Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

155/80R13 - jakie zimowki w tym rozmiarze..?

Featured Replies

Napisano

witam,

przeszukalem forum i generalnie wyglada na to, ze wiekszosc z Was poleca Sava Eskimo S3 - niestety w tym rozmiarze (takie felgi ze starymi zimowkami dostalem razem z autem) chyba jest tylko Eskimo S2 :/

z tej polki cenowej ciekawie wygladaja:

1. BFGoodrich WINTER 2 T/A

2. Kleber KRISALP 3

3. Barum POLARIS 2

gdybym ja mial wybierac to wlasnie w tej kolejnosci jak wyzej - co Wy polecacie?

btw, ilu z Was jezdzi na takich malych/waskich zimowkach..?

z gory dzieki wielkie i pozdrawiam,

gl

Napisano

> witam,

> przeszukalem forum i generalnie wyglada na to, ze wiekszosc z Was

> poleca Sava Eskimo S3 - niestety w tym rozmiarze (takie felgi ze

> starymi zimowkami dostalem razem z autem) chyba jest tylko

> Eskimo S2 :/

> z tej polki cenowej ciekawie wygladaja:

> 1. BFGoodrich WINTER 2 T/A

> 2. Kleber KRISALP 3

> 3. Barum POLARIS 2

> gdybym ja mial wybierac to wlasnie w tej kolejnosci jak wyzej - co Wy

> polecacie?

> btw, ilu z Was jezdzi na takich malych/waskich zimowkach..?

> z gory dzieki wielkie i pozdrawiam,

> gl

Wszystkie wymienione są dobre, ale do astry 155 chcesz wsadzić, życie Ci nie miłe? minimum 165 a właściwie to brałbym 175/70 R13

Napisano

> Wszystkie wymienione są dobre, ale do astry 155 chcesz wsadzić, życie

> Ci nie miłe?

Skąd taki pogląd?

Ja mam u siebie 155/80 i na śniegu i lodzie jest dużo lepiej niż przy 175/70.

Napisano

> Skąd taki pogląd?

> Ja mam u siebie 155/80 i na śniegu i lodzie jest dużo lepiej niż przy

> 175/70.

Ano stąd że w zimie na te 3-4 miesiące, śniegu i lodu na drodze jest może przez miesiąc łącznie, a próbuj na tych oponach 155 wsadzić 2-3 osoby do auta i zahamować gwałtownie na mokrym asfalcie z prędkości 80-120km/h, to po pierwsze a po drugie na śniegu i tak lepsze były by 165 lub nawet 175 wiem że na zimę stosuje się węższe opony ale wszystko w granicach rozsądku.

Napisano

> próbuj na tych oponach 155 wsadzić

> 2-3 osoby do auta i zahamować gwałtownie na mokrym asfalcie z

> prędkości 80-120km/h,

Właśnie o to chodzi że węzsze opony mają większą siłę nacisku na jednostke powierzchni (fizyka się kłania cool.gif). Więc również na mokrym bedzie lepsza przyczepność. Oczywiście może być gorzej jak jedziesz 150 km/h po krętej drodze - trzymanie boczne będzie słabsze. Druga wada - brzydko wyglądają. A opel w astrze F w rozmiarze 13 " zaleca 155/80 i 175/70. Szerokości 165 nie przedwiduje.

Napisano

> Właśnie o to chodzi że węzsze opony mają większą siłę nacisku na

> jednostke powierzchni (fizyka się kłania ). Więc również na

> mokrym bedzie lepsza przyczepność. Oczywiście może być gorzej

> jak jedziesz 150 km/h po krętej drodze - trzymanie boczne będzie

> słabsze. Druga wada - brzydko wyglądają. A opel w astrze F w

> rozmiarze 13 " zaleca 155/80 i 175/70. Szerokości 165 nie

> przedwiduje.

Siła nacisku, siłą nacisku a powierzchnia powierzchnią. Jeśli u Ciebie siła nasicku na wąskiej gumie pomaga lepiej hamować na mokrym asfalcie to dlaczego już wykluczasz to w zakrętach przeciez tu równiez jest większ siła nacisku, oj coś kolega gubi się w zeznaniach wink.gif

Napisano

Sanki z wąskimi płozami też mają dużą siłę nacisku, a jednak stawiają mniejszy opor przy próbie przesunięcia. Tak samo kogo łatwiej popchnąć na lodzie: kogoś na łyżwach czy kogoś w samych butach? Węższe opony lepiej kruszą i roztapiają śnieg (większy nacisk), ale na w innych prypadkach oferują mniejszą przyczepność(mniejsza powierzchnia przylegania) i trzeba uważać.

