Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka astrę kupić?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie.

Ja z sąsiedniego kącika ale kto wie może już niedługo smile.gif

Otóż będę potrzebował do pracy nieco wiekszy woz niż moje uno i pomyslalem wlaśnie o astrze kombi MKI. Interesował by mnie silnik 1.4 z gazem, rocznik tak ok 92-93. Samochód będzie jeździł głównie w mieście i okolicach z raczej nie wielkim obciążeniem, na dynamice mi szczególnie nie zależy smile.gif

Mam kilka pytań:

- na co szczególnie zwócić uwagę przy kupnie (takie ewidentnie slabe strony tego samochodu)

- ile pala takie silniki

- czy wogole silniki 1,4 są udane czy mają tendencję do powtarzających się niedomagań, czy chodzą dobrze z gazem

- ile warto dac za taki wóz

Jeśli ktoś ma jakieś podpowiedzi to również byłbym wdzieczny.

Wiem, że temat wiele razy poruszany w różnych postaciach ale tak naprawdę wiele razy schodzil na tematy poboczne albo na opowieści typu mój tata albo sąsiad to ma coś takiego zlosnik.gif

Dzięki z góry.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam wszystkich serdecznie.

> Ja z sąsiedniego kącika ale kto wie może już niedługo

> Otóż będę potrzebował do pracy nieco wiekszy woz niż moje uno i

> pomyslalem wlaśnie o astrze kombi MKI. Interesował by mnie

> silnik 1.4 z gazem, rocznik tak ok 92-93. Samochód będzie

> jeździł głównie w mieście i okolicach z raczej nie wielkim

> obciążeniem, na dynamice mi szczególnie nie zależy

> Mam kilka pytań:

> - na co szczególnie zwócić uwagę przy kupnie (takie ewidentnie slabe

> strony tego samochodu)

> - ile pala takie silniki

> - czy wogole silniki 1,4 są udane czy mają tendencję do

> powtarzających się niedomagań, czy chodzą dobrze z gazem

> - ile warto dac za taki wóz

> Jeśli ktoś ma jakieś podpowiedzi to również byłbym wdzieczny.

> Wiem, że temat wiele razy poruszany w różnych postaciach ale tak

> naprawdę wiele razy schodzil na tematy poboczne albo na

> opowieści typu mój tata albo sąsiad to ma coś takiego

> Dzięki z góry.

> Pozdrawiam

Witam.Dobrze trafiłes kolego.Jezdze na takim silniku o jaki pytasz i kompletnie nie narzekam.Pomijajac ostatnia wymiane akumulatora i czujnika wsteczneg-co jest normalnymi objawami pewnie przy kazdej marce,to nic mi sie nie psuje.gazu,po regulacji,pali mi srednio 8 litrow.pewnie po kupnie autka spotkasz sie ze "stukajacymi" szybami kiedy sa opuszczone,nierowna praca na jalowym biegu i jeszcze paroma błachostkami z ktorymi bankowo sobie sam poradzisz.Ogolnie jestem bardzo zadowolony,i raczej zostane przy tej marce.Polecam kupno Asterki.

Napisano

> pomyslalem wlaśnie o astrze kombi MKI. Interesował by mnie

> silnik 1.4 z gazem, rocznik tak ok 92-93. Samochód będzie

> jeździł głównie w mieście i okolicach z raczej nie wielkim

> obciążeniem, na dynamice mi szczególnie nie zależy

> Mam kilka pytań:

> - na co szczególnie zwócić uwagę przy kupnie (takie ewidentnie slabe

> strony tego samochodu)

> - ile pala takie silniki

> - czy wogole silniki 1,4 są udane czy mają tendencję do

> powtarzających się niedomagań, czy chodzą dobrze z gazem

> - ile warto dac za taki wóz

> Jeśli ktoś ma jakieś podpowiedzi to również byłbym wdzieczny.

> Wiem, że temat wiele razy poruszany w różnych postaciach ale tak

> naprawdę wiele razy schodzil na tematy poboczne albo na

> opowieści typu mój tata albo sąsiad to ma coś takiego

> Dzięki z góry.

> Pozdrawiam

po 1. nie kupuj kombi z silnikiem 1.4 bo to porażka. Będzie paliul wiecej niż 1,6.

po2. Polecam silnik z wtryskiem jednopunktowym np. C16NZ.

Są to silniki Proste, Mało awaryjne, i mozna śmiało powiedzieć stworzone do gazu.

po3. Uwage zwracaj na ogólny stan samochodu. Cięzko będzie znaleśc coś idealnego z 92 roku, ale da sie coś mozliwego znaleśc.

po4. Uważaj na rdzę bo asterki coś ruda za bardzo lubi.

po5. Najlepiej jedź na stacje diagnostyczna potargaja troche na szarpakach, posprawdzaja zawieche, jeśli coś znajdziesz można z ceny urywać.

po6. Nie śpiesz sie. jeśli nie bedzie nic fajnego nie kupuj byle czego bo będziesz załowal. poczekaj troche, bądź cierpliwy.

aha mój bolid chlapie około 9-10/ LPG i 7-8 PB.

