Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prawda to czy fałsz?? wymiana wkładek i kluczy z fiatcode

Featured Replies

Napisano

witam sznowne grono 20.GIF

Ze względu, że szukam dla siebie BBM-a trafiam na wiele problemów i zagadek zlosnik.gif między innymi szeroko popularny brak kluczy i karty kodowej. W związku z tym conieco podrążyłem temat ewentualnej wymiany kompletu kluczyków.

Na początku poszukałem zestawu kluczy i wkładek. Ku mojemu zdziwieniu znalazłem taki oto przykładowy zestaw. zestaw ten zawiera wszystkie klucze, kartę oraz wkładkę z antenką. Postanowiłem popytać jak wygląda sposób przyuczenia tego zestawu do istniejącego w aucie immo.

Natychmiast dostałem odpowiedź: Po zamontowaniu wkładki w stacyjce ecu sam się dostosuje i auto będzie można odpalić nowym kluczem.

Wynika stąd, że za zabezpieczenie odpowiedzialny jest klucz i odbiornik umieszczony przy stacyjce. Dalej pędzi jeden sygnał.

Czy to mozliwe, że wystarczy jednynie podmiana kluczy razem z wkładką??

Inforamcje takie otrzymałem od osoby zajmującej się na codzień sprzedażą części do fiatów, a więc raczej ktoś kompetentny.

Panowie i Panie, czy to jest możliwe confused.gif

Napisano

> witam sznowne grono

> Ze względu, że szukam dla siebie BBM-a trafiam na wiele problemów i

> zagadek między innymi szeroko popularny brak kluczy i karty

> kodowej. W związku z tym conieco podrążyłem temat ewentualnej

> wymiany kompletu kluczyków.

> Na początku poszukałem zestawu kluczy i wkładek. Ku mojemu zdziwieniu

> znalazłem taki oto przykładowy zestaw. zestaw ten zawiera

> wszystkie klucze, kartę oraz wkładkę z antenką. Postanowiłem

> popytać jak wygląda sposób przyuczenia tego zestawu do

> istniejącego w aucie immo.

> Natychmiast dostałem odpowiedź: Po zamontowaniu wkładki w stacyjce

> ecu sam się dostosuje i auto będzie można odpalić nowym kluczem.

> Wynika stąd, że za zabezpieczenie odpowiedzialny jest klucz i

> odbiornik umieszczony przy stacyjce. Dalej pędzi jeden sygnał.

> Czy to mozliwe, że wystarczy jednynie podmiana kluczy razem z

> wkładką??

> Inforamcje takie otrzymałem od osoby zajmującej się na codzień

> sprzedażą części do fiatów, a więc raczej ktoś kompetentny.

> Panowie i Panie, czy to jest możliwe

Niestety to nie takie proste. Każdy klucz ma inny kod i trzeba go zaprogramować osobno. Max ilość kluczy pod jeden imo to chyba 8. Ten brązowy to nie zapas tylko "klucz matka". 30.GIF

Napisano

czesc. na samym pocztaku napisze ze taki komplecik jak pokazujesz kosztuje od 60zl do 80zl w zwyklych motoryzacyjnych. ja wlasnie wczoraj zakonczylem operacje wymiany wkladek i teraz mam jeden kluczyk do wszytskiego i mam wreszcie zapasowy do odpalania padaki zlosnik.gif komplecik od sc/cc ma porownujac wizualnie z maryska inna stacyjke wiec zakupilem komplet od nowej pandy (80zl) dokladnie taki sam jak w mojej marysce. zarowno panda, maryska jak i sej maja ten sam kod wybity na kluczyku. komplet od pandy pasuje super ale ja nie mam klucza matki od starego zestawu wiec nie mam jak przeprogramowac kompa na nowy numer fiat code. dlatego w moim przypadku wystarczylo dorobic za 70 zl sam chip kluczyka, wydlubac chip ze starego kluczyka i oba zatopic w obu nowych kluczykach. koszt calego dzialania to 150zl i mam zapasowy kluczyk, wszystkie wkladki takie same i dzialajacy fiat code zlosnik.gif rozwazalem przyklejenie chipa zaraz do stacyjki i tym samym mozna bylo zaoszczedzic 70zl i nic nie zatapiac w kluczykach ale wtedy bylo by po fiat code to jest bylby na stale w samochodzie i dzialalby z kazdym kluczykiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety to nie takie proste. Każdy klucz ma inny kod i trzeba go

> zaprogramować osobno. Max ilość kluczy pod jeden imo to chyba 8.