Napisano

> witam,

> przeszukalem forum i generalnie wyglada na to, ze wiekszosc z Was

> poleca Sava Eskimo S3 - niestety w tym rozmiarze (takie felgi ze

> starymi zimowkami dostalem razem z autem) chyba jest tylko

> Eskimo S2 :/

> z tej polki cenowej ciekawie wygladaja:

> 1. BFGoodrich WINTER 2 T/A

> 2. Kleber KRISALP 3

> 3. Barum POLARIS 2

> gdybym ja mial wybierac to wlasnie w tej kolejnosci jak wyzej - co Wy

> polecacie?

> btw, ilu z Was jezdzi na takich malych/waskich zimowkach..?

> z gory dzieki wielkie i pozdrawiam,

> gl

Witam

W tescie motoru z ubieglego roku wygraly

Barum Polaris 2

potem

Kleber Krispal HP

trzecia

Sava Eskimo S3

wszystkie w rozmiarach 185/60 R14.

Ja w Corsie mialem wlasnie Barumy i se chwalilem ok.gif

Takie tez - tej firmy - kupilem do Astry a tu w tym roku okazalo sie ze moje Barumy wyladowaly na 6 miejscu na 8 testowanych yikes.gif

Testowali w rozmiarze 195/65 R15

Jestem zawiedzony i komu tu wierzyc

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wszystkie wymienione są dobre, ale do astry 155 chcesz wsadzić, życie

> Ci nie miłe?

ee, skoro taka Impreza:

_40823817_solberg_afp203.jpg

(jezdzaca duzo szybciej na jeszcze wezszych) daje rade, to moja Asterka tez sobie poradzi!

mikolaj.gif

a na powaznie, to zima generalnie staram sie nie piracic..

pozdrowienia,

gl

Napisano

> dlaczego już wykluczasz to w zakrętach

bo wtedy jest gorsze trzymanie boczne opony

Napisano

> ee, skoro taka Impreza:

> (jezdzaca duzo szybciej na jeszcze wezszych) daje rade, to moja

> Asterka tez sobie poradzi!

> a na powaznie, to zima generalnie staram sie nie piracic..

Tylko że ta impreza jeździ po lodzie i śniegu a nie po mokrym albo suchym asfalcie. Ile km w zimie pokonujesz po zaśnieżonej albo zalodzonej drodze?? drogi są odśnieżane i nie zawsze pada śnieg. Przy szerokości opony 155 droga hamowania z obciązeniem Astry będzie dramatycznie długa na mokrym lub suchym asfalcie! mniejsza powierzchnia styku = mniejsze tarcie = fatalne hamowanie! Do Tico albo SC można łądować 155 bo to lekkie auta ale nie do Astry. Zastanów się bo zagrażasz bezpieczeństwu ruchu stosując taką oponę do Astry.

Pzdr.

Napisano

> mniejsza powierzchnia styku = mniejsze tarcie = fatalne

> hamowanie! Do Tico albo SC można łądować 155 bo to lekkie auta

> ale nie do Astry.

Przetestowałeś to kiedyś? Bo ja jeździłem na takich oponach już 2 sezony i naprawdę moge polecić. Oprócz jazdy miejskiej jeżdze bardzo dużo po górach i opony mnie jeszcze nie zawiodły.

Dziwne ale najwięcej do powiedzenia mają ci co mają zerowe doświadczenie.

Do tego inżynierowie opla mieli jakieś podstawy żeby zalecać do astry opony 155/80 lub 170/70.

Napisano

> Przetestowałeś to kiedyś? Bo ja jeździłem na takich oponach już 2

> sezony i naprawdę moge polecić. Oprócz jazdy miejskiej jeżdze

> bardzo dużo po górach i opony mnie jeszcze nie zawiodły.

> Dziwne ale najwięcej do powiedzenia mają ci co mają zerowe

> doświadczenie.

> Do tego inżynierowie opla mieli jakieś podstawy żeby zalecać do astry

> opony 155/80 lub 170/70.

Wszystko zależy jaki masz model i silnik. Do mojego naprzykład zalecają 175/65R14 lub 195/55R15

Napisano

> Wszystko zależy jaki masz model i silnik.

Mam niestety C14NZ frown.gif

Napisano

W tamtym roku kupiłem Dębicę Frigo (1lub2-nie pamiętam) w rozmiarze 155/80R13 i jakoś nie narzekałem.Owszem na zakrętach jest jakieś takie dziwne uczucie przy wiekszych prędkościach,ale dzięki temu jeżdże ostrożniej i nie mam ochoty na zbyt ostrą jazde. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> mniejsza powierzchnia styku = mniejsze tarcie

Genialny Leonardo da Vinci był pierwszym człowiekiem który stwierdził, że tarcie nie zależy od powierzchni. Twierdzenie obowiązuje do dzisiaj.

