Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z OC

Featured Replies

Napisano

Witam

Sytuacja wyglada tak: poprzedni właściciel zapłacił 816zł OC. Wyjezdził na tym 3 miesiace (wyszło jakies 250zł) Jako ze ja(tzn moj ojciec ma 60% znizki) OC wychodzi 360zł

Tak wiec zostaje 210zł ktore sobie zachowuje firma. W ten sam dzien bylem w generali i pani powiedziala mi ze powinni mi zwrocic ta nadplate jezeli poprzedni wlasciciel sie nie domaga tego( czego on nie robi) podobno jest jakis odgorny przepis ktory dotyczy wszystkich firm. W Samopomocy gdzie jestem ubezpieczony nic nie wiedzieli o tym i nie chca zwrocic kasy :/ a jutro konczy mi sie waznosc OC i chcialbym by niech to poszlo nawet na 1 rate bo nie chce im darowac kasy.

Moze ktos z was sie na tym zna i wie jak wyglada sytuacja i moze moglby podac jakies nr paragrafów czy czegos crazy.gif

Napisano

jak nie ty płaciłeś to czemu chcesz zeby tobie zwracali cfaniaczek.gif

Napisano

> z mojej wiedzy i doswiadczenia to zwrot jest tylko wtedy jak spzredasz samochod z oplacona skladka i kupis znowy , wtedy mozesz roznice odjac od oc nowego.

a pierwszy raz slyze zeby ktos inny placil a ty dostawal z tego tyt pieniadze. troche to dla mnie nie logiczne

ale coz polska piekny kraj wszystko jest posible

cool.gifgrinser006.gif

Napisano

> a pierwszy raz slyze zeby ktos inny placil a ty dostawal z tego tyt

> pieniadze. troche to dla mnie nie logiczne

> ale coz polska piekny kraj wszystko jest posible

ej

ma chłopak racje

możesz spokojnie żadać zwrotu OC.

Ja kupiłem astre z zapłaconym OC w MTU.

Po zakończeniu polisy przeszedłem do PZU.

Po kilku tygodniach przyszła mi zrotka nadpłacona przez poprzedniego własciela, który miał 40 % zniżki a ja miałem wtedy 60 %.

Lekko zdumiony przyjąłem kasę do kieszeni grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

apropo ubezpieczenia: zaplace pierwsza rate, i przed splaceniem drugiej sprzedam samochod - to nie musze dalej placic nie ?

Napisano

> apropo ubezpieczenia: zaplace pierwsza rate, i przed splaceniem

> drugiej sprzedam samochod - to nie musze dalej placic nie ?

do kupującego należy decyzja o kontynuowaniu (zapłaceniu II raty) czy wypowiedzeniu umowy i przejścia do innego TU

Napisano

> a pierwszy raz slyze zeby ktos inny placil a ty dostawal z tego tyt

> pieniadze. troche to dla mnie nie logiczne

> ale coz polska piekny kraj wszystko jest posible

U mnie byl taki przypadek ze sprzedalem auto z oplacona 1 rata OC na 6 miesiecy, w 5 miesiacu trwania umowy. Po kilku tygodniach od sprzedazy dostalem przekazem do domu zwrot nadplaty za 1 miesiac ( nowy wlasciciel wypowiedzial umowe i przeszedl do "swojego" TU). Kwota byla symboliczna ale na flaszke i zapojke styknelo yay.gif

Napisano

Panowie - jest tak , jezeli kupicie samochód wraz z polisą OC której nie wypowiecie w chwili zakupu auta to wszystkie ustalenie takowej umowy zawarte pzrez spzredajacego wam ten samochód i polise przechodza na was ! .Nalezy jednak udac sie do ubezpieczyciele i zrobic taw. rekalkulacje składki ! i wtedy wyjdzie czy macie dopłacic czy dostaniecie zwrot ! i dostaniecie go jesli takowy wystapi Wy !! nie poprzedni wlasciciel polisy , na to wszystko macie do miesiaca czas by poinformowac ubezpieczyciela , czy zostajecie przy polisie , czy rezygnujecie z niej

I teraz jezeli ja - majacy 60 % znizek kupie samochód z tego samego regionu (bo to wazne ) od kogos kto ma np. 20% znizek , to ja odstane zwrot i nie ma zmiłuj sie !!!

