Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bendix

Featured Replies

Napisano

Witam. Po zimnej albo wilgotnej nocy jak odpale silnik to slychac dziwny odgłos brzęku tak jakby z rozrusznika. Odglos taki pojawia sie za kazdym razem odpalania auta(przez ok 1 sek.) dopoki silnik sie nie nagrzeje.Ktos powiedzial mi ze to moze byc bendix w rozruszniku.Co wy na to? Moze wiecie jaki bylby koszt naprawy??

Napisano

> Witam. Po zimnej albo wilgotnej nocy jak odpale silnik to slychac

> dziwny odgłos brzęku tak jakby z rozrusznika. Odglos taki

> pojawia sie za kazdym razem odpalania auta(przez ok 1 sek.)

> dopoki silnik sie nie nagrzeje.Ktos powiedzial mi ze to moze byc

> bendix w rozruszniku.Co wy na to? Moze wiecie jaki bylby koszt

> naprawy??

Jesteś pewienm że to z rozrusznika ten dźwięk? Może to z kompensatorów luzu zanim się napełnią?

Napisano
  • Autor

WEDłUG MNIE TO JEST Z ROZRUSZNIKA BO DZWIEK JEST TAKI JAKIBY KTOS KRECIL ZARDZEWIAłYM LOZYSKIEM. I ZNAJOMY MECHANIK TEZ TAK UWAZA.A JAKI DZWIEK WYDAJA KOMPESATORY??MOZE TAKI JAK STARY ZAWIAS ALBO COS TEGO TYPU??

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewienm że to z rozrusznika ten dźwięk? Może to z

> kompensatorów luzu zanim się napełnią?

Ja jeszcze raz powracam...

A czy jeżeli byłby on z kompensatorów to jest to objaw normalny czy świadczy to o jakiejś usterce??

Napisano

Podpianm się pod pytanie moze ktoś już to robił . Mam to samo od paru dni jak na dworze zaczeła spadac temp ponizej 5 stopni

Napisano

> Ja jeszcze raz powracam...

> A czy jeżeli byłby on z kompensatorów to jest to objaw normalny czy

> świadczy to o jakiejś usterce??

Dzwięk jest taki jakby jakieś bociany zalęgły się pod maską bo klekoce. Do tego dochodzi taki metaliczny poświst. Czy jest to objaw usterki... Hmmm... Czy ja wiem? Raczej za gestego oleju. Zwróć uwagę czy czasami ten dzwięk nie ustaje równo ze zgaśnięciem kontrolki oleju po odpaleniu.

U mnie właśnie tak jest: odpalam rano zimny silnik, klekoce przez sekundę, dwie (zależy jak zimno na dworze) i przestaje równo ze zgasnięciem kontrolki oleju. Było tak od "zawsze" tzn odkąd mam asterkę. W lecie prawie wcale, w zimie co rano, niezależnie czy olej świeży czy stary. Może jakbym zalał syntetykiem, może by tego nie było...

Pozdroofka

Napisano

moim zdaniem to bendix - mam to samo, krótki zgrzyt po przekręceniu kluczyka. Takie samo pytanie jak ty zadałem rok temu w zimie. Kilka osób odpowiedziło że ma podobne problemy. Jak temu zaradzić niestety nie wiem

Napisano

> moim zdaniem to bendix - mam to samo, krótki zgrzyt po przekręceniu

> kluczyka. Takie samo pytanie jak ty zadałem rok temu w zimie.

> Kilka osób odpowiedziło że ma podobne problemy. Jak temu

> zaradzić niestety nie wiem

Bardzo prosto. Wyjmij rozrusznik posmaruj ośkę wirnika <tą co wygląda jak wiertło po której biega bendix> i po kłopocie . Nawet nie trzeba rozbierać rozrusznika.

Napisano

jak szwankuje to nie z braku smaru a wyrobionych tulejek, a jak wyjmiesz to po co smarować szkoda roboty, tam jest luz temperatura i po paru dniach masz to samo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.