Zaleznie od cięzkości buta.

Pozdrawiam.

Napisano

> po 1. nie kupuj kombi z silnikiem 1.4 bo to porażka. Będzie paliul

> wiecej niż 1,6.

> po2. Polecam silnik z wtryskiem jednopunktowym np. C16NZ.

> Są to silniki Proste, Mało awaryjne, i mozna śmiało powiedzieć

> stworzone do gazu.

> po3. Uwage zwracaj na ogólny stan samochodu. Cięzko będzie znaleśc

> coś idealnego z 92 roku, ale da sie coś mozliwego znaleśc.

> po4. Uważaj na rdzę bo asterki coś ruda za bardzo lubi.

> po5. Najlepiej jedź na stacje diagnostyczna potargaja troche na

> szarpakach, posprawdzaja zawieche, jeśli coś znajdziesz można z

> ceny urywać.

> po6. Nie śpiesz sie. jeśli nie bedzie nic fajnego nie kupuj byle

> czego bo będziesz załowal. poczekaj troche, bądź cierpliwy.

> aha mój bolid chlapie około 9-10/ LPG i 7-8 PB.

> Zaleznie od cięzkości buta.

> Pozdrawiam.

Noo tak... zapomnialem o rdzy...Narazie mam spokoj ale jest faktem ze blaszki w tamtych latach to Opel dobrej nie tłoczył...

Napisano

> Noo tak... zapomnialem o rdzy...Narazie mam spokoj ale jest faktem ze

> blaszki w tamtych latach to Opel dobrej nie tłoczył...

No ja bym powiedział, że wiele jest egzemplaży w lepszym stanie niż z ostatnich lat produkcji. Najlepiej od razu konserwować. Ja mam silnik C18NZ, ale Koledze nie zależy na dynamice więc, polecam C16NZ,ekonomiczny i bezawaryjny. 1,4 60KM to za mało. A z nowszych to super silnikiem jest C16SE. Jeśli diesel to tylko 1,7 isuzu.

Napisano

Właśnie sprzedaję, kombi z gazem 1.4, 1995.

Cena 7300 PLN.

A propos spalania 1.4 i 1.6 to różnice są w granicach błędów pomiaru (wg instrukcji).

150 poleci na autostradzie zadowalając się 10 litrami gazu. Tanie i niezawodne auto. A propos rocznika 92 - szukając auta dla żony obejrzałem kilka starszych sztuk. We wszystkich brakowało progów i nadkoli, albo były polepione szpachlą.

Napisano

> po 1. nie kupuj kombi z silnikiem 1.4 bo to porażka. >Będzie paliul wiecej niż 1,6.

> aha mój bolid chlapie około 9-10/ LPG i 7-8 PB.

Na patrz pan , a mój 1.4 kombi zadowoli się 8 LPG na trasie i 9 w mieście. Cud normalnie. grinser006.gif

Napisano

> A propos rocznika 92 - szukając auta dla żony

> obejrzałem kilka starszych sztuk. We wszystkich brakowało progów

> i nadkoli, albo były polepione szpachlą.

Problem polega na tym, że jak ktoś ma taką jak np. moja w idealnym stanie z 92r to jej nie sprzeda, bo grosze weźnie i nic nie kupi lepszego za tą kase. Ja mam tak samo.

Moja jest w super stanie, mój kolega też ma z tego roku i też bardzo ładną, ale będziemy nimi jeżdzili aż się rozlecą, albo silniki się skończą (na razie się nie zopowaiada. Chodziło mi po prostu o to, że te tym ostatnim egzemplażom np z 2000 2002r. trudniej będzie dotrzymać takiego stanu w tym wieku.

Inną sprawa jest, że jak auto ma więcej niż 10 lat, to nie istotne jest czy ma 12 czy 16, ważne czy ktoś dbał o to auto

Napisano

> pomyslalem wlaśnie o astrze kombi

Po pierwsze - dobrze że KOOOOOOOOOOOMBI...!!!!

Po drugie Astra to jednak rdzewiejące autko - żre ją niemiłosiernie a już z tego rocznika to szczególnie.

Coś jest w sposobie łączenia podłogi z bokami co sprzyja że ją kocha ta cholerna rdza. I to się chyba jednak tyczy wszystkich nie cynkowanych Opli - poprzednio Kadeta mi zeżarło(1986).

Nie wiem jak 1,4 - mam inny. Natomiast Kombi jest ok. Miękki, pojemny, wygodny. Choć pewnie będzie miał jakieś mankamenty. Moimzdaniem - znajdź egzemplarz z dobnrym silnikiem a potem znajdź kogos kto dobrze Ci zrobi progi i błotniki. Potem wszystko zakonserwować i jakoś posłuży...

