Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupuje astrę, pomóżcie!

Featured Replies

Napisano

Najchętniej kupiłbym od prywatnej osoby...niestety 99%ogłoszeń to komisy. Upatrzyłem takie coś:

http://www.gratka.pl/moto/tresc.phtml?id...7df9c3c5b2826cd

teraz pytania:

1.Na co zwrócić uwagę przy tym przebiegu, jakie są najczęstrze usterki itd.

2.Jak sprawdzić czy licznik nie jest cofnięty, po czym to najlepiej ocenić to w astrze?

Na razie tyle....pozdrawiam

Napisano

może troszkę obok tematu, ale kol Slowikus miał na sprzedaż podobną... Może jeszcze ma wink.gif

Napisano

Ja mam identyczną z takim samym wyposażeniem (przebieg 190k).

Autko całkiem ok.

Podjedź do diagnosty sprawdź zawieszenie.

Następnie analiza spalin (jak ok to i silnik ok).

Możesz sprawdzić stopień sprężania w cylindrach.

Ale najlepiej gdzieś podjechać dać w łapę mechanikowi i niech dokładnie wszystko posprawdza.

Latek pare ma i będzie wymagać opieki ale jak każde autko 11 letnie. smile.gif

Ja kupiłem z gazem i to był błąd bo zakładali instalacje jakieś patałachy.

Powodzenia.

Napisano

Witam,

Astra z ogłoszenia ładnie się prezentuje, ale jest trochę droga.

Ja nie tak dawno za 1700 więcej niż ta kupiłem w pełni wyposażoną z rocznika 1997, w tej cenie były wszystkie opłaty z rejestracją (bez OC).

Dogadałem się z prywatnym importerem, którego mi polecono, trafiłem na równego kolesia z którym mogłem się dogadać i wybrać sam auto z ogłoszenia, on się dowiadywał szczegółów, rezerwował, przywoził.

W Twoim regionie ludzie częściej jeżdżą po autka do Niemiec, więc nic dziwnego, że masz więcej handlarzy lub komisowych. Sam szukałem nie tak daleko Ciebie, bo w Pleszewie, ale tam same rozbitki do 3 lat, a jak były astry to stare lub drogie i bez fajnego wyposażenia.

Pamiętam, że znalazłem na gratce fajną zieloną kombi właśnie z Poznania, miała wszystko, kosztowała 10 tys, była rok w kraju. Prawie pojechałem ją oglądać, ale skończyło się jak wyżej :-)

Moja rada: Szukać i być cierpliwym.

Silnik polecam 1.6 8v ze względu na trwałość. Jest mułowaty, ale szybko oduczyło mnie to szaleństw na drodze :-)

Pozdrawiam.

Napisano

> Najchętniej kupiłbym od prywatnej osoby...niestety 99%ogłoszeń to

> komisy. Upatrzyłem takie coś:

> http://www.gratka.pl/moto/tresc.phtml?id...7df9c3c5b2826cd

> teraz pytania:

> 1.Na co zwrócić uwagę przy tym przebiegu, jakie są najczęstrze

> usterki itd.

> 2.Jak sprawdzić czy licznik nie jest cofnięty, po czym to najlepiej

> ocenić to w astrze?

> Na razie tyle....pozdrawiam

Moja asterka jest na sprzedaz wink.gif Kolor podobny lub nawet taki sam waytogo.gif

Napisano

Z tych zdjęć to wiele nie wynika.

Mieszek od lewarka biegów "wytargany", uszczalka w drzwiach pasażera "wygryziona", klapa bagaznika ma sporą szparę,a może mi się wydaje?

Ma założone chlapacze, jak oryginały to jest plus,bo są trochę drogie, ale jaknie ma nadkoli tylnych to przed zima trzeba by wrzucić i zrobić dokładną konserwację

(przynajmniej nadkola + profile zamknięte)

Zwróć uwagę na stan tylnych błotników, progów,drzwi, okolic wlewu paliwa,tam czycha ruda.