> Ten brązowy to nie zapas tylko "klucz matka".

tyle kolego to ja wiem hehe.gif rozpoznaje klucz matę i kartę kodową hehe.gif

pytanie dotyczy czegoś innego, w uproszczeniu można zapytać: czy to możliwe, że to antena i transpondery odpowiadają za dezaktywacjie fiatcode??

Napisano

przeprogramowania mozesz dokonac tylko kluczem matka tym co zostal dany do samochodu przy produkcji

ja bym bez klucza matki samochodu nie kupil lub bym sporo stargowal za ten brak to podstawa programowania fiat code niebieskie klucze i matki od innych samochodow nic nie pomoaga a na pewno antenka nic nie da bo to kawalek kabla

przelozyc da sie tylko komplet:

kluczyki komp fiat kode i komp silnika tylko tak aprzekladka lub ewentualne programowanie u specowa wszystkiego od nowa(programatorami i specjalnymi programami nie dostepne na zadnym forum rzecz jasna wink.gif )

Napisano
  • Autor

> czesc. ja wlasnie wczoraj zakonczylem operacje wymiany wkladek i

> teraz mam jeden kluczyk do wszytskiego i mam wreszcie zapasowy

> do odpalania padaki mam maryske wiec komplecik od sc/cc nie

> pasuje. zakupilem komplet od nowej pandy. wszystko gra super ale

> ja nie mam klucza matki od starego zestawu wiec nie mam jak

> przeprogramowac kompa na nowy kod. dlatego w moim przypadku

> wystarczylo dorobic za 70 zl sam chip kluczyka, wydlubac chip ze

> starego kluczyka i oba zatopic w obu nowych kluczykach. koszt

> calego dzialania to 150zl i mam zapasowy kluczyk, wszystkie

> wkladki takie same i dzialajacy fiat code rozwazalem

> przyklejenie chipa zaraz do stacyjki i tym samym mozna bylo

> zaoszczedzic 70zl i nic nie zatapiac w kluczykach ale wtedy bylo

> by po fiat code

to jest rozwiązanie i ćwiczyłem już takie cuda, stary transponder trafił do pustego klucza matki z allegro za 20zł.

mi właśnie zależy na komplecie kluczy i karcie kodowej. być może w aso taki zestaw mogą "przypisać do kompa" ale jeśli czynnośc ta wygląda tak jak ktoś mi zasugerował to sprawa staje się banalna i nie jedej user klaśnie w łapki z radości brawo.gif

moje dociekania są uzasadnione wycelowanie w auto posiadające jedynie klucz matkę. można kopiować sygnał transpondera, ale będzie to sygnał klucza matki, można powiedzieć "klucza systemowego". AFAIK użytkowanie tego klucza nie jest zalecane. można też dokupić nowe niebieskie, dociąc i zakodować, to jest też dobre rozwiązanie. mimo wszystko pozostaje nadal brak karty.

zastanawiam się nad tym, bo gołe klucze kosztują tyle co taki kompletny zstaw hmm.gif

Napisano

zeby karta ci dzialal to musisz kompa przeprogramowac na nowy kod a nie programowec kluczyki pod ten co masz zlosnik.gif nie bardzo wiem po co ci ta karta zlosnik.gif nie bardzo widze jak zwykly uzytkownik na drodze moze uzyc takiej karty zlosnik.gif pozdro

