Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG - szarpie na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś miesiąca pojawił się problem w moim lanosie podczas jazdy na gazie. Głównie po nocnym postoju przy pierwszym zapaleniu auta. Jako że auto jest garażowane i od początku lata min temp w garażu wynosi 15 stopni, więc przełączyłem sobie w sofcie na bezpośrednie zapalanie na gazie. Całe lato przejździłem bezproblemowo i nic się nie działo. Od jakiegoś miesiąca przy porannym odpaleniu i bezpośredniej jeździe auto niechętnie jedzie. Czuje się delikatne szarpanie i jakby przerywa. Dodatkowo przy puszczeniu i mocnemu wciśnieciu gazu silnik pierw się zastanowi i zwolni a po ok 1 sekundzie dopiero przyśpiesza.

Dzieje się tak tylko do momentu aż silnik się dobrze nagrzeje, później auto smiga tak jak powinno.

Instalka Elpi Leonardo pro 01, na gazie 30 kkm. Może ktoś podpowiedzieć co się dzieje i jak to rozwiązać ?

Napisano

Przydałoby sie dowiedzieć jaka wtedy jest sytuacja z mieszanką. Prawdopodobnie uboga. Jezeli tak to możliwe że będzie konieczność regulacji na reduktorze lub w sterowniku. A syf spuszczany był z reduktora?

Napisano

>......... A syf

> spuszczany był z reduktora?

Co ile km należy to robić i jak w reduktorze BRC ?

Napisano
  • Autor

> Przydałoby sie dowiedzieć jaka wtedy jest sytuacja z mieszanką.

> Prawdopodobnie uboga. Jezeli tak to możliwe że będzie

> konieczność regulacji na reduktorze lub w sterowniku. A syf

> spuszczany był z reduktora?

W każdej chwili mogę sobie podłączyć do softu, ale nie znam się na regulacji i sprawdzaniu mieszanki uboga/bogata. Twoim zdaniem trzeba podjechac na regulację ? A czy rodzaj powietrza może wpływać w znaczący sposób na regulację lpg ? Auto całe lato jeździło prawidłowo, a od miesiąca gdy przyszły chłodniejsze dni, poranne przymrozki (powietrze jest wilgotniejsze i zimne) auto zaczyna szaleć z obrotami i z przerywaniem na zimnym silniku. Jeżeli chodzi o syf w reduktorze to nie był spuszczany od nowości.

Napisano

> Co ile km należy to robić i jak w reduktorze BRC ?

rożnie różni polecaja ale co 10tys to by sie przydało, wszystko zależy na jakiej jakości gazie się jeździ

Napisano

> W każdej chwili mogę sobie podłączyć do softu, ale nie znam się na

> regulacji i sprawdzaniu mieszanki uboga/bogata.

no to ok, Proste jak konstrukcja cepa - patrzysz na wskazania sondy lambda - jak się cyklicznie zmieniają uboga/bogata to jest w porządku. Jak stoją cały czas na ubogiej to uboga, jak stoją cały czas na bogatej to bogata.

> Twoim zdaniem

> trzeba podjechac na regulację ?

jeżeli sam nie potrafisz to samo się nie wyreguluje niewiem.gif

> A czy rodzaj powietrza może

> wpływać w znaczący sposób na regulację lpg ? Auto całe lato

> jeździło prawidłowo, a od miesiąca gdy przyszły chłodniejsze

> dni, poranne przymrozki (powietrze jest wilgotniejsze i zimne)

> auto zaczyna szaleć z obrotami i z przerywaniem na zimnym

> silniku.

może chodzi bardziej o wilgotne, a to może świadczyć o problemie z instalacją WN czyli przede wszystkim - kable WN

>Jeżeli chodzi o syf w reduktorze to nie był spuszczany

> od nowości.

nie skomentuję

Napisano
  • Autor

> no to ok, Proste jak konstrukcja cepa - patrzysz na wskazania sondy

> lambda - jak się cyklicznie zmieniają uboga/bogata to jest w

> porządku. Jak stoją cały czas na ubogiej to uboga, jak stoją

> cały czas na bogatej to bogata.

no rzeczywiście proste, potrzeć jak się kolory zmieniają potrafię zeby.GIF

> jeżeli sam nie potrafisz to samo się nie wyreguluje

samo to się nic nie chce zrobić (no chyba że zepsuć), ale gaziarz pomoże

> może chodzi bardziej o wilgotne, a to może świadczyć o problemie z

> instalacją WN czyli przede wszystkim - kable WN

wymieniane 10 kkm komplet świece + kable, zero strzałów jak do tej pory

> nie skomentuję

ja tez nie mlot.gif, 98% tankowań od początku instalacji na tej samej zaufanej stacji, co nie zmienia faktu że zaniedbałem to.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Żeby nie tworzyć nowego tematu, napisze co i jak jest zrobione po wizycie u gazownika.