Licznik trudno sprawdzić, zawsze można powiedzieć że są ślady na wkrętach po śrubakręcie bo były wymieniane żarówki kontrolek lub podświetlania.

Chociaż modny dzisiaj jest przebieg ok 130 kkm, więc jezeli środek (kierownica, siedzenia, nakładki pedalów) jest w dobtym stanie, to może licznik nie był kręcony.

Jak go zobaczysz to wrzuć więcej zdjęć, pogadmy!

pozdr

conda

Napisano

> Z tych zdjęć to wiele nie wynika.

> Mieszek od lewarka biegów "wytargany",

Przy tym przebiegu to normalka...

Miałem kilka tysięcy więcej i też miałem podobny mieszek, nowy skórzany 18 zł + przesyłka i jest git.

> uszczalka w drzwiach pasażera "wygryziona",

Dziwne, ale mogła np. przymarznąć i zostać na drzwiach tongue.gif

> klapa bagaznika ma sporą szparę,a może mi się

> wydaje?

Patrząc od tyłu to chyba w normia jest.

> Ma założone chlapacze, jak oryginały to jest plus,bo są trochę

> drogie, ale jaknie ma nadkoli tylnych to przed zima trzeba by

> wrzucić i zrobić dokładną konserwację

> (przynajmniej nadkola + profile zamknięte)

> Zwróć uwagę na stan tylnych błotników, progów,drzwi, okolic wlewu

> paliwa,tam czycha ruda

Racja ok.gif

.

> Licznik trudno sprawdzić, zawsze można powiedzieć że są ślady na

> wkrętach po śrubakręcie bo były wymieniane żarówki kontrolek lub

> podświetlania.

> Chociaż modny dzisiaj jest przebieg ok 130 kkm, więc jezeli środek

> (kierownica, siedzenia, nakładki pedalów) jest w dobtym stanie,

> to może licznik nie był kręcony.

Przytarta tapicerka na lewej części siedziska kierowcy to też standard. W tym miejscu skończyła się gąbka, a wystający spod niej drut fotela przeciera tapicerkę, a raczej "rufa" kierowcy siedząca "na tym drucie", na tych zdjęciach też to jest...

> Jak go zobaczysz to wrzuć więcej zdjęć, pogadmy!

> pozdr

> conda

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

dzieki za rady, teraz mam pytanie o papiery. Jezeli auto jest tylko opłacone to rejestracja kosztuje juz normalnie? Jakie dokumenty musi mi przekazać? Albo jeżeli jest opłacone i zarejestrowane w PL to niemieckie dokumenty też musi mi przekazać?

Wiem że mozna pogooglowac ale lacze się teraz przez komórke a jak ktos używał komórki do surfowania to wie jak to jest

Napisano

> dzieki za rady, teraz mam pytanie o papiery. Jezeli auto jest tylko

> opłacone to rejestracja kosztuje juz normalnie? Jakie dokumenty

> musi mi przekazać? Albo jeżeli jest opłacone i zarejestrowane w

> PL to niemieckie dokumenty też musi mi przekazać?

> Wiem że mozna pogooglowac ale lacze się teraz przez komórke a jak

> ktos używał komórki do surfowania to wie jak to jest

Jeśli chodzi o stwierdzenie "auto opłacone", to i tak czeka cię wydatek 500 złotych (opłata recyklingowa) + normalna rejestracja + znaczki - wszystko w wydziale komunikacji.

Tu masz wszystkie aktualne dane nt. dokumentów, opłat i kalkulator do obliczania (na fakturze jest zwykle około 50 euro, ze względu na akcyzę i chyba zwolnienie z vat)

Napisano

Kurde jak jesteś z Poznania to bierz jakiegoś mechaniora pod pachę i zasuwaj na giełdę...