Napisano

karte sobie podaruj liczy sie matka

oczywiscie fajna karta ale mozna bez niej zyc

co do urzywania matki

urzywalem matki do odpalania przez rok i jedyny mankament tego rozwiazania ze jesliprzekrecisz kluczyk i potem go cofniesz i znowu przekrecisz(ale dodstatecznie szybko )to pali sie fiat code ciaglym swiatlem(wszedl w tryb programowania) ale jechac i odpalac mozna bez problemu

Napisano
  • Autor

> zeby karta ci dzialal to musisz kompa przeprogramowac na nowy kod a

> nie programowec kluczyki pod ten co masz nie bardzo wiem po co

> ci ta karta nie bardzo widze jak zwykly uzytkownik na drodze

> moze uzyc takiej karty pozdro

nie widzę potrzeby uzasadniania chęci posiadania kart kodowej zlosnik.gifgrinser006.gif

offtopic.gif

Napisano
  • Autor

> karte sobie podaruj liczy sie matka

> oczywiscie fajna karta ale mozna bez niej zyc

to nie jest takie proste. fiatami zajmuję się od wielu lat i już wiem co oznacza nie posiadać tych kilku cyferek w chwili kiedy immo zawodzi. niestety fiatcode to ustrojstwo bardziej utrudniające życie posiadaczowi niż potencialnemu złodziejowi. fiat to pojazd dośc nieprzewidywalny, trudno wyrokować co stanie się za rok czy dwa.

z fiatcode dopiero zaczynam walkę uzbroj_zlo.gif

Napisano

mi sie jeszcze w ciagu 10 lat ani razu nie przydala ale moliwe ze sie psuje ale malo raczej tego widzialem u nas na kaciku sporadyczne przypadki

Napisano

> tyle kolego to ja wiem rozpoznaje klucz matę i kartę kodową

Widzę tu nutkę ironii screwy.gif

> pytanie dotyczy czegoś innego, w uproszczeniu można zapytać: czy to

> możliwe, że to antena i transpondery odpowiadają za

> dezaktywacjie fiatcode??

Chyba sam nie wiesz o co ci chodzi. Dezaktywować to se możesz immobilajzer. a fiatcode to system zabezpieczenia. mad.gif

Napisano

> zeby karta ci dzialal to musisz kompa przeprogramowac na nowy kod a

> nie programowec kluczyki pod ten co masz nie bardzo wiem po co

> ci ta karta nie bardzo widze jak zwykly uzytkownik na drodze

> moze uzyc takiej karty pozdro

Witam. Jak ci nawali transponder w kluczyku w czasie jazdy to się przekonasz po co ta karta.

Napisano
  • Autor

> Widzę tu nutkę ironii

> Chyba sam nie wiesz o co ci chodzi. Dezaktywować to se możesz

> immobilajzer. a fiatcode to system zabezpieczenia.

ironia hmm.gif być może, tak bywa jak się robi offtopic.gif takie przyzyczajenie admina wink.gif

dezaktywować=rozbroić=spowodować możliwość uruchomienia=wyłączyć ochronę itd itp być może mój, modny ostatnio, skrót myślowy byl niezrozumiały.

pytanie dotyczy samej współpracy antenki i transponderów, oraz tego co z sygnałem dzieje się dalej. pod weryfikacjię poddaje tezę kogoś kto przypuszczalnie może mieć rację. sam mam wątpliwości więc pytam.

istnieje prawdopodobieństwo, że za rozbrojenie immo odpowiada odpowiedni kod kluczyka i dedykowany odbiornik. to własnie chcę ustalić. z tego co słyszałem dotychczas jest to wręcz absurdalne, ale skoro istnieje wątpliwośc to warto poszukać dowodów. niestety w aso nie uzyskałem ani potwierdzenia ani jednoznacznego zaprzeczenia na ten temat. nawet elektromechanik wody w usta nabrał niewiem.gifniewiem.gif

nie interesuje mnie to jakie i ile kluczy być powinno, nie interesuje mnie kodowanie kluczy, to wiem bo mam już fiata i fiatami się zajmuję.

tak więc wiem o co mi chodzi smirk.gif bez urazy smirk.gif

BTW całe życie myśalałem, że fiatcode to immobilizer grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> mi sie jeszcze w ciagu 10 lat ani razu nie przydala ale moliwe ze sie

