robił te zdjęcia i powiedzcie że ktoś użył je na aukcji. Ciekawe co tamten powie

Napisano

i jeszcze jedno

to są właśnie gotowce - diody w oprawkach

post-74660-14352475389164_thumb.jpg

Napisano

>a teraz żarówka rórkowa a w środku 6 białych diód , oświetlenie tablicy , mam takie też w kabinie i moim skromnym zdaniem jest ok

post-74660-14352475389764_thumb.jpg

Napisano

Ładne te zielone w zegarach, prawie jak moje niebieskie wink.gif

Zwróciłeś uwagę jak świeci końcówka wskazówki prędkościomierza kiedy jest pionowo w górze? Jak palec ET grinser006.gif

A te rurki w podświetleniu tablicy... Masz dwie? Od góry świecą?

Napisano

witaj lelek

nie twierdzę ze jest to rewelka i zaznaczyłem że mnie się podoba ... kolega chciał zobaczyć to się podzieliłem i napewno te gotowce są lepsze to niż jakaś folia. tak oświetlenie tablicy to dwie rurki po 6 diód .

pozdrawiam

Napisano

> witaj lelek

> nie twierdzę ze jest to rewelka i zaznaczyłem że mnie się podoba ...

> kolega chciał zobaczyć to się podzieliłem i napewno te gotowce

> są lepsze to niż jakaś folia. tak oświetlenie tablicy to dwie

> rurki po 6 diód .

> pozdrawiam

No toż ja wcale nie krytykuję. Mam tak samo zrobione zegary jak Ty z tym, że na niebiesko. I też jestem zadowolony z efektu. A wskazówka naprawdę fajnie świeci na swoim koniuszku kiedy jest pionowo do góry smile.gif

A z podświetleniem tablicy to masz szczęście, bo ja mam jedną i to od dołu w zderzaku. W życiu nie będzie takiego efektu jak u Ciebie frown.gif

A co do oświetlenia kabiny. Próbowalem też z tą rurkową z 6 diodami ale dla mnie było za ciemno. Dałem 16 sztuk luzem smile.gif

Pozdroofka

Napisano

ok nie mam urazy ! wiesz i mnie troszkę ciemno w kabinie , ale za to mogę jechać z właczonym oświetleniem kabiny i nic mi nie przeszkadza swiatło , a spokojnie mogę trafić do popielniczki smile.gifa w planach mam założenie jakichciś lampek na słupki tylne w kombiaku wiesz coś ala polonez , każda osobno wł/wył. tylko nie mam na narazie poysłu skąd lampki, nie mam czasu na wycieczkę na szrot . a może masz jakiś patent ?

Napisano

> a spokojnie mogę trafić do popielniczki

Nie pal w autku... grinser006.gif

> w planach mam założenie jakichciś lampek na słupki tylne w

> kombiaku wiesz coś ala polonez , każda osobno wł/wył. tylko nie

> mam na narazie poysłu skąd lampki, nie mam czasu na wycieczkę na

> szrot . a może masz jakiś patent ?

No ja mam oryginalnie założone lampki w miejscu gdzie tylni pasażerowie mają uchwyty nad oknami.

lampki wygladają tak (foty nie moje) :

1:

277732726-swiatelko_tyl.JPG

2:

277732726-swiatelko_tyl_b.JPG

3:

277732726-swiatelko_tyl_c.JPG

Wiem, bo widziałem na własne oczy, że da sie założyć u Ciebie, bo Sebo_M w swoim kombiaczku zakładał.

Pozdroofka

post-36940-14352475391097_thumb.jpg

Napisano

noooo piękne !!!

dzięki teraz tylko poszukać ... i ciągnąć kabelki smile.gif a może już są ???

dzięki lelek ! kawał poczciwego chłopa z Ciebie !

jak myślisz moze serwiś opla ?

Napisano

> jak myślisz moze serwiś opla ?