Napisano

> Najchętniej kupiłbym od prywatnej osoby...niestety 99%ogłoszeń to

> komisy. Upatrzyłem takie coś:

> http://www.gratka.pl/moto/tresc.phtml?id...7df9c3c5b2826cd

> teraz pytania:

> 1.Na co zwrócić uwagę przy tym przebiegu, jakie są najczęstrze

> usterki itd.

> 2.Jak sprawdzić czy licznik nie jest cofnięty, po czym to najlepiej

> ocenić to w astrze?

> Na razie tyle....pozdrawiam

Nasz kolega z forum AK ma do sprzedania Astera - napisz do niego -tj. do AXIT-a.

Napisano
  • Autor

> Zapraszam do mnie, właśnie sprzedaję astrę, stoi w Swarzędzu.

No wreszcie jakies ogloszenie porządne, gdyby było wspomaganie to bym już dzisiaj do ciebie jechał...Nie chcę też kupić auta z takim przebiegiem i instalacją gazową, planuje kupić na benzynę a później jak PB pójdzie do góry to założę LPG.

Hmmm a tak się zastanawiam do ilu tysieęcy można jeździć takim autem? Ja potrzebuje na 5 lat i zrobie pewnie około 100-120tys czyli to by było jakies 360-380tys km confused.gif Czy przeglądy auta z takim przebiegiem są znacznie droższe?

aaa jak ktoś ma do sprzedania do 8tys zł to piszcie byle było kombi, wspomaganie,centralny zamek i poduszki powietrzne.

Pozdrawiam!

Napisano

Przebiegu się nie bój, ciesz się że jest oryginalny.

Kupując stary samochód liczy się tylko jedno - STAN. Licznik to ostatnia rzec na jaką patrzę oceniając auto.

U handlarzea kupisz taką samą tylko przekręconą o 100 tysi.

Bądź realistą: 11 lat x 20 tysięcy to MINIMUM.

Brak wspomagania dla mnie to nie wada (duże bicepsy zlosnik.gif) a zaleta - przy większych prędkościach w zakręcie wiesz co się z autem dzieje.

A propos instalacji to raczej zaleta jeśli ktoś robił to w dobrym warsztacie a nie u p. Władka w garażu. Regulacje też trza robić, mam nawet książeczkę gwarancyjną z przeglądami. Ostatni robiłem na wiosnę. Tak czy siak jesteś 2000 do przodu.

Jeszcze jedno - cały silnik C14nz to jakieś 600 PLN. A na moim przejedziesz jeszcze 200 tysięcy bez problemu.

Napisano

> No wreszcie jakies ogloszenie porządne, gdyby było wspomaganie to bym

> już dzisiaj do ciebie jechał...Nie chcę też kupić auta z takim

> przebiegiem i instalacją gazową, planuje kupić na benzynę a

> później jak PB pójdzie do góry to założę LPG.

> Hmmm a tak się zastanawiam do ilu tysieęcy można jeździć takim autem?

> Ja potrzebuje na 5 lat i zrobie pewnie około 100-120tys czyli to

> by było jakies 360-380tys km Czy przeglądy auta z takim

> przebiegiem są znacznie droższe?

> aaa jak ktoś ma do sprzedania do 8tys zł to piszcie byle było kombi,

> wspomaganie,centralny zamek i poduszki powietrzne.

> Pozdrawiam!

Moja asterka spelnia Twoje wymagania. Przebieg 152kkm, central zamek, 2 x PP, WK, elektrycze szyby, lusterka oraz szyberek, instalka lpg ktora naprawde dziala wink.gif Tylko wg mnie jest troche wiecej warta niz jestes sklonny wyjac z kieszeni zlosnik.gif ale wszystko jest do uzgodnienia 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> Moja asterka spelnia Twoje wymagania.

