Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o Castrol Edge

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Niedługo muszę wymienić olej. W tej chwili mam Mobil1 0W40. Polecono mi jednak Castrol Edge 5W40. Jest trochę droższy ale może warto? Czy to dobry olej?

Pozdrawiam

Napisano

> Cześć,

> Niedługo muszę wymienić olej. W tej chwili mam Mobil1 0W40. Polecono

> mi jednak Castrol Edge 5W40. Jest trochę droższy ale może warto?

> Czy to dobry olej?

> Pozdrawiam

Castrol Magnatec w opinii moich znajomych to bardzo dobry olej. Edge to wyższa półka, więc powinien być jeszcze lepszy. Z autopsji raczej nikt nie będzie za wiele wiedział, bo to raczej świeży produkt, na polskim rynku od kilku miesięcy.

Napisano

> Cześć,

> Czy to dobry olej?

> Pozdrawiam

slyszalem ze jest przeznaczony do sportowych samochodow oczywiscie spokojnie nadaje się do innych aut wystarczy Ci jak wlejesz magnatec 10w40

Napisano

> Cześć,

> Czy to dobry olej?

> Pozdrawiam

Ktos tu kiedys zapodal tlumaczenie z niemieckiego forum wypowiedzi typa (ponoc scisle zwiazanego z motoryzacja, z Mercedesa fachury), ktory na ten temat wypowiedzial sie mniej wiecej tak, ze do przecietnej bryki Mobil1 0W40 jest super hiper itd, a wszelkie nowe wynalazki olac z gory.

PS. Nie wiem czy tym mial tez cos wspolnego z M1

Napisano

Ten typ fachura nie brał pewnie jednak pod uwagę rynku polskiego, gdzie i tak te oleje są rozlewane chyba "na jedno kopyto". Podobno Mobil 1 np. w stanach to zupełnie inny olej niż ten sprzedawany w polsce crazy.gif

Jak chesz dobry olej to bierz Motul, chociaż patrząc na Twój podpis to (bez urazy - chodzi o "niewysilenie" tych silników) może to być przerost formy nad treścią i taki Mobil chyba w zupełności wystarczy ok.gif

Napisano

> to (bez urazy - chodzi o "niewysilenie" tych silników) może to

> być przerost formy nad treścią i taki Mobil chyba w zupełności

> wystarczy

Jakie " niewysilenie"? Ja też mam tą koreańską namiastkę "Grant Turismo" i sobie nie krzywduję! hahaha.gif

A tak poważnie, to w tych silnikach zupełnie dobrze sprawdza się syntetyczny Orlen za ok. pół ceny tego Edge. Ja w każdym bądź razie jestem za biedny na taką ekstrawagancję, z drugiej strony gdybym miał więcej pieniędzy, to raczej nie jeździłbym Lanosem, nie jest to auto złe, ale podniecać się też nie ma czym.

Napisano

Chodzi po prostu o ilość koni osiąganych z litra pojemności, Lanosowskie 1.5 raczej wysilonym silnikiem nie jest(z tego co pamiętam to za wysilone uznaje się chyba te mające powyżej ~75-80km z litra).

Widziałem kiedyś test olejów popularnych marek, ale nie na zasadzie "Auto Świata" bo nie było żadnego podsumowania i wyłonienia zwycięzcy, tylko zestawione były parametry techniczne poszczególnych olejów (typu temperaura zaponu lepkość i jeszcze sporo innych których nie pamietam) i Orlenowskie syntetyki wypadły tam bardzo dobrze. Jedne z lepszych parametrów miał też Mobil, za to co mnie zdziwiło trochę, bo sam wtedy na takim oleju jeździłem i wydawał mi się OK, dosyć średnio wypadł Castrolowski Magnatec.

A jeszcze w temacie, bardzo dobre oleje robi Valvoline.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.