Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki akumulator do 1,7 DTL???

Featured Replies

Napisano

Witam

Padł mi akumulator w mojej astrze - miałem dotychczas jakis niemiecki 60Ah/600A. Czy to prawidłowy rozmiar na tem silnik?Czy mozna założyc mniejszy , bo taki dosyc drogi...???

pozdr...

Napisano

> Witam

> Padł mi akumulator w mojej astrze - miałem dotychczas jakis niemiecki

> 60Ah/600A. Czy to prawidłowy rozmiar na tem silnik?Czy mozna

> założyc mniejszy , bo taki dosyc drogi...???

> pozdr...

Oryginalnie jest 60AH. Ja w swoim mam 70,albo 72Ah i wydaje mi się ,że nie jest za duży. Możliwe ,że czeka mnie wymiana - kupie jaki się zmieści 80-90Ah. Diesel musi dostać "kopa" ,zwłaszcza w mrozy...

Napisano

> Oryginalnie jest 60AH. Ja w swoim mam 70,albo 72Ah i wydaje mi się

> ,że nie jest za duży. Możliwe ,że czeka mnie wymiana - kupie

> jaki się zmieści 80-90Ah. Diesel musi dostać "kopa" ,zwłaszcza w

> mrozy...

Też się zastanawiam nad zmianą beterii... Ale procedurę zacznę od pomiaru wydajności alternatora... Nie problem kupić duży aku, problem go potem naładować. hmm.gif

Napisano

> Też się zastanawiam nad zmianą beterii... Ale procedurę zacznę od

> pomiaru wydajności alternatora... Nie problem kupić duży aku,

> problem go potem naładować.

czemu ludzie wierzą w takie bajki, że aqu może być z powodu swej pojemności niedoładowywany przez alternator. Toż ten poglad to relikt przeszłości, kiedy to zamiast altków były prądnice montowane.

Już pisałem kiedys w jakimś poście, ze zeszłej zimy jeździłem z aqu z kombajnu ( nie wiem ile miał Ah ale sadzać po rozmiarze to napewno więcej niż 150) no i w każdym razie nie było zadnych kłopotów ani z altkiem ani z doładowywaniem akumulatora. pozdrawiam

Napisano

> Witam

> pozdr...

60 to absolutne minimum. Ja na twoim miejscu wziąłbym dla pewności, ze podczas mrozów odpale, coś koło 70-74 Ah

Napisano

> Już pisałem kiedys w jakimś poście, ze zeszłej zimy jeździłem z aqu z

> kombajnu ( nie wiem ile miał Ah ale sadzać po rozmiarze to

> napewno więcej niż 150) no i w każdym razie nie było zadnych

> kłopotów ani z altkiem ani z doładowywaniem akumulatora.

Gdzie Ty ten aq woziles ??? Bo pod maska to on chyba sie nie zmiescil ??? cfaniaczek.gif I jeszcze jedno - zawsze myslalem ze wciezarowkach, ciagnikach itp jest instalacja na 24V ??? hmm.gif Chyba ze 2 aq sa laczone w jakies baterie hmm.gif

Napisano

> 60 to absolutne minimum. Ja na twoim miejscu wziąłbym dla pewności,

> ze podczas mrozów odpale, coś koło 70-74 Ah

A czy wazniejszy od tych wszystkich superduzych pojemnosci nie jest prad rozruchowy wg normy DIN lub EN ???? Co z tego ze bedzie 70Ah a wydajnosc pradowa slabiutka ??? cfaniaczek.gif Napewno te dwa parametry ida z soba w parze ale wg mnie na ten drugi warto patrzec wink.gif

Napisano

> Gdzie Ty ten aq woziles ??? Bo pod maska to on chyba sie nie zmiescil

> ??? I jeszcze jedno - zawsze myslalem ze wciezarowkach,

> ciagnikach itp jest instalacja na 24V ??? Chyba ze 2 aq sa

> laczone w jakies baterie

Aq stał pod nogami pasażera grinser006.gif Troche był problem jak przeciagnąc kable, ale jakoś się udało.

Aq był z classa i odlapał tam 6 litrowego 130konnego diesla czyli mały nie mogł być.

Instalka 12V spokojnie wystarczała do tego kombajnu, tymczasem polski bizon mimo, ze ma słabszy silnik( koło 100koni) to instalacja juz 24. nie wiem od czego to zależy.