> psuje ale malo raczej tego widzialem u nas na kaciku

> sporadyczne przypadki

najczęstszą awarią jest poprostu poluzowanie masy, ale bywają przypadki padu antenki. chyba na cento czytałem jak ktoś czyścił styki przy antence.

dla mnie najistotniejsza jest w sumie karta, reszta kluczy przyda się podczas sprzedawania samochodu.

na przykład w moim palio, mimo dobrej masy, czystych styków, immo szwankuje. zazwyczaj wtedy kiedy auto mocno się nagrzewa oslabiony.gif

Napisano

kody kluczykow sa zapisane w eepromie centralki fiat code

kod centralki fiat code jest zapisany w ecu silnika

to tyle....

Napisano

Z tego co mi wiadomo to przeprogramowanie immo można dokonać raczej przez złącze diagnostyczne niż przez klucz. W serwisie nic nie powiedzą, ponieważ w ten sposób można zakosić każde auto.

Napisano

Spokojnie ten cały Fiat Code dla dobrego złodzieja to pewnie jak dla mnie bąka puścić.... zwłaszcza że wszystkie Fiaty to mialy więc pewnie dawno temu juz to rozpracowali i nic nie warte to jest....

Napisano

> Spokojnie ten cały Fiat Code dla dobrego złodzieja to pewnie jak dla

> mnie bąka puścić.... zwłaszcza że wszystkie Fiaty to mialy więc

> pewnie dawno temu juz to rozpracowali i nic nie warte to

> jest....

Dla dobrego złodzieja żadne zabezpieczenie nie jest dość dobre. Ale tacy to raczej kierują swój wzrok w kierunku innych marek hehe.gif Chodzi o to, żeby byle gnojek nie pożyczał auta. irked.gif

Napisano

Panowie a nie wiecie gdzie mozna kupic taki kluczyk jak na foto nie naciety z miejscem na immo.

277735068-277483686-nowy1.JPG

post-66424-14352475399788_thumb.jpg

Napisano

jaja sobie robisz !!! jakim zlodziejom zlosnik.gif cie kazdy wysmieje . jak chca to auto to przychodza ze swoim kompem i cmyk fury nie ma zlosnik.gif ja ostatnio testowalem dwa rozkodowane kompy pare chwil zeby przepiac i rura zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jaja sobie robisz !!! jakim zlodziejom cie kazdy wysmieje . jak chca

> to auto to przychodza ze swoim kompem i cmyk fury nie ma ja

> ostatnio testowalem dwa rozkodowane kompy pare chwil zeby

> przepiac i rura

jaj sobie nie robię, stwierdzam jedynie, że fiatcode sprawia więcej problemów posiadaczowi auta niż złodziejowi 270751858-jezyk.gif

BTW temat już mnie nie interesi bo właśnie kupiłem bravę z kompletem kluczy i dokumentów 001.gif

Napisano

Witam

Fabrycznie to programuję się centralkę (BODY Computer) kodem kreskowym z nalepki , która jest dołączana do każdego kompletu kluczy.

Body także można przeprogramować specjalnym programatorem, ale z tego co wiem ten fant jest mocno deficytowy i w cholere drogi slinka.gif

Pozdrawiam

FAP

Napisano
  • Autor

> Witam

> Fabrycznie to programuję się centralkę (BODY Computer) kodem

> kreskowym z nalepki , która jest dołączana do każdego kompletu

> kluczy.

faktycznie hmm.gif widziałem takie coś w zestawie ok.gif

jak się to robi fizycznie?? jakiś skaner spięty z euroskanem??

Napisano

Tak to jest specjalne urządzenie co zczytuje ten kod i za pomocą kabla diagnostycznego programuje centralkę (Body). Jednak nie da się tym urządzeniem przeprogramowywać centralki. Do przeprogramowywania służy inne od Siemensa. Nie wiem czy ASO takie mają bo fabryka nie ma więc i ASO raczej nie. Zepsute Body wracają do producenta (w przypadku Fiata jest to Siemens).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.