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy jaki masz model i silnik.

hmm.gif hmm, no wlasnie - do mojego Opel zaleca 175/70R13, 175/65R14 lub 195/55R15 (rozmiar 155 jest wymieniony przy X14XE..).

w zwiazku z tym mam jeszcze jedno (glupie wink.gif) pytanie: czy na felge, na ktorej aktualnie mam stare 155/80R13 moge zalozyc opone w rozmiarze 175/70R13?

pozdr,

gl

Napisano

> czy na felge,

> na ktorej aktualnie mam stare 155/80R13 moge zalozyc opone w

> rozmiarze 175/70R13?

bez problemu

Napisano

> Genialny Leonardo da Vinci był pierwszym człowiekiem który

> stwierdził, że tarcie nie zależy od powierzchni. Twierdzenie

> obowiązuje do dzisiaj.

Jesteś inż. mechanikiem więc licze że dogłębnie wytłumaczysz mi czy współczynnik tarcia tocznego jest zależny od wielkości powierzchni? (napewno jest zależny od chropowatości powierzchni) Są różne rodzaje tarcia (wymieniać nie będe bo zapewne powinieneś je znać) i w/g wzorów fizycznych rzeczywiście tarcie zewnętrzne nie jest zależne od wielkości powierzchni ale czy dotyczy to również tarcia tocznego? tego już nie wiem dlatego licze na Twoją wiedzę inż. mechanika.

Wiem natomiast że takie samo auto z szeroką oponą spali więcej benzyny niż z węższą, wiem również że kolarz mniej się zmęczy i szybciej będzie jechał z cienką oponą niż z szeroką.

Nie wiem czy powyższe obserwacje odnaszą się do hamowania dlatego znowu liczę na Twoją wiedzę.

Chciałbym abyś wiedział że wszystko co napisałem absolutnie nie jest w żadnym momencie złośliwe! i naprwdę liczę że wszystko wytłumaczysz mi i innym forumowiczom.

Pzdr. 20.GIF

Napisano

Hej wlacze sze do dyskusji bo w swojej ma zimowki Goodyeara ug 7 185/60/14 i zlego slowa nie moge powiedziec i nich , natomiast w ubieglym roku jezdzilem astra taty mojej dziewczyny iwlasnie miala oponki 155/80/13 i jeszcze debice (s30) te najprostsze i szok jak wsiadalem to sie balem ze tak waskie opony. a le jak pojezdzilem troche po bieszczadach to wogole zadnej roznicy nie zauwazylem. Wiec moim zdaniem troche przesadzaja ci co tak narzekaja i przestzregaja przed tak waskimi oponami.

zadna opona nie zastapi zdrowego rozsadku, sp[rawnych amorkow, bierznika w zimowych min 4 mm a glownie myslenia

powodzenia

a co do wyboru zobacz co tansze opony sa podobnej klasy i roznicy napewno nie zauwazysz - kleber lub barum

Napisano

> miala oponki 155/80/13 i jeszcze debice (s30) te najprostsze i

> szok jak wsiadalem to sie balem ze tak waskie opony.

fakt wygladają jak koła od roweru smile.gif

> zadna opona nie zastapi zdrowego rozsadku, sp[rawnych amorkow,

> bierznika w zimowych min 4 mm a glownie myslenia

ok.gif

Napisano

Witam. Ja mam w swojej asterce 1.6, dopiero co sprowadzonej z Niemiec, założone opony w rozmiarze 155/80 R13. W instrukcji i niemieckim brifie sa polecane opony w takim rozmiarze lub ich zamienniki 175/70R13. Zle sie na nich nie jezdzi ale faktycznie samochod na nich wyglada jakos tak dziwnie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Witam. Ja mam w swojej asterce 1.6, dopiero co sprowadzonej z

> Niemiec, założone opony w rozmiarze 155/80 R13. W instrukcji i

> niemieckim brifie sa polecane opony w takim rozmiarze lub ich

> zamienniki 175/70R13. Zle sie na nich nie jezdzi ale faktycznie

> samochod na nich wyglada jakos tak dziwnie

a czy mozna wskoczyc z letnich 195/55/15 na zimowe 175/70 /14?fosc mi mówi ze to zmiennik do astry F i wysokosc bedzie dobra.

-------------

Astra gr.94r 1.6 16V

159kkm Hb

Napisano

> a czy mozna wskoczyc z letnich 195/55/15 na zimowe 175/70 /14

W rozmiarze 14" mogą być 175/65R14, 185/60R14 lub 195/60R14

Napisano

> W rozmiarze 14" mogą być 175/65R14, 185/60R14 lub 195/60R14

a co myslisz o kormoranach snowpro .Ladne sa z wyglądu.

-------------

Astra.94r 1.6b16V

159kkm Hb

Napisano

> a co myslisz o kormoranach snowpro .Ladne sa z wyglądu.