Napisano

Tak jak wyżej napisano... szukaj jakiegoś 1.6 - dobre silniczki (zresztą jak i wszystkie 8v w oplach) do zagazowania. 1.4 wystrzegaj się PRZEDE WSZYSTKIM ze względu na osiągi. Zapakowane 1.4 jest zbyt mułowate (to ile vmax pójdzie nie powinno mieć takiego znaczenia). O dieslach nie będę rozpisywał bo wyraźnie nastawiłeś się na LPG.

Osobiście mam w nowej astrze silnik 1.6i 8v (X16SZR) 75hp. Wprawdzie to 3drzwiowy hatchback więc jest lżejszy od kombi ale fajnie się nim śmiga.

Co do typowych usterek w asterkach - oprócz wspomnianych blach - są np tu i ówdzie zapocenia silnika - różne uszczelki potrafią trochę przepuszczać - o ile nie ma żywego wycieku to można to uznać za rzecz normalną (miska olejowa, pokrywa zaworów itp). Sporo się słyszy o przepalonych żarówkach podświetlenia konsoli czy zegarów - ale to pikuś.

Co do ceny - to za rocznik 92-93 (nawet niezły egzemplarz) powinieneś się śmiało zmieścić w 7000pln.

Napisano

ja mam 1.4 60km (HB) i uwazam ze to za malo jak na ten samochod a kombi jest chyba troche ciezszy

Nie jestem typem rajdowaca ale nawet do normalen jazdy i wyprzedzania to za malo

jezli kupowalbym teraz astre to raczej szukalbym od 1,6

napewno jedno punktowy

Napisano

> ja mam 1.4 60km (HB) i uwazam ze to za malo jak na ten samochod a

> kombi jest chyba troche ciezszy

> Nie jestem typem rajdowaca ale nawet do normalen jazdy i wyprzedzania

> to za malo

> jezli kupowalbym teraz astre to raczej szukalbym od 1,6

> napewno jedno punktowy

ja mam to samo. 1.4- 60KM hatchback

Jak jade sam to do jazdy miejskiej jest ok ale jak np dzisiaj jechalem w 5 osob to widac ze mulasty jest smile.gif

Napisano

a ja powiem tak kup z silnikiem 1.6 8V bedzies z miał przyzwoita dynamike a spalanie na trasie 0,5 litra w miescie 1l gazu wiecej a osiagi lepsze

Napisano

patrz na rdze

ja bym kupil 1,6

1,4 jest slaby i mysle, ze mniej wcale nie pali

mam tak jak w podpisie, musze wyregulowac instalke bo cos niedobrego sie dzieje lecz przed problemami palil w trasie 8,5 litra a na miescie zawsze w 10 sie miescil ile by sie mu nie cisnelo

ps. nie mam w zwyczaju oszczedzania auta ani paliwa wink.gif

Napisano
  • Autor

> a ja powiem tak kup z silnikiem 1.6 8V bedzies z miał przyzwoita

> dynamike a spalanie na trasie 0,5 litra w miescie 1l gazu

> wiecej a osiagi lepsze

Dzięki Wszystkim za opinie i pomoc. Większość pisze, że 1,4 jest slaby i wychodzi na to że mało ekonomiczny biorąc pod uwagę mocniejsze jednostki, może faktycznie go sobie odpuszczę. Właściwie to zacząłem się zastanawiać nad dieslem którego pierwotnie, w zasadzie, nie brałem pod uwagę. Jaki Waszym zdaniem jest lepszy bo jedni piszą, że tylko oplowski inni, że isuzu, jak to w końcu jest? Ile toto pali i jak to reaguje na powiedzmy paliwa alternatywne (OR itp) wink.gif. Czy zimą nie ma problemów z zapalaniem diesli, i wogole co mozna powiedzieć o tych samochodach?

Napisano

bardzo duzo osob sobie ceni silnik 1.7 Isuzu. Podobno ekonomiczna i mocna jednostka

Napisano

> Właściwie to zacząłem się zastanawiać nad dieslem którego

> pierwotnie, w zasadzie, nie brałem pod uwagę. Jaki Waszym

> zdaniem jest lepszy bo jedni piszą, że tylko oplowski inni, że

> isuzu, jak to w końcu jest? Ile toto pali i jak to reaguje na

> powiedzmy paliwa alternatywne (OR itp) . Czy zimą nie ma

> problemów z zapalaniem diesli, i wogole co mozna powiedzieć o

> tych samochodach?

1,7 TD Isuzu no i oczywiscie KOOOOOOOOOOMBI waytogo.gif

Napisano

> Odpusc sobie silnik 14 8V na poczatku pod wrazeniem nowego samochodu powiesz jest ok ale wkrotce bedziesz marudzil ze kilka kucykow wiecej by sie przydalo. 14 jest fajnym silnikiem do miasta cichy niezle sie zbiera do 80km/h ma nawet dynamike. ale im wyzsza predkosc to dynamika zerowa a skzrynia trzeba sie namieszac zeby cos wyciagnac z tego silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.