Zalezy to wszystko jednak od firmy , bowiem niektóre mają specjalne znizki tylko dla swoich np. pracowników , które nie obejmą was , jezeli nabedziecie taki samochód

Napisano

Wszystko ok wiem o co chodzi. Tlko jak juz napisalem to ja jako sprzedajacy (poprzedni wlasciciel) dostalem zwrot pozstalej skladki. Osobiscie nie ubolewam z tego powodu 270751858-jezyk.gif

Napisano

Powinni zwracać różnicę lub żądać dopłaty, tak mówią przepisy.

Ja sprzedałem auto do innego (tańszego) województwa i zwrócili różnicę. Gdybym sprzedał do Warszawy, to nowy właściciel musiałby dopłacić. Również musiałby dopłacić, gdyby miał mniejsze zniżki ode mnie.

Generalnie dowiedziałem się (konkretnie w PZU było to w 2005 roku w maju, czyli już po wejściu nowych przepisów o "przenoszeniu OC razem z samochodem"), że gdy OC przechodzi na nowego właściciela, to towarzystwo ubezpieczeniowe ponownie nalicza nową składkę dla nowego właściciela uwzględniając jego zniżki, jego m. zamieszkania itd. Różnica może wyjść na korzyść lub nie. Ale w każdym przypadku pieniądze są płacone.

PS. Co do zwracania - w moim przypadku zwrócili różnicę nowemu właścicielowi, gdyż ja, jako poprzedni właściciel, podpisałem stosowne oświadczenie.

A najprościej zrobić tak: dogadać się ze starym właścicielem, żeby nowy odmówił kontynuacji OC, a cenę auta obniżyć o wartość pozostałego OC. Tylko jak sprzedaje sie zupełnie obcemu, to potrzebne jest zaufanie...

Pozdr.

Napisano

> dostaniecie go jesli takowy wystapi

> Wy !! nie poprzedni wlasciciel polisy

Zwrot dostanie poprzedni właściciel polisy, a dopłacać musi nowy właściciel polisy - tak mi powiedziano w TU PZU i Generali, ale może w innych TU jest inaczej.

Pozdr.

Napisano

> Zwrot dostanie poprzedni właściciel polisy, a dopłacać musi nowy

> właściciel polisy - tak mi powiedziano w TU PZU i Generali, ale

> może w innych TU jest inaczej.

> Pozdr.

zwrot dostanie poprzedni jesli Ty zrezygnujesz z polisy , jesli przy niej ostaniesz , przejmiesz ją , ewentualny nalezny zwrot wynikajacy z rekalkulacji składki dostaniesz Ty ! i nie kłucic mi sie tu .

zlosnik.gifZbyt czesto mam z tym do czynienia

odsyłam zreszta do pzrepisów w tym temacie

Napisano
  • Autor

> zwrot dostanie poprzedni jesli Ty zrezygnujesz z polisy , jesli

> przy niej ostaniesz , przejmiesz ją , ewentualny nalezny

> zwrot wynikajacy z rekalkulacji składki dostaniesz Ty ! i nie

> kłucic mi sie tu .

> Zbyt czesto mam z tym do czynienia

> odsyłam zreszta do pzrepisów w tym temacie

a wiesz gdzie sa wypisane e przepisy?? bo wlasnie jutro jade do samopomocy niech mi zwracaja kase zeby.GIF a nie chce pojechac z niczym i mowic ze na forum wyczytalem ze tak jest wink.gif

Napisano

Krzys124 ma rację!!! Ale praktyka wykazuje, że jest tu dziki zachód, każde towarzystwo robi co chce, sam tego doświadczyłem, sprzedając mój samochód byłem razem z nowym właścicielem w Generali w Katowicach, po wyliczeniu nowej składki wyszło, że należy się zwrot. Ten zwrot chcieli MI wcisnąć, chociaż nie chciałem. Żeby nowy właściciel dostał zwrot, musiałem napisać oświadczenie...

A teraz przepisy:

Dz.U. 2003 nr 124 poz. 1152:

Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

Art. 31.

"1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy...."

i dalej:

"2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania."

I tyle na temat, nie ma wprost mowy komu się należy zwrot i czy się należy. Ale pkt 1 mówi wyraźnie: "na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy" , a więc prawo do zwrotu nadpłaconej składki!!!

W załączniku cała ustawa, niestety wersja pdf ma ponad 300 kb i się nie mieści, więc załączam wersję txt, w miarę czytelną, spakowaną zipem.

Pozdr.

277740512-D20031152Lj.zip

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.