Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaz,a ogrzewanie?

Featured Replies

Napisano

Witam!!!

Mam nastepujący pytanie.Czy instalacja ma duży wpływ na moc ogrzewania??? Mam Clio z instalacją i nie wiem czy to,ze mam bardzo słabe ogrzewanie (wcześnij bardzo dobre) wynika z faktu posiadania owej instalacji,czy też nagrzewnica pozastykała się po zastosowaniu środka w płynie do eliminacji wycieków w układzie (chlodnicy)? Nie wiem czy wymieniać nagrzewnice,czy poprostu nic nie da się zrobić? dzięki za wszelkie sugestie 20.GIF!

Napisano

> Witam!!!

> Mam nastepujący pytanie.Czy instalacja ma duży wpływ na moc

> ogrzewania??? Mam Clio z instalacją i nie wiem czy to,ze mam

> bardzo słabe ogrzewanie (wcześnij bardzo dobre) wynika z faktu

> posiadania owej instalacji,czy też nagrzewnica pozastykała się

> po zastosowaniu środka w płynie do eliminacji wycieków w

> układzie (chlodnicy)? Nie wiem czy wymieniać nagrzewnice,czy

> poprostu nic nie da się zrobić? dzięki za wszelkie sugestie !

moze masz ja zapowietrzona? dodatkowo sprawdz termostat

GP

Napisano

gaz nie ma wpływu na ogrzewanie...

tak jak kolega mówi....moze masz nagrzewnice zapowietrzona...najprędzej...

sprawdz sobie przewody od chłodnicy na rozgrzanym silniku...na pewno sa gorące i na pewno w ktoryms momencie sie wentylator właczy...wioec płyn chłodniczy jest gorący...pytanie pozostje ...co sie dzieje z obiegiem w nagrzewnicy smile.gif

Napisano
  • Autor

termostat sprawny, najpierw właśnie pomyślałem że to wina zapowietrzenia układu i odpowietrzyłem go.... sprawdzę jak to z tymi przewodami jest...

kiedyś usłyszałem poprostu,ze gaz ma wpływ na ogrzewanie,ale widzę że koledzy "wyprowadzili mnie" z błędu .dzieki

Napisano

> termostat sprawny, najpierw właśnie pomyślałem że to wina

> zapowietrzenia układu i odpowietrzyłem go.... sprawdzę jak to z

> tymi przewodami jest...

> kiedyś usłyszałem poprostu,ze gaz ma wpływ na ogrzewanie,ale widzę że

> koledzy "wyprowadzili mnie" z błędu .dzieki

a może zależy od podłączenia hmm.gif

coś tu kiedyś czytałem, o podłączeniu równoległym i szeregowym rduktora i nagrzewnicy.

Może być tak, że płyn idzie do reduktora, a potem już trochę ochłodzony do nagrzewnicy hmm.gif

prawidłowo powinien być trójnik

najlepiej sprawdzić węże idące do nagrzewnicy

Napisano

ja stawiam na zapowietrzana nagrzewnice

Napisano

Może mieć wpływ. Prawidłowo podlączony reduktor to reduktor podlączony równolegle do chłodnicy, czyli strumień płynu chłodzącego trafiający do chłodnicy jest mniejszy o tą ilość która trafia do reduktora i omijając nagrzewnicę trafia do układu chłodzącego. Jeżeli przez reduktor przepływa znacząca część strumiena płynu chłodzącego to odczujesz to na ogrzewaniu. W obieg reduktora można wstawić zwężlę, lub poprostu ścisnąć dren, ale trzeba to zrobić tak aby reduktor nie zamarzał i był odpowiednio nagrzany.

PS

Wszystko prawda z wyjątkiem tego że reduktor MUSI być podłączony równolegle. tak musi być w Uno. U ciebie być może mmożliwe jest podłączenie szeregowe.

Napisano

> a może zależy od podłączenia

> coś tu kiedyś czytałem, o podłączeniu równoległym i szeregowym

> rduktora i nagrzewnicy.

Wszystko zależy od tego jak jest rozwiązane sterowanie zimnym i ciepłym powietrzem do wentylacji kabiny. Jeśli nie ma zaworu który odcina płyn do nagrzewnicy to zakłada się wtedy podłączenie szeregowe. Mam tak w swojej Astrze G 1.6 16V bez klimy. Natomiest gdy jest taki zawór jak w Astrze G 1.6 16V z klimą to wtedy trzeba założyć podłączenie równoległe bo zamknięcie zaworu odcieło by również zasilanie w płyn reduktora.

Napisano

Ma wpływ i to duży.Przy połączeniu równoległym ta sama ilość płynu co przed założeniem gazu płynęła tylko przez nagrzewnicę teraz dodatkowo ogrzewa parownik.Jeżeli przy połączeniu szeregowym płyn najpierw będzie płynął na parownik to na nagrzewnicę płynie już ochłodzony.Wpływu na ogrzewanie nie będzie przy połączeniu szeregowym gdy płyn płynie najpierw na nagrzewnicę.

Napisano

> Ma wpływ i to duży.Przy połączeniu równoległym ta sama ilość płynu co

> przed założeniem gazu płynęła tylko przez nagrzewnicę teraz

> dodatkowo ogrzewa parownik.Jeżeli przy połączeniu szeregowym

> płyn najpierw będzie płynął na parownik to na nagrzewnicę płynie

> już ochłodzony.Wpływu na ogrzewanie nie będzie przy połączeniu

> szeregowym gdy płyn płynie najpierw na nagrzewnicę.

A co będzie przy połączeniu równoległym jak przełącze na jazde na benzynie, czy ogrzewanie będzie wydajniejsze ?

Jeśli przy połączeniu szeregowym płyn najpierw płynie przez nagrzewnice to co będzie jak wyłącze ogrzewanie, nie odetne automatycznie dopływu do parownika ?

Napisano

> A co będzie przy połączeniu równoległym jak przełącze na jazde na

> benzynie, czy ogrzewanie będzie wydajniejsze ?

> Jeśli przy połączeniu szeregowym płyn najpierw płynie przez

> nagrzewnice to co będzie jak wyłącze ogrzewanie, nie odetne

> automatycznie dopływu do parownika ?

ja kiedys u siebie bawilem sie z podlaczaniem w szereg nawet sie poprwilo ,ale niestety nie mozna robic tego z kazdym reduktorem ,gdyz niektore maja male przekrojei moga hamowac przeplyw plynu chlodzacego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.