Niestety nie mogę przekroczyć tej sumy:(

PiteK, powiedz od kiedy jest instalacja gazowa? Kupiłeś auto w 2002 roku jako sprowadzony skąd wiesz że licznik już wtedy nie był kręcony i jaki był wtedy stan llicznika?od kogo kupiłeś?

Jakie zabiegi go czekają w najbliższym czasie wg ciebie?

hmmm co tam jeszcze...dlaczego sprzedajesz(głupie pytanie ale co tam smile.gif )

No i dalej mi nie daje spokoj to wspomaganie, miałem jedno auto do tej pory i mialo wspomaganie wiec ja nie mam zielonego pojecia jak jest bez, wiem tylko że jak kilka razy mi zgasł silnik podczas jazdy to z trudem samochodem na pobocze zjechałem, czy tak to wygląda bez wspomagania? Można je założyć jeszcze?

Kolejna sprawa to ciągle ten przebieg, jeżeli bede dbał o auto to do tych 370tys dobrne? na ile robione są te silniki? aaaa i co znaczy że silnik kosztuje 600zł...toć to bardzo mało smile.gif

Napisano

> PiteK, powiedz od kiedy jest instalacja gazowa?

Od 2003 roku, zakładana w poznańskim Elpigazie i tam serwisowana - imho to najlepsi gazownicy w wielkopolsce

>auto w 2002 roku jako sprowadzony skąd wiesz że licznik >już wtedy nie był kręcony i jaki był wtedy stan llicznika?

Szukając auta miałem niezły fart, sprowadził go sobie człowiek z Bolesławca od swojego wujka (wujka z Reichu). Miał firmę i potrzebował czegoś do wożenia towaru ale stwierdził, że astra za mała - stała u niego 2 miesiące w garażu - kupił busa. W Reichu był jeden właściciel (wujek) rocznik 34, mam książkę serwisową wg której wynika oryginalność przebiegu. Jak kupowałem Astrolota miał 120 tysięcy.

>od kogo kupiłeś?

Bardzo sympatyczni ludzie z Bolesławca, ojciec i syn, umowę pisaliśmy u nich w domu, nawet się zaprzyjaźniliśmy.

> Jakie zabiegi go czekają w najbliższym czasie wg ciebie?

Za 10 tysięcy kilometrów pasek rozrządu.

> hmmm co tam jeszcze...dlaczego sprzedajesz(głupie pytanie >ale co tam

Zachorowałem na Primierę clown.gif, poza tym dzieciaki podrosły i nie potrzebuję już wozić wózka, wanienki i dmuchanego krokodyla clown.gif

> No i dalej mi nie daje spokoj to wspomaganie, miałem jedno auto do

> tej pory i mialo wspomaganie wiec ja nie mam zielonego pojecia

> tak to wygląda bez wspomagania?

Moja żona sobie radziła jak jeszcze nie miała swojego auta. W porównaniu do poldka to kręcisz jednym palcem clown.gif

A założyć wspomaganie możesz też. Używany komplet kosztuje koło 150 PLN na szrocie.

> znaczy że silnik kosztuje 600zł...toć to bardzo mało

Używany silnik w dobrym stanie tyle kosztuje

A propos maksymalnych przebiegów to widziałem astrolota w Katowicach z nalotem 610 tysi shocked.gif i złotówa twierdził, że robił tylko pierścienie. Znajomy mechanik mówił mi, że dla niemieckiego silnika, w którym był regularnie wymieniany olej przebieg 300 tysięcy to żaden problem. Popatrz na niemieckie ogłoszenia i zobaczysz jakie przebiegi wytrzymują samochody. A u nas auta z tych samych roczników mają przebiegi czasem o 200 tysięcy mniej.

Miałem Corsę A z 86 roku, została zezłomowana w tym roku - kupił ją mój kumpel notabene - z przebiegiem 370 tysięcy i to nie z powodu silnika ale blachy.

Przyjedź i się przekonaj, to niedaleko. Jutro jadę na giełdę, tam mnie też znajdziesz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.