Gazownik miał się zająć tym szarpaniem i brakiem mocy na gazie, ale po wjechaniu na warsztat zawiesiły się obroty na jałowym i za cholere nie chciały zejść (często się to zdarza), więc zabrał się za to. Udowodnił mi że to wina krokowca od benz (na benz tez byly na 2000 obr) przez odpięcie krokowca i wyregulowanie przepustnicy na jałowym (chyba obniżył napięcie na tps poprzez odkręcenie srubki przy lince gazu). Twierdził że pewnie krokowiec i gniazdo jest brudne, był w błędzie bo sam czyściłem a silniczek wymieniony rok temu na nówkę orginał. Gaz wyregulowany był poprawnie, więc nawet nie dotknał reduktora. Lambda pracowała poprawnie. Zmienił jedynie wartości kroków i zakres krokowca. Na koniec (po godzinie) stwierdził że winny za wysokie obroty na jalowym jest sygnał z TPS idący do kompa gazowego, więc ODCIĄŁ kabel z sygnałem TPS idącym do kompa gazowego i kazał się przejechać.

O dziwo auto zaczęło znowu normalnie jeździć, odzyskało moc i przestało szarpać, a przecież gazownik nawet się nie zajął tym problemem tylko wysokimi obrotami. Narazie tak jeżdżę i auto sprawuje się normalnie, chociaż nadal czasami lapie wysokie obroty.

Co więc mogło być przyczyną tego właściwego problemu o który mi chodziło, że auto praktycznie "samo" znów się naprawiło. Czyżby odcięgie TPS-u pomogło ?

A odnośnie tego TPS-u, to czy można tak jeździc na gazie bez sygnału z niego, za co jest sygnał TPS przy gazie odpowiedzialny, mam jeszcze II gen czy już jest bliżej I gen po takich zabiegach ?

Napisano
  • Autor

> Co więc mogło być przyczyną tego właściwego problemu o który mi

> chodziło, że auto praktycznie "samo" znów się naprawiło. Czyżby

> odcięgie TPS-u pomogło ?

> A odnośnie tego TPS-u, to czy można tak jeździc na gazie bez sygnału

> z niego, za co jest sygnał TPS przy gazie odpowiedzialny, mam

> jeszcze II gen czy już jest bliżej I gen po takich zabiegach ?

??? frown.gif Liczyłem że ktoś się zlituje i odpisze. Chociażby krótka odpowiedź na powyższe pytania ?

Dodatkowo napisze że czasami świecił się i świeci nadal check nr22, niskie napięcie na TPS-ie.

Napisano

Moim zdaniem mozna jexdzic tyle że nie wykorzystujesz wszystkiego tego co daje inst II gen. Błąd TPs sugerował ze tam jest problem może do wyczyszczenia tyle że nie wiem czy u ciebie się da posprawdzaj wszystkie połaczenia i kabelki czy nie ponadrywane do TPS czasem jakaś mysz lub coś moze przegryźć i sie robi muka

Napisano

>

witam,podpinam sie pod temat,jak spuszczac syf z reduktora?jakies specjalnosci trzeba posiadac?czy pod garazem wystarczy?

Napisano

> witam,podpinam sie pod temat,jak spuszczac syf z reduktora?jakies

> specjalnosci trzeba posiadac?czy pod garazem wystarczy?

odkręcasz , spuszczasz , zakręcasz - byle nie na pracującym silniku grinser006.gif

Napisano

> ??? Liczyłem że ktoś się zlituje i odpisze. Chociażby krótka

> odpowiedź na powyższe pytania ? .....

Odpiszę, ale za efekt nie ręczę. Załóż filtr TPS. Jeżeli gdzieś sieje zaklóceniami to powinno pomóc. Schemat

TU

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.