Nie testowałem osobiście ale mój kuzyn na takich jeździ i strasznie narzeka. Z tanich opon dużo lepsze są Dayton DW500, Barum Polaris i Debica Frigo.

Napisano

> a ty kupujesz opony do jazdy maja sie tzrymac jezdni czy liczy sie wyglad . bo to czasem w parze nie idzie cfaniaczek.gif

nie kupuj do f 195 sa za szerokie i wiecej bedziesz mial problemow niz pozytku.

dlaczego poczytaj w innych postach wiele o tym bylo

Napisano
  • Autor

no i w koncu dzisiaj zalozylem BFGoodrich Winter G 175/70/R13 (w tym rozmiarze maja bieznik taki jak Winter 2T/A).

mam nadzieje, ze Asterka bedzie zadowolona zeby.GIF

pozdr,

gl

Napisano
  • Autor

a bedziesz je mial w ramce na scianie, czy chcesz na nich jezdzic..? icon_rolleyes.gif

Napisano

licze że dogłębnie wytłumaczysz mi czy

> współczynnik tarcia tocznego jest zależny od wielkości

> powierzchni?

Przepraszam że dopiero teraz odpowiadam, ale wcześniej nie zauważyłem Twojego posta. Moje wykształcenie techniczne (niesamochodowe) nie upoważnia mnie do wymądrzania się na tym forum, zwłaszcza że codziennie spotykam się tu z wypowiedziami świadczącymi o olbrzymiej wiedzy praktycznej forumowiczów, od których ja tylko mogę się uczyć.

Zareagowałem jedynie na nieprawdziwą tezę o zależności tarcia od powierzchni, niezgodną z prawami fizyki. Nie było w tym cienia złośliwości. Ale wywołany do tablicy przypomnę te zasady.

Rozróżniamy dwa główne rodzaje tarcia:

Tarcie suwliwe - poślizg hamującego samochodu to przekroczenie siły tarcia Pt

Siła tarcia Pt=u*Pn Pn- siła nacisku= ciężar samochodu rozłożony na 4 koła samochodu, u(mi) - współczynnik tarcia zależny od

a) rodzaju materiału stykających się ciał (opona-nawierzchnia);

b) od stopnia gładkości pow. zetknięcia;

c) od tego, czy ciało znajduje się w ruchu czy w spoczynku (u zmniejsza się znacznie gdy ciało zaczyna sięporuszać);

d) od tego, czy pow. są suche, czy nie.

Zakładając, że Pn=const (stałe), siła tarcia posuwistego zależy tylko od u, a nie wielkości powierzchni.

Tarcie toczne - pochodzi od spłaszczenia opony i odkształcenia podłoża.

Styk opony z podłożem nie następuje w jednym punkcie, lecz na pewnym odcinku (f) od punktu przecięcia prostopadłej do nawierzchni przechodzącej przez oś i linii nawierzchni, do początku styku opony z nawierzchnią. Powstaje więc moment

Pt*d/2=Pn*f stąd Pt=Pn*2f/d gdzie d=średnica koła.

A więc tarcie toczne zależy od f, czyli ugięcia napony i nawierzchni (Pn i d=const). Stąd Twoje wątpliwości. Gruba opona powoduje mniejsze ugięcie grząskiej nawierzchni, niż cieńsza, a więc f jest mniejsze. Z kolei węższa opona mniej się ugina na nawierzchni twardej (mniejsza ilość ściśliwego powietrza). A więc f też jest mniejsze. I to wpływa na opory ruchu. Przepraszam za przydługi wykład - mam nadzieję, że to rozwieje Twoje wątpliwości. Podrawiam!

Napisano

Miałem takie, zasugerowałem się wyglądem, żałuję że je kupiłem, szkoda kasy.

Lepsze od nich są nawet opony marki Mabor (ktokolwiek je produkuje).

Jeśli miałbym coś polecać z półki średniej to tylko Sava, Kleber i Barum!

Napisano

heh witam

ja osobiscie śmigam na Kleber KRISALP 3 155/80R13 smile.gif

szczerze mówiąc to za ładnie one nie wygladają /malutkie kółeczka- letnie miałem 195/R14 na aluskach AEZ i cudownie sie prezentowały/

jeszcze nie mialem okazji przetestować zimówek ale widze że właśnie śnieg sobie pruszy więc niebawem napisze jak się sprawóją - powiem jedno: na suchym asfalcie nie za ciekawie się na nich prowadzi autko, prawdą jest to że na zakrętach trzeba uważać ale znowu zimą nie zamierzam szaleć wink.gif

pewnie spytacie dlaczego zdecydowałem sie na te 155/13 spineyes.gif

ano dlatego że na takich sprowadziłem swoja asterke z zachodniej granicy zlosnik2.gif

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.