Serwis to ostateczność smile.gif

Szukaj po szrotach i na allegro.

Do tych lampek wsadziłem po 8 białych LEDów zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

poszukam , jak znajdę to poproszę o dalsze wskazówki . mówisz po 8 ledów hmmm jasność !!!

dzięki !

pozdrawiam

Napisano

> poszukam , jak znajdę to poproszę o dalsze wskazówki .

Jutro napiszę do Sebo_M na gg, wieczorem pojawi się w tym temacie i powie jak podłaczał, tzn czy są kable czy trzeba ciągnąć, bo nie pamiętam smile.gif

> mówisz po 8

> ledów hmmm jasność !!!

Nooooo biglaugh.gif

277732751-jasnosc2.jpg

post-36940-1435247539171_thumb.jpg

Napisano

Moim zdaniem najprościej zmienić podświetlenie zegarów stosując kolorowe żarówki. Są dostępne na www.conrad.pl po 1.67 zł/szt. pod hasłem mikrożarówka. Mają zasialnie 12V więc wystarczy tylko je odpowiednio zamocować. Ja mam czerwone w zegarach, przełącznikach i całej konsoli już ze dwa lata i nadal ładnie świecą.

Innym rozwiązaniem jest podłożenie folii do bindowania (ta która jest na przednią okładkę - przeźroczysta). W zależności ile damy warstw 2 lub 3 to uzyskamy odpowiedni kolor podświetlenia. Mam tak podświetlonego MIDa (folia pod wyświetlaczem i seryjne żarówki) smile.gif

Napisano

> Moim zdaniem najprościej zmienić podświetlenie zegarów stosując

> kolorowe żarówki.

A dlaczego "najprościej"? Przecież czy podmieniasz na żarówki czy na diody to i tak musisz wykonać te same czynności wink.gif

> Innym rozwiązaniem jest podłożenie folii do bindowania (ta która jest

> na przednią okładkę - przeźroczysta). W zależności ile damy

> warstw 2 lub 3 to uzyskamy odpowiedni kolor podświetlenia. Mam

> tak podświetlonego MIDa (folia pod wyświetlaczem i seryjne

> żarówki)

Próbowałem też. Efekt bez porwnania z diodami. Kolor światła diody jest bardziej "soczysty".

Ale to kwestia gustu, czasu i samozaparcia wink.gif

Pozdroofka

Napisano

A więc tak:

Lampki kupiłem na szrocie za ok 20 zł/szt

Co do podłączenia to w niektórych asterkach jak to w asterkach jest instalacja a w niektórych nie.

Pociągnełem kabelki z przedniej lampki w podsufitce, wszystko jest proste i jedyne problemy są z przeciągnięciem kabelków, przepchaniem ich przez otworki itp.

Jak znajde posta którym sie kierowałem przy montażu to podam

Lampki wyglądają świetnie.

Niestety jakoś nie moge znaleźć tego postu którym sie sugerowałem. Ale mam coś takiego (mam nadzieje że autor sie nie obraźi):

Witam,

oto instrukcja podłączenia lampek przy uchwytach (foto):

1- +12V podciągasz przewód od lampki wew z przodu jest to kabel czerwony zdejmujesz izolacje z niego i podłączasz 2 przewody które podsufitką ciągniesz w lewą i w prawą stronę do słupków przy przedniej szybie. Zdejmujesz maskownice z tych słupków(potrzebny klucz thorx chyba 6 lub śrugokręt) i przeciągasz pod podsófitką lub jeśli się uda odkręcasz przedni uchwyt z prawej strony oraz z lewej zdejmuje zatyczki i w ten otwór w karoserii w który wchodzi plastik od rączki z prawej str i zatyczka z lewej wkładasz przewód i przeciągasz go aż do tylnych uchwytów oczywiście wcześniej odkręcając je. Można całą czynność wykonać odwrotnie od uchwytów przeciągnąć w stronę przedniej lampki - jak będzie wygodniej - ja osobiście przeciągałem od tylnych uchwytów.

