Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zimny płyn w zbiorniczku wyrównawczym

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dzisiaj wymianiałem płyn w układzie chłodzenia w mojej Astrze. Czytałem, że należy odkrecić czujnik z lewej strony, żeby spuścić płyn, ale niestety okazało się że w mojej Astrze z klimatyzacja jest strasznie trudny dostęp do niego. Okazało się, że dużo łatwiej jest poodłaczać gumowe węże od chłodnicy, spuścic ile sie da a pozniej odkręcić chłodnice i wylać wszystko, odkręciłem tez wąż od strony nagrzewnicy żeby wylać to co zostało w silniku. Jak juz opróżniłem wszystko, poskręcałem to zalałem nowym płynem, poczekałem aż się się silnik zagrzeje na otwartym korku zbiorniczka wyrównawczego i jak ubywało płynu to dolewałem. Grzałem silnik aż do momentu załączenie wentylatora chłodnicy (temp na wskażniku wtedy to około 97-98st). Zakręciłem zbiorniczek i przejechałem się jeszcze pare kilometrów, temperature trzymało ok, ale jak wróciłem to odkręciłem zbiorniczek i płyn w nim był zimny, nie było też charakterystycznego ciśnienia przy odkręcaniu korka. Czy to jest normalne, czy może coś jest nie tak? Wydaje mi się, że płyn w zbiorniczku powinien się mieszać z całym układem? Jestem też pewnien, że przed wymianą tak było, a może sytuacja się jeszcze ustabilizuje, czy może coś jednak mam jeszcze zapowietrzone?

Aha, płynu weszło jakieś 4,9 litra, ogrzewanie działa ok.

Napisano

Ten czujnik temperatury należy odkręcić przy napełnianiu układu, w celu odpowietrzenia. Ciecz w zbiorniczku powinna się zagrzać.

Napisano
  • Autor

> Ten czujnik temperatury należy odkręcić przy napełnianiu układu, w

> celu odpowietrzenia. Ciecz w zbiorniczku powinna się zagrzać.

Czyli co mam teraz zrobić? Bo rozumie, że jak teraz odkręce ten czujnik to wyleje się płyn, ten czujnik jest przecież prawie na samym dole chłodnicy. Czy zapowietrzenie układu jakie teraz jest może nieść za sobą jakieś skutki?

Napisano

Nie wiem jaki masz silnik, ale mniemam że 8V, więc odkręcasz czujnik temperatury do wskaźników na desce (nie ten w chłodnicy !!). Czujnik ten znajduje się w kolektorze dolotowym powietrza. Należy wlewać ciecz aż zacznie wyciekać tym otworem, po czym zakręcić czujnik i dolać resztę płynu.

Napisano

W razie problemów looknij TU . Zapodawałem (któryś raz z kolei zlosnik.gif ) fotę czujnika o którym mówi Charly

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jaki masz silnik, ale mniemam że 8V, więc odkręcasz czujnik

> temperatury do wskaźników na desce (nie ten w chłodnicy !!).

> Czujnik ten znajduje się w kolektorze dolotowym powietrza.

> Należy wlewać ciecz aż zacznie wyciekać tym otworem, po czym

> zakręcić czujnik i dolać resztę płynu.

Tak, silnik to 8V, rozumie, że mogę teraz jak już mam zalany płyn odkręcić ten czujnik i ewentualnie dolać płynu? Wcześniej nie odkręcałem tego czujnika - zalełem układ bez jego odkręcania.

Napisano

Popuść go i zobaczysz czy jeszcze ucieknie tamtędy powietrze, jak będzie już leciał sam płyn to zakręć.

Napisano
  • Autor

> Popuść go i zobaczysz czy jeszcze ucieknie tamtędy powietrze, jak

> będzie już leciał sam płyn to zakręć.

Byłem właśnie dokonać tej próby, odkręciłem czujnik. Nie zdążyłem nawet go wykręcić do końca a już zaczął lecieć płyn. Poczekałem, troszke płynu zeszło, raczej bez bąbelków powietrza. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić czy zeszło coś powietrza przed tym jak zaczął lecieć płyn.

Operacja ta niestety nie dała skutku, płyn w zbiorniczku dalej zimny, niema wogóle ruchu płynu w zbiorniczku, nawet przy mocnym gazowaniu. Czy w tej sytuacji jedyne wyjście to spuszczenie płynu przez zawór czujnika w chłodnicy i wlanie płynu od nowa przy odkręconym czujniku koło kolektora? Czy może jest jeszcze jakiś inny sposób?

Napisano

a co pokazuje wskaznik temp? przegrzewa sie silnik?

mozna jeszcze posciskac weze - kolezka moj mi tak robil jak wymienial mi rozrzad - wyjasnial, ze to wlasnie w celu odpowietrzenia.

a jesli sie nie przegrzewa to moze pojezdzij troche i zobacz pozniej. moze samo sie odpowietrzy.

Napisano
  • Autor

Wskaźnik temperatury cały czas pokazywał jak najbardziej dobrą temperaturę.

Po tych czynnościach o których pisałem wcześniej pojeździłem jeszcze jakiś czas - zrobiłem jakieś 50km - niestety nic to nie pomogło. Później próbowałem jeszcze ściskać węże, wdmuchiwać powietrze w zbiorniczek i wszelkie inne możliwe sposoby. Następnego dnia spuściłem płyn, złapałem go do pojemnika i wlałem jeszcze raz, tym razem już przy odkręconym czujniku - dopiero po tym zabiegu problem się rozwiązał i wszystko jest OK.

Wniosek z tego taki, że jeśli ktoś nie odkręci czujnika temepratury do deski w trakcie wlewania płynu to później już niema rady, trzeba spuścić płyn i wlać od nowa.

Napisano

> Wniosek z tego taki, że jeśli ktoś nie odkręci czujnika temepratury

> do deski w trakcie wlewania płynu to później już niema rady,

> trzeba spuścić płyn i wlać od nowa.

Będę się kłócił wink.gif Nie odkręcałem, zalałem świeżym płynem (wypuszczałem przez pompę) , odpaliłem poczekałem aż włączy się wiatrak (ponaciskałem trochę węże żeby było szybciej smile.gif ), dolałem płynu do KALT. Samo się odpowietrzyło.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Będę się kłócił Nie odkręcałem, zalałem świeżym płynem (wypuszczałem

> przez pompę) , odpaliłem poczekałem aż włączy się wiatrak

> (ponaciskałem trochę węże żeby było szybciej ), dolałem płynu

> do KALT. Samo się odpowietrzyło.

Hmmm, u mnie za cholere nie chciało pomóc, ewidentnie zbiorniczek wyrównawczy był wyłączony z obiegu. Może przyczyną było to, że ja żeby wypuścić płyn za pierwszym razem wyciągnąłem chłodnicę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.