No i masz rację, ze przy instatkach 24 wkłada się dwa aqu 12V podłaczone szeregowo.

Napisano

Spokojnie mozna większy,oficjalne poradniki zalecają na polskie warunki o 10-20% mocniejsze aku,alternator spokojnie da radę,kiedyś miałem wtym motorze auto to miałem 88Ah z niezłym rozruchem ,zimą zadnych problemów

Napisano

> Witam

> pozdr...

JA w swoim mam 74 Ah i sprawuje się ok nawet w b. duże mrozy. Myślę że 60 to min. lepiej kup coś większego. Dodam że nie mam problemów z ładowaniem aku. RAz do roku przed zimą doładowywuję i tyle. A cena no cóż te aku trochę kosztują ale dieselki to mają do siebie że aku musi byc duży (czytaj mocny)

pozdro

Napisano

Ja mam zdanie że aku w dieslu musi mieć nie tyle duży prąd, tylko "PIERDOLNIĘCIE"

Mój ma 71 Ah 640 A i jest wystarczający.

Napisano

> Witam

> pozdr...

Dokładnie roktemu miałem to samo - kupiłemcos około 75 Ah z dużym prądem rozruchowym. Wybrąłem Centrę Plus - chwalę sobie. Za Futurę nie warto dopłacać moim zdaniem.

Napisano

W moim asterixie jest 66Ah, taki był zamontowany za granicą smile.gif

Napisano

Witam

Ja mam Bosha Silvera 74Ah i 680A ... mam go od zeszlej zimy(styczen) i nie chwale go sobie... tzn poki co dziala ale wymaga doladowania prostownikiem przed zima bo zauwazylem ze rano po zapaleniu żaży sie kontrolka aku. na desce a jak sprawdzalem prad ladowania to byl ok... moze przyczynia sie do tego ze robie krótkie dystanse swoim Astrolotem i czesto odpalam na zimnym... zobacze co sie bedzie dzialo w zime.

czolem

Oberon

Napisano

> Witam

> Ja mam Bosha Silvera 74Ah i 680A ... mam go od zeszlej zimy(styczen)

> i nie chwale go sobie... tzn poki co dziala ale wymaga

> doladowania prostownikiem przed zima bo zauwazylem ze rano po

> zapaleniu żaży sie kontrolka aku. na desce a jak sprawdzalem

> prad ladowania to byl ok... moze przyczynia sie do tego ze robie

> krótkie dystanse swoim Astrolotem i czesto odpalam na zimnym...

> zobacze co sie bedzie dzialo w zime.

> czolem

> Oberon

kontrolka nie ma nic wspólnego z aqu tylko z altkiem, więc lepiej sobie go dobrze przejrzyj. moze masz gdzies prztarty ten kabelek od lampki ładowania i mase łapie albo co?

Napisano

> kontrolka nie ma nic wspólnego z aqu tylko z altkiem, więc lepiej

> sobie go dobrze przejrzyj. moze masz gdzies prztarty ten

> kabelek od lampki ładowania i mase łapie albo co?

hmmm ale to raz na miesiac sie dzieje i z reguły jak jest zimno ....lekko sie zazy ale jak dodam gazu to gasnie i juz sie nie pali wink.gif hmm moze cos z altkirm sie dzieje obejrze ... myslalem ze to zwiazane jest z tym ze ciagle odpalam i krotkie trasy jezdze....

czolem

Oberon

Napisano

> hmmm ale to raz na miesiac sie dzieje i z reguły jak jest zimno

> ....lekko sie zazy ale jak dodam gazu to gasnie i juz sie nie

> pali hmm moze cos z altkirm sie dzieje obejrze ... myslalem ze

> to zwiazane jest z tym ze ciagle odpalam i krotkie trasy

> jezdze....

> czolem

> Oberon

W sumie tak może być, zakładamy oczywiście, że pasek altka jest w porządku, nie ma przesadnie dużego poślizgu i szczotki w porządku. U siebie mam zamontowany na stałe tester napięcia ( prosty, na 3 diody ) i wiem kiedy zaczyna sie problem z wydajnoscią altka, np. z powodu wymagającego naciągnięcia paska. Co jakiś czas sprawdzam też napięcie i prąd ładowania. Z reguły ewentualne problemy w tym temacie są powoli sygnalizowane już wcześniej.Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.