2 - masa - jest to kabel z wyłącznika drzwiowego który też jest przy lampce kolor czarny lub szary od niego przeciągasz tak samo przewody w L i w P tak samo jak pierwszy przewód do tylnych uchwytów.

Z każdej strony trzeba przeciągnąć 2 przewody odchodzące od czerwonego i od czarnego(szarego) z lampki przedniej - można je przeciągać razem lub osobna jak będzie lepiej tylko podczas przeciągania muszą być nie podłączone do lampki przedniej bo może dojść do zwarcia.

3 - masa 0V - jest to kabelek który trzeba przymocować do karoserii w dowolnym miejscu np: tam gdzie wkręca się śrubkę od uchwytów.

Przesyłam foto z oznaczeniem jak podłączyć te przewody do lampki

Innym sposobem jest przeciągnięcie np u mnie w kombi od tylnej lampki w bagażniku

Pozdrawiam

Napisano

>> Co do podłączenia to w niektórych asterkach jak to w asterkach jest

> instalacja a w niektórych nie.

witam ja niedawno zakładałem takie uchwyty z lampkami i jak sie okazało to w lewym środkowym słupku po odkręceniu pasa (na dole) i wyjęciu znajdującej sie tam gąbki znalazłem orginalną kostke na trzy piny od tego oświetlenia, i od lewej lampki przewody dopiero idą do prawej.

Napisano

> A więc tak:

witam

naprawdę serdeczne dzięki !!!

jak założę nie omieszkam się pochwalić smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> witam ja niedawno zakładałem takie uchwyty z lampkami i jak witam

dzięki !

poszukam u siebie , chciałbym żeby były...

pozdrawiam

Napisano

> jak założę nie omieszkam się pochwalić

Foty... Foty... food.gif

Napisano

> napiszcie do kolesia który robił te zdjęcia i powiedzcie że ktoś użył

> je na aukcji. Ciekawe co tamten powie

"Zainterweniowaliśmy" i gość odpisał jak jakiś debil, do tego twierdzi że jest z klubu(co raczej jest bzdurą ale jeśli to prawda to trzeba wyciągnąć konsekwencje bo takich buraków nie tolerujemy) no ale fotki usunął i już na nowej aukcji ich nie ma. Mógłbym Cię prosić o podanie mi jego IP (będzie w nagłówku maila który od niego otrzymałeś)?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> "Zainterweniowaliśmy" i gość odpisał jak jakiś debil, do tego

> twierdzi że jest z klubu(co raczej jest bzdurą ale jeśli to

> prawda to trzeba wyciągnąć konsekwencje bo takich buraków nie

> tolerujemy) no ale fotki usunął i już na nowej aukcji ich nie

> ma. Mógłbym Cię prosić o podanie mi jego IP (będzie w nagłówku

> maila który od niego otrzymałeś)?

> Pozdrawiam

Maila wysyłał przez allegro ale chyba skasowałem go z resztą spamu który codzinnie zalewa mi skrzynkę. Ma już nauczkę i to wystarczy. Na drugi raz sie zastanowi zanim wystawi czyjeś zdjęcie na aukcji

Napisano

> ja założyłem w miejsce zarówek zielone diody z

> oprawkami 4.5zl szt (zegary tid) a w lampce ośw.kabiny i

> bagażnika (kombi) mam zamiennik zarówki z 6 białymi led (9zł)

Szkoda że nie mam fotek lampki wewn. ale ja przy jej świetle robiłem podświetlenie zegarów, innego wieczoru konsoli, a innego bawiłem się z lewarkiem... jest naprawdę jasno i komfortowo- a jest to 8 diód niby Flux umieszczonych w oprawce żarówki rurkowej.

Co do zegarów, konsoli środkowej, TID itd... to